Spoločnosť 11. júl 2019

Električky vytlačili Národný pochod za život z Námestia SNP

Pavol Rábara
Pavol Rábara
Pochod bude na Námestí slobody, organizátori ustúpili požiadavke mesta, aby pre zmeny grafikonu nechali voľné Námestie SNP.
Pochod bude na Námestí slobody, organizátori ustúpili požiadavke mesta, aby pre zmeny grafikonu nechali voľné Námestie SNP.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Pavol Rábara

Električky vytlačili Národný pochod za život z Námestia SNP
Národný pochod za život v Bratislave 20. septembra 2015. FOTO TASR – Štefan Puškáš

Odkaz od redakcie POSTOJA: Potrebujeme vás!

Články na Postoji nie sú spoplatnené, aby ich mohlo čítať čo najviac ľudí. Vznikajú najmä vďaka pravidelnej mesačnej podpore od čitateľov, ľudí, ako ste vy. Budeme si veľmi vážiť, ak nás budete podporovať. Aby sme sa my mohli naplno venovať tvorbe článkov, ako je tento. 

Ďakujeme!

 

Desať týždňov pred konaním ďalšieho Národného pochodu za život v Bratislave dochádza k významnej zmene v jeho organizácii.

Pochod sa neuskutoční na avizovanom Námestí SNP, ale na Námestí slobody, pričom upravená bude aj trasa pochodu.

Postoju to potvrdil hlavný koordinátor podujatia Marek Michalčík. 

Za zmenou je požiadavka hlavného mesta, ktoré sa obrátilo na organizátorov pro-life akcie s tým, že ak by sa pochod uskutočnil na Námestí SNP, nastal by v meste dopravný kolaps. 

Pre rekonštrukciu Dúbravsko-Karloveskej radiály sa Námestie SNP stalo od 22. júna centrálnym prestupným uzlom pre takmer všetky električky.

„Nesúhlasili sme s odsunom podujatia na perifériu mesta, ale hľadali sme také riešenie, ktoré by nám umožnilo zachovať charakter podujatia a zároveň zásadne znížilo obmedzenia v doprave,“ uviedol pre Postoj Michalčík. 

Alternatívne riešenie spočíva v tom, že nová trasa pochodu, ktorý bude 22. septembra, povedie z Námestia slobody na Námestie 1. mája, Hodžovo námestie, Štefánikovu, Šancovú, Štefanovičovú ulicu a ukončí sa na Námestí slobody.   

Mesta Bratislavy sme sa pýtali, či nebolo možné nájsť iné riešenie vzhľadom na to, že ide o podujatie, na ktorom sa naposledy zúčastnilo 50-tisíc ľudí. 

„Odstavenie električiek kvôli pochodu by znamenalo odstavenie všetkých električiek v Bratislave, čo si nemôžeme dovoliť. Preto sme hľadali s organizátormi inú trasu pochodu, ktorá v tomto mieste nezablokuje električkovú dopravu,“ reagoval hovorca mesta Peter Bubla. 

Na našu otázku, či bola podobná požiadavka vznesená aj organizátorom protestov Za slušné Slovensko, ktoré tiež výrazne obmedzili dopravu v meste, už bratislavský magistrát neodpovedal.

Takisto sme sa nedozvedeli, dokedy sa nebude môcť konať na Námestí SNP žiadne verejné podujatie. 

Organizátori Národného pochodu za život mestu ustúpili, hoci Námestie slobody nie je najideálnejšia voľba. Takisto pochod okolo Prezidentského paláca nemusí pôsobiť tak demonštratívne ako pri trase z roku 2015. 

„Naším cieľom nie je spôsobovať dopravné problémy ani iné problémy mestu, v ktorom sa pochod koná, ale priniesť do centra pozornosti spoločnosti tému práva na život pre každého človeka, hoci maličkého, starého či chorého,“ doplnil Michalčík. 

Ten verí, že organizačná zmena neodradí ľudí od účasti a prídu na podujatie v hojnom počte, ako to bolo aj na predchádzajúcich pochodoch.   

Akou sumou podporíte POSTOJ vy?

Veľká časť našich čitateľov nás pravidelne podporuje. Pridajte sa k nim a pomôžte tvoriť POSTOJ. Ďakujeme!

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0