Politika 16. október 2017

Kotleba to robí inak, než si myslíme (reportáž)

Jozef Majchrák Martin Hanus
Jozef Majchrák Martin Hanus
Pred župnými voľbami sme sa boli pozrieť na míting Mariana Kotlebu v Detve. Neraz by mu zatlieskal aj zelený hipster z Bratislavy.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Jozef Majchrák

Martin Hanus

Kotleba to robí inak, než si myslíme (reportáž)
Foto – Profimedia.sk
Pred župnými voľbami sme sa boli pozrieť na míting Mariana Kotlebu v Detve. Neraz by mu zatlieskal aj zelený hipster z Bratislavy.

V Banskobystrickom kraji má Marian Kotleba a jeho ĽSNS aj väčšie bašty než Detvu a okolie. Tento kraj patrí skôr červeným, Smer tu v Detve vo voľbách v roku 2016 získal 37 percent, Kotlebova strana 10,8 percenta.

Pred štyrmi rokmi tu v prvom kole župných volieb zvíťazil kandidát Smeru Vladimír Maňka dokonca až so 60 percentami hlasov. Lenže v druhom kole sa aj v Detve podaril Kotlebovi obrat a napokon porazil Ficovho kandidáta tesným rozdielom 15 hlasov. Kým však v Detve vyhral Kotleba o necelé polpercento, v celom Banskobystrickom kraji deklasoval Maňku až o 11 percent.

Platí teda, že ak chce Ján Lunter vyhnať Kotlebu zo županského úradu, Detva by mala patriť medzi jeho povinné víťazstvá.

Pohľad do terénu však ukazuje, že hoci je Lunter podľa prieskumov jasným favoritom, ani v Detve jeho víťazstvo nemožno brať automaticky. A nielen preto, že sme v tomto 15-tisícovom meste videli iba bilbordy Kotlebu a poslaneckých kandidátov ĽSNS. Ale aj pre energiu, ktorú cítiť zdola.

To my suplujeme sociálny štát!

Je štvrtok podvečer, pred Domom kultúry Andreja Sládkoviča sa zbiehajú prvé skupinky miestnych fanúšikov ĽSNS. Najskôr to pôsobí ako stretnutie vyslúžilejších skinhedov, takže keď sa na malom námestí zjaví nič netušiaca rómska rodinka, spozornieme, čo bude nasledovať.

Kotlebovci v zelených tričkách si však rodinu ani nevšimnú, spokojne sa bavia a potľapkávajú. Keď vstupujeme dnu, slušne pozdravia a pred vstupom do sály nás povzbudia, aby sme si zobrali so sebou pagáče a kvalitnú domácu salámu, vyjde vraj na každého účastníka mítingu.

Pohľad do terénu však ukazuje, že hoci je Lunter podľa prieskumov jasným favoritom, ani v Detve jeho víťazstvo nemožno brať automaticky. Zdieľať

Sála sa pomaly zapĺňa, dnu sa tisnú aj rodiny s deťmi. Zelené stranícke tričko má na sebe aj asi 10-ročné dievča, pred nami sedí partia asi desiatich chlapcov, ktorí zrejme ešte ani nemajú volebné právo, postupne prichádzajú aj starší. V priebehu večera obsadia fanúšikovia ĽSNS a prípadní zvedavci všetkých 250 miest.

Týchto 250 účastníkov mítingu v Detve, kde naposledy v župných voľbách prišlo voliť 3 300 ľudí, znamená len toľko, že ĽSNS stačí v Detve jedno stretnutie v kultúrnom dome na to, aby priamo zasiahla zhruba 8 percent voličov. Nehovoriac o tom, že tu prítomných 250 ľudí má ďalších príbuzných a priateľov, ktorých budú svojím príkladom povzbudzovať, aby aj oni prišli 4. novembra voliť.

Sedíme napokon uprostred pomerne reprezentatívnej vzorky miestneho obyvateľstva a prestávame veriť teórii sociológov, podľa ktorých existuje niečo ako skrytý volič Kotlebu, ktorý sa k svojej preferencii hanbí priznať – títo ľudia sa nehanbia, naopak, sú hrdí, že sem patria.

Marian Kotleba na mítingu českej Dělnickej strany sociální spravedlnosti (DSSS) v Prahe, august 2015. Foto – Profimedia.sk

Na hrdosť je dôvod od samého začiatku. Ako prvý reční okresný predseda Zvolena Ján Mikovčák, ktorý opisuje, ako strana pomáha rodinám so zdravotne postihnutými deťmi. Ako vraví, „aspoň v malej miere musíme suplovať úlohu štátu“, keďže ten namiesto starostlivosti o takéto rodiny prerozdeľuje peniaze na mimovládky, ktoré tu raz budú integrovať utečencov.

Mikovčák žiada ľudí, aby posielali podnety o núdznych rodinách vo svojom okolí, zároveň žiada o strpenie, pretože stranícke komisie nestačia všetky návrhy preverovať a spracúvať.

Prítomní tieto paralelné štruktúry pomoci núdznym oceňujú vďačným potleskom.

Ďalším rečníkom je starosta neďalekej obce Látky Ľubomír Bahleda, ktorý ešte pred pár rokmi kandidoval s podporou Smeru-SD, teraz dáva najavo, aký je šťastný, že je súčasťou ĽSNS.

ĽSNS žiada ľudí, aby posielali podnety o núdznych rodinách vo svojom okolí, zároveň žiada o strpenie, pretože stranícke komisie nestíhajú všetky návrhy preverovať a spracúvať.Zdieľať

Ján Mora, poslanec NR SR a Kotlebov tajomník na župe, opäť zdôrazňuje, koľkým rodinám už pomohli v rámci sociálneho programu, dokopy ide o sumu 60-tisíc eur. Namiesto vďaky sú však štátom šikanovaní. Mora sa zdôveruje pohoršenému publiku, že tých ľudí, ktorým pomohli, si Národná kriminálna agentúra (skratka NAKA patrí medzi najskloňovanejšie na mítingu) následne predvoláva na výsluch.

Nedávno vraj Morovi jeden vozičkár so slzami v očiach hovoril, že vôbec netuší, ako sa má na takýto výsluch dopraviť.

Po výkrikoch „fuj“ nasleduje niekoľkokrát potlesk – to keď Mora rozvádza, ako župan Kotleba znížil dlh kraja o desiatky miliónov eur alebo ako sa budovali cesty, čo všetko sa spravilo a čo všetko by sa spravilo, keby na to nebol Kotleba sám.

Ale ešte snaživejším rečníkom, ktorý chce miestnych chytiť za srdce, je štyridsiatnik Miroslav Suja. V Detve je známy ako dlhoročný občiansky aktivista, ktorý bojoval aj proti plánu ťažby zlata, dnes je podpredsedom predstavenstva župnej správy ciest a vo farbách ĽSNS kandiduje do župného zastupiteľstva. Suja sa sám v úvode svojho vystúpenia vyznáva, že pred štyrmi rokmi volil Maňku proti Kotlebovi. Lenže hoci smerákov volil aj s nimi dobre vychádzal, tí ho sklamali, „Žiga je klamár“.

Až neskôr, keď zistil, že župan Kotleba je jediný politik, ktorý chcel Detvancom reálne pomôcť proti ťažbe, „sa hanbil ako pes“, že predtým nemal otvorené oči. Suja pôsobivo vysvetľuje, čo všetko by spôsobilo, keby zahraničná firma začala ťažbu zlata kyanidovým lúhovaním – pre kraj by to znamenalo ekologickú katastrofu, otrasy by navyše spôsobili, že by sa nemohlo pracovať ani v strojárenskej firme PPS Detva, takže by to prinieslo aj stratu pracovných miest. „Chceme si takto nechať zničiť jeden z najkrajších krajov na Slovensku?“

Dlho to vyzerá, že nie sme na mítingu strany, ktorú médiá a najvyšší ústavní činitelia označujú ako fašistickú, ale na schôdzi stredoslovenských aktivistov hnutia Greenpeace.

Miroslav Suja: „Chceme si takto nechať zničiť jeden z najkrajších krajov na Slovensku?“Zdieľať

Napätie graduje. Zlatokopi vraj chodia naďalej na raňajky s novinármi a hrozí, že keď sa bude o rok opäť rozhodovať o územnom pláne, ťažba zlata môže byť opäť aktuálna. A preto, ako presviedča Suja, potrebuje ĽSNS čo najviac poslancov na župe, lebo inak sa ekologická katastrofa stane realitou. (Suja už nespomenie, že Hlavný banský úrad v Banskej Štiavnici len pred mesiacom definitívne odmietol ťažbu zlata, čím sa úspešne zavŕšili protesty Detvy a Dúbravy.)

Syn môj, chcem urobiť všetko

Je to Suja, bývalý regionálny predstaviteľ strany Zelených, ktorý ako prvý vytasí slovo fašizmus. Hovorí o tom, že aj jeho pre podporu Kotlebu označujú za fašistu. „Kotleba bol jediný, kto bol skutočne proti ťažbe zlata, ak je toto fašizmus, som rád, že som fašista.“ Publikum sa tomuto zelenému podpolianskemu fóriku zasmeje a odmení ho potleskom.

„Viete, čo je pre ostatných problém? Že Kotleba nekradne.“

Je čas, aby začal hovoriť ten, kvôli ktorému sem všetci prišli.

Líder ĽSNS začína ospravedlnením, že meškal 15 minút. Na vine vraj bola NAKA, ktorá ho cestou zastavila, aby mu úradnou cestou doručila obálku. Kotleba ju pred ľuďmi pomaly otvára, na pódium smerujú napäté pohľady, župan vytiahne akýsi papier a číta predvolanie na výsluch NAKA, opäť kvôli darovaniu sumy (číslo 1 488 už neprečíta) sociálne odkázanej rodine. „Vidíte aspoň, ako to tu funguje,“ hovorí skromne, prítomní nechápavo krútia hlavou. „Ani eštebáci v 80. rokoch nesnívali o tom, ako sa tu raz budú prenasledovať ľudia.“

„Bol to Štefánik, ktorý povedal, že keď nebudete bojovať za slobodu, nezaslúžite si ju.“

Marian Kotleba sa vracia k problému detvianskeho zlata. Hovorí, že keby to zahraničnej firme vyšlo, takmer všetok zisk by išiel von, Slovensku by firma odvádzala len štyri percentá z celého výťažku zlata. „A z toho by sa ešte 40 percent u nás rozkradlo,“ dodáva Kotleba. Z publika niekto zakričí, že to je optimistický odhad, v skutočnosti by sa rozkradlo 90 percent zo sumy. „Možno aj toľko, ja som len nechcel povedať 88 percent, lebo zasa po mňa príde NAKA,“ uzavrie Kotleba a publikum vybuchne do smiechu.

Nasleduje odpočet práce župana, a ten je v podaní samotného župana takisto pôsobivý: odbúranie dlhov, ako sa to nepodarilo nikomu predtým, aj bez eurofondov sa údajne spravilo o 27 kilometrov ciest viac než za Maňku, Kotleba vymenúva jednotlivé položky, kde sa ušetrili státisíce eur, ktoré sa predtým ulievali rôznymi kanálmi.

„Možno aj toľko, ja som len nechcel povedať 88 percent, lebo zasa po mňa príde NAKA,“ uzavrie Kotleba a publikum vybuchne do smiechu.Zdieľať

Hovorí tiež, že podal 26 trestných oznámení, ale od polície mal vždy len odpovede typu „skutok sa nestal“ alebo „skutok sa stal, páchateľ sa našiel, nebol však dokázaný úmysel“. „Chápete,“ pokračuje župan, „oni len nechtiac ukradli dva milióny eur.“

Kotleba sa zmieňuje aj o mediálnych kauzách, ktoré sa s ním spájali, vysvetľuje, prečo prišli o eurofondy a prečo prestal kraj pod jeho vedením dotovať „nechutné“ Divadlo Štúdio tanca, ktoré vraj za štyri roky dostalo podporu 650-tisíc eur, hoci na jeho predstavenia chodí menej než desať ľudí. „A pozrite, nás je tu vyše 200.“

Od problémov Detvy, kraja a všadeprítomnej korupcie sa Kotleba dostáva k európskej otázke. EÚ nazve „okupačnou handrou“, stručne predstavuje plán, na základe ktorého sa chystá presun utečencov do jednotlivých krajín, ktoré by dostávali na živobytie po 800 eurách na osobu.

Predseda ĽSNS Marian Kotleba s manželkou, ktorá pracuje v dopravnom podniku VÚC. Foto – TASR

„Naša vláda robí všetko, čo chce Brusel. Sme v postavení kolónie, nemáme vlastné peniaze ani hranice, sme len nakreslená mapa, nemáme armádu, nemáme atribúty samostatného štátu.“

Ľudia pred sebou vidia starostlivého župana, ktorý vníma problémy každej obce v kraji, na rozdiel od iných je extrémistom len v tom, že nekradne, je proti korupčnému systému v Bratislave aj Bruseli.

Kotleba v Detve: „Keď sa ma syn o 10-15 rokov opýta, otec, mama, čo ste robili preto, aby sme neboli rozkradnutou banánovou republikou, kde majú prednosť cudzinci pred našimi? Chcem mu potom povedať, synček, robili sme všetko.“Zdieľať

Kotleba apeluje na ľudí, aby zvolili do župného zastupiteľstva čo najviac kandidátov ĽSNS. Zatiaľ sa môže oprieť len o podporu dvoch zo 49, potrebuje ich tam aspoň 15.

„Viete, moje dieťa má rok a pol. Keď v noci prichádzam, už spí, keď ráno odchádzam, ešte spí. Aby to všetko dávalo väčší zmysel, potrebujem mať v župe poslancov, tak by sme vedeli presadiť kopec vecí, aj cez všeobecne záväzné rozhodnutia. Napríklad by sme vedeli presadiť, aby sme do školských jedální nakupovali potraviny od miestnych firiem, a nie zahraničných reťazcov.“

Na mítingu ĽSNS nepadla ani veta o slovenskom štáte, žiaden pozdrav „na stráž“, Kotleba ani raz nepoužil slovo „cigáň“, prehodil iba vetu o asociáloch, nezazneli žiadne antisemitské narážky, prím hrali najmä ekológia, sociálna pomoc núdznym, korupcia a všade číhajúca NAKA.

„Keď sa ma syn o 10-15 rokov opýta, otec, mama, čo ste robili preto, aby sme neboli rozkradnutou banánovou republikou, kde majú prednosť cudzinci pred našimi? Chcem mu potom povedať, synček, robili sme všetko.“

Marian Kotleba skončil, jeho prívrženci odchádzajú spokojní, dalo by sa povedať, že až povznesení. Pretože cítia, že sú súčasťou zápasu so systémom na všetkých úrovniach a „jedinou skutočnou opozíciou“, ako hlásajú letáky ĽSNS.

Veriaci ho nevolia, ale boduje aj medzi vzdelanejšími

Aké sú teda Kotlebove šance v Detve?

Päťdesiatnik Ján Šufliarský je jedným z najúspešnejších slovenských primátorov, v Detve pôsobí na tomto poste už 18 rokov. Zatiaľ nemal proti nemu šancu žiaden vyzývateľ, všetkých valcoval.

Šufliarský je pokojný, až úradnícky typ, vo svojej kancelárii nám vysvetľuje, čo sú problémy, ktoré dnes najviac trápia Detvancov. „Veľmi nám chýba obchvat Zvolena, samozrejme, stále je problémom aj nezamestnanosť. Teraz sa pohybuje okolo 10 percent, je to už síce podstatne lepšie ako počas krízy, keď dosahovala až 17 percent, ale stále je to problém. Navyše, veľa tunajších žien chodí pracovať do Rakúska ako opatrovateľky.“

Predseda Ľudovej strany Naše Slovensko Marian Kotleba pred televíznou debatou v TV Markíza v Bratislave 6. marca 2016. FOTO TASR – Michal Svítok

V meste žije aj rómska komunita, oficiálne je ich vyše tristo, ale stačí sa prejsť autom celým mestom a rýchlo získate dojem, že Rómov tu žije násobne viac. Šufliarský odhaduje, že ich počet je zhruba okolo 1 500, tvoria teda desať percent obyvateľov. „Máme aj lokalitu so sociálnymi bytmi, ale u nás nie sú také zlé pomery ako v mnohých lokalitách východného Slovenska. Väčšina z nich si platí nájomné, kriminalita medzi Rómami je síce vyššia, ale nie je to vypuklé.“

Detva vyrástla najmä za socializmu, čo dodnes veľmi cítiť. Pre turistu je výzvou nájsť pôvodné centrum mesta, napokon musí zájsť až na perifériu mesta s námestím, ktoré bolo obnovené z eurofondov.

Detva však skôr vyzerá ako sídlisko, charakterizujú ju bytovky a paneláky, ktoré sa budovali kvôli strojárskej fabrike. Za socíku tam pracovalo až 6-tisíc ľudí, dnes zamestnáva areál PPS okolo 1 500 ľudí. Aj to všetko vysvetľuje, prečo sa tu darí skôr ľavici.

Šufliarský vnímal Kotlebu uplynulé štyri roky aj priamo, keďže sedí ako poslanec v župnom zastupiteľstve. Primátor Detvy váži slová, ale je zjavné, že si vo vedení kraja neželá kontinuitu. „V predošlých obdobiach sme dostávali viac peňazí z fondov EÚ na cesty, urobilo sa viac rekonštrukcií ciest ako teraz. Teraz sa tieto opravy robia len z vlastných zdrojov župy, je to však o dosť menej kilometrov, než sa robilo predtým. Predtým sa tiež investovalo viac do rekonštrukcií budov stredných škôl a ústavov sociálnych služieb.“

Primátor však dodáva, že ľudia tento úpadok nevnímajú, respektíve si ho vôbec nemusia spájať s prácou župy. „Bežní ľudia to nedokážu rozlíšiť, nevedia, čo má na starosti obec, čo župa a čo je zodpovednosť štátu. Sám mám s tým skúsenosť, neustále to občanom vysvetľujem, keď sa povedzme na niečo sťažujú. Navyše, všetko závisí od toho, kto to ako podá. Teraz sa do podáva tak, že hospodárenie župy je lepšie, pretože sme skončili s prebytkom rozpočtu, ale popritom vidíme, že sa investuje menej. Bežný občan si však povie, aha, ušetrilo sa, je lepšie.“

Primátor Šufliarský: „Teraz sa do podáva tak, že hospodárenie župy je lepšie, pretože sme skončili s prebytkom rozpočtu, ale popritom vidíme, že sa investuje menej. Bežný občan si však povie, aha, ušetrilo sa, je lepšie.“Zdieľať

Ako vidí Šufliarský Kotlebove šance? „Netrúfam si robiť žiadne odhady. Podľa výsledkov z minulých volieb si myslím, že Ján Lunter by to mohol vyhrať. Druhá vec je, že ľudia v Detve ho nepoznajú, len teraz z médií počúvajú jeho meno, ale veľa o ňom nevedia.“

52-ročná Jana Kuzárová je učiteľkou na základnej škole, okrem toho aj poslankyňou v Detve, ktorá ako členka KDH kandiduje aj do Banskobystrickej župy. 

Čuduje sa, ako si Kotleba privlastňuje tému boja proti ťažbe zlata, keďže proti tomu sú v Detve všetci. „A o žiadnych jeho špeciálnych zásluhách v tejto téme neviem,“ hovorí miestna politička KDH. „Navyše, tá ťažba na Bielom vrchu je už celkom passé, to už nemôže byť ani téma.“

Kuzárová si nemyslí, že Kotlebu volia najmä mladí ľudia. „Nedávno sme mali Dni Detvy, pán Kotleba tam mal svoj stánok, kde rozdávali propagačné materiály, a ja som bola prekvapená, kto všetko sa tam zastavoval. Aj takí Detvanci, o ktorých by som nepovedala, že s ĽSNS sympatizujú, vysokoškolsky vzdelaní ľudia vo veku 35 až 40 rokov. Pri stánkoch sa zastavovali aj samotní Rómovia, myslím, že dostane hlasy aj odtiaľ.“

Jana Kuzárová takisto nedokáže odhadnúť šance Luntera, podobne ako Šufliarský hovorí, že v Detve je neznámy. „Skôr má zázemie v Banskej Bystrici a na Horehroní, tu na verejnej akcii som ho nevidela. Pre našich ľudí je neznámy, čo môže byť pre neho problémom.“

Podľa miestnej političky KDH Kotleba nebude ani tentoraz úspešný v snahe získať na svoju stranu praktizujúcich katolíkov. „Kotlebovci majú ako symbol dvojramenný kríž, používajú heslá s Bohom, chcú týchto ľudí osloviť. Ale skutočne veriaci ľudia tu v Detve ĽSNS nevolia. Vnímam, že kotlebovcov skôr volia ľudia, ktorí sú pokrstení, považujú sa za kresťanov, ale do kostola nechodia.“

4. novembra Marian Kotleba nebude v súboji o post župana favoritom a je dosť možné, že prehrá. Ale nemenej napínavé bude sledovať, nakoľko sa župné zastupiteľstvo v domovskom kraji ĽSNS sfarbí na zeleno. Lebo Kotleba sa môže stať o necelé tri týždne faktickým víťazom regionálnych volieb aj v prípade, ak ho Ján Lunter porazí.   

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0