Politika Spravodlivosť 12. máj 2022

Kauza Pčolinský Zorovi Kollárovi sa postupne rozväzuje jazyk

Marek Vagovič
Marek Vagovič

Postoj získal najnovšie svedectvo konkurzného právnika, v ktorom sa rozpamätal na ďalšie detaily kauzy bývalého šéfa SIS.

Postoj získal najnovšie svedectvo konkurzného právnika, v ktorom sa rozpamätal na ďalšie detaily kauzy bývalého šéfa SIS.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Marek Vagovič

Zorovi Kollárovi sa postupne rozväzuje jazyk
FOTO TASR – Jaroslav Novák

Keď bratia Pčolinskí koncom apríla zverejnili úryvky z výpovede Zoroslava Kollára, prezentovali to takmer ako dôkaz o nevine exriaditeľa tajnej služby. Alebo minimálne ako spochybnenie svedka Ľudovíta Makóa.

Ten totiž tvrdil, že Kollár podplatil Vladimíra Pčolinského, aby ho SIS prestala sledovať a odpočúvať. Sprostredkovateľom bol údajne práve Makó, ktorý odovzdal peniaze Pčolinského námestníkovi Borisovi Beňovi.

Beňa si vraj vzápätí 40-tisíc eur rozdelil s vtedajším šéfom tajnej služby. Ponechajme teraz bokom, že bratia Pčolinskí zverejnili spomínanú Kollárovu výpoveď na svojich facebookových profiloch na minútu presne.

A tiež to, že pustili do obehu len krátky výsek jeho slov, ktorý zapadá do verejne podsúvanej šablóny nespravodlivého trestného stíhania bývalého riaditeľa SIS.

Zmena taktiky

Lenže téza, že Kollárova výpoveď pomohla Pčolinskému, je prinajmenšom predčasná. 

Známy konkurzný právnik totiž potvrdil základnú líniu deja, ako ju už skôr opísali Makó s Beňom. To znamená odovzdanie peňazí, účel aj výšku platby. Už toto je výrazný posun, keďže Kollár to predtým vyše roka popieral.

Tváril sa, že nemá s Pčolinského prípadom nič spoločné a že Makóa v podstate ani nepozná, hoci dnes už pred vyšetrovateľmi potvrdzuje, že sa s ním stretával v obchodných aj iných záležitostiach.

Je zrejmé, že Kollár zmenil taktiku, keďže pochopil, že spoluprácou s orgánmi činnými v trestnom konaní si môže zlepšiť svoju pozíciu. Nebol by prvý ani posledný, podobných prípadov bude zrejme časom pribúdať.

Nešikovné manévre

Súčasťou tejto stratégie je zrejme aj vykresľovať samého seba v pozitívnejšom svetle. V tomto prípade to však robí Kollár, ktorý má povesť nadpriemerne inteligentného zákulisného hráča, nie celkom šikovne.

Na jednej strane napríklad tvrdí, že Makó ho do celej akcie tak trochu vmanipuloval, no zároveň dodáva, že do toho šiel dobrovoľne. Takisto hovorí, že mu bolo jedno, či ho sleduje SIS, lebo bol na to zvyknutý.

Napriek tomu sa však rozhodol zaplatiť, aby Makó „upratal problém“ s monitorovaním jeho osoby. Ak by na tom Kollárovi nezáležalo, v lepšom prípade by ho slušne odmietol (vysmial), v horšom s ním vyrazil dvere.

Podobných menej presvedčivých pasáží je v spomínanej výpovedi viac. Pčolinskému však Kollárova výpoveď nepomáha: dnes už nikto nepochybuje, že keď bol šéfom SIS, niekto „upratal“ Kollárov problém.

Tri zväzky bankoviek

To znamená, zhodil takzvaný drevený mobil, ktorý používal – a sledka si ho prestala všímať ako záujmovú osobu. Otázkou zostáva, na čí pokyn sa tak stalo, keďže Kollár zatiaľ konkrétne meno na výsluchoch nevyslovil.

Vo výpovedi, ktorej časť zverejnili bratia Pčolinskí, sa Kollár vyjadril v tom zmysle, že úplatok išiel „niekomu“ v SIS. Z vnútorných mechanizmov tejto inštitúcie je pritom zrejmé, že mohlo ísť len o človeka z vedenia.

V najnovšej výpovedi, ktorú získal Postoj, opísal Kollár aj ďalšie detaily tejto korupčnej kauzy – jednak potvrdil, že „na komunikáciu s obmedzeným počtom ľudí“ používal takzvaný drevený mobil, ktorý bol registrovaný na inú osobu. Opísal aj obálku, v ktorej odovzdal Makóovi 40-tisíc eur: „Bola to biela obálka formátu A5, neoznačená, bez markantov.“

Kollár vypovedal, že išlo o tri zväzky bankoviek. „Dva zväzky boli v 100-eurových bankovkách. Každý zväzok obsahoval 100 kusov 100-eurových bankoviek, čo bolo 20 000 eur,“ svedčil 3. mája 2022 na NAKA v Nitre.

Zavoláme Vladovi

V treťom zväzku bolo 100 kusov 200-eurových bankoviek, čiže dokopy takisto 20-tisíc eur. „Bankovky po jednotlivých zväzkoch boli spojené buď bankovou páskou, alebo gumičkou,“ vypovedal pred vyšetrovateľom.

Ani na tomto výsluchu Kollár explicitne nepovedal, komu presne v tajnej službe sa takto „poďakoval“ za protislužbu, aby mohol pokojnejšie spávať. Zároveň však pridal ďalší zaujímavý detail z jednej schôdzky s Makóom.

„Snažil sa ma presvedčiť, že jeho informácie (o sledovaní) sú pravdivé. Povedal, že ak mi neveríš, zavolám Vladovi, myslel tým p. Pčolinského, príde sem, dáme si pohár vína a on ti to potvrdí,“ svedčil Kollár.

Makó vraj vzápätí zdvihol telefón, že mu zavolá, no Kollár ho od toho odhovoril. Na rovnakom výsluchu súčasne povedal, že „Vlada“, ako familiárne označil exriaditeľa SIS, nepozná ani sa s ním nikdy nestretol.

Vyhrážky

Je zrejmé, že Kollár postupuje spôsobom, aby dosiahol v tejto kauze dohodu o vine a treste – a zároveň nepovedal viac, ako je nutné. Proti nemu totiž stojí mimoriadne disponovaný súper, ktorý môže veľa stratiť.

Kollár zároveň naznačil, že sa mu niekto vyhrážal, ak nebude jeho výpoveď „v poriadku“. Aj to môže byť – okrem obhajobnej taktiky – jedným z dôvodov, prečo sa mu pomalšie otvára pamäťová stopa.

Vo výsledku nie je podstatné, či Kollár vedel, že ho sleduje SIS (tvrdí Makó), alebo mu to oznámil Makó (tvrdí Kollár). Menej dôležité je aj to, či sa chcel zavďačiť iniciatívne alebo ho o „ďakovné“ požiadal Makó.

Kľúčové je, že zaplatil, pričom ho evidentne zakryl niekto, kto mal na jeho prípad reálny dosah. Ak sa však bude Kollár správať recipročne, vo finále nakoniec rozhodne, či uverí súd Makoóvi s Beňom alebo Pčolinskému. 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0