Kultúra 11. apríl 2015

Odkaz ženy s prelepeným okom: Narodili sme sa a už nikdy nezomrieme

Lívia Šimčeková
Lívia Šimčeková
Prečítali ste už mnoho životných príbehov, no ani pri jednom ste nedosiahli katarziu? Tento je iný. Nie všetky šťastné konce totiž musia zazvoniť bozkom. Čo ak to bude bozk smrti? petrillo.jpg Kto túži zomrieť vo veku 28 rokov? Chiara Corbella Petrillo mala na výber. ...
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Lívia Šimčeková

Odkaz ženy s prelepeným okom: Narodili sme sa a už nikdy nezomrieme
Prečítali ste už mnoho životných príbehov, no ani pri jednom ste nedosiahli katarziu? Tento je iný. Nie všetky šťastné konce totiž musia zazvoniť bozkom. Čo ak to bude bozk smrti? petrillo.jpg Kto túži zomrieť vo veku 28 rokov? Chiara Corbella Petrillo mala na výber. ...

Prečítali ste už mnoho životných príbehov, no ani pri jednom ste nedosiahli katarziu? Tento je iný. Nie všetky šťastné konce totiž musia zazvoniť bozkom. Čo ak to bude bozk smrti?

Kto túži zomrieť vo veku 28 rokov? Chiara Corbella Petrillo mala na výber. Rakovinu jej objavili v piatom mesiaci tehotenstva. Mohla podstúpiť chemoterapiu, zachrániť seba, ale stratila by bábätko. Rozhodla sa však inak.

Pripomína vám to niekoho? Áno, mnohí ju prirovnávajú k svätej Gianne Berrete Mollovej. Na rozdiel od nej bola Chiara mladšia, jej syn i dcéra podľahli ochoreniam z nevysvetliteľných príčin a keď čakala tretieho Francesca, visel nad ňou Damoklov meč. Príbeh spísali rodinní známi Simone Troisi a Cristiana Paccini, blízki priatelia oboch manželov Chiary a Enrica Petrillovcov.

Ak by mala jediná myšlienka z biografie vystihovať celú knihu, bola by to táto: „Láska je opak vlastnenia. Je to pravidlo, ktoré ak sa ho človek drží, povedie ho k veľkým veciam.“

Chiara si veľmi dobre uvedomovala, že každé jej dieťa je darom od Boha, hoci si ho mohla popestovať len pol hodiny - s Francescom prežila skoro jeden rok. Vedela, že to nie sú jej deti a že tak, ako prišli, tak sa k Bohu vrátia.

"Pri čítaní vám často prebehnú zimomriavky a budete sa nútiť, aby ste pokračovali. Nie preto, že dej bude nudný, ale kvôli tomu, že toľko bolesti a utrpenia by položilo hocikoho."

Horšie sa už so stratou manželky vyrovnával samotný Enrico. Talianka viackrát spomínala, že sa jej bude ťažko odchádzať práve kvôli nemu. Upokojovala ho však, že odchádza, aby sa postarala o dve deti, naňho pripadne zodpovednosť len za jedno. Jej manžel prešiel zúfalými situáciami, avšak v závere knihy sa vyznáva, že nemá byť prečo smutný, lebo jeho žena odchádza k tomu, ktorého miluje.

Budete mať sto chutí knihu zavrieť, pretože váš pocit, že Chiarin príbeh sa neskončí dobre, bude silný. Smrť však nie je čiernou oponou, za ktorou sa nachádza len ničota. Pre ňu bola slávnostnou bránou, ktorá ju pozývala k Otcovi.

Často vám prebehnú zimomriavky a budete sa nútiť, aby ste pokračovali. Nie preto, že dej bude nudný, ale kvôli tomu, že toľko bolesti a utrpenia by položilo hocikoho. Sme „odchovaní“ na správach plných katastrof a kultúre smrti, ale táto biografia nie je o strachu. Biskup Štefan Sečka povedal, že priateľstvo s Kristom neznamená strach, ale radosť a pokoj. A práve tie cítiť z každej fotografie obrazovej prílohy.

"Cez Chiarin príbeh na nás dýcha svedectvo nádeje, pretože sme sa nenarodili pre zánik. Smrť už nemá nad nami žiadnu moc, ak sa zveríme Bohu. On nám predsa sľubuje narodenie sa pre nebo."

Chiara sa nikdy neštylizovala do pozície trpiteľky a mučenice. Bola dokonca nahnevaná, ak ju už počas jej života považovali za svätú. Môžeme sa dočítať aj o jej slabých chvíľach a pocitoch beznádeje. Akokoľvek, bola to silná žena plná dôvery v Boha a odhodlania. Odhodlania dať do stávky všetko. Vedela totiž, že kde sa nachádza jej poklad, tam bude aj jej srdce.

Bola posilou a inšpiráciou pre druhých, až mnohí nechápali, s akou radosťou odprevádzala svoje deti na večnosť. Spolu s manželom, obaja oblečení do bieleho, hrali a spievali na pohreboch Marie Grazie Letizie a Davida Giovanniho.

Cez Chiarin príbeh na nás dýcha svedectvo nádeje, pretože sme sa nenarodili pre zánik. Smrť už nemá nad nami žiadnu moc, ak sa zveríme Bohu. On nám predsa sľubuje narodenie sa pre nebo.

Ak neviete nájsť pokoj, vezmite a čítajte toto 170-stranové dielo. Siahnite po ňom, ak sa obávate budúcnosti. Študujte ho, ak sa bojíte nečakanej smrti.

Možno táto recenzia vznikla len vďaka tomu, že jeden kňaz odporúčal prečítať si publikáciu, ktorej titulku zdobí pekná usmievavá žena s prelepeným okom. Možno prechádzate text riadok po riadku, aby vás presvedčil, že čokoľvek hlása šialený svet, nemusíme sa triasť a trhať si vlasy od zúfalstva. Nie možno, ale určite. Pretože ani túto recenziu nečítate náhodou…

Lívia Šimčeková

Simone Troisi - Cristiana Paccini: Chiara Corbella Petrillo. Narodili sme sa a už nikdy nezomrieme. LÚČ 2014.

Foto: zachej.sk

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0