Video a podcast OTVORENE s Michalom Magušinom 23. február 2021

Matúš Vallo Vláda premárnila šancu mať zo samospráv spojencov proti covidu

Michal Magušin
Michal Magušin

Rozhovor s Matúšom Vallom o boji proti covidu, spolupráci s Matovičovou vládou, zakladaní novej strany či o dvoch rokoch v úrade.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Michal Magušin

Rozhovor s Matúšom Vallom o boji proti covidu, spolupráci s Matovičovou vládou, zakladaní novej strany či o dvoch rokoch v úrade.

Bratislavský primátor Matúš Vallo vysvetľuje, ako hlavné mesto bojuje s pandémiou koronavírusu, ako sa mu spolupracuje s Matovičovou vládou, ako pomáha bezdomovcom, prečo je pre Bratislavu nesmierne dôležité prebiehajúce sčítanie obyvateľstva a čo sa mu za dva roky vo funkcii podarilo či nepodarilo.

Podľa Matúša Valla vláda nevhodnou komunikáciou premárnila šancu spraviť si zo samospráv spojencov v boji proti koronavírusu a ukázalo sa, že centrálna vláda sa na samosprávy stále pozerá ako na „otravné muchy“.

Vallo odpovedal aj na otázku, či v kontexte posilnenia dôvery ľudí ku komunálnym politikom neuvažuje o založení strany, ktorá by zastupovala záujmy primátorov a starostov. „O strane starostov neuvažujem, plánujem však pripraviť sériu zmien zákonov, ktoré sa týkajú mesta, a predstaviť ich poslancom parlamentu.“ Zároveň šéf bratislavskej radnice otvorene hovorí, že chce vo svojej práci pokračovať aj v ďalšom volebnom období.

V súvislosti so vznikom akéhokoľvek politického zoskupenia by podľa Matúša Valla nový politický subjekt mal vznikať postupne, jeho členovia by sa mali vedieť vzájomne podržať a nielen bezhlavo nasledovať vodcu, ako je to v prípade strán Smer alebo Hlas. Samotný fakt, že skupina starostov a primátorov zastupuje záujmy samospráv, nie je podľa Valla dostatočnou spájacou ideou pre novú politickú stranu.

Primátor hlavného mesta čelil aj otázke, prečo mesto ešte pred vypuknutím pandémie v radoch bezdomovcov nedokázalo zabezpečiť dostatok miest na karanténne ubytovanie pre ľudí bez domova. Okrem zdôraznenia veľkej aktivity magistrátu pri pomoci bezdomovcom Vallo konštatuje, že napriek snahám mesta sa miesta pre ubytovanie bezdomovcov hľadali nesmierne ťažko. „Pravda o našej spoločnosti je taká, že bez ohľadu na peniaze akákoľvek univerzita, internát, prázdna robotnícka ubytovňa či hotel neboli ochotní ubytovať ľudí bez domova.“

Matúš Vallo hovorí aj o dôležitosti sčítania reálnych obyvateľov Bratislavy a navrhuje riešenie ľuďom, ktorí sa v Bratislave neprihlásili na trvalý pobyt, lebo si dlhodobo nemôžu dovoliť kúpiť vlastnú nehnuteľnosť.

Na záver Vallo hodnotí top úspechy (rekonštrukcia Dúbravsko-Karloveskej radiály, pritiahnutie šikovných ľudí do práce pre mesto) a neúspechy (cyklotrasy) svojho dvojročného primátorovania.

Celú diskusiu s bratislavským primátorom Matúšom Vallom nájdete v tomto videu:

Ak by ste si rozhovor s bratislavským primátorom radšej vypočuli ako podcast, nech sa páči:

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0