Spoločnosť 04. január 2017

Čoho sa obáva a na čo sa teší Daniel Pastirčák

Daniel Pastirčák
Daniel Pastirčák
V našej ankete sa zaujímavých ľudí pýtame, aký bude rok 2017.
V našej ankete sa zaujímavých ľudí pýtame, aký bude rok 2017.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Daniel Pastirčák

Čoho sa obáva a na čo sa teší Daniel Pastirčák

1. Čoho sa obávate v novom roku?

Obávam sa, že veci budú pokračovať v tomto roku tak, ako sa v minulom roku začali. Svet sa bude polarizovať: Tí, ktorí sa boja a chcú náš svet uzavrieť pred hrozbou plazivej vojny s terorizmom, sa budú báť ešte viac. Tí, ktorí zdôrazňujú solidaritu s utečencami a volajú po otvorenosti, budú svoju vec zdôrazňovať ešte viac.

Prví budú nenávisť zamieňať s vlastenectvom, démonizovanie islamu si budú pliesť s odvahou vzoprieť sa politickej korektnosti. Druhí budú všetky ich obavy považovať za zradu slobody a ústup od demokracie k totalite. Prví budú druhých nazývať pravdoláskarmi a vidieť v nich iba naivných rojkov, ktorí ohrozujú našu bezpečnosť. Druhí budú v prvých vidieť iba skrytých rasistov zmanipulovaných protidemokratickou propagandou.

Priestor pre dorozumenie a spoluprácu, kde by sa otvorenosť voči ľuďom v núdzi spojila s rozumnou bezpečnostnou stratégiou, sa bude čoraz viac zužovať. Liberáli budú čoraz viac liberálni, konzervatívci čoraz viac konzervatívni. Slovom, obávam sa krajností, bez dorozumenia. Obávam sa, že polarizovaná západná spoločnosť bude naďalej strácať svoju súdržnosť. Obávam sa, aké podoby v tomto kontexte nadobudne boj východnej „novo-byzantskej ríše“ proti „skazenému Západu“. Boj, ktorý nedávno v mene spojenia trónu s oltárom vyhlásil patriarcha Kirill. 

2. Na čo sa najviac tešíte v roku 2017?

Teším sa na nové duchovné výzvy, ktoré nám táto kríza prinesie. Teším sa na tvorivú spoluprácu s ľuďmi, ktorí krajnosti odmietajú, tušia, že nastal čas opustiť slepé návyky politických vojen a nanovo premyslieť hodnoty, na ktorých náš svet stojí. Čas hľadať zabudnuté duchovné zdroje, ktoré nám v dobe, keď sa zo sveta hrozivým spôsobom vytráca ľudskosť, dajú odvahu statočne trvať na hodnotách, zakladajúcich našu ľudskosť.

Teším sa na spoluprácu v medzinárodnom tíme pod vedením profesora Halíka na projekte o budúcnosti náboženstva v súčasnom svete. Teším sa na dobrodružstvo zápasu o cestu k novým podobám dobra, lebo práve k takému dobrodružstvu nás hlboká kríza nášho sveta povoláva.

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0