Rodina 08. august 2016

Homeopatia a Cirkev. Ako je to v skutočnosti?

Zuzana Hanusová
Zuzana Hanusová
Slovenská komora homeopatov začala bojovať o užívateľov z radov katolíkov. Uisťuje, že Cirkev s homeopatiou nemá problém. Je to naozaj tak?
Slovenská komora homeopatov začala bojovať o užívateľov z radov katolíkov. Uisťuje, že Cirkev s homeopatiou nemá problém. Je to naozaj tak?
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Zuzana Hanusová

Homeopatia a Cirkev. Ako je to v skutočnosti?
Foto: pixabay.com

Vo svojich sponzorovaných príspevkoch na sociálnych sieťach ponúka komora homeopatov zdroje, ktoré majú dokazovať spojenie najvyšších predstaviteľov Cirkvi či známych svätcov s homeopatiou. Menuje konkrétne osobnosti od pápeža Pavla VI. po matku Terezu, ktorí homeopatiu užívali alebo nepriamo podporovali.

Je zjavné, že homeopati pochopili meniaci sa postoj spoločnosti k otázke homeopatickej liečby a snažia sa po novom vplývať na zaujímavú cieľovú skupinu.

V poslednom období takmer všetky relevantné slovenské médiá prinášali materiály s jednoznačným obsahom, keď poukazovali na fakt, že homeopatia nie je merateľná vedeckými prístupmi a je založená na placebo efekte.

Je teda logické, že homeopati zareagovali veľkými kampaňami, najskôr na bilbordoch, najnovšie na facebooku, v ktorých cielia na potenciálnych klientov. Tých z radov veriacich ľudí nebude málo, keďže duchovne žijúci ľudia môžu mať prirodzenú tendenciu k liečbe, ktorá sa človeku venuje komplexne a ešte je aj podľa homeopatov prírodného charakteru.

Homeopati zareagovali veľkými kampaňami, najskôr na bilbordoch, najnovšie na facebooku, v ktorých cielia na potenciálnych klientov z radov katolíkov.Zdieľať

Medzi kresťanmi sú na homeopatiu veľmi vyhrotené názory. Ale to, že z homeopatie by sme dnes nemali robiť hon na čarodejnice a zaraďovať ju do oblasti bielej mágie, tvrdí aj Subkomisia pre bioetiku teologickej komisie  Subkomisia pre náuku viery Konferencie biskupov Slovenska v roku 2013.

KBS jasne rozdelila otázku homeopatie do dvoch rovín, do teologickej a medicínskej, pričom zdôraznila, že celkovo ide o problematiku medicínsku a v takejto odbornej oblasti by sa mala aj posudzovať.

Pravda je, že aj v samotnom Vatikáne homeopatia nie je tabu a mnohé kresťanské spoločenstvá či rehole sa k homeopatii hlásia ako k údajne prírodnej metóde bez vedľajších účinkov.

Etický problém však v rozhovore pre Postoj naznačil šéf lekárnickej komory Ondrej Sukeľ, ktorý vidí problém v tom, keď vyštudovaný lekár predpisuje svojim pacientom homeopatiu, hoci je z vedeckého hľadiska nad rámec placebo efektu neúčinná.

Je tu však pôvod homeopatie, teda prvotná myšlienka jej zakladateľa nemeckého lekára Samuela Hahnemanna, ktorý sa hlásil k slobodomurárom, a pri liečbe zdôrazňoval „životnú silu“, ktorá zodpovedala ezoterickému pohľadu na svet. No dnešná homeopatia má množstvo odtieňov, jej výroba je technizovaná a mnoho lekárov s diplomom z medicíny sa už hrdí titulom homeopat. O spojitosti s pôvodnou ezoterickou teóriou sa teda často vo všeobecnosti už nedá veľmi hovoriť.

V duchovnej rovine však naďalej môže hroziť isté nebezpečenstvo, na ktoré upozornili napríklad niektorí nemeckí kňazi. Podľa nich treba byť ostražitý, ak niekto z homeopatov zdôrazňuje učenie o „životnej sile“, čo už je ideológia v rozpore s kresťanským učením.

Niektoré homeopatické školy sa snažia zahrnúť do liečby aj duševné a spirituálne problémy človeka. Existujú aj formy modernej homeopatie, ktoré sú spojené s inými ezoterickými terapiami a myšlienkami, ako je napríklad astrológia, ezoterika alebo šamanizmus. Dlhodobé zaoberanie sa homeopatiou tak môže v takýchto prípadoch viesť k celkovej zmene spôsobu myslenia, ktoré ovplyvňuje svetonázor.

O spojitosti homeopatie s pôvodnou ezoterickou teóriou sa už vo všeobecnosti nedá veľmi hovoriť.Zdieľať

Zaujímavé je, že kým naša komora homeopatov propaguje, aký pozitívny vzťah má Cirkev k homeopatii, nemeckí homeopati na svojej stránke uverejnili článok, ktorý otvorene pripúšťa, že z teologického pohľadu je myšlienka samovyliečenia pomocou vnútornej životnej sily naozaj v rozpore s kresťanským étosom.

Nemeckí homeopati však zdôrazňujú, že od čias zakladateľa Hahnemanna tento pôvodný myšlienkový koncept nestojí v popredí a mnohí ho do svojej liečby nepreberajú.

Tento pohľad na vec má vlastne aj KBS, ktorý problematiku posúva do odbornej roviny. Tu by sa mala pohybovať verejná debata o tom, či môže byť homeopatia postavená pred zákonom na rovnakú úroveň ako klasická medicína. Pretože tu sa začína aj končí najpodstatnejší etický problém celej homeopatie.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0