Video a podcast OTVORENE s Michalom Magušinom 26. február 2021

Martin Smatana Ak by ma neprinútili ísť do nemocnice, asi by som bol už mŕtvy

Michal Magušin
Michal Magušin

Rozhovor s analytikom, ktorý šťastne prežil náročný priebeh koronavírusu a zažil aj nevšedný zážitok s už zosnulým spolubývajúcim.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Michal Magušin

Rozhovor s analytikom, ktorý šťastne prežil náročný priebeh koronavírusu a zažil aj nevšedný zážitok s už zosnulým spolubývajúcim.

Analytik Martin Smatana prežil ťažký priebeh ochorenia na koronavírus. V exkluzívne prvom rozhovore po ukončení karantény rozpráva, ako sa ocitol na hrane života a smrti, ako odišiel do nemocnice len vďaka tomu, že ho k tomu prinútili jeho najbližší, ako sa ochorenie vyvíjalo a opisuje aj nevšedný zážitok z posledných hodín života svojho spolubývajúceho.

„Môjmu spolubývajúcemu zavolala jeho mama kňaza, pre istotu, aby sa vyspovedal, keby sa jeho stav zhoršil. Bolo to zvláštne. Kto dobrovoľne vstúpi do červeného covid-oddelenia? Buď úplný idiot, ktorých tam nepúšťajú, alebo osoba, ktorá dá potreby a bezpečie iných ľudí nad svoje. Obetuje seba pre iných. To sú zdravotníci - a kňazi. Ten kňaz prišiel na zavolanie o pol desiatej večer. Ja som sa po dlhej dobe postavil a odišiel do kúpeľne, aby mali v izbe súkromie. Vtedy som prvýkrát zistil, že mám veľký problém s dýchaním. Mal som pocit, akoby som v tej kúpeľni strávil tri hodiny, trápil som sa a dusil. Ukázalo sa však, že kňaz prišiel za mojím spolubývajúcim v správnej chvíli. Ráno totiž zomrel. Napriek tomuto smutnému zážitku chcem povedať, že bolo veľmi vidieť, ako sa spolubývajúci po spovedi upokojil - vysporiadal sa s tým hore.“

„Pri covide veľmi riešime liečbu pacientov, ale pri počte nakazených a zomierajúcich potrebujeme pozerať aj na to, aby zomierali dôstojne a malo by sa o tom rozprávať.“ Okrem osobného zážitku s kritickým priebehom covidu odpovedal Martin Smatana aj na tieto otázky:

❓Ako by sme potrebovali liečiť zdravotné komplikácie po prekonaní covidu?

❓Prečo na Slovensku nezaberá lockdown, aj keď sme vo veľmi podobnej situácii ako Anglicko, kde opatrenia veľmi dobre „zabrali“?

❓Prečo nám (zrejme) plošné testovanie - ktoré samo osebe pomáha - zároveň situáciu aj zhoršuje?

❓Prečo by sme opäť mali kompletne zatvoriť školy?

Silný príbeh Martina Smatanu o jeho boji s covidom nájdete v tomto videu:

 
Ak by ste si rozhovor s Martinom Smatanom radšej vypočuli ako podcast, nech sa páči:
 
 
Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0