Video a podcast Rozhovory 24. január 2023

Minister Viliam Karas Môj návrh zákona pre LGBT ľudí nikoho neponižuje

Michal Magušin
Michal Magušin

Minister spravodlivosti reaguje na kritiku legislatívnych návrhov, ktoré majú riešiť aj životné situácie osôb rovnakého pohlavia.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Michal Magušin

Minister spravodlivosti reaguje na kritiku legislatívnych návrhov, ktoré majú riešiť aj životné situácie osôb rovnakého pohlavia.

Z rozhovoru s Viliamom Karasom sa dozviete, že pád vlády považuje za veľkú škodu pre krajinu. Rázne odmieta kritiku, že jeho legislatívne návrhy na vyriešenie praktických problémov osôb rovnakého pohlavia žijúcich v jednej domácnosti sú ponižujúce, a vysvetľuje, že nechcel navrhnúť zákony, ktoré by boli len marketingom, ale ponúkol niečo, čo má reálnu šancu na schválenie v parlamente.

Celý rozhovor, v ktorom sa dozviete aj o aktuálnom progrese justičnej reformy či o ďalšom postupe pri zmenách trestných kódexov, si môžete pozrieť vo videoformáte na Postoj TV alebo aj vypočuť vo forme podcastu.

Šéf rezortu justície v rozhovore konštatuje, že hlavnú príčinu pádu vlády nevie presne pomenovať, keďže vo funkcii je len niekoľko mesiacov, ale jeho skúsenosť z vládnych rokovaní je výsostne pozitívna, keďže tam panovala konštruktívna a nekonfliktná atmosféra. „Turbulencie som vo vláde nevnímal, bola tam pokojná a pracovná atmosféra. Veľkou výzvou bola absencia väčšiny v národnej rade, ale tá sa pre dobré návrhy vždy ad hoc našla.“

„Myslím si, že pád vlády je obrovská škoda pre krajinu ako takú, a to nielen vo vzťahu k politickým stranám, ktoré boli v koalícii, ale celkovo k tomu, ako krajina vníma vládnutie. Signál smerom k verejnosti nebol dobrý. To, čo sa malo odpracovať, sa aj malo dokončiť. Keď vás niekto najme na nejakú úlohu, tak ju treba dokončiť.“

Na otázku, či ho uvidíme na volebnej kandidátke nejakej politickej strany, odpovedá, že to „nevylučuje, ale ani to aktívne nevyhľadáva“.

Minister Karas prišiel pred niekoľkými dňami s návrhmi legislatívnych zmien, ktoré od neho očakával premiér Eduar Heger po vražde dvoch LGBT osôb na Zámockej ulici v Bratislave.

Podľa návrhu by nezosobášené osoby mohli jedna druhú určiť ako svojho dôverníka. Urobili by tak vyhlásením pred notárom. Potom by mohli mať nárok na informovanie o zdravotnom stave či poberať ošetrovné. Takisto by sa dôverník mohol stať poručníkom alebo opatrovníkom dieťaťa v prípade úmrtia partnera, ako aj správcom dedičstva. Majetkové pomery by sa dali upravovať cez súkromné nadačné fondy.

Karasov návrh by mohol sláviť úspech, väčšina politických strán mu už vyjadrila podporu. Vo verejnom priestore však zaznelo aj niekoľko negatívnych vyjadrení. Podľa Martina Macka z iniciatívy Inakosť sa „nijakým spôsobom neuznala existencia partnerstva LGBTI+ partnerov, je to len nová forma splnomocnenia“. Minister reaguje, že chápe, že LGBTI+ ľudia chcú byť aj symbolicky vnímaní ako rovnocenný typ vzťahov, on sa však snažil vytvoriť návrh, ktorý by mal reálnu šancu uspieť.

„Svoj mandát som využil najlepšie, ako sa v danej situácii dalo. Za tridsať rokov sa to nikomu nepodarilo urobiť. Je to vyvážený návrh, ktorý vyrieši životné situácie mnohých osôb.“

Ostrá kritika návrhu prišla aj od podpredsedníčky Progresívneho Slovenska a právničky Lucie Plavákovej, ktorá tvrdí, že takáto právna úprava posúva páry rovnakého pohlavia na úroveň spolubývajúcich. „Vytvára sa osobitná evidencia u notára, čím štát úplne explicitne hovorí, že LGBTI+ ľudia sú druhotriedni občania a občianky, ktorí ani nemôžu prísť potvrdiť si svoj zväzok na rovnaké miesto ako ľudia z väčšinovej časti spoločnosti.“

Viliam Karas na tento výrok reaguje slovami, že ho mrzí, že to takto Lucia Plaváková vníma. „Myslím si, že žiaden občan nie je druhotriedny, a neexistuje dôvod myslieť si, že tento návrh kohokoľvek ponižuje, respektíve ho dáva na druhú koľaj. V žiadnom prípade. V našom právnom poriadku máme aj ústavne zakotvenú rolu manželstva a neexistuje tak ani právny rámec, v ktorom by sa dalo akékoľvek partnerstvo dorovnať manželstvu. Zatiaľ to nie je možné urobiť.“

„Pri všetkých rozhovoroch, ktoré som absolvoval, bolo poukazované na konkrétne prekážky praktického života a práve na to tento návrh reaguje.“

Minister Karas v rozhovore konštatuje, že má hotový návrh dôležitej novely trestného zákona, ktorá obsahuje zásadné zmeny. Dôležitý je teraz postoj vlády, ktorá ho môže alebo nemusí posunúť do parlamentu. Situácia je ešte komplikovanejšia pri novelizácii trestného poriadku. Ministrovi sa zatiaľ nezdá, že na zmenu tejto legislatívy existuje politická vôľa. Šéf rezortu spravodlivosti sa však optimisticky pozerá na reformu súdnej mapy, ktorá by sa mala v praxi spustiť od júna 2023.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0