Kultúra 11. november 2019

Podivuhodné obrátenie rapera Kanyeho Westa

Lukáš Krivošík
Lukáš Krivošík
Najpriamejší spôsob, ako šokovať v súčasnej popkultúre, je podporiť Trumpa a spraviť album chvál o Ježišovi.
Najpriamejší spôsob, ako šokovať v súčasnej popkultúre, je podporiť Trumpa a spraviť album chvál o Ježišovi.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Lukáš Krivošík

Podivuhodné obrátenie rapera Kanyeho Westa
Americký prezident Donald Trump krátko po svojom zvolení a raper Kanye West pózujú v hale mrakodrapového sídla Trump Tower v New Yorku 13. decembra 2016. FOTO TASR/AP

Americký raper, hudobný producent, módny návrhár a podnikateľ Kanye West patrí k najtvorivejším, najpopulárnejším a súčasne najvýstrednejším postavám súčasného šoubiznisu. Keď niekedy začiatkom tohto roku začal akosi častejšie hovoriť o Ježišovi a spustil sériu náboženských nedeľných hudobných podujatí pod názvom Sunday Service, z ktorých vzišiel aj pozoruhodný album Jesus Is King, zverejnený 25. októbra, mnohí boli skeptickí.

Rapové klišé o interpretoch, ktorí spievajú s drahokamami vykladanými krížmi na krku o „šľapkách“, zbraniach či dílerstve drog, je vo verejnosti hlboko zakorenené. Nič na tom nemení, ani keď sa inak svetský hudobník v jednej-dvoch pesničkách zdôverí poslucháčom so svojou hlbokou vierou v Boha.

Kanye West je síce raper, no na imidži gangstra z černošského geta si nezakladá až tak veľmi ako ostatní. Pochádza zo strednej vrstvy. Jeho mama bola univerzitná profesorka angličtiny a ako dieťa dokonca rok prežil v Číne, kde chvíľu prednášala. Sám tiež začal na univerzite študovať, no opustil ju, aby išiel za svojím hudobným snom.

Kanyeho tvorba je vo všeobecnosti pokladaná za odklon hip-hopového žánru od gangsta rapu k širšej palete tém i hudobných výrazových prostriedkov. Čo však neznamená, že v jeho tvorbe sa nevyskytovali podobné svetské motívy a kontroverzné prvky ako u mnohých iných populárnych umelcov, kvôli ktorým by rodičia jeho skoršiu tvorbu radšej asi deťom neodporúčali.

V každom prípade, americký raper zvykol šokovať aj inak. V roku 2009 počas rozdávania cien MTV Video Music Awards vytrhol speváčke Taylor Swiftovej mikrofón, keď preberala cenu za najlepší ženský videoklip, a vyhlásil, že cenu mala namiesto nej dostať Beyoncé za pesničku Single Ladies.

Kanye West je od roku 2014 ženatý s celebritou Kim Kardashianovou, ktorá sa do širšieho povedomia dostala pár rokov predtým vďaka uniknutej domácej nahrávke sexu so svojím vtedajším priateľom, taktiež raperom Ray J-om a tiež prostredníctvom reality šou Keeping Up with the Kardashians.

V roku 2016 Kanye West zverejnil kontroverzný videoklip k pesničke Famous, v ktorom použil nahé voskové figuríny seba, svojej manželky, Taylor Swiftovej, Rihanny, Donalda Trumpa, Georgea W. Busha a pár ďalších osobností, ako ležia v spoločnej posteli. Provokácia presne na westovský spôsob.

Má rád Trumpa

A potom sú tu ešte jeho politické názory. Kanye v roku 2005 rozhorčil vtedajšieho prezidenta G. W. Busha, keď v nadväznosti na hurikán Katrina vyhlásil, že „George Bush sa nestará o čiernych ľudí“.

S Donaldom Trumpom sa raper stretol krátko po jeho zvolení v roku 2016 (z tohto stretnutia je aj titulná fotografia k tomuto článku). West v prezidentských voľbách nešiel voliť, no vyhlásil, že keby bol, volil by práve Trumpa. Neskôr sa od prezidenta dištancoval, aby sa k nemu pri inej príležitosti zase prihlásil.

Pred rokom Trump prijal Kanyeho Westa v Oválnej pracovni Bieleho domu. Raper mal pri tejto príležitosti na hlave červenú čiapku s jeho volebným sloganom „Make America Great Again“.     

Pred mesiacom svoju podporu Trumpa obhajoval Kanye so slovami: „Vraj, si čierny, takže nemôžeš mať rád Trumpa?! Nikdy som nerobil rozhodnutie len podľa farby kože.“ A dodal, že je „mentálnym otroctvom“ riadiť sa rasou pri politických rozhodnutiach.

Väčšina čiernych Američanov zvykne voliť Demokratickú stranu. Kanye však pripomína, že otrokov oslobodila Republikánska strana, ktorú v 19. storočí založil Abraham Lincoln, kým demokrati boli historicky spriaznení s južanskými otrokármi.

Pred pár dňami Kanye West opäť šokoval progresívny establišment, keď upozornil, že politika podpory interrupcií zo strany Demokratickej strany postihuje aj čierne nenarodené deti, a preto by táto strana nemala mať automatickú politickú podporu čiernych Američanov. Urobil tak v rámci promo-rozhovoru k jeho novému albumu s názvom Jesus Is King, ku ktorému sa hneď dostaneme. Najskôr sa však pozrime na vývoj Kanyeho Westa v náboženských otázkach, kde došlo taktiež ku zvratom, ktoré sa nedajú nazvať inak ako svojrázne.

Zavreté v nedeľu

Kanye roky v rozhovoroch hovoril o tom, že sa pokladá za kresťana, no zároveň často padá vo viere. V roku 2005 na jeho debutovom albume The College Dropout vyšla aj pozoruhodná pesnička Jesus Walks.

Okrem iného v nej spieva: „Povedali, že môžeš rapovať o čomkoľvek okrem o Ježišovi. To znamená o zbraniach, sexe, klamstvách, videokazetách. No ak budem hovoriť o Bohu, moja platňa nebude hraná.“

Bol to omyl. Staviť na autenticitu sa Kanyemu vyplatilo. Pesnička bola dobre prijatá kritikmi i publikom. Videoklip k nej na YouTube má 22 miliónov pozretí. Lenže Jesus Walks bol ešte stále hľadajúci a potkýnajúci sa Kanye.

V roku 2006 mnohých kresťanov pobúril, lebo na titulke magazínu Rolling Stone sa objavil ako Ježiš s tŕňovou korunou. Keď v roku 2013 vyšiel jeho album Yeezus, najmä pesnička I am a God bola mnohými interpretovaná tak, že Kanye zbožšťuje samého seba.

No za posledný rok sa čosi udialo. Kanye West začal so svojimi nedeľnými hudobnými podujatiami Sunday Service. Upozornil tiež manželku, aby sa obliekala menej vyzývavo. A ľudí, spolupracujúcich na jeho novom albume s kresťanskou tematikou požiadal, aby sa počas spolupráce na ňom zdržali sexu, ak nie sú v manželskom zväzku, či aby v jeho prítomnosti nenadávali. Dokonca sa nechal počuť, že už nebude robiť svetskú hudbu.

Takto vznikol album Jesus Is King, zverejnený koncom októbra. Nie sú na ňom nijaké vulgarizmy. Album sa dá vypočuť na Kanyeho youtubovom kanáli TU. V americkom rebríčku Billboard 200 otvoril na 1. mieste ako najpredávanejší album.

Americkí kresťania celý tento fenomén komentujú so zmesou úžasu, ale tiež pochybností. Nie sú zvyknutí, že niekto z popkultúrneho mainstreamu sa k nim tak energicky prihlási. A navyše niekto taký prominentný ako Kanye West.  

Pesničkám sa obsahovo z kresťanského hľadiska sotva dá čokoľvek vytknúť. Konzervatívny web The Federalist dokonca uverejnil článok pro-life aktivistu Jamesa Silbermana s desiatimi najlepšími myšlienkami z albumu.

My by sme vyzdvihli piesne Selah, Use This Gospel, Follow God a zvlášť Closed on Sunday. Posledná menovaná je výborným príkladom Kanyeho umeleckej hravosti a nekonvenčnosti. Pieseň „Zavreté v nedeľu“ je ódou na americkú sieť s rýchlym občerstvením Chick-fil-A. Jej zakladateľ spoločnosti vtlačil kresťanskú a prorodinnú firemnú kultúru, ktorá sa okrem iného prejavuje tak, že v nedeľu má zatvorené. Demokrati túto firmu často kritizovali kvôli jej finančnej podpore konzervatívnych agend.

Kanye v texte tejto piesne tiež rozvíja tému viacerých pesničiek z jeho nového albumu a tou je oslobodenie od tlakov svetských očakávaní, celebritného pozlátka a instagramovej kultúry, ktorej podliehajú najmä mnohí mladí ľudia. Hudba na albume je však jedna vec a Kanyeho podujatia Sunday Service iná.

Kritickejšie hlasy, napríklad na stránkach evanjelikálneho webu Christian Post, si kladú otázku: „Propaguje Kanye West Ježiša alebo ho len využíva?“ Niektorí spochybňujú jeho podujatia Sunday Service s námietkou, či to nie je viac uctievanie Kanyeho Westa ako Ježiša. Prekáža im, že podujatia sú spojené s komerčným predajom Kanyeho tričiek. Ďalší upodozrievajú Kanyeho, že možno chce cez prevádzkovanie „vlastnej cirkvi“ ušetriť na daniach. A asi všetci sa pýtajú, ako dlho nevyspytateľnému raperovi táto „kresťanská fáza“ vydrží. Kanye sa raz priznal, že trpí bipolárnou poruchou, pri ktorej sa stavy mánie striedajú s depresiou. Najnovšie však hovorí, že sa mu podarilo psychické problémy zdolať vďaka „radikálnej poslušnosti“ voči Kristovi...

Pokrstiť sa dala aj manželka   

Čo si o tom všetkom myslieť? Magazín Christianity Today uverejnil pozoruhodnú reportáž z jednej Kanyeho akcie Sunday Service. Jej autor na ňu išiel taktiež so skepsou. Počas nej si však všimol, že Kanye West sa prekvapujúco držal v úzadí. Motal sa medzi zboristami, prípadne zdvihol na plecia svoju malú dcérku. Reportérovi to napokon pripadalo ako rodinná pobožnosť.

Určitým uistením pre kresťanov je, že okrem hudby počas Kanyeho Sunday Service vystupuje teologicky konzervatívny protestantský kazateľ Adam Tyson s asi desaťminútovou kázňou, ktorá obsahuje posolstvo evanjelia a výzvu na osobné obrátenie. Je prispôsobená predpokladu, že väčšina účastníkov budú Kanyeho svetskí fanúšikovia, ktorí by sami od seba sotva vstúpili do kostola. Prítomnosť populárneho speváka im však môže otvoriť uši a srdcia pre evanjelium. Pri jednom takomto podujatí v Louisiane údajne až tisíc ľudí odpovedalo na výzvu na obrátenie. Tyson už tiež niekoľko mesiacov poskytuje Westovi biblické vyučovanie. 

No je tu ešte iný rozmer. Kanyeho nedeľné hudobné náboženské podujatia mali navštíviť aj niektoré celebrity spomedzi známych hercov a spevákov. Ak by Kanye West pár z nich priviedol k autentickej viere, mohlo by to mať vplyv aj na širšiu kultúrnu klímu.

Kanyeho obrátenie zrejme nenechalo chladnou ani jeho manželku. Kim Kardashianová je arménskeho pôvodu a len minulý mesiac sa mala nechať pokrstiť so sestrou a deťmi v arménskej apoštolskej cirkvi, tradičnej cirkvi Arménov...

Zaujímavý pohľad na Kanyeho obrátenie „od Šavla k Pavlovi“ priniesol už spomenutý Christian Post v komentári Jima Denisona. Autor cituje pastora, podľa ktorého Kanye West nepotrebuje teraz „audítora“, čo posúdi autenticitu jeho obrátenia. Čas napokon ovocie ukáže.

Keďže veľa ľudí dúfa, že Kanye zlyhá a kresťanstvo pre neho bude len „prechodnou fázou“, to najdôležitejšie, čo teraz potrebuje, sú modlitby iných veriacich.  

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0