Komentáre a názory 20. september 2021

Odsúdenie Kováčika Potopili ho tí, pre ktorých pracoval. Takáčovci

Dag Daniš
Dag Daniš

Prípad odsúdeného Dušana Kováčika je ukážkovo absurdný. A nielen tým, ako špeciálny prokurátor pracoval pre organizovaný zločin.

Prípad odsúdeného Dušana Kováčika je ukážkovo absurdný. A nielen tým, ako špeciálny prokurátor pracoval pre organizovaný zločin.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Dag Daniš

Potopili ho tí, pre ktorých pracoval. Takáčovci
TASR

Rovnako absurdné je aj to, ako sa dostal do rúk spravodlivosti. Postarala sa o to zločinecká skupina, pre ktorú pracoval: takáčovci. Tí vyšetrovateľom opísali korupčné schémy, v ktorých figuroval aj špeciálny prokurátor.

Minulý rok ho NAKA zadržala a posadila do väzby. S obvineniami, že mal pracovať pre takáčovcov, brať úplatok – a popritom mal pôsobiť v zločineckej skupine bödörovcov. Spolu so skorumpovanými šéfmi polície, SIS a Kriminálneho úradu finančnej správy, ktorí fungovali ako „vybavovači“…

Po necelom roku si Kováčik vypočul rozsudok: vinný.

Ako sa to začalo

Celkom na začiatku stál „svedok nula“. Ten, ktorý prehovoril o sieti zločincov ako prvý a spustil domino efekt ďalších udaní. Svedkom nula bol člen bratislavskej mafie takáčovcov Matej Zeman. Usúdil, že nechce tvrdnúť vo väzbe, a vyšetrovateľom ponúkol spoluprácu – informácie o vysokopostavených figúrkach organizovaného zločinu.

Zeman vyšetrovateľom opísal, ako takáčovcov „dojili“ ľudia z Kriminálneho úradu finančnej správy (Makó), finančnej polície (Slobodník) a ďalší ľudia v rukách bödörovcov. Táto skupina od takáčovcov vymáhala provízie – za to, že úrady privrú oči nad ich miliónovými podvodmi cez DPH. Alebo za to, že polícia a prokuratúra zatiahnu brzdu pri ich stíhaní.

Zemana, ktorý začal rozprávať, pustili z väzby.

Týmto sa dostávame k „svedkovi jeden“. K jednotke medzi kajúcnikmi, ktorí začali vo veľkom udávať svojich šéfov. Kráľom kajúcnikov je Ľudovít Makó, siskár a bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy. Do spolupráce s vyšetrovateľmi sa rozbehol naplno. Takmer bezhlavo. Ukázal prstom na desiatky káuz. Na oligarchu Norberta Bödöra, na prokurátora Dušana Kováčika, na oligarchu Jozefa Brhela, na Lučanského, na Imreczeho…

Makóa, ktorý začal rozprávať, pustili z väzby.

Spustila sa reťaz vyšetrovaní, razií, stíhaní. A ďalších udaní = ďalších vyšetrovaní, razií, stíhaní…

Výsledky NAKA pri vyšetrovaní korupcie boli obdivuhodné. Vďaka svedkovi nula, ktorý im dodal cenného svedka číslo jeden.

Z prípadov, na ktoré ukázal prstom Zeman, respektíve Makó, sú dôležité dva.

Od Haščáka k Pčolinskému

Prvý je prípad prokurátora Dušana Kováčika, ktorý bol zadržaný, väzobne stíhaný a napokon odsúdený za korupciu.

Stíhanie Kováčika zmobilizovalo zakladateľa Penty Haščáka. Špeciálny prokurátor Kováčik roky brzdil vyšetrovanie kauzy Gorila. Správal sa ako verný služobník Penty.

Druhý je prípad „vypaľovania“ takáčovcov siskármi. Takáčovci mali šéfom SIS (Beňa, Gašparovič) odviesť 200-tisíc eur.

Stíhanie siskárov zmobilizovalo tajnú službu. Po zadržaní Gašparoviča a Beňu znervóznel aj šéf SIS Pčolinský. A Boris Kollár. Tajná služba začala intenzívne pracovať na svedkoch – takáčovcoch.

A následne aj na vyšetrovateľoch NAKA a prokurátoroch Úradu špeciálnej prokuratúry.

Vojna policajtov

Začala sa vojna v bezpečnostných zložkách štátu.

Zadržanie Pčolinského v réžii NAKA túto vojnu neukončilo (ako mylne predpokladali vyšetrovatelia). Naopak. Zosilnela. Tajná služba a Boris Kollár zvýšili výkon. SIS dala po sledovaní takáčovcov podnet na policajnú inšpekciu pre podozrenie z manipulácie svedeckými výpoveďami (v kauze stíhaných siskárov).

Za tajnou službou sa zoradili inšpekcia, krajská prokuratúra, generálna prokuratúra a koaličná Sme rodina Borisa Kollára. Vojna policajtov sa rozbehla celkom naplno.

Výsledok: obe sily, ktoré sa zmobilizovali proti vyšetrovateľom NAKA – Haščák a siskár Pčolinský –, dosiahli pozoruhodné výsledky. Generálny prokurátor Žilinka ukončil stíhanie Haščáka. Zástupca generálneho prokurátora Kandera potopil väzobné stíhanie Pčolinského.

Vyšetrovatelia NAKA, ktorí pracovali na stíhaní korupčných káuz (vrátane tej Kováčikovej), skončili vo väzbe. Nie preto, že by boli skorumpovaní. Preto, že robili chyby pri vyšetrovaní a stíhaní tých skorumpovaných…

Okrem priamych výsledkov – ukončenia stíhania Pčolinského a Haščáka – sú tu aj nepriame. Svedkovia, ktorí usvedčujú skorumpovanú generalitu SIS (Beňu, Gašparoviča), sú spochybnení.

Zároveň tým mohli byť spochybnení aj svedkovia v Kováčikovej kauze.

A následne bolo spochybnené aj vyšetrovanie všetkých veľkých káuz oligarchov, ktoré stoja na kajúcnikoch. A na vyšetrovateľoch NAKA, z ktorých tí najaktívnejší skončili vo väzbe.

Kováčikov prípad

Stíhanie Dušana Kováčika nestojí na výpovedi jedného svedka – kajúcnika. Zločiny, z ktorých je obvinený, potvrdzujú veľmi silné dôkazy.

Dvaja svedkovia – Makó a Slobodník – zhodne potvrdili, že Kováčik mal chodiť na tajné stretnutia skupiny bödörovcov. Skupinu tvorili oligarcha Norbert Bödör a jeho ľudia z bezpečnostných služieb: Tibor Gašpar, Peter Hraško, Robert Krajmer, Ľudovít Makó, Bernard Slobodník, Dušan Kováčik.

Svedkovia potvrdzujú aj to, že Kováčik mal v rámci úloh v tejto organizovanej skupine vynášať dokumenty (spisy) z Úradu špeciálnej prokuratúry, ktoré poslúžili takáčovcom.

A nakoniec: dobre vyšetrená a zdokumentovaná je aj kauza prijatia úplatku za to, že Úrad špeciálnej prokuratúry nenapadne rozhodnutie súdu o prepustení jedného z takáčovcov (Kudličku) na slobodu.

Svedkovia Zeman, Böhm, Makó tvrdili, že Kováčik mal za úplatok 50-tisíc eur zariadiť, že špeciálna prokuratúra nebude riešiť prepustenie Kudličku.

Úplatok mal Kováčikovi odovzdať Makó.

Krátko nato špeciálny prokurátor Kováčik požiadal kolegyňu, aby nehnala prípad Kudličku na odvolací súd.

Prokurátorka je teda ďalší svedok, ktorý potvrdil, že Kováčik na ňu tlačil a pracoval v prospech takáčovcov.

Jeden zo svedkov (Zeman) je medzičasom, po zákroku SIS a inšpekcie, vo väzbe. Pre podozrenie z krivej výpovede v kauze stíhaných siskárov. Ďalší svedok (Böhm) spáchal samovraždu. Na výsledkoch vyšetrovania to však veľa nemení. Svedecké výpovede Böhma sú zdokumentované a nič ich nespochybňuje. Pokiaľ ide o Zemana, ten je stíhaný v inom prípade, nie v Kováčikovom, a ani jeho svedectvo proti Kováčikovi nepôsobí pochybne. Zapadá do ďalších dôkazov.

Trpké víťazstvo

Proces s Kováčikom bol poznačený vojnou policajtov a snahami o spochybňovanie svedkov. No nebol celkom potopený. Našťastie.

Nakoniec tu máme pri Kováčikovi ešte tretiu, najväčšiu absurdnosť. Istý čas hrozilo, že vyšetrovatelia, ktorí pracovali na jeho kauzách, skončia vo väzbe – a Kováčik skončí na slobode.

Zatiaľ sa napĺňa len polovica tohto drsného obrazu. No spôsobom, ktorý by pôsobil bizarne ešte aj v komikse: aj Kováčik, aj tí, ktorí na neho udreli, majú rovnaké tepláky. A na okne mreže.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0