Rodina Naše školy 30. máj 2023

Zo života učiteľa Pár faciek a vytriezvení z medzinárodnej návštevy

Štefan Murárik
Štefan Murárik

Nemecký pracovný trh pomerne zúfalo hľadá kvalifikovaných učiteľov. Ak máte odvahu, slušnú nemčinu, plné zuby reforiem a pocitu, že školstvo nie je na Slovensku prioritou, možno v tejto šanci zbadáte svetlo na konci tunela.

Nemecký pracovný trh pomerne zúfalo hľadá kvalifikovaných učiteľov. Ak máte odvahu, slušnú nemčinu, plné zuby reforiem a pocitu, že školstvo nie je na Slovensku prioritou, možno v tejto šanci zbadáte svetlo na konci tunela.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Štefan Murárik

Pár faciek a vytriezvení z medzinárodnej návštevy
Ilustračné foto: TASR

„Předsedo, oni mají záchod… Předsedóóó, oni mají bazény!“ Týmito slovami sa v tretej časti legendárnej série Zdenka Trošky Slunce, seno, erotika technici živočíšnej výroby sťažujú na status quo svojho malebného JRD. Všetko, čo pred služobnou cestou vnímali ako prijateľný životný štandard, sa pri stretnutí so západným pokrokom javí škandalózne predpotopné. Moja obdobná služobná cesta do niekdajšieho západného Nemecka priniesla namiesto erotiky pár podobných faciek a po nich aj malé vytriezvenie.  

Hysterickosť mojej prvotnej reakcie na podmienky, v akých pracujú nemeckí kolegovia v Bonne, skutočne v mnohom pripomínala rozčarovanie hoštických zootechnikov.   

Ak je všetko skutočne iba o peniazoch, začnime pri nich. Nástupný plat nemeckého učiteľa činí niečo málo cez tritisíc eur, ku koncu kariéry to býva ešte o tisícku viac. Definitívne som prestal pochybovať, že si náš hostiteľ Mathias na tie početné dovolenkové a spoznávacie pobyty, ktorými sa zavše pochváli, nemusí požičiavať.  

Vybavenie nemeckej školy obdobného typu (cirkevná škola zriaďovaná rehoľou) ponúka žiakom štandard z iného vesmíru. Rozmer školskej telocvične na prvý pohľad predstavuje súčet školských telocviční v menšom slovenskom okrese. Keď nás vyviedli na vonkajšie športoviská, mal som problém dovidieť, kde sa končia. Ak existuje miesto pre bombastickú marketingovú tlačovú konferenciu k téme tretej hodiny telesnej výchovy na slovenských školách, tak toto je to nemecké miesto.   

Škola má tiež k dispozícii obrovské divadelné auditórium (a v ňom skutočné školské divadelné predstavenia žiakov i učiteľov), špecializované učebne a priestory (napríklad teráriá pre plazy v žiackej starostlivosti), fungujúcu školskú odbornú knižnicu, malý školský vozový park (ktorým rozvážajú deti na výlety) a na okraji školy skutočný park, kde deti relaxujú či robia biologické pokusy. Dalo by sa pokračovať, ale pozorný čitateľ si domyslí, ako ďaleko táto cesta vedie.    

V jednom momente som si skutočne v zavzdušnení predsavzal, ako hneď v pondelok pri návrate budem búchať na dvere riaditeľne a ohnivo interpelovať, čo všetko z toho chcem mať na svojej škole pre svoje deti. Potom som si spomenul, ako som kdesi čítal, že selektívna a impulzívna implementácia vybraných prvkov do nášho vzdelávacieho systému sa ukázala ako neefektívna, a tak som s pomocou bavorského litráku dobrovoľne vyfučal.   

Dobre som spravil, vedenie školy malo tak či tak plné ruky práce s prijímačkami – oným vrcholom náborového procesu. Podľa rafinovaných princípov normatívneho financovania bolo treba zasadiť okolitým školám úder a vyrvať im z pazúrov dosť žiakov na to, aby sme mohli sami utiahnuť prevádzku školy a – v kútiku duše dúfam – aj opravu chlapčenských záchodov.   

Medzinárodné projekty Erasmus+, v rámci ktorého sme sa spolu s kolegami zo Španielska a Maďarska v Nemecku ocitli, sú však v prvom rade o zmysluplnej spolupráci a vzájomnom spoznávaní kultúr a svetov. Žiackych i učiteľských. Takmer každú voľnú chvíľu zapĺňali rozhovory a náhľady do súkromných i pracovných životov. A v týchto oknách do reality došlo aj k veľmi príjemnému a definitívnemu vytriezveniu.      

Nemecké učiteľské platy aktuálne zaťažuje oveľa slabšia regulácia cien energií a ceny ako také. (Hoci, priznám sa, nebyť nemčiny, tak ma nikto nepresvedčí, že nie som v nitrianskych potravinách na Štúrovej. Aj ceny tu boli celkom slovenské.) To, o čom sa u nás iba polemizuje, je v Španielsku aj Nemecku realitou – platy učiteľov sú regionálne podmieňované. Pre porovnanie, začínajúci učiteľ si v Španielsku musí vystačiť s približne 1700 eurami, čo v prípade, že (ako naše kolegyne z projektu) učíte a bývate v Madride, nemusí nevyhnutne končiť opulentným životným štýlom.   

Ak má zmysel utešovať sa horšou situáciou druhých, je to práve Maďarsko, na ktoré si treba posvietiť. Plat začínajúceho učiteľa štartuje pri 700 eurách a z výpovedí kolegov sa zdá, že štát tam proti učiteľskému stavu vykopal a viackrát úspešne použil vojnovú sekeru. Systém daňovej podpory pracovníkov v štátnom záujme je vraj chabou útechou a navyše vraj vláda robí všetko pre to, aby nepohodlných štrajkujúcich učiteľov zo schém podpory vytlačila. Kolegom by sa vraj lepšie bojovalo za svoje práva u ministra školstva, keby Maďarsko nejakého malo.   

Keď prišlo na tému spoločenského postavenia učiteľov, chcel som sa aj ja aspoň na jedno očko vyplakať. Namiesto toho sme si poplakali spoločne. Maďari nám závidia daňový bonus, Španieli zákonník práce a kolektívne zamestnanecké zmluvy. Vo všetkých krajinách bez rozdielu spoločnosť uznáva, že povolanie učiteľov je náročné a nikto im ho otvorene nezávidí, no zároveň im nedokáže odpustiť skrátený pracovný čas a „prázdninový režim“.

Našim hostiteľom som pri odchode sľúbil, že na Slovensku spropagujem voľné pracovné pozície. Nemecký pracovný trh pomerne zúfalo hľadá kvalifikovaných učiteľov. Ak máte odvahu, slušnú nemčinu, plné zuby reforiem a pocitu, že školstvo nie je na Slovensku prioritou, možno v tejto šanci zbadáte svetlo na konci tunela.  

Aby som zreguloval odliv mozgov, jedným dychom ešte raz dodávam, že nie je všetko zlato, čo sa blyští. V týždni počas našej návštevy nemeckí úradníci pobabrali písomné maturity – testy na školy napriek enormným prípravám v deň skúšky nedorazili. Ani na druhý termín. A obrovský pytón, ktorého si študenti chovali, im z terária ušiel a niekoľko dní sa skrýval vo ventilácii. Ak môžete, počkajte na výsledky volieb. U nás vám napriek všetkému útok škrtiča nehrozí.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0