Politika 18. september 2019

Idem do KDH, lebo tu si zachovám integritu

Martin Hanus
Martin Hanus
Rozhovor s poslankyňou Annou Verešovou, ktorá sa rozhodla pridať k Hlinovmu KDH.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Martin Hanus

Idem do KDH, lebo tu si zachovám integritu
Rozhovor s poslankyňou Annou Verešovou, ktorá sa rozhodla pridať k Hlinovmu KDH.

Dlhé roky riadila neziskovku, ktorá pomáhala týraným ženám s deťmi, v roku 2016 kandidovala do Národnej rady vo farbách OĽaNO, po zvolení pôsobí na čele ľudskoprávneho výboru a venuje sa rodinnej politike.

V júni spolu s Veronikou Remišovou a ďalšími poslancami opustila OĽaNO, dostala ponuky od KDH, Kiskovej strany Za ľudí aj od Kresťanskej únie. Anna Verešová v rozhovore pre Postoj vysvetľuje, prečo už nechcela pôsobiť pri Igorovi Matovičovi a prečo sa po troch mesiacoch napokon rozhodla pre KDH.

Začiatkom leta ste odišli z OĽaNO, v priebehu leta ste mali ponuky z troch strán a teraz ste oznámili, že ste sa rozhodli pre KDH. Prečo?

Tie mesiace, počas ktorých som sa rozhodovala, som riešila aj to, či neodísť celkom z politiky. Konečné rozhodnutie v prospech KDH trochu súvisí aj s dôvodom, pre ktorý som opustila OĽaNO. Tam som žiadala, aby sme začali aktívne robiť v regiónoch, veď sme mali úspechy najmä v župných voľbách. Mali sme začať budovať normálne stranícke štruktúry, aby sa dalo systematicky pracovať s ľuďmi v regiónoch, ktorí mali o to záujem. V KDH toto všetko je.

A, samozrejme, hodnoty KDH sa prelínajú aj s mojím životným príbehom. Vyše 20 rokov pôsobím ako občianska aktivistka aj profesionálka v pro-life a v prorodinnom hnutí, v KDH tak vidím prirodzený priestor, ako ďalej presadzovať svoju predstavu o ochrane života a rodinnej politike.

Predpokladám, že kým ste nekandidovali za OĽaNO, ste boli skôr klasickou voličkou KDH.

Áno, nebola som síce nikdy členkou, ale bola som dlhoročnou voličkou hnutia.

V tomto by sa to dalo nazvať návratom ku koreňom. Ale súčasne platí, že KDH, ktoré ste dlho volili, prešlo veľkou premenou, mnohí profilujúci ľudia z neho odišli, kedysi stabilné 8-percentné hnutie vypadlo z parlamentu, jeho líder Alojz Hlina je iný typ lídra než všetci, ktorí mu predchádzali. Ako sa vám s ním rokovalo?

Alojz Hlina mi hneď po odchode z poslaneckého klubu OĽaNO zavolal, že mám v KDH otvorené dvere. Je to pragmatický, veľmi usilovný a pracovitý človek, odpovedal mi aj na nepríjemné otázky.

Aká bola vaša najnepríjemnejšia otázka na Hlinu, ktorú môžete zverejniť?

(Smiech.)

Napríklad, pán predseda, ako to myslíte s tou dohodou s PS/Spolu?

Tá padla ako prvá.

Vysvetlenie vás uspokojilo?

Vo svojej podstate áno.

Ako tomu rozumiete?

Aj v mojom ponímaní sa má kresťanský politik rozprávať aj spolupracovať s každým na politickej scéne, samozrejme, okrem tých, ktorí šíria nenávisť voči nejakej skupine ľudí. Môže teda pokojne spolupracovať so socialistami v rámci hodnoty solidarity, s liberálmi v rámci hodnoty slobody aj so zelenými v oblasti ochrany životného prostredia, aj s národniarmi, pokiaľ ide o normálne vlastenectvo.

Hlina aj kolegyne za KDH, ktoré sú v parlamente, mi vysvetlili, že s PS/Spolu hľadajú v tomto období prieniky v programe, nie v hodnotových otázkach.

To však prekryla téma registrovaných partnerstiev, keď vznikol dojem, že KDH vstúpi do koalície s PS/Spolu, ktorá si skôr či neskôr presadí agendu, a KDH sa následne rozhodne, či zostane alebo nezostane vo vláde. Nevytvorilo to dojem slabosti?

Hlina viackrát verejne povedal, že KDH nemôže a ani nebude hlasovať za registrované partnerstvá, napokon to má hnutie aj v stanovách. Trochu sa musím aj nad tým pousmiať, chápem, že Hlina nebude každý deň opakovať, že KDH nepodporí registrované partnerstvá, keďže to je jasné.

V minulom roku som sa ocitla v podobnej situácii, keď odo mňa cez rôzne blogy a maily niektorí ľudia vyžadovali, aby som každý deň alebo pri každej príležitosti hovorila, že som za zmenu interrupčného zákona. Môj postoj v otázke ochrany života od počatia je predsa verejne známy. A čo sa týka registrovaných partnerstiev, verím, že KDH bude zastávať v tejto téme status quo.

To zrejme súvisí s tým, že ste minulý rok nehlasovali za novelu ĽSNS, k čomu sa ešte vrátime. Teda ak Hlina po podpise dohody s PS/Spolu odmietal nielen Antonovi Chromíkovi odpovedať, ako je to s tými registrovanými partnerstvami, išlo z jeho strany o zádrapčivosť?

On sa jasne vyjadril, že je proti, ale asi to odmieta hovoriť každý deň.

Igor Matovič mal v nedeľu tlačovku, na ktorej kritizoval KDH za ústup z pozícií voči PS/Spolu. S Matovičom ste strávili tri roky, poznáte ho zblízka, myslí to vážne či ide skôr o účelový marketing, ktorým chce odlákať potenciálnych voličov KDH?

V prvom rade to nesvedčí o spolupráci. Ľudia si želajú, aby sme zachovávali svoje principiálne hodnoty a postoje, ale aby sme zároveň spolupracovali. V tomto KDH koná správne.

Teda to vnímate ako Matovičov útok na voličov KDH?

Chápem, že voličov musí hľadať všade, kde sú. No je tu rozpor, on sám často spomínal potrebu spájania celej opozície, vyzýval k tomu, lenže to, čo robí teraz, je opakom spájania.

Vy ste však pri odchode z OĽaNO ako hlavný dôvod uviedli, že sa nepodarilo budovať štruktúry a hnutie tak demokratizovať. Keby sa to podarilo, dnes by ste boli naďalej v OĽaNO, pričom v nedeľu by ste stáli za Matovičom a hájili jeho politiku?

Nie, nehájila by som ju. Ja som jeho politike v poslednom období, najmä od volieb do VÚC, už nerozumela, bola chaotická a zmätočná.

Ako to myslíte?

Raz sme išli do referenda, potom zas nie, potom zrazu prišla platforma Odvážni kresťania bez toho, aby sme sa k tomu vyjadrovali.

Hovoríte, že o podstatných veciach sa nediskutovalo, všetko sa dialo v Matovičovej hlave?

O kresťanskej platforme som sa dozvedela, až keď to bolo na stole, pomaly už boli na svete bilbordy. Teraz na tlačovke hovoril o status quo v hodnotových otázkach, čo by znamenalo, že kresťania sa majú vzdať úsilia o zmenu interrupčného zákona. Súčasne hovorí o kresťanskej platforme, celkovo je to zmätok.

Čo je cieľom Igora Matoviča v politike?

On chce naozaj vyčistiť politiku od oligarchov, skorumpovaných politikov, to je jeho autentická vízia. Žijeme v čudnom politickom svete, preto bolo potrebné, aby tu bol aj takýto typ politika.

Politike Igora Matoviča v poslednom období, najmä od volieb do VÚC, som už nerozumela, bola chaotická a zmätočná.Zdieľať

Ja len nerozumiem, prečo nevyužil ľudí, ktorí chceli robiť systémové a odborné veci a ktorí to mysleli vážne s tým, že sa chcú v opozícii pripraviť na vládnutie. Sama mám pripravené viaceré návrhy v rodinnej politike.

Matovič však tvrdí, že stále odborníkom nechával priestor, mali ste tlačovku za tlačovkou, aj poslanecký klub bol aktívny.

To je pravda, hovoril to, ale myslím si, že to nebral vážne, aspoň nie v mojom prípade tvorby na rodinnej politike, nechcem teda hovoriť za druhých, ale iba za seba. 

V akom zmysle?

Podľa mňa je jeho jediným cieľom v politike povaliť dnešnú garnitúru. Matovič to robí dobre, ale mne sa to zdá málo. Pritom v OĽaNO bolo veľa ľudí, ktorí mali na viac, ale tým, že sa hnutie nikam nehýbalo, už nevideli pre seba priestor.

Nestačí len vyhnať skorumpovaných ľudí zo scény, politika je v prvom rade odborná, systémová práca. Rolou opozície je kontrola a kritika, ale tento čas je aj možnosťou pripraviť sa na vládnutie.

Máte blízko k Anne Záborskej, aj ste podporili Kresťanskú úniu v eurovoľbách, prečo sa im napokon nepodarilo presvedčiť vás, aby ste sa pridali?

Predstavitelia KÚ vnímali, že nemajú potenciál ísť samostatne do volieb, uvažovali nad tým, s kým by mohli kandidovať. Preto som už ďalej nechcela rokovať. 

Je možné, že ľudia KÚ pôjdu na kandidátku OĽaNO?

Ja za nich hovoriť nemôžem, viem, že dostali viacero ponúk.  
 

Už štyri roky hájime vaše postoje:

Denník Postoj vznikol v septembri 2015, aby chránil konzervatívne hodnoty a vyvažoval spoločenskú debatu. Robíme to radi a naplno už od začiatku, preto ak radi čítate naše články, podporte nás teraz. 

  

Aj vašich 5 eur mesačne výrazne pomôže k vzniku ďalších našich článkov.
Ďakujeme, redakcia denníka Postoj.

Viac o podpore nájdete na podpora.postoj.sk

Takisto si rozumiete s Veronikou Remišovou, v kuloároch sa vie, že aj Andrej Kiska mal o vás záujem, prečo ste sa napokon nedohodli?

Chcem ostať v integrite slov a skutkov. Celý ľudský aj profesionálny život som pracovala v oblasti pomoci ľuďom v núdzi, najmä tehotným ženám, ktoré zažívali krízu a z rôznych dôvodov chceli ísť na potrat, takisto týraným ženám aj týraným deťom.

V KDH môžem v citlivejších hodnotových otázkach pôsobiť bez akýchkoľvek ťažkých chvíľ, v ktorých by som uvažovala, aký je môj postoj a aký je postoj strany.

Na druhej strane, Kiska vysiela voči konzervatívcom pozitívne signály, o čom svedčí aj to, že sa usiloval o vás.

Áno, ani nemôžem povedať nič krivé, aj keď sme sa bavili aj o mojej predstave rodinnej politiky, boli voči tomu otvorení.  Ale nezmizli vo mne obavy, ocitala by som sa v situáciách, v ktorých by bol môj postoj iný než postoj strany, tohto napätia som sa obávala.



 

Minulý rok ste čelili kritike aj vo vlastnom pro-life prostredí, keď ste odmietali hlasovať za novelu interrupčného zákona z dielne ĽSNS, s ktorou ste asi vecne súhlasili. Teraz ležia v parlamente opäť štyri zákony, ktoré chcú zásadnejšie zmeniť komunistický potratový zákon, návrh ĽSNS zrejme opäť nepodporíte. Prečo?

Podporím navrhnuté novely interrupčného zákona. A podporím aj návrh z dielne ĽSNS, ak sa poslanci za túto stranu verejne ospravedlnia za výroky svojich členov, ktorými spochybňovali následky nacistického režimu, v ktorom boli na tehotných ženách a deťoch vykonávané pokusy a v ktorom boli milióny ľudí priemyselne vyvražďovaných. A tiež za nenávistné výroky voči Rómom, ktorých nazývajú parazitmi. Budem sa ich pýtať, či aj rómske počaté deti sú hodné ochrany? Ako poslanci majú navrhnúť riešenia na odstránenie extrémnej chudoby v rómskych osadách, a nie šíriť nenávisť. To je načo dobré?

Podporím aj návrh z dielne ĽSNS, ak sa poslanci za túto stranu verejne ospravedlnia za výroky svojich členov, ktorými spochybňovali následky nacistického režimu, v ktorom boli na tehotných ženách a deťoch vykonávané pokusy a v ktorom boli milióny ľudí priemyselne vyvražďovaných. Zdieľať

Mnohí ma za to kritizovali, ale ako som povedala – kresťanský politik má spolupracovať s každým, nie však s fanatikmi a ľuďmi, ktorí šíria nenávisť voči človeku či skupine ľudí.

Viem, že v pro-life hnutí kritizujete, že sa príliš upína na radikálnu zmenu interrupčného zákona, môžete to vysvetliť?

Úsilie o zmenu interrupčného zákona je v poriadku, ale toto úsilie sa nemôže vyčerpať predkladaním takýchto zákonov. Dôležité sú skutky, konkrétna podpora a pomoc, ale aj prevencia a scitlivovanie verejnosti.

Znížiť umelé potraty sa dá aj inými zákonmi, viacero takých som predkladala.

Napríklad?

Som presvedčená, že by sme mohli nájsť podporu naprieč politickým spektrom, niektoré návrhy mám nachystané, ale v opozícii nemáme silu na ich schválenie. Rizikovou skupinou sú slobodné dievčatá, keďže vysoká potratovosť je pri prvých tehotenstvách. Študentkám by sme mohli zákonom umožniť, aby si priplácali poistenie pre prípad materskej, ak príde k neplánovanému tehotenstvu, mali by nárok na materské.

Alebo iný príklad, pri narodení detí s postihnutím nenachádzajú rodiny podporu, široko-ďaleko nie sú asistenti, poradcovia, ktorí by takejto rodine vedeli na začiatku pomôcť. Štát by mal zabezpečiť takéto poradne včasnej intervencie v každom okresnom meste.

Všetci by sme mohli robiť viac, je to výzva nielen pre politikov, ale aj občiansky sektor a cirkvi.

KDH má program s názvom Oslava rodiny, na rodinnú poslankyňu ste sa špecializovali aj ako poslankyňa OĽaNO, čo nové chcete priniesť do KDH?

Nevymyslela som teplú vodu, s programom KDH som v zhode, možno by som priniesla len istú aktualizáciu. Už keď bolo na stole programové vyhlásenie tejto vlády, vo svojom celkom prvom poslaneckom prejave som kritizovala, že tam vôbec nespomínajú nástroje rodinnej politiky, hovorilo len o človeku, ktorému treba pomáhať v rámci sociálnej politiky.

To je však pomoc jednotlivcovi v čase núdze, krízy, zlej životnej situácie, preto treba zmeniť optiku a hovoriť o rodine vo všeobecnosti.

Ale čo konkrétne by ste chceli presadiť ako prvé, ak by sa KDH stalo súčasťou novej vlády?

Napríklad nový zákon o podpore a ochrane v tehotenstve a materstve. Tiež zvýšenie daňového bonusu, ktorý by sa nemal týkať len detí do šiestich rokov, ako je to teraz, hoci na deti rastú výdavky s vekom. Plus tento bonus by mal progresívne rásť podľa počtu detí, ako je to v mnohých iných štátoch.

To je len príklad, jedna vec je viac peňazí do rodinnej politiky, iná vec sú služby, ktoré sú u nás zanedbané.

Vo farbách OĽaNO naposledy kandidovali viacerí kresťania vrátane vás, čo tiež prispelo k tomu, že sa KDH nedostalo do parlamentu. Nemáte obavu, že sa na vás po príchode budú niektorí kádeháci pozerať trochu mrzuto?

Možno niektorí budú mrzutí, ale zatiaľ sa stretávam v prostredí KDH s pozitívnymi reakciami aj pozvaniami, aby som medzi nich prišla.

Veríte tomu, že KDH sa dostane do parlamentu?

Verím tomu.

To je očakávaná odpoveď, ale zrejme vnímate riziko, teda že KDH je stále v pásme ohrozenia, a to zďaleka nielen kvôli Igorovi Matovičovi.

Zápas o voliča bude naozaj veľký. Ale KDH musí chápať, že kresťanská politika znamená presadzovanie hodnôt aj spolupráce. V prvom rade musí cieliť na núdznych, ak to poviem prenesene, ide o biblickú starosť o siroty a vdovy. Nemáme sa báť hovoriť o kontroverzných témach, ktoré spoločnosť nevíta, o chudobe v rómskych osadách, ale aj o utečencoch.

Nedávno som sa stretla s kňazom Petrom Brenkusom v Nitre, ktorý hovoril, že kresťanskí politici na to zabúdajú. To sú tí cudzinci z Biblie, to sú tí Samaritáni. Máme byť teda odvážni v témach, ktoré zneužívajú populistickí politici, máme predsa oporu vo svojich hodnotách.

Ak tomu správne rozumiem, chcete byť odvážnejší kresťania než Odvážni kresťania Igora Matoviča.

(Smiech.) Áno, ale treba byť nepopulisticky odvážni.
 

Foto: Andrej Lojan

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0