Spoločnosť 16. január 2018

Na matrikách zaviedli poplatok za cirkevný sobáš. Civilný zostáva zdarma

Pavol Rábara
Pavol Rábara
Štát si od januára za sobáš v kostole účtuje 10-eurový poplatok. Aktivisti v tom vidia diskrimináciu.
Štát si od januára za sobáš v kostole účtuje 10-eurový poplatok. Aktivisti v tom vidia diskrimináciu.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Pavol Rábara

Na matrikách zaviedli poplatok za cirkevný sobáš. Civilný zostáva zdarma
Ilustračné foto: Flickr.com/Karen Morgan

Ak chcete mať sobáš v kostole, do svadobného rozpočtu budete musieť po novom zarátať jednu položku navyše. Na matrike si totiž v takomto prípade od vás vypýtajú poplatok desať eur. 

Pritom civilný sobáš na úrade zostáva zadarmo. Platí sa len v prípade, že sa chcete zosobášiť mimo úradných hodín alebo na inom mieste ako v úradne určenej miestnosti. 

Nový poplatok s názvom „Príprava podkladov k uzavretiu manželstva pred orgánom registrovanej cirkvi alebo náboženskej spoločnosti“ bol zavedený do zákona o správnych poplatkoch v rámci novely zákona o e-Governmente. 

Novelu predkladal Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu a poplatok bol do novely vložený na základe pripomienky ZMOS v pripomienkovom konaní.

Poplatok platí od 1. januára tohto roku.  

Fórum kresťanských inštitúcií spustilo v pondelok petíciu, v ktorej upozorňujú na spomínanú novelizáciu a obracajú sa na ministerstvo vnútra, ktoré spravuje matriky, aby vybavilo zrušenie poplatku.

„Poplatok bol zavedený iba pre tých, ktorí chcú uzavrieť cirkevný sobáš. Podobný poplatok týkajúci sa prípravy podkladov k uzavretiu manželstva pred štátnym orgánom neexistuje,“ píše sa v texte petície. Podľa jej iniciátorov ide o diskrimináciu občana na základe jeho náboženského presvedčenia.

„Nakoľko sa domnievame, že toto ustanovenie je diskriminačné a je v rozpore s Ústavou Slovenskej republiky, obraciame sa na ministra vnútra s požiadavkou, aby zabezpečil bezodkladné odstránenie poplatku za cirkevný sobáš,“ skonštatovali petičiari.

Ministerstvo vnútra tvrdí, že spomínanú novelu nepredkladalo, no téme sa bude venovať. „Situáciu preveríme a potom k tomu zaujmeme stanovisko. Iniciátorov petície pozveme na stretnutie,“ uviedla pre Postoj hovorkyňa ministerstva Andrea Dobiášová.

Správu budeme aktualizovať.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0