Rodina 30. máj 2023

Rodičovský bonus preveruje vzťahy v rodinách Rodičia majú starosť o príjmy detí, iní sa zase susedom chvália, kto zarobí viac

Alena Potocká
Alena Potocká

Autori bonusu netušili, ako rozčeria hladiny rodinných vzťahov. Dôchodcovia sa vo veľkom porovnávajú, koľko zarábajú ich deti.

Autori bonusu netušili, ako rozčeria hladiny rodinných vzťahov. Dôchodcovia sa vo veľkom porovnávajú, koľko zarábajú ich deti.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Alena Potocká

Rodičia majú starosť o príjmy detí, iní sa zase susedom chvália, kto zarobí viac
Ilustračné FOTO: TASR/Tomáš Puškáš

„Sme štyria súrodenci. Náš otec je vdovec na dôchodku. Pri nedeľnom obede so smiechom spomenul, že mu prišiel list od ministra sociálnych vecí a že nás musí všetkých pozvať na obed, lebo mu prišla za nás pekná suma vo výške viac ako 800 eur,“ opisuje Jana z Bratislavy, ako ich otca potešil rodičovský bonus, ktorý v týchto dňoch prichádza na účty dôchodcov.

Keďže im vyplatili rodičovský dôchodok vopred jednorazovou sumou za celý rok 2023, v poslednej penzii si polepšili o desiatky i stovky eur.

Koho by to najmä v čase neustáleho zdražovania základných potrieb nepotešilo? A keďže spolu s bonusom dostali aj efektný pozdrav od ministra práce i Sociálnej poisťovne, pustili sa do študovania.

„Dôvod, prečo som prišiel s ideou rodičovského dôchodku, je uľahčiť život matkám a často aj otcom, ktorí uprednostnili starostlivosť o dieťa pred kariérou, čo malo nepriaznivý vplyv na ich dôchodok."Zdieľať

Tak si mohli rodičia na dôchodku prečítať pekné slová poďakovania z pera ministra Milana Krajniaka, pretože, ako píše, „každý, kto s láskou vychoval dieťa, si poďakovanie zaslúži“.

„Dôvod, prečo som prišiel s ideou rodičovského dôchodku, je uľahčiť život matkám a často aj otcom, ktorí uprednostnili starostlivosť o dieťa pred kariérou, čo malo nepriaznivý vplyv na ich dôchodok,“ vysvetľuje minister penzistom. „Túto nespravodlivosť čiastočne odstraňuje rodičovský dôchodok,“ zdôrazňuje.

Lenže k listu od ministra bol priložený aj list od Sociálnej poisťovne, v ktorom rodičia okrem informácie, koľko im štát priznal za ktoré dieťa, dostali v podstate aj správu o tom, koľko každé z nich zarába.

V liste je totiž ku každému dieťaťu presne uvedený vymeriavací základ, teda hrubá mzda, akú v roku 2021 zarobilo, z čoho sa následne vypočítala suma rodičovského dôchodku.

Dobrý pocit vystriedalo porovnávanie

A tak sa u mnohých pocit radosti a dojatia z ministrových slov začal rozplývať a vystriedala ho veľká vlna porovnávania príjmov detí, a to nielen svojich, ale aj s platmi detí z príbuzenstva či známych zo susedstva.

„Ani náš otec sa nezabudol pristaviť aj pri konkrétnych sumách od každého z nás. Keďže dvaja pracujeme ako živnostníci, prišla mu za nás minimálna možná suma,“ pokračuje Jana vo svojom rozprávaní.

„So starosťou v hlase sa zaujímal, či sa máme dobre a či máme naozaj dobrú prácu. (Úsmev.) Tak sme mu museli vysvetliť princíp, ako a z čoho sa vypočítava rodičovský bonus,“ dodáva.

Paradoxne Janin brat, ktorý robí v štátnej správe s obmedzeným príjmom, odviedol ich otcovi najvyššiu sumu. „Našťastie, medzi nami súrodencami to kvôli dobrým vzťahom nevyvolalo žiadne porovnávania ani napätia. Len sme nahlas uvažovali, že v iných rodinách to môže spustiť dosť nepríjemné situácie.“

Hovorí sa, že ak chceme zistiť, čím ľudia žijú, stačí sa započúvať do vravy vo verejnej doprave. Krátko po rodinnom obede si Jana vypočula vo vlaku rozhovor obďaleč sediacich dvoch dôchodkýň.

„Našťastie, medzi nami súrodencami to kvôli dobrým vzťahom nevyvolalo žiadne porovnávania ani napätia. Len sme uvažovali, že v iných rodinách to môže spustiť dosť nepríjemné situácie.“Zdieľať

„Jedna sa chválila druhej, že ona za svoje dve deti dostala možné maximum a aké to má ona šikovné deti,“ hovorí Jana. Druhá sa zase posťažovala, že jej syn je podnikateľ, vlastní reštauráciu, dobre sa mu darí a prišla jej za neho minimálna suma. „Spolu uvažovali, ako mu naznačiť, že to nie je spravodlivé.“

Ako tento príbeh bude pokračovať a či si nešťastník syn na budúci rok pre „pokoj v dome“ radšej zvolí vyššie odvody do Sociálnej poisťovne, sa už asi nedozvieme.

Vymieňajú si dôverné informácie o deťoch

Medzi mnohými pracujúcimi tento podrobný rozpis vymeriavacích základov vyvolal rozhorčenie. Pre niektorých je problém, že by ich rodičia mali poznať výšku ich platu.

Iných ešte viac irituje, že sa pre mnohých dôchodcov stala výška rodičovského bonusu témou číslo jeden a porovnávajú si platy svojich detí.

„Nechápem, ako mohlo prejsť, že iným osobám posielajú vymeriavacie základy. Ja mám s rodičmi dobrý vzťah, ale o výške zárobku im nehovorím, pretože vidím, ako fungujú starší ľudia. Posharujú si informácie a zrazu to vie celá ulica,“ hovorí rozčúlene Igor z Nitry.

„Úplne mi stačilo, čo som pred pár dňami zažil u nás v potravinách. Skupina dôchodcov blokovala uličku, poriadne nahlas sa rozprávali a porovnávali si, koľko peňazí im prišlo od detí,“ dodáva.

Igor sa priznal, že patrí k tým, ktorí bonus svojim rodičom odriekli. Rovnako tak spravil aj jeho brat, pričom rodičom sa snažia pomáhať inak, napríklad im pravidelne robia veľké nákupy. „Pri dnešných cenách potravín je to pre nich väčšia pomoc, ako by za mňa dostali od štátu,“ hovorí.

„Snažím sa pochopiť, prečo musia v tlačive uvádzať vymeriavacie základy. Je to výsostne súkromná vec. Nehovoriť o príjmoch pred cudzími je elementárna slušnosť a, bohužiaľ, moja mama túto elementárnu slušnosť nemá,“ dodáva.

Čítajte tiež

A ty, dcéra moja, ma máš ako veľmi rada?

O tom, ako rodičovský bonus zamával so vzťahmi s rodičmi, vie povedať svoje aj Martina z malej obce neďaleko Trenčína. Tá sa vďaka nemu ocitla v modernej verzii rozprávky Soľ nad zlato.

„Sme tri sestry. Rodičom prišlo rozhodnutie, koľko budú za nás dostávať, a zavolali si nás. Odo mňa dostali najnižší príspevok a z ničoho nič som sa stala najhoršou dcérou, ktorá prispieva len 9,9 eura. Normálne ma to rozhodilo, keď ma konfrontovali,“ opisuje Martina posledné rodinné stretnutie.

„Pritom ma prekvapilo, že odo mňa vôbec niečo majú, pretože som už tretí rok na rodičovskej dovolenke,“ dodala. Rodičovský bonus má svoju hornú hranicu 21,80 eura. Vzťahy Martiny s rodičmi sa tak naštrbili pre necelých dvanásť eur mesačne.

„Rodičom prišlo rozhodnutie a zavolali si nás. Odo mňa dostali najnižší príspevok a z ničoho nič som sa stala najhoršou dcérou.“Zdieľať

Rodičovský bonus dostane podľa údajov Sociálnej poisťovne približne 800-tisíc dôchodcov. Takmer 20-tisíc ľudí bonus svojim rodičom odrieklo, poisťovňa však dôvody, prečo sa deti pre takýto krok rozhodli, neskúma.

S niektorými z nich sme sa rozprávali. Nie je to reprezentatívna vzorka, z ktorej by sa dali odvodiť všeobecné závery, ale ich motívy sa opakovali. Buď išlo o nedôveru voči zákonu a mali strach, že pri rýchlych zmenách zákonov sa to nakoniec otočí proti nim a ich dôchodkom v budúcnosti.

Ďalšou skupinou boli ľudia, ktorí mali od detstva zlé vzťahy s jedným z rodičov, prípadne tento rodič od rodiny odišiel a nejavil žiadny záujem. A potom to boli obavy, že by ich rodičia neboli diskrétni, a deti sa rozhodli radšej pomáhať rodičom inak.

Rodičia musia pátrať, prečo od niekoho nedostali nič

Okrem toho pribúdajú prípady, keď Sociálna poisťovňa nezapočítala rodičom všetky deti. V takých prípadoch si musia sami dôchodcovia zistiť, či dieťa bonus odoprelo alebo došlo k chybe.

Ak išlo o omyl, musia sa penzisti domáhať bonusu v poisťovni a preukázať potrebné doklady, ktoré Sociálna poisťovňa vo svojej databáze akosi nemá.

Túto nezrovnalosť odôvodňuje tým, že údaje o rodinných vzťahoch preberá z registra ministerstva vnútra. Ak dieťa nie je v tomto registri zapísané, nemá o ňom informácie ani poisťovňa.

Tu treba pripomenúť, že ešte v roku 2007 sme zo štrukturálnych fondov EÚ dostali takmer miliardu na informatizáciu spoločnosti. Odvtedy šli do digitalizácie verejnej správy ďalšie desiatky miliónov.

Napriek tomu v roku 2023 je pre štátne orgány stále efektívnejšia pátracia akcia dôchodcov ako elektronická databáza obyvateľov.

Čítajte tiež

Všetko je opäť podľa zákona

Sociálna poisťovňa sa voči výčitkám o neprimeranom zverejňovaní osobných údajov bráni tvrdením, že pri zasielaní rozhodnutí o rodičovskom bonuse postupuje podľa zákona o sociálnom poistení.

„Tieto údaje Sociálna poisťovňa musí v rozhodnutí o priznaní rodičovského dôchodku uviesť, aby bolo zrejmé, na základe akých údajov nárok priznala a z akých údajov vychádzala pri výpočte sumy rodičovského dôchodku,“ odôvodňuje tento krok na svojej webovej stránke. 

Zákon o sociálnom poistení tiež hovorí, že na poskytnutie týchto informácií sa nevyžaduje súhlas tretej osoby, v tomto prípade dieťaťa, tvrdí poisťovňa.

To, že sa rodičovský bonus stal veľkou témou, ktorá neobišla žiadnu rodinu, zacítila opozičná SaS a rozhodla sa pred voľbami zakročiť.

„V posledných dňoch sa šíria viaceré príbehy o tom, ako sa celé rodiny rozprávajú o výške platov svojich detí a súrodencov. Niektorí sa navyše dozvedajú informácie o nemanželskom dieťati svojho partnera, iní sú na pochybách, či im dieťa rodičovský dôchodok odoprelo alebo iba Sociálna poisťovňa urobila chybu,“ citovala poslanca SaS Petra Cmoreja agentúra TASR.

Podľa nej je zverejňovanie výšky mzdy detí zásahom do práv na ochranu osobných údajov a obrátila sa preto na Úrad na ochranu osobných údajov pre možné porušenie smernice GDPR pri vyplácaní rodičovského dôchodku.

„Niektorí sa navyše dozvedajú informácie o nemanželskom dieťati svojho partnera.“Zdieľať

Zásah do práv na ochranu osobných údajov, ktorý sprevádza zverejňovanie výšky mzdy detí, môže v konečnom dôsledku znamenať pre Slovenskú republiku pokutu až vo výške 20 miliónov eur, uviedla strana vo svojom stanovisku.

Hovorí sa, že keď chceš odhaliť charakter ľudí, urob dobrý skutok. A po novom, keď chceš otestovať rodinné vzťahy, rozdaj rodičovský bonus.

Lebo tak ako mnohým prekáža, že by mali ich rodičia vedieť, koľko zarábajú, stále je veľká skupina ľudí, ktorí s tým nemajú žiadny problém a fandia možnosti, že časť zo svojich daní môžu odviesť svojim rodičom.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0