Komentáre a názory 15. január 2018

Nerobte plané lekárske diagnózy prezidenta Trumpa. Odpovedzte mu politicky

Alan M. Dershowitz
Alan M. Dershowitz
Je nebezpečné, ak demokracia, akou sú Spojené štáty americké, začína kráčať po ceste kriminalizovania politických odlišností.
Je nebezpečné, ak demokracia, akou sú Spojené štáty americké, začína kráčať po ceste kriminalizovania politických odlišností.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Alan M. Dershowitz

Nerobte plané lekárske diagnózy prezidenta Trumpa. Odpovedzte mu politicky
Minister zahraničných vecí Rex Tillerson, prezident Donald Trump a minister obrany James Mattis na snímke z 10. januára 2018. Foto: TASR/AP

Prezidentské voľby v roku 1964 boli druhé, na ktorých som sa zúčastnil. Lyndon Johnson, ktorý nasledoval po Johnovi Kennedym, kandidoval proti Barrymu Goldwaterovi. Ani jeden kandidát sa mi nepáčil. Hoci Johnson hlavne v oblasti občianskych práv veľa dosiahol, jeho osobné vlastnosti boli protivné. Goldwaterov charakter vyzeral dobre, ale nesúhlasil som s jeho konzervatívnymi politickými názormi.

Viac ako tisíc psychiatrov v roku 1964 vyhlásilo, že Goldwater je mentálne nestabilný a psychologicky nevhodný na funkciu prezidenta. Žiadny z nich ho nikdy nevyšetril ani sa s ním len nestretol. Jednoducho sa im iba nepáčili jeho politické názory.Zdieľať

Šokovalo ma, keď som v magazíne Fact našiel článok založený na rozhovoroch s viac ako tisíc psychiatrami, ktorého záverom bolo, že Goldwater je mentálne nestabilný a psychologicky nevhodný na funkciu prezidenta. Pochyboval som o osobnej spôsobilosti zastávať najvyššiu funkciu u Lyndona Johnsona. Barry Goldwater vyzeral byť emocionálne stabilný a jeho osobné vlastnosti boli excelentné, veľmi sporná bola pre mňa jeho politika. Článok bol absolútne nepresný. Nakoniec som neochotne hlasoval za Lyndona Johnsona. Barry Goldwater sa vrátil do Senátu, kde slúžil so skvelou povesťou a na vysokej morálnej úrovni. Lyndon Johnson nás zatiahol do vojny, ktorú sme nemohli vyhrať a ktorá nášmu národu veľmi ublížila. Ukázalo sa, že viac ako tisíc psychiatrov sa vo svojich diagnózach a predpovediach smrteľne mýlilo.

Ich nesprávna diagnóza by nemala nikoho prekvapiť, keďže žiadny z psychiatrov Goldwatera nikdy nevyšetril a ani sa s ním len nestretol. Jednoducho sa im iba nepáčili jeho politické názory. Niektorí sa obávali, že by mohol zničiť svet, ak by dostal prístup k jadrovému tlačidlu. Najsilnejšia televízna reklama namierená proti Goldwaterovi zobrazovala krásne dieťa hrajúce sa s kvetinou. Potom sa obraz zjavne v dôsledku jadrového výbuchu stratil a dieťa sa spolu so svetom vyparilo. Bola to účinná reklama. Ovplyvnila ma omnoho viac ako psychoblbosti v článku z magazínu Fact.

Po debakli psychiatrov vo veci Goldwatera Americká psychiatrická asociácia vyhlásila, že pre psychiatra je neetické ponúkať akýkoľvek druh diagnózy verejnej postavy bez toho, aby túto osobu vyšetril.

Dnes po viac ako 50 rokoch mnohí psychiatri a ďalší odborníci z oblasti duševného zdravia porušujú tento platný etický princíp a robia diagnózy Donalda Trumpa, ktorého nikdy nevyšetrili. Predkladajú závery od Alzheimerovej choroby cez narcistickú poruchu osobnosti po paranoju a ďalšie. Profesor psychiatrie z Yale University odporučil, aby bol Trump nedobrovoľne zverený do psychiatrickej nemocnice. Iní navrhli, aby sa podrobil psychiatrickým alebo psychologickým testom. Stále ďalší sa odvolávajú na 25. dodatok ústavy (o odovzdaní funkcie prezidenta v prípade jeho smrti, vzdania sa alebo odvolania z úradu, prípadne inej nespôsobilosti zastávať úrad, pozn. prekl.) a vyhlasujú, že prezident je nespôsobilý vykonávať funkciu.

Viac ako 25 rokov som na Harvarde vyučoval právo, psychiatriu a príbuzné predmety. Koeditoval som základný učebný text v tejto oblasti. Napísal som množstvo článkov týkajúcich sa schopnosti a neschopnosti psychiatrov predvídať budúce správanie. Na základe svojho výskumu a publikácií pokladám za neprofesionálne, neetické a absurdné, aby akýkoľvek odborník na duševné zdravie ponúkal diagnózu alebo psychiatrickú predpoveď týkajúcu sa prezidenta Donalda Trumpa.

Psychiatri a ďalší odborníci na duševné zdravie nemajú žiadne právo patologizovať prezidenta ani iného kandidáta z dôvodu, že nesúhlasia s jeho alebo jej politickými názormi.Zdieľať

Všetci máme nárok na vlastné názory týkajúce sa jeho politickej a osobnej kvalifikácie byť prezidentom. V posledných voľbách som volil Hillary Clintonovú, pretože som ju považoval za kvalifikovanejšiu pre funkciu prezidenta ako Donalda Trumpa. Bolo to moje právo ako amerického voliča. Ale psychiatri a ďalší odborníci na duševné zdravie nemajú žiadne právo patologizovať prezidenta ani iného kandidáta z dôvodu, že nesúhlasia s jeho alebo jej politickými názormi. Rovnako ako ani prokurátori alebo politici nemajú právo kriminalizovať svojich politických oponentov.

Desiatky rokov píšem proti kriminalizovaniu politických odlišností, pretože je to nebezpečné pre demokraciu. Ešte nebezpečnejšie je patologizovať alebo prisudzovať psychiatrickú poruchu osobe na základe jej politických názorov. Používanie odborníkov z oblasti duševného zdravia na patologizovanie politických oponentov bolo bežnou taktikou Sovietskeho zväzu, Číny a apartheidu v Južnej Afrike, ktorú aplikovali proti politickým disidentom. Americká psychologická asociácia sa rázne postavila proti tomu, keď túto zbraň používali tyrani. Zapojil som sa do tohto odsúdenia, pretože som chápal, aké nebezpečné je diagnostikovať politických oponentov namiesto toho, aby sa vecne odpovedalo na klady a zápory ich politických názorov.

Je ešte nebezpečnejšie, ak demokracia, akou sú Spojené štáty americké, začína kráčať po ceste patologizovania politických odlišností. Debatujme o kladoch a záporoch politiky prezidenta Trumpa, o jeho osobnosti a ďalších faktoroch relevantných k jeho funkcii. Ale prenechajme diagnózy lekárom, ktorí svojich pacientov vyšetrili.

Pôvodný text: Don't Diagnose President Trump – Respond to Him. Uverejnené so súhlasom Gatestone Institute, preložil L. Obšitník.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0