Spoločnosť 08. november 2019

Nezodpovednosť gynekológa Záhumenského

Martin Hanus
Martin Hanus
Ružinovský prednosta nevstúpil do debaty o tlkote srdca ako odborník, ale ako ideológ.
Ružinovský prednosta nevstúpil do debaty o tlkote srdca ako odborník, ale ako ideológ.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Martin Hanus

Nezodpovednosť gynekológa Záhumenského
Ilustračná fotka, zdroj Flickr

Ďalší pokus, ktorý má zmeniť podmienky výkonu interrupcie, celkom nevyhnutne vyvolal ideologické spory, ktoré nevyrieši žiaden vedecký konsenzus.

Ak by na najbližšej novembrovej schôdzi prešiel návrh zákona z dielne SNS, aby sa ženám pred potratom poskytol obrazový záznam zo sonografického vyšetrenia a aby si tiež mohli vypočuť tlkot srdca embrya alebo plodu, pre prívržencov status quo by išlo o neprijateľný zásah do slobody voľby. Naopak, pre zástancov vyššej ochrany nenarodených detí do 12. týždňa je takýto zásah do súkromia vcelku prijateľnou cenou za možnosť, že po vypočutí tlkotu srdca svojho dieťaťa si azda niektoré ženy zamýšľaný potrat rozmyslia.

Ide teda o novú verziu vyše 30-ročného sporu, či má byť nenarodenému ľudskému životu v prvom trimestri poskytnutá aspoň o niečo vyššia ochrana, než platí od čias interrupčného zákona zo sklonku komunizmu.

A predsa je táto diskusia iná než všetky predošlé. Proliferi tentoraz nevystupujú len ako tí, ktorí chcú siahnuť na súkromie matky, ale aj ako tí, ktorým je vlastne ľahostajné zdravie nenarodeného dieťaťa.

Do debaty totiž plnou váhou vstúpil Jozef Záhumenský, prednosta gynekologicko-pôrodníckej kliniky v bratislavskom Ružinove. Ten predniesol proti návrhu veľmi závažné námietky. Najskôr pre Denník N uviedol, že počúvanie tlkotu srdca v prvých troch mesiacoch je pre plod nebezpečné: „Zvuk srdiečka plodu možno zachytiť iba prostredníctvom pulzného dopplerovského vyšetrenia, ktoré má vysokú ultrazvukovú energiu, ktorú sústredí do veľmi úzkej vyšetrovanej oblasti. V nej sa energia mení na teplo a môže mať vplyv na premenu bielkovín, ale aj nukleových kyselín. Táto energia výrazne presahuje bezpečnostné hladiny pre zárodky v prvom trimestri a nesmie sa používať, pretože hrozí poškodenie tkanív srdca.“

Pre TV SME Záhumenský neskôr túto hrozbu ešte rozviedol: „Doppler, ktorý počúva tlkot srdca, oteplí zárodok až o šesť stupňov, čo môže vážne ohroziť mozog, srdce alebo oko dieťaťa. Môže sa potom stať, že matka si dieťa nakoniec nechá a v piatom mesiaci zistí, že má vážne poškodený plod.“

Ak by bola naozaj pravda, že hoci aj krátke dopplerovské vyšetrenie v prvom trimestri môže vážne ohroziť embryo človeka, hnutie pro-life by sa v týchto dňoch zastávalo amorálneho a absurdného návrhu.

Lenže ako ukázala následná diskusia, v ktorej sa citovali stanoviská svetových odborných organizácií gynekológov, s rizikami takzvaného dopplerovského ultrazvuku je to – diplomaticky povedané – oveľa zložitejšie. 

Špecifický problém slovenskej diskusie je v tom, že okrem Jozefa Záhumenského nezaznel z odbornej gynekologickej obce žiaden hlas, ktorý by sa k téme kvalifikovane vyjadril. Záhumenský je síce dobrý pôrodník, nešpecializuje sa však na ultrazvuk. Postoj sa pokúšal so žiadosťou o rozhovor osloviť viacerých gynekológov, ktorí sú expertmi v tejto oblasti – niektorí nereagovali, iní sa odmietli vyjadriť s tým, že v tejto fáze ide už o celkom spolitizovanú debatu, ktorá sa po petícii za odvolanie prednostu a po následnej protipetícii vymkla z akéhokoľvek odborného rámca.

No bez ďalšej diskusie o Záhumenského slovách sa môže u žien, ktoré dnes podstupujú vyšetrenia na ultrazvuku, rozšíriť pocit, že riskujú zdravie svojho nenarodeného dieťaťa.

Pulzné dopplerovské vyšetrovanie, ktoré sa podľa Záhumenského v prvom trimestri nesmie používať, sa v skutočnosti v prvom trimestri používať smie a aj sa používa, hoci to určite nie je rutina.

Ako sa píše aj na webe renomovaného martinského Centra prenatálnej ultrazvukovej diagnostiky, dopplerovské meranie je súčasťou ultrazvukového skríningu počas prvého trimestra gravidity, takto sa vyšetruje prietok krvi v ductus venosus (spojka medzi pupočníkovou žilou a dolnou dutou žilou plodu) alebo prietok na trikuspidálnej chlopni srdca (ide o chlopňu medzi pravou predsieňou a pravou komorou srdca).

Počas tohto typu vyšetrenia je možné použiť nielen takzvaný color doppler, ktorý zobrazuje prietoky, ale aj pulzný doppler, o ktorom hovoril Jozef Záhumenský. Ružinovského prednostu sme sa preto opýtali, či pozná štúdie, podľa ktorých je dopplerovské vyšetrenie neprípustné, keďže sa môže vykonávať aj v rámci prvotrimestrálneho ultrazvukového skríningu.

Jozef Záhumenský sa odmietol pre Postoj vyjadriť okrem iného s odôvodnením, že sme jeho meno v minulosti opakovane spomínali bez možnosti reakcie. V e-mailovej komunikácii ďalej uviedol, že s naším portálom nechce mať nič spoločné: „Chcem Vás poprosiť, aby ste moje meno na ňom pokiaľ možno nespomínali. Podrobnejšie som svoje zdroje objasnil už v  serióznych médiách.“

Prirodzene, žiadosti pána prednostu, aby sme jeho meno už nespomínali, sa nedá vyhovieť. Jozef Záhumenský by však mal v médiách, ktoré považuje za seriózne, priniesť ďalšie doplňujúce vysvetlenia, o aké zdroje opieral svoje tvrdenia, z ktorých pre širokú verejnosť vyplynulo, že vyšetrenie pulzným dopplerom je pre zárodok nebezpečné a mohlo by uškvariť jeho srdce (ako si to vcelku logicky odvodila poslankyňa Natália Bláhová).

Tu treba zdôrazniť, že dopplerovské vyšetrenie sa pred prvým ultrazvukovým skríningom, ktorý sa deje na konci prvého trimestra, naozaj neodporúča. V 7., 8. či 9. týždni tehotenstva, keď ženy najčastejšie podstupujú umelý potrat a keď by teda podľa návrhu zákona museli pristúpiť k takémuto ultrazvuku, sa totiž meranie prietokov nevykonáva, pretože na to v takomto skorom štádiu nie je zmysluplný medicínsky dôvod.

Ani to však neznamená, že prípadné niekoľkosekundové vyšetrenie by mohlo ohroziť zárodok.  

Ako uvádzajú experti Nemeckej spoločnosti pre ultrazvuk v medicíne (Degum), „k nárastu teploty v tele matky by mohlo prísť pri dlhotrvajúcom používaní“ pulzného dopplerovského vyšetrenia, ktoré môže potenciálne ohroziť zdravie v prípade, ak by sa „používalo nepretržite niekoľko minút“. Ako ďalej dodávajú, tým, že sa spomínané vyšetrenie uskutočňuje len niekoľko sekúnd a lekárovi sa neustále ukazuje očakávaný nárast teploty, uvedené potenciálne riziko neexistuje.

Niečo podobné tvrdí vo svojich odporúčaniach z roku 2015 aj britská gynekologická spoločnosť (The Royal College of Obstetricians and Gynaecologists). Tá explicitne konštatuje, že ak sa Dopplerov ultrazvuk vykonáva pred 11. týždňom tehotenstva, parametre ultrazvuku by mali byť upravené tak, aby „sa teplotný index držal na hodnote menšej alebo rovnej 1,0 a čas vyšetrenia by sa mal obmedziť na získanie klinicky požadovaných informácií“.

V tejto chvíli nemožno očakávať, že Jozef Záhumenský svoje doterajšie vyjadrenia verejne koriguje. Ak však chceme ešte do najbližšej schôdze diskutovať o návrhu SNS ako-tak racionálne, treba sa oslobodiť od neprávd, ktoré progresívny ružinovský prednosta tak ľahkovážne vypustil do obehu.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0