Komentáre a názory Spravodlivosť 30. november 2020

Jankovská prehovorila A Pellegrini zahmkal

Eva Čobejová
Eva Čobejová

Čo znamená, keď niekto zahmká? Dáva tým najavo, že je pobúrený, alebo prejavuje rozpaky? Alebo azda prisviedča?

Čo znamená, keď niekto zahmká? Dáva tým najavo, že je pobúrený, alebo prejavuje rozpaky? Alebo azda prisviedča?

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Eva Čobejová

A Pellegrini zahmkal
Štátna tajomníčka Monika Jankovská počas tlačovej konferencie 3. septembra 2019. Jankovská oznámila, že odstupuje zo svojej funkcie. FOTO TASR – Dano Veselský

Tak Monika Jankovská začala pred vyšetrovateľmi hovoriť. Lebo chce byť na Vianoce doma. A pochopila, že ju už nemá kto zachrániť, lebo aj Robert Fico si musí zachraňovať najmä vlastnú kožu. Preto zvolila inú taktiku, prišla s verziou, s ktorou môže dačo uhrať.

Isté je, že nehovorila celú pravdu, ale pochopila, že vývoj je nezvrátiteľný.

To, že Jankovská prehovorila a priznala časť viny, je výnimočná vec. Aj pre duševnú hygienu spoločnosti. Stačí si spomenúť na  výraz jej tváre, keď v septembri 2019 zvolala tlačovku a označila sa za obeť mediálneho lynču. O Kočnerovi povedala pamätné slová: „Nepoznám ho, nekomunikovala som s ním ani priamo, ani sprostredkovane, ani osobne, ani prostredníctvom iných osôb, nijako.“

Aj tak vyzeráte pri kolosálnom klamstve ako monštrum. Zdieľať

Spomeňte si na zábery z tej tlačovky, na detaily jej tváre, výrazu, na jej gestá. Aj vďaka nej vieme: Môžeme mať dokonalú vizáž, môžeme na seba navešať tie najelegantnejšie šperky, môžeme mať skvelý účes. Aj tak vyzeráme pri kolosálnom klamstve ako monštrum. 

Pri čítaní jej výpovede boli aj úsmevné momenty: napríklad keď uviedla, ako to v skutočnosti bolo s honosným činčilovým kožuchom. Kúpila ho vraj za 1000 eur na grand bazári v Istanbule. Všetky luxusné priateľky slovenských boháčov museli chuderu Jankovskú aj poľutovať. Taká ponižujúca vec, že bazár v Istanbule! Veď kožuchy sa predsa chodia nakupovať do prestížnych viedenských salónov. Nikto jej nedal adresu?

Ale najbizarnejším zážitkom uplynulého týždňa boli asi dve písmená, ktoré podľa výpovede Jankovskej vyslovil Peter Pellegrini, čerstvo zvolený šéf Hlasu a dnes už aj šéf najsilnejšej politickej strany. Po tom, čo mu Jankovská opísala, že robí na Markíze, vypadlo z neho iba citoslovce hm.

Jankovská pri výsluchu naznačila, že vytlačenie Američanov z Markízy brala ako pre stranu užitočnú vec, za ktorú by jej Fico s Pellegrinim asi mali byť vďační. Preto išla aj za predsedom vlády Petrom Pellegrinim a podrobnejšie mu porozprávala, že rieši zmenky týkajúce sa Markízy. „Peter Pellegrini si ma vypočul a tiež danú vec nekomentoval a povedal len hm,“ uviedla vo výpovedi Jankovská. A dodala: „Ak by tu záujem nebol, tak by ma na to buď to predseda strany, alebo premiér upozornil.“

Citoslovce hm vyjadruje súhlas, prisviedčanie a jeho synonymom je slovko áno.Zdieľať

Na prvý pohľad z toho Peter Pellegrini nevyšiel až tak zle, veď povedal iba hm. Po zverejnení Jankovskej výpovede nebol preto ani veľmi rozrušený a spokojne vyhlásil: „Môžem vás všetkých uistiť, že som ju určite ani nepovzbudzoval, ani nežiadal a ani nechcel, aby riešila niečo v prospech Mariana Kočnera.“

Ale trošku ho zrádza Slovník súčasného slovenského jazyka. Ten totiž tvrdí, že citoslovce hm vyjadruje súhlas, prisviedčanie a jeho synonymom je slovko áno. Len Krátky slovník slovenského jazyka je trošku milosrdnejší a pripomína, že slovo hm môže znamenať okrem súhlasu a prisviedčania aj pocity ako neistotu, rozpaky, pochybnosť či prekvapenie. Asi to tu bolo jedno s druhým.

Skúsme si tú Pellegriniho skúsenosť predstaviť: už je premiérom a vie, že sa musí od Roberta Fica a jeho toxických ľudí odstrihnúť, inak skončí ako Mečiarova suita. A príde za ním sebavedomá až arogantná Jankovská, o ktorej sa isto aj v smeráckych kruhoch vedelo, že pre peniaze je schopná všetkého.

Rozpráva mu, že rieši, aby Američania prišli o Markízu. Lebo jednak je to zlaté vajce, ktoré stále nosí slušné peniaze, a jednak má oveľa väčší vplyv ako verejnoprávna televízia. Zhodou okolností sú tu dajaké zmenky, jedno či pravé alebo falošné, cez ktoré sa dá získať v tej televízii vplyv. No nechoď do toho!

Pellegrini počúva, pozerá sa na tú slizko agresívnu ženskú, možno rozmýšľa, koľko stála jej kabelka a kto jej ju kúpil. Počúva ju tak jedným uchom a možno mu je to celé aj proti srsti, lebo vie, že tá žena nič nechce zadarmo a nestačia jej peniaze, chce aj moc a vplyv.

Nie každý by na to mal žalúdok, no táto ctibažná osoba to je ochotná robiť.Zdieľať

Možno si v duchu hovorí, že je to síce hrozne nepríjemný človek, ale strana potrebuje aj takých, lebo sponzori strany žiadajú, aby sa dačo pre nich na súdoch občas vybavilo. Je to taká špinavá robota, roznášanie obálok po kuchyniach sudcov a sudkýň, nie každý by na to mal žalúdok, no táto osoba to je ochotná robiť. A tak povie hm. Jankovskej to stačí, berie to ako podporu premiéra.

A prečo vôbec toľko o Pellegrinim a jednom slovku? Lebo Pellegrini je dnes ten, kto má najvyššie percentá a vôbec nie je vylúčené, že pri prchkej Matovičovej povahe sa k moci dostane rýchlejšie, ako možno aj sám dúfa. Navyše má vo svojej strane aj politikov, ktorým rozbehnutí vyšetrovatelia ohrozujú nielen biznis, ale aj slobodu. Bude tlačený do toho, aby moc prebral pri prvej možnej príležitosti.

Pellegrini je pre vládnucu koalíciu nebezpečný v tom, že má prívetivú tvár, vie hovoriť vľúdne, usmievať sa, nebyť agresívny, prchký ani zúrivý. Vie sa ovládať a má istý šarm.

A s ešte väčšou nádejou budú hľadieť na Pellegriniho tvár.Zdieľať

Keď už ľudia budú mať dosť toho mačovského prístupu plného škriepok, hádok a celkovo budú unavení politikou, pandémiou, životom v rúškach, zatúžia po pokoji, po niekom nekonfliktnom, usmiatom, kto im sľúbi lepšie zajtrajšky. A s nádejou sa zahľadia na usmievavú Pellegriniho tvár.

Ale je dobré vedieť, že tá prívetivá tvár má aj takúto podobu: keď za ním príde človek túžiaci po peniazoch či moci a ponúkne mu špinavý biznis, nevyhodí ho, neupozorní políciu či tajnú službu, ale povie hm.

A možno sa pritom ešte aj tak chlapčensky milo usmeje.

 

 

 

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0