Politika 12. február 2020

Vyzerá to, že sme jediní, ktorí majú šancu poraziť Smer

Jozef Majchrák Martin Hanus
Jozef Majchrák Martin Hanus
Predvolebný rozhovor s lídrom OĽaNO Igorom Matovičom o recepte na dobrú kampaň, ultraliberáloch, radách pre KDH aj o zadosťučinení po dekáde v politike.
Predvolebný rozhovor s lídrom OĽaNO Igorom Matovičom o recepte na dobrú kampaň, ultraliberáloch, radách pre KDH aj o zadosťučinení po dekáde v politike.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Jozef Majchrák

Martin Hanus

Vyzerá to, že sme jediní, ktorí majú šancu poraziť Smer

Z jeho momentálnej energie cítiť, ako si užíva kampaň, ktorá ho zastihla v životnej forme. Igor Matovič v posledných troch týždňoch prekvapil všetkých pozorovateľov aj komentátorov, ktorí ešte pred pár mesiacmi nahlas rozmýšľali, či nové strany ako PS/Spolu a Za ľudí nepotopia aj Matovičovo hnutie. Dnes je všetko inak a hoci sa do volieb môže ešte veľa zmeniť, OĽaNO je v tejto chvíli lídrom opozície a možno jedna z hlavných síl povolebného Slovenska.

Igor Matovič v rozhovore pre Postoj hovorí, ako sa OĽaNO postaví k mimoriadnej schôdzi a Istanbulskému dohovoru, o svojej anketovej demokracii aj o tom, prečo pozýva opozíciu k rezervovanému stolu na debatu o spoločnom programe a súčasne jej lídrov kritizuje, že ho pred pár mesiacmi odignorovali. O Andrejovi Kiskovi a PS/Spolu hovorí, že ich kampaň stojí na nacvičených frázach od agentúr, tiež sa vracia k tomu, kde podľa neho stratil Alojz Hlina kľúčové percento. 

Začneme aktuálne. Smer aj SNS idú v najbližších dňoch zvolať mimoriadnu schôdzu parlamentu, na ktorej chcú presadiť zvýšenie rodinných prídavkov, 13. dôchodok či odmietnuť ratifikáciu Istanbulského dohovoru. Zahlasuje OĽaNO za program tejto schôdze?

Určite to nepodporíme. To, čo tieto strany robia, je smutné. No je to signál, že Smer a SNS majú prieskumy, v ktorých vyzerajú katastroficky, tak sa rozhodli v tristovke zatiahnuť ručnú brzdu. Zvrátiť trend, nech to stojí, čo to stojí. Ale už im to nepomôže.

Ak Smer, SNS aj s pomocou ĽSNS program schvália, ako budete hlasovať, napríklad o sociálnych návrhoch?

Keď príde ten týpek, ktorý si hovorí „zodpovedná zmena“, a povie, kde vezme tých sedemsto miliónov, aby sme to dokázali zafinancovať, tak fajn. Ja viem, kde sa dajú zobrať, ale oni ich nájsť nedokážu. Ak to má byť na úkor našich detí a vnúčat, tak to určite nepodporíme.

K Istanbulskému dohovoru ste sa doteraz ako osoba príliš nevyjadrovali, ako vnímate tento dokument?

Ak tam je čokoľvek, čo má chrániť ženy pred domácim násilím a my to nemáme zakomponované v legislatíve, preberme to a poďme to napĺňať, hoci si myslím, že tam už nič také nie je. Keď sa tu majú podsúvať formulácie, že na naše pohlavie sa budeme pozerať ako na niečo, čo sa môže meniť podľa nálady, alebo podľa toho, ako sa vyspíme, tak s tým hlboko nesúhlasíme.

To hovoríte v mene celého klubu OĽaNO, kde máte aj liberálnejších poslancov?

Samozrejme, sú tam rôzni ľudia, ale momentálne ide o väčšinový názor klubu. Aj skladba našej kandidátky naznačuje, že klub OĽaNO bude aj po voľbách väčšinovo konzervatívny.

Minulý rok po eurovoľbách aj po odchode Veroniky Remišovej ste boli v útlme. Potom ste na jeseň trochu ožili pri ostrej kritike paktu o neútočení medzi KDH a PS/Spolu. Ale ani tak vás do konca roka nebolo príliš cítiť, až posledné tri týždne ste zrazu na veľkej vlne. Čo z toho, s čím teraz prichádzate a na čom tak bodujete, Počiatkova vila v Cannes, internetová anketa, ste mali v hlave už 31. decembra 2019?

Úprimne sa teraz cítim ako Alenka v ríši zázrakov. Teší nás veľká podpora od ľudí a mňa osobne najviac teší to, že od ľudí počúvam, že si to zaslúžime, lebo sme si to odmakali.

O odmakaní by mohol hovoriť aj Richard Sulík, hoci on má iný štýl ako vy, vám však teraz preferencie rastú vďaka konkrétnej podobe kampane. Preto sa pýtame, či akcie ako Cannes boli nápadmi, ktoré prišli zo dňa na deň alebo ste mali tento komunikačný plán premyslený už dlhšie.

Chceli sme, aby naša kampaň stála na uveriteľnom príbehu, aby to neboli len nejaké nacvičené frázy, čo, žiaľ, často cítim z komunikácie Andreja Kisku alebo PS. Tam vidieť, že agentúra povie, čo treba hovoriť, a podľa toho sa ide. Preto sme si povedali, že nechceme žiadnu reklamnú agentúru a ideme do toho tak, ako to cítime.

Rovnako sme vedeli, že ľudia chcú vidieť uveriteľných nositeľov, preto sme išli urobiť najlepšiu kandidátku zo všetkých, čo bol dôvod, pre ktorý sme ju predstavili ako poslední. Napríklad Lukáša Kyselicu sme získali až pár dní pred termínom odovzdania kandidátok. Internetové hlasovanie mi napadlo v záhrade v lete minulého roku a už od leta sme boli dohodnutí, že do toho pôjdeme.

A akcia v Cannes?

To bol spontánny nápad, ktorý sa zrodil asi deň predtým, ako sme tam išli.

Deň predtým?

Áno, na druhý deň sme sa tam vybrali.

Ak je však na vašej stratégii niečo jasné od začiatku, je to politika čo najviac sa odlíšiť od všetkých, od Smeru, ale aj zvyšku opozície, to ste už mali v hlave zrejme dlho.

Pozrite sa, chceli sme to robiť úprimne. Fotečky na fejsbúku, ako spoločne diskutujeme pri pivečku, to mi nepripadalo úprimné. Keď sa odosobním, ja ako volič by som tomu neveril. Nakoniec aj oni nás odstrihli. Keď si pozriete komunikáciu Michala Trubana a Alojza Hlinu, odkedy podpísali pakt o neútočení, vysielali signály, že by tu vládu najradšej vyskladali bez OĽaNO.

Pozrite sa, chceli sme to robiť úprimne. Fotečky na fejsbúku, ako spoločne diskutujeme pri pivečku, to mi nepripadalo úprimné. Keď sa odosobním, ja ako volič by som tomu neveril. Zdieľať

Tlačili nás vtedy, keď sme boli úplne najslabší, po odchode Remišovej, keď sme v preferenciách padli na dno. Vtedy sme možno potrebovali pomoc. Keď vám však potenciálni partneri hovoria, že s vami nepočítajú, príliš to nepomáha.

Zato teraz sa zdá, že si to vo vzťahu k PS/Spolu vcelku užívate...

Neužívam. Ale keď raz niekto hovorí, že to zložia aj bez nás, odpovedáme, v poriadku, nech ľudia rozhodnú. Ukážte, že to dáte. Ale keď im to náhodou nevyjde, férovo hovoríme, že naše podmienky, za ktorých im pomôžeme, určia ľudia. Štandard bol taký, že po voľbách sa niekde v prítmí po kumbáloch dohadovali podmienky a robil sa biznis. My hovoríme, že podmienky určia ľudia a všetci o nich vopred vedia.

Takže anketa vám napadla v lete v záhrade, kľúčových ľudí ste zlomili na kandidátku vy, napríklad vašu jednotku, pani Šofranko a predpokladáme, že aj nápad s Cannes bol váš...

… nie, nebol môj, to by som si pripisoval cudzie zásluhy.

Nie je to však tak, že všetky dôležité veci vo vašom hnutí nezávislých osobností sa rodia v hlave Igora Matoviča? Alebo máte niekoho, s kým sa radíte?

Máme tím ľudí, ktorý funguje priebežne. Sú tam poslanci, ale aj ľudia z mediálneho tímu. Nápady sa spontánne rodia v tomto okruhu.

O vás je známe a často tým znervózňujete aj svoje okolie, že sa niekedy viete doslova vypariť, nikto sa s vami nevie spojiť niekoľko dní, ani vaši najbližší spolupracovníci často nevedia, čo s vami je, a nikto nevie, čo bude ďalej. Nie je to všetko len o vás?

Práveže si myslím, že po tých rokoch spoločného fungovania v tíme, ak by som sa aj teraz nadobro vyparil, tak to bude fungovať ďalej. To DNA tam je, ľudia z nášho tímu vedia vycítiť príležitosť a prísť s nápadom.

Že by to mohlo takto fungovať aj bez vás, tomu asi ani sám neveríte.

(Úsmev.) Na osemdesiat percent mám pocit, že by to aj bezo mňa fungovalo ďalej.

Poďme k vašej internetovej ankete, ktorú označujete za vrchol priamej demokracie, kým vaši partneri to považujú za deštruktívny prístup. Predstavte si, že by obdobnú anketu urobilo PS/Spolu. Keďže sú nemenej digitálne gramotní, tiež by vedeli zorganizovať a dobre odkomunikovať, mohli by si tam dať svoje programové body, ako napríklad životné partnerstvá. Tiež by im zahlasovalo nejakých 50-tisíc ľudí, z veľkej časti vlastných sympatizantov, ktorí by im odhlasovali partnerstvá a oni by mohli tvrdiť, že ak sa tieto ich body nesplnia, do žiadnej vlády nepôjdu. Považovali by ste to tiež za vrchol priamej demokracie?

Považoval by som to za niečo, čo nie je v súlade s verejným záujmom a verejnou mienkou.

Prečo, veď ľudia by aj tu rozhodli?

My to robíme tak, aby hlasovali všetci...

... to by predsa aj oni deklarovali...

... veď počkajte. Z tých ľudí, ktorí dosiaľ hlasovali, tvoria približne polovicu naši sympatizanti, zvyšok sú ľudia, ktorí sympatizujú s inými stranami.

Aj v prípade progresívnej ankety by to mohlo byť podobné.

Ale rozdiel je v tom, že by sme nikdy nedali hlasovať o kultúrno-etických otázkach. My dávame hlasovať o základnej spravodlivosti. Ľudia bez ohľadu na to, či sú liberáli alebo konzervatívci, hovoria, že hmotná zodpovednosť politikov tu mala byť dávno zavedená.

Oni by však mohli tvrdiť, že životné partnerstvá sú tiež vecou základnej spravodlivosti.

Ale všetci sa asi zhodneme, že ide o hodnotovú otázku, pri ktorej by sme nemali znásilňovať nejakú druhú skupinu ľudí.

Tu sa však bavíme najmä o prístupe, jednoducho by nechali hlasovať o pre nich dôležitej otázke a postavili by vás do podobnej pozície, do akej ich teraz staviate vy. Čo iné by ste hovoril ako oni teraz, keď to nazývajú vydieraním?

Čo iné by som robil? Vyzýval by som ľudí, aby nebláznili. Poukazoval by som na to, že o čom je taká anketa, ktorá hovorí, že registrované partnerstvá sú dôležitejšie ako unesený štát a snaha klepnúť mafiánom po prstoch. Hovoril by som, že týchto bláznov nevoľte, lebo tu chcú zaviesť niečo, s čím osemdesiat percent ľudí nesúhlasí.

Som si istý, že naše otázky majú jednoznačnú väčšinovú podporu. Dali sme si k tomu urobiť normálny prieskum, v piatok budeme vedieť výsledky. Pri ich registrovaných partnerstvách či adopociách detí takýmito pármi by veľká väčšina ľudí nesúhlasila. Nechať hlasovať o veciach, s ktorými absolútna väčšina ľudí súhlasí, a stanoviť to ako podmienku je podľa mňa fér. Dať hlasovať do svojej bubliny o niečom, s čím väčšina ľudí nesúhlasí, by fér určite nebolo.

Lenže ani vaše otázky predsa nevzišli ako vôľa ľudu. Sú to požiadavky, ktoré ste si sformulovali v OĽaNO, spravili ste z nich anketu a teraz vo volebnej kampani cez ne tlačíte ostatných k múru.

To si myslíte, že politik môže prísť na to, čo ľudí trápi, bez toho, že by sa s nimi rozprával? My sa desať rokov s ľuďmi stretávame a rozprávame.

Áno, ale bolo len výlučne na vás, čo si z toho zoberiete a akých jedenásť otázok sformulujete.

Samozrejme. Ale snažili sme sa dať dokopy neriešené problémy, ktoré ľudí dlhodobo trápia. O hmotnej zodpovednosti politikov sa tu hovorí už roky, ale „skutek utek“.

Naozaj ste sa na uliciach slovenských miest a obcí stretávali s požiadavkou, aby ten, kto upozorní na korupciu, dostal 50 percent ako odmenu?

Stretávame sa s tým, že ľudí trápi korupcia a my ako politici sme zodpovedne hľadali riešenie. Pozreli sme sa do sveta, ako to funguje. V USA je úplne bežné, že ľudia dostanú odmenu za to, keď pomôžu usvedčiť toho, kto korumpuje. Nemuseli sme vymýšľať koleso.

Navrhli sme riešenia a spustili sme hlasovanie o tom, či s nimi ľudia súhlasia. Sú tam aj dve otázky, pri ktorých je štvrtina ľudí proti. Nie je to teda až také jednoznačné. Myslím, že ľudia oceňujú, že sme sa nezavreli do bubliny a otvorili to aj kotlebovcom a nevoličom.

Iste, korupcia je problém, otázka je, či navrhujete rozumné riešenia. Máme si to predstaviť tak, že niekto upozorní na korupciu za desať miliónov eur, dostane päť miliónov, hoci už tým upozornením k žiadnemu korupčnému konaniu ani nedôjde?

Predstavte si to tak, že ste úradník a ja som korupčník. Prídem za vami a chcem niečo vybaviť. Poviem, že vám za to dám desať miliónov eur. Keď ste čestný úradník, tak pôjdete na NAKA a poviete, čo sa vám stalo. NAKA vás napichne a dotiahnete to do konca až po usvedčenie páchateľa. Čiže on príde a na konci vám odovzdá tie peniaze. Vy ste sa pričinili o jeho usvedčenie, pálite si prsty s mafiou a strašne veľa riskujete.

Pretože keď ten skorumpovaný hajzel vyjde z basy, môže vám ublížiť. Riskujete strašne veľa, ale chránite verejný záujem a patrí vám odmena päť miliónov.

Nevzťahuje sa to teda na to, keď dotyčný upozorní na nejaký podozrivý, pre štát nevýhodný obchod, pri ktorom v tej chvíli ani úplatok nemusí byť v hre?

O tento aspekt to môžeme rozšíriť. Keď to bude fungovať pri korupcii, môžeme to aplikovať aj pri daňových trestných činoch. Povedal som príklad s čestným úradníkom, ale môže to byť aj naopak. Prídem si vybaviť stavebné povolenie na mrakodrap v Bratislave a skorumpovaný úradník povie, nech donesiem milión.

Keď ste čestný úradník, tak pôjdete na NAKA a poviete, čo sa vám stalo. NAKA vás napichne a dotiahnete to do konca až po usvedčenie páchateľa. Zdieľať

Vtedy ako čestný developer pôjdem na NAKA a poviem, že tento úradník si vypýtal milión. Usvedčíme ho a v takomto prípade budem mať z jeho majetku pokutu pol milióna. Nech aj vyhlási osobný bankrot.

Usvedčenie znamená právoplatný rozsudok?

Samozrejme. Nemôže to byť tak, že na niekoho nakydáte bez dôkazov, lebo ste chceli zarobiť.

To, čo na tom vyrušuje okrem praktických otázok, je neprimeranosť. Tu sa niekedy robia kšefty aj za vyššie sumy, povedzme za päťdesiat miliónov. Keď na to ako úradník upozorním, mal by som dostať odmenu dvadsaťpäť miliónov, zdá sa vám to v poriadku?

Nikto vám neponúkne 50 miliónov, ale dobre, môžeme aj takto preháňať. Reálne sa bavíme o tisícoch, desaťtisícoch, možno státisícoch eur. Hovoríte, že vás vyrušuje neprimeranosť odmeny, no mňa vyrušuje neprimeranosť korupcie na Slovensku. Keď tu máme neprimeraný problém, tak nasaďme na prvý pohľad aj neprimerané riešenie. My tu korupciu potrebujeme vykynožiť. Zasiať medzi korupčníkov strach.

Poďme ďalej, v inej otázke navrhujete, aby tí, ktorí sa zúčastnia na voľbách, mali desaťpercentnú zľavu na poplatkoch štátu. O akých poplatkoch presne hovoríte?

Poplatky sú poplatky, je to definované v zákone, ide napríklad o poplatky na živnostenskom úrade, na matrike, pri registrácii auta.

Najväčší rozruch vyvolala vaša otázka týkajúca sa liečenia rakoviny. Aj tu naozaj čelíme objektívnemu problému, že pacienti niekedy čakajú na operáciu neprijateľne dlho. Niektorí lekári však upozornili, že formulácia vo vašej otázke je nezmyselná, pretože často nie je z medicínskych dôvodov opodstatnené, aby sa onkologický pacient operoval do dvoch týždňov. Ako to chcete pretaviť do zákona, aby to dávalo zmysel?

Nepostrehol som reakcie od viacerých lekárov...

... citovaný bol napríklad známy onkológ Štefan Korec...

... áno, tento hlas som postrehol. Ale je úplne samozrejmé, že ak v jednotlivom prípade je nevyhnutné, aby špeciálne predoperačné vyšetrenia prebiehali tri týždne, je jasné, že tam by ten termín neplatil. Veď nikto nechce nasilu zobrať pacienta z infúzií a dotiahnuť ho na operáciu, lebo to tak Matovič prikázal. Nám ide o to, aby sme chránili možno 99 percent pacientov, ktorí môžu byť bez problémov operovaní do dvoch týždňov, nech sa to nenaťahuje.

Ja osobne poznám prípad ženy, ktorá čakala tri mesiace na to, aby jej operovali nádor na pľúcach, a keď už k tomu malo dôjsť, nebolo to možné, lebo sa rakovina rozliezla na uzliny a o ďalšie dva mesiace bola mŕtva. Máme zástupy takýchto ľudí, lebo ľahostajná zdravotná poisťovňa sa nestará alebo sa niekto v poradovníku posunie, lebo je kamarát. Chceme buchnúť po stole a spraviť poriadok, pritom nám nejde len o liečbu rakoviny. Keď nastavíte jasné pravidlá, zmizne aj korupčné prostredie.

Ono to dobre znie, ale naráža to aj na kapacitné možnosti nemocníc.

Ale to už je vec zdravotnej poisťovne, ktorá si vykazuje desiatky miliónov eur zisku a nezabezpečí kapacitné možnosti.

Máte tu však aj problém s nedostatkom lekárov, takže opäť narazíte na obmedzenia reality.

Poisťovňa však prachy má, keď nezaplatí, naši lekári budú ďalej odchádzať do zahraničia. Jednoducho nech poisťovne vytvoria dostatočné kapacity, aby mali ľudia adekvátnu a včasnú starostlivosť, musíme zredukovať počet odvrátiteľných úmrtí. V tomto sme na chvoste Európe, takto nám umiera ročne päťtisíc ľudí, ktorí by nemuseli.

Späť k aktuálnej kampani, konkrétne k vášmu nonstop rezervovanému stolu. Strany ako PS/Spolu, KDH či Za ľudí už od jesene zverejňovali svoje hutné predvolebné programy, odborníci z viacerých strán sa stretávali v tímoch a bavili sa o zmenách v školstve, zdravotníctve. Vy teraz prídete tri týždne pred voľbami s volebným programom a k tomu pripojíte výzvu, aby opozícia spísala základné programové body, pritom každému je jasné, že aj keby ste sa o pár dní všetci stretli, už pôjde len o predvolebnú šou, nie o poctivú programovú diskusiu. Prečo ste neprišli so svojím programom oveľa skôr, aby ste túto debatu absolvovali už mesiace predtým?

Opravím vás, každá politická strana má program, dokedy nezverejní svoj nový program. Teda doteraz platil náš program z roku 2016 a náš najnovší program je z 90 percent rovnaký.

Aj my sme sa pritom zúčastňovali na programových debatách, ale cítil som, že potrebujeme niečo viac. Je tu mnoho nevoličov, ktorí keď nedostanú jasnú, zrozumiteľnú odpoveď, čo voliť, tak proste neprídu voliť. Preto som písal opozičným lídrom na jeseň maily v duchu, páni, situácia je vážna, poďme napísať 10, 15 či 20 spoločných bodov.

Ľudia by videli, že sme síce každý iný so svojou históriou aj programom, ku každému majú inú emočnú väzbu, ale niečo nás spája a ponúkame aspoň náčrt, ako bude vyzerať Slovensko po Ficovi. Oni však na mňa kašlali, chápete, Lojzo Hlina mi nebol na niekoľko mailov ani len schopný odpísať. Mišo Truban mi odpísal z piatich mailov na jeden, proste nulový záujem.

Lenže masa ľudí už nechce voliť mačku vo vreci. Ten nárast podpory v náš prospech si vysvetľujem aj tým, že ľuďom hovoríme, čo príde po voľbách, že si ľahneme na koľajnice a tých deväť, desať, jedenásť vecí, ako o nich rozhodnú, sa jednoducho zrealizuje. Toto im nevie povedať žiadna strana, lebo všetci hovoria, toto je náš program a čo bude po voľbách, nikto nevie.

V poriadku, vravíte, že vám ide o vyvolanie spoločnej pozitívnej emócie v radoch nevoličov, súčasne však popritom na opozičných kolegov útočíte. Včera ste čítali z mailov, ktoré ste im písali od jesene a oni na ne nereagovali, podobne ste dali frčku Alojzovi Hlinovi, ktorý vcelku prirodzene odpovedá, že vaša nová iniciatíva je reality šou. V skutočnosti to pôsobí tak, že hráte len na seba samého a vlastný výsledok, pričom celkový obraz spolupráce, o ktorý vám vraj ide, sa rozpadá.

Keď niečo neviem pochopiť, snažím sa vžiť do kože toho druhého. Predstavte si, čo by ste robili na mojom mieste. Ak by som teraz len odkomunikoval, že pozývam 18 dní pred voľbami opozičných lídrov, nech ideme urobiť spoločný program, všetci by povedali, há, Matovič, zas len marketing, chce sa narýchlo zapáčiť voličom, kde bol doteraz. Ak som chcel tomuto predísť, najlepšie bolo povedať pravdu, teda že som im minulý rok posielal tri maily a potom ešte dva doplňujúce maily.

Ten nárast podpory v náš prospech si vysvetľujem aj tým, že ľuďom hovoríme, čo príde po voľbách, že si ľahneme na koľajnice a tých deväť, desať, jedenásť vecí, ako o nich rozhodnú, sa jednoducho zrealizuje.Zdieľať

Pomenovať pravdu nie je útok, a ak to takto niekto pochopí a bude hovoriť o divadle, znamená to, že má ego väčšie, než je on sám. Ale to nie je môj problém.

Ale sú strany, ktoré vzhľadom na vlastnú profiláciu z dobrých dôvodov nechcú takýto spoločný program.

Nech to vyargumentujú a povedia, že je správne, ak budú ľudia voliť mačku vo vreci.

Už len to, že to všetko robíte v priamom prenose, tých ľudí dostávate pod tlak, spod ktorého sa usilujú dostať, lídri PS/Spolu tak, že radšej utekali hneď za vami, Hlina zas inak. Keby ste to urobili bez kamier v zákulisí, dalo by sa tomu viac veriť.

Páni redaktori, čo viac som mal spraviť? Každému som opakovane posielal maily...

... iste, to bolo minulý rok, teraz je však nová situácia, ste v čele opozičného pelotónu, všetka pozornosť smeruje k vám, máte novú zodpovednosť.

Od začiatku roka, všade, kde som bol, som hovoril, že najlepšou cestou je urobiť spoločný program, myslím, že aj na predvolebnej debate v Postoji som to hovoril, ale oni na mňa kašlali. Postupoval som biblicky, keď máš niečo voči niekomu, povedz mu to najskôr medzi štyrmi očami, opakujem, päťkrát by som im to povedal.

Viac by sme tomu verili, keby ste povedzme 4. februára rozposlali opozičným lídrom maily v zmysle, páni, písal som vám už síce na jeseň, ale teraz je nová situácia, poďme spolu ešte do volieb niečo spolu vymyslieť, nechcem, aby sme sa o tom preťahovali verejne. Podľa ich následných odpovedí by ste sa zariadili. Prečo ste nešli touto cestou?

Ale aj na diskusii v Postoji, kde som mal vedľa seba Kisku a Hlinu, som hovoril, že by to mala byť cesta, ale oni nič. Proste keď na vás kašlú a vy si pripadáte, že hádžete hrach na stenu a oni ignorujú verejný záujem, neostáva vám iný postup. Rovnako to platí aj pri Alojzovi Hlinovi, ktorému som 15. septembra pred Bonaparte odkázal, nech rýchlo odstúpi od toho, čo spravil s PS/Spolu, lebo ho to utopí. To bola dobrá rada pre KDH.

Dobrá rada by to bola vtedy, keby ste mu to povedali na káve medzi štyrmi očami.

Myslíte si, že som s ním nehovoril? Za posledné roky sme sa stretli asi 15-krát, až do toho septembra, lenže on videl najväčší zmysel v tom, aby sa pobratal s péeskármi. Vidíme, ako to dopadlo, PS to seklo na polovicu a obávam sa, že KDH sa do parlamentu nedostane. Mňa to mrzí.

Na pakte KDH s PS/Spolu bolo naozaj čo kritizovať. Vy ste však 15. septembra, symbolicky na sviatok Sedembolestnej Panny Márie, nedali Hlinovi dobrú radu, ako ste to nazvali, ale spustili ste proti KDH kobercový nálet. Nasledovala tlačovka za tlačovkou, a to v situácii, keď sa Hlinovo hnutie potácalo a vy ste mali mať na kandidátke ďalších kresťanov. Museli ste si uvedomovať, že to môže byť likvidačné.

Tie ďalšie tlačovky boli z dôvodu, že som na neho reagoval. Mne záleží na spoločnom úspechu, aby sme porazili Fica...

... no popritom ste podrezávali lídra KDH Hlinu...

... ja som ho nepodrezával, on sám sa podrezal. Urobil najväčšiu chybu, aká sa dala urobiť. Začať kampaň tým, že sa idem bratríčkovať s PS, s ultraliberálmi? Vravel som, ustúp od toho, on ani za svet, lebo Matovič mu nemá čo radiť.

My sme to vnímali trochu inak než dobromyseľné rady. Vy ste boli v tom čase v útlme, odišla od vás Veronika Remišová, zároveň vám nové strany, PS/Spolu aj Za ľudí, odčerpávali liberálnejších voličov. Preto ste chceli zachrániť sám seba tým, že hlbšie zalovíte v konzervatívnom tábore, kde sa tesne nad hranicou zvoliteľnosti potáca KDH, alebo nie?

Zachrániť sa tým, že odoberiem nejaké polpercento KDH? Nesrandujte, prosím.

Nesrandujeme.

Zobrať KDH voliča vás stojí desaťkrát viac, ako ho zobrať Kiskovi či PS/Spolu.

Už máme jednu skúsenosť, v roku 2016 sa vám v nečakanej miere podarilo osloviť voličov kedysi stabilne 8-percentného KDH, ktoré kvôli tomu neprešlo do parlamentu. Iste, to bola ich chyba, nie vaša. Len vravíme, že loviť v revíri KDH dokážete.

Volič je slobodný, vyberá si pre seba najlepšiu možnosť. Teraz mi nejaký novinár hovoril, či nechceme vypnúť kampaň, lebo môže spôsobiť, že keď budeme takí dobrí, akí sme, nebudeme mať s kým zložiť vládu. A teraz čo máme robiť, naozaj máme vypnúť kampaň, lebo ten druhý je neschopný a robí nezmyselné pakty?

Ani náhodou. Len sa nám javí, že tak ako ste v roku 2016 dobrou taktikou získali aj voličov KDH, teraz na jeseň, keď ste sa ocitli vo veľkých problémoch, ste si povedali, že ich budete opäť potrebovať.

Odmietam interpretáciu, že za budúci neúspech KDH je zodpovedný Matovič. Za svoj výsledok bude zodpovedné KDH na čele so svojím predsedom. Vezmite si, akú debatu mal Lojzo Hlina so mnou v Markíze. Iba tá jedna debata mu zobrala kľúčové percento, ja som mu tam niečo normálne hovoril a Lojzo do toho začal mávať s rukou, no poď, poď, poď, poď, ako vyšinutý človek. Ja som naňho neútočil ani raz, on išiel na mňa v jednom kuse. Samozrejme, že sa to jeho voličom nepáčilo.

Vy ste aj v tej debate sypali soľ do citlivej rany. Pritom pri vzniku Za ľudí ste ostro kritizovali Andreja Kisku, že jeho strana neprinesie opozícii ani jedného voliča navyše, zato môže potopiť niektoré menšie strany. Vaša téza možno aj sedela, otázkou však je, či ste tú hlavnú ranu KDH pomerne cielene nezasadili práve vy.

Moje dobré rady však neboli spôsobom, akým prebrať KDH jeho voliča, ja som chcel práveže prebrať predsedu a vedenie KDH. To je akoby ste mi hovorili, že mám schopnosť zobrať Smeru voličov tým, že útočím na Fica. Možno som voličov Smeru obral o čaro, ktorému verili, ale oni ma za to určite voliť nebudú.

A teraz čo máme robiť, naozaj máme vypnúť kampaň, lebo ten druhý je neschopný a robí nezmyselné pakty?Zdieľať

Kritika KDH mi určite nepriniesla jeho terajšieho voliča, skôr si myslím, že pre voličov KDH je oveľa bližšia taká tá tichá voda, ktorou je Kiskova strana. Je jedno, že sú to frázy, ale je to taká uhladená, nevyrušujúca komunikácia. To je presne to, čo hľadá volič KDH, ktorý je svojím predsedom vyrušený, lebo to nie je v súlade s jeho predstavou, ako by chcel vidieť komunikáciu svojho lídra.

Otázne je, či v noci z 29. februára na 1. marca, keď sa bude črtať výsledok celej demokratickej opozície, si aj vy sám pre seba nepoviete, že ten útok na KDH bola chyba.

Ale aká chyba, keď som im od septembra hovoril, prosím, nebláznite, lebo je to zrada na vašich voličoch? Celé leto sa PS/Spolu a KDH dohadovali, ako umožniť, aby mohli predložiť návrh zákona o registrovaných partnerstvách a potom prišiel od Hlinu návrh, že ho môžu predložiť až po komunálnych voľbách a potom zasadne Rada KDH, ktorá sa do 30 dní k tomu vyjadrí.

To bol predsa červený koberec pre registrované partnerstvá, to som mal mlčať? Nemlčal som, dobre, dal som to bagrom, ako kobercový nálet, ale v tom čase sa mal spamätať a ustúpiť.

Takže sme sa minimálne zhodli, že to nebola dobrá rada, ale kobercový nálet. Vy sám viete, že voči vám majú veľké výhrady okrem Hlinu aj ďalší opoziční lídri, čo je pomerne zásadná vec kvôli možnej povolebnej stabilite. Na vašich akciách sa v poslednom čase objavuje Robert Mistrík, čo nás vedie k otázke: nechystáte sa v najbližších dňoch oznámiť, že kandidátom OĽaNO na premiéra bude práve Robert Mistrík?

Keďže považujem voľby za sviatok demokracie a akékoľvek predvolebné rozdávanie si funkcií je aroganciou a pohŕdaním voličmi, nebudem opakovať chyby PS/Spolu a Kisku, ktorí vopred hovorili, kto bude premiérom či ministrom vnútra a podobne. Nechajme si to na deň po voľbách.

Mistrík teda nebude kandidátom na premiéra?

Robert Mistrík podporil naše hnutie, konkrétne dal Jarovi Naďovi podporné video, jednoducho cíti, že politiku robíme čestne, čomu sa tešíme. Úprimne vám hovorím, že o tejto veci sme spoločne nekomunikovali.

Vyleteli ste vysoko, je preto legitímnou otázkou, akí ľudia z vášho hnutia by mohli zastávať ministerské funkcie.

Je to legitímna otázka. Sme jediné hnutie, ktoré má už tri roky tieňovú vládu, máme teda ľudí, ktorí sa prezentujú ako tieňoví ministri a sú pripravení.

Nevidíme do vašej hlavy, vieme, že nemôžete odpovedať priamo. Ale máte už vnútri premyslené aspoň toľko, že ak by sa stalo OĽaNO lídrom zmeny, o post premiéra by ste sa uchádzali vy sám alebo by ste to prenechali niekomu inému?

Ako som povedal, cítim sa ako Alenka v ríši zázrakov. Na druhej strane, cítime tú podporu, aj teraz, keď som išiel za vami, pristavilo sa auto a mladý chalan zvolal, dvadsiateho deviateho vás volím! Cítime vlnu, nejaké cunami, ale ľudia rozhodnú. Aj podľa kurzov a nezverejnených prieskumov to vyzerá, že sme jediné hnutie, ktoré má šancu poraziť Smer. Keby sa to podarilo, bolo by to veľké zadosťučinenie za tých desať rokov boja.

Takže pri takýchto pocitoch sa nad otázkou budúceho premiéra ani nedá nerozmýšľať.

(Úsmev.) Odpoveď si nechám na 1. marca.

 

Foto: Andrej Lojan

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0