Spoločnosť 19. september 2013

TÉMA: Aké sú možnosti pomoci pre matky v núdzi?

Alena Belanová
Alena Belanová
„Mám devätnásť rokov a som tehotná. Rodičia ma vyhodili z domu. Bývam s priateľom u jeho rodičov. Priateľ ma podvádza. Chcem odísť, no neviem kam,“ píše zúfalé dievča na internetovom fóre. Aj takúto podobu môže mať prosba o pomoc. Prosba budúcej matky, ktorá sa nestretla s podporou okolia. Mladá bu...
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Alena Belanová

„Mám devätnásť rokov a som tehotná. Rodičia ma vyhodili z domu. Bývam s priateľom u jeho rodičov. Priateľ ma podvádza. Chcem odísť, no neviem kam,“ píše zúfalé dievča na internetovom fóre. Aj takúto podobu môže mať prosba o pomoc. Prosba budúcej matky, ktorá sa nestretla s podporou okolia. Mladá bu...

„Mám devätnásť rokov a som tehotná. Rodičia ma vyhodili z domu. Bývam s priateľom u jeho rodičov. Priateľ ma podvádza. Chcem odísť, no neviem kam,“ píše zúfalé dievča na internetovom fóre. Aj takúto podobu môže mať prosba o pomoc. Prosba budúcej matky, ktorá sa nestretla s podporou okolia.

Mladá budúca mamička, no môže to byť aj tehotná matka dvoch detí s manželom – agresorom. Žena, po ukončení ústavného zariadenia. Žena, ktorá pochádza z ohrozených sociálnych skupín. Rôzne prípady, rôzne okolnosti, rôzne príbehy. Dva životy, ktoré čelia neistej budúcnosti. Matka a dieťa. Kam môžu ísť? Aké sú ich možnosti?

Podľa zákona o sociálnych službách je možné využiť zariadenie núdzového bývania, ktoré je okrem iného poskytované aj: „...osamelej tehotnej žene a rodičovi alebo rodičom s deťmi, ktorí nemajú zabezpečené ubytovanie, alebo nemôžu z vážnych dôvodov užívať bývanie...“

Za určitých podmienok môže byť žena podľa zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele ubytovaná aj v detskom domove. „Detský domov môže utvoriť podmienky na pobyt tehotnej ženy od začiatku šiesteho mesiaca tehotenstva a ženy po pôrode a jej dieťaťa počas dojčenia, najdlhšie do šiestich mesiacov veku dieťaťa. Na účel prijatia potrebných opatrení detský domov spolupracuje s orgánom sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately,“ bližšie špecifikuje podmienky prijatia spomínaný zákon.

Matkám v núdzi vo veľkej miere pomáhajú svojou činnosťou aj mimovládne organizácie. Mnohé z nich okrem ubytovania poskytujú aj komplexné poradenstvo – právne, finančné, psychologické... Zoznam zariadení pre matky s deťmi a pre tehotné ženy z roku 2009 možno nájsť tu. Niektoré ďalšie zoznamy ponúkajú aj portály rodinka.sk, nanicmama.sme.sk, centrumnadej.sk, veľkú sieť pomoci má aj Slovenská katolícka charita.

"Za 6 rokov existencie projektu Zachráňme životy sme riešili vyše 1000 prípadov. Niektorým sa pomohlo vďaka širšej rodine, priateľom alebo aj iným dobrodincom."
Mária Demeterová

Jedno z takýchto zariadení pre matky poskytuje aj projekt „Zachráňme životy“, ktorého zriaďovateľom a koordinátorom je občianske združenie Fórum života. Ide o systém pravidelnej mesačnej finančnej výpomoci určenej na záchranu počatého dieťaťa a pomoc jeho matke. Mesačne riešia okolo 20 konkrétnych prípadov. „Za 6 rokov existencie projektu bolo priamo v projekte Zachráňme životy zaradených viac ako 80 žien a vďaka pomoci dobrých ľudí sa narodilo 64 detí, ktoré inak nemali šancu sa narodiť, ale riešili sme vyše 1000 prípadov. Niektoré prípady sa podarilo riešiť vďaka pomoci širšej rodiny, priateľov, známych alebo aj iných dobrodincov,“ upresnila pre Postoy koordinátorka projektu Zachráňme životy Mária Demeterová. Ženy, ktoré ich žiadajú o pomoc, musia čeliť najrôznejším problémom. Potvrdzuje to aj pani Demeterová: „Ťažko sa dajú zovšeobecniť. Nedostatok podpory od partnera, rodiny, priateľov. Extrémne zlá finančná situácia, strata zamestnania, partner vo väzení, strata strechy nad hlavou, alkohol, násilie a mnohé iné atribúty.“

Združenie tiež prevádzkuje poradňu pre ženy a dievčatá „Alexis“. Tu sa venujú predovšetkým poradenstvu v oblasti neplánovaného či rizikového tehotenstva a pomoci pri psychických následkoch spôsobených potratom.

Na Slovensku je tiež vybudovaná sieť takzvaných hniezd záchrany – verejne prístupné inkubátory, kde je možné anonymne odložiť novorodenca (do šesť týždňov od narodenia). Momentálne ich je dvadsať, zastúpenie majú v každom kraji.

Alena Belanová
Autorka je spolupracovníčka Postoy.sk.

Ilustračné foto: scrivitalia.it

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0