Komentáre a názory 12. december 2019

Nevyžiadané rady Alojzovi Hlinovi

Eva Čobejová
Eva Čobejová
Od nedele predsedovi KDH išla karta. Jeho debata s Kotlebom sa rozoberala v médiách aj na sociálnych sieťach. Bolo to víťazné ťaženie?
Od nedele predsedovi KDH išla karta. Jeho debata s Kotlebom sa rozoberala v médiách aj na sociálnych sieťach. Bolo to víťazné ťaženie?
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Eva Čobejová

Nevyžiadané rady Alojzovi Hlinovi
FOTO TASR – Martin Baumann

Pán Hlina, máte pravdu, keď hovoríte, že sa dnes vedie zápas o tvár kresťanskej demokracie na Slovensku o to, kto ju bude predstavovať. Máte to naozaj ťažké, lebo treba naraz bojovať na dvoch frontoch. Aby vás nepohltila liberálna časť opozície, ktorá nemá veľkú empatiu k hodnotám KDH. A zároveň na vás zozadu útočia kotlebovci aj harabinovci, ktorí sa odrazu vyhlásili za jediných skutočných zástancov tradičnej rodiny. A vás pohŕdavo označujú za liberálneho trójskeho koňa.

Je to ťažký a dôležitý zápas. Vediete ho odhodlane a urputne, ale zatiaľ sa to javí tak, akoby Alojz Hlina bojoval celkom sám. Pôsobíte strašne osamelo v tomto zápase, pán Hlina. Nie ako hrdina, ktorý je taký silný, že nikoho nepotrebuje, ale skôr ako neborák, ktorý v tom boji ostal sám. Kde sú vaši spojenci, spolubojovníci, podporovatelia? Prečo vidno len vás? Čoraz unavenejšieho, vystresovanejšieho, vyčerpanejšieho?

Bilbord, na ktorom ste aj so svojou rodinou, bude iste dobrý, manželka aj dcéry sú sympatické, ale táto strana by sa nemala meniť na stranu Alojza Hlinu. Takých strán tu už máme dosť – kotlebovci, harabinovci, kollárovci a možno aj kiskovci... V prípade KDH bola značka vždy silnejšia ako meno vodcu a značka bola dáždnikom pre viacero silných mien so zaujímavou víziou či ťahom po moci. Teraz sa zdá, že vaši spolustraníci majú iba ambíciu byť pracovitými a slušnými poslancami, ak to dobre dopadne. Mýlim sa?

Naozaj už neplatí, že chrípku treba vyležať, naozaj sa stačí nadopovať liekmi?Zdieľať

Vaša slávna nedeľná diskusia vo verejnoprávnej televízii, kde ste útočili na Mariana Kotlebu, mala čudný kontext. Na diskusiu nedorazil pozvaný Igor Matovič, ktorý oznámil, že má chrípku. Vám sa to zrejme javilo inak, že možno nechcel diskutovať s Kotlebom, Druckerom a s vami. A tak ste mu verejne odkázali, že na chrípku je coldrex za tri eurá. Teda, že Matovič mal prísť.

Igor Matovič síce nie je práve jednotkou úprimnosti, ale je lepšie prijať jeho verziu s chorobou, ako mu automaticky podsúvať nekalý zámer. Možno by aj pre vaše psychické zdravie bolo lepšie nevidieť za všetkým hneď podvod či úskok, aj keď, uznávam, že v prípade Igora Matoviča je to ťažké.

Mimochodom, čo na vaše presvedčenie, že na chrípku je coldrex za tri eurá, hovoria zdravotnícki experti v strane? Naozaj tak veríte reklame na tento liek? Naozaj už neplatí, že chrípku treba vyležať? Naozaj sa stačí nadopovať liekom a potom v pohode roznášať chorobu po druhých ľuďoch?

TV Joj nám pustila aj video, ktoré potom Igor Matovič natočil doma na balkóne. Dramatickým hlasom chorého človeka vás poučoval, že takto sa nespráva kresťan, človek. Vychutnal si to. Vaša reakcia, aby chorý Matovič netočil v tomto stave videá na balkóne a radšej sa liečil, už veľa nezachránila.

Kto z toho celého vyznel najhoršie? Arogantný Hlina, ktorý nechcel Hegera. Zdieľať

Navyše vyšla von informácia, ťažko posúdiť, či pravdivá, že ste v RTVS odmietli diskutovať s Matovičovým zástupcom Eduardom Hegerom. Ten vraj dostal tesne pred reláciou takýto odkaz, urazil sa a z maskérne odišiel. Osliu hlavu nasadili vám. Možno aj nespravodlivo. Možno ste naozaj dali najavo iba nespokojnosť s tým, že Matovič neprišiel. No a produkcia preventívne (možno aj zlomyseľne) Hegerovi oznámila, že sa vám jeho záskok nepáči. A možno mu to aj dobre padlo, možno ani jemu sa nechcelo do diskusie s Kotlebom.

No niektorí ľudia si to vysvetlili tak, že s kultivovaným vecným Hegerom ste sa do debaty o štátnom rozpočte báli ísť. Heger v parlamente vyrástol. Vie vystupovať, má názor, je dobrý diskutér, tak ho médiá rady oslovujú. Mimochodom, koho by ste v prípade, že by ste mali chrípku, poslali do takejto diskusie na záskok vy?

Chápem, že ste boli nahnevaný, že vás do verejnoprávnej televízie zavolajú iba vtedy, keď potrebujú štafáž ku Kotlebovi. Ale aj táto situácia sa dá využiť a vlastne ste ju svojím spôsobom aj využili. Áno, boli ste veľmi autentický a presvedčivý vo svojom znechutení z toho, že by ste mali s Kotlebom viesť debatu o štátnom rozpočte. Áno, bol to dosť bizarný pokus RTVS debatovať s Marianom Kotlebom o rozpočte. Ale so silnejúcim Kotlebom budú podobné diskusie čoraz častejšie a znechutenie či silné slová nebudú stačiť. Navyše, Kotlebova stratégia odrážať všetko blahosklonným úsmevom zatiaľ funguje.

Používali ste slová ako úchyl, barový vyhadzovač, takých ako on sme posielali po šumienky. Alebo „musel sa stať učiteľom, aby si našiel frajerku“. Chvíľami to vyzeralo ako stand-up komédia posediačky. Mnohí vám tlieskali a zostrih vašich útokov valcoval sociálne siete. Áno, bolo to aj celkom zábavné pre všetkých, ktorí nemáme radi Kotlebu. Možno aj Jožo Pročko vám chvíľu závidel túto hviezdnu minútu.

V tomto prípade je preto zdržanlivosť cnosť hodná konzervatívca.Zdieľať

Uchmatli ste si pozornosť. Hovorilo sa o vás niekoľko dní, pozývali vás do diskusií, aby ste to vysvetľovali, experti a novinári analyzovali vašu prekvapivú stratégiu, ktorá bola postavená aj na veľmi osobnom urážaní Kotlebu. Iste, keď sa o politikovi hovorí, je dôležitý. Ale zobrali to vaši voliči?

Na vašom FB profile sa objavili obdivné statusy. Zacitujme z nich: „Keby som bol veriaci, môj hlas máte naisto!!!“ Alebo: „Ja teda určite KDH voliť nebudem, ale v relácii ste boli naozaj dobrý a ja Vám v tomto aj v iných veciach verím.“ Chválili vás najmä tí, ktorí sa vás určite nechystajú voliť. Lebo konzervatívnejší volič je opatrný pri posudzovaní človeka, najmä jeho súkromného života, na základe klebiet.

A môžeme si myslieť o Kotlebovi všeličo, môžeme mať na to aj dobré dôvody, ale nemáme dôkazy. V tomto prípade je preto zdržanlivosť cnosť hodná konzervatívca. Chýbala tomu aj istá noblesa. Používať slovo úchyli pre všetkých kotlebovcov je síce efektné, ale predsa len trochu prvoplánové.

Istá zdržanlivosť sa oplatí aj vtedy, keď ide o útoky na vašu vlastnú rodinu. Nebuďte príliš vzťahovačný. Iste, vytiahli na vás neférové obvinenia týkajúce sa vášho otca. Netreba si pri týchto úderoch vylievať hneď na sociálnej sieti srdce, spomínať ťažké detstvo a všetky rany osudu. Stačí vecný sebavedomý status a ide sa ďalej, také veci k politickému boju už dávno patria. V tomto sa dá veľa naučiť od Bélu Bugára, ktorý dokázal aj tie najosobnejšie útoky nebrať v politike príliš osobne. A takmer tridsať rokov mu táto stratégia fungovala.

Aj medzi čitateľmi Postoja je stále dosť tých, čo by radi volili kresťanskodemokratickú stranu.Zdieľať

Kotlebovi ste dokonca vykričali nielen to, že je úchyl, ale aj toto: „Napchávate sa tou treskou a opasený ste celý.“ Neskôr ste v médiách vysvetľovali, že ak sa niekto nevie postarať o seba a má „nezdravý životný štýl, ako si chce vypýtať starostlivosť o krajinu?“ No neviem, či toto je dobrý argument. Taký Winston Churchill určite nebol etalón zdravého životného štýlu, a ako sa postaral o svoju krajinu, dokonca aj o Európu a celý civilizovaný svet.

Medzi čitateľmi Postoja je stále dosť tých, čo by radi volili kresťanskodemokratickú stranu. Aj preto vznikli tieto nevyžiadané rady. Sú od človeka, ktorý by značku KDH rád videl nielen pri živote, ale aj pri sile.

 

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0