Politika Rozhovory 15. apríl 2021

Sputnik V a Maďari Myslím, že Matovičov nápad ísť za Orbánom nevznikol v Moskve

Martin Hanus
Martin Hanus

Rozhovor s poslancom Györgyom Gyimesim, ktorý bol s Igorom Matovičom v Budapešti, o Sputniku, našich Maďaroch aj Bugárovej zrade.

Rozhovor s poslancom Györgyom Gyimesim, ktorý bol s Igorom Matovičom v Budapešti, o Sputniku, našich Maďaroch aj Bugárovej zrade.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Martin Hanus

Myslím, že Matovičov nápad ísť za Orbánom nevznikol v Moskve

Ešte pred rokom vstúpil do parlamentu za OĽaNO ako nový poslanec, ktorého v Bratislave nikto nepoznal, dnes je hlavnou tvárou slovenských Maďarov. Minulý piatok ho preslávila cesta s Igorom Matovičom do Budapešti, jeho výrok o tom, že neúčasť slovenskej diplomacie v Budapešti bola predpokladom úspechu rokovaní o Sputniku, vyvolal pohoršenie, tieto slová označil za nešťastné aj premiér Heger. Je v ostrom konflikte s našou diplomaciou a liberálmi, Martin Klus o ňom hovorí ako o diverzantovi, ktorý chce rozoštvať Slovákov a Maďarov. 

György Gyimesi pre Postoj hovorí, čo vybavil s Igorom Matovičom v Budapešti, prečo by začal Sputnikom očkovať hneď, prečo považuje niektorých liberálov ako Klusa za šovinistov, aj o tom, že pre slovenských Maďarov nie je témou autonómia, ale nové regionálne členenie.

V priebehu mesiaca ste sa katapultovali na najvýraznejšieho maďarského politika na Slovensku. Začiatkom marca ste sa najskôr stretli s maďarským ministrom zahraničia Petrom Szijjártóm, minulý piatok ste sprevádzali Igora Matoviča do Budapešti kvôli Sputniku V na stretnutie s Orbánom a Szijjártóm. Do Budapešti si vás zavolal Matovič, alebo o vašu účasť požiadala maďarská strana?

Nie, maďarská strana o to nežiadala, o zložení delegácie vždy rozhoduje hosť, v tomto prípade Igor Matovič. Rozhodol sa, že ma zoberie, jednak si vybudoval nadštandardné vzťahy s pánmi Orbánom aj Szijjártóm, tiež vie o tom, že mám dobré vzťahy s maďarským ministerstvom zahraničia. Okrem toho som jediným poslancom, ktorý sa zaoberá právami národnostných komunít a ako Maďara ma tam zobral. To považujem za legitímne.

Vaše dobré vzťahy s maďarskou diplomaciou tu boli už predtým, len sme si to nevšimli, alebo sa to začalo stretnutím so Szijjártóm minulý mesiac?

Prvýkrát som sa s ním stretol v Komárne začiatkom marca, ale ostali sme v kontakte. Sú totiž veci, ktoré sú dôležité pre komunitu Maďarov žijúcich na Slovensku, a keďže ako som povedal, po posledných voľbách som jediným reprezentantom Maďarov v parlamente, ktorý sa touto problematikou zaoberá, tak je to prirodzené.

Igor Matovič by ešte pred pár mesiacmi zavolal so sebou do Budapešti Józsefa Berényiho, s ktorým udržiaval veľmi dobrý vzťah, teraz ste zjavne prebrali jeho rolu ako hlavného reprezentanta Maďarov.

Tak by som to nevnímal, že som hlavným reprezentantom, maďarská národnostná komunita tu má svoje strany, ktoré sa teraz spájajú, a iste, výrazná časť Maďarov dala v posledných voľbách hlas aj OĽaNO. Teda ja nie som hlavným reprezentantom Maďarov, áno, som ním v parlamente, takže preto som teraz aj najhlasnejším hlasom maďarských voličov na Slovensku.

V Budapešti s vami neboli zástupcovia slovenskej diplomacie a vy ste sa postarali o škandál výrokom, že neúčasť našej diplomacie bola predpokladom úspechu rokovaní o Sputniku. Máme tomu rozumieť tak, že maďarská strana vyslala signál, aby tam zástupcovia slovenskej diplomacie ani nešli?

Nie, takýto signál nebol. Jednoducho, ak by sa podpredseda vlády a minister financií rozhodli, že so sebou zoberú aj predstaviteľov diplomacie, maďarská strana by to musela rešpektovať.

Ale z vašej vety vyplynulo, že by nedošlo k dohode, prečo ste to povedali?

Treba vnímať v kontexte, ako sa špičky slovenskej diplomacie stavajú k Maďarsku aj národnostnej komunite Maďarov na Slovensku. Spomeňte si, aký cirkus urobili pre moje 25-minútové zoznamovacie stretnutie Szijjárta so mnou, spomeňte si, ako nevkusne sa vyjadril štátny tajomník Klus, keď južné Slovensko prirovnal k Abcházsku, Donecku a tým argumentoval, prečo je proti dvojitému občianstvu.

Takže tým vlastne hovoríte, že tou vetou ste sa chceli pomstiť slovenskej diplomacii.

Nehovorme o pomste, ale treba za tým hľadať tento kontext.

Vcíťte sa teraz do našej slovenskej duše. Ste poslancom v NR SR, zastupujete záujmy maďarskej menšiny, idete na ostro sledované stretnutie koaličného lídra s maďarským premiérom a ministrom zahraničia, na ktoré nie je prizvaný slovenský minister zahraničia ani jeho zástupca, čo je samo osebe veľmi neštandardné. Ale ste tam vy, ktorý vyhlásite, že ak by tam slovenský diplomat bol, skončilo by sa to neúspechom. Asi chápete, že ste urazili slovenskú diplomaciu, ale aj časť slovenskej duše.

Ak by som urazil časť slovenskej duše, bolo by mi to veľmi ľúto, o to nemám nijaký záujem, veď tu spolu žijeme minimálne tisíc rokov.

Ale tomu, že ste urazili slovenskú diplomaciu, asi rozumiete.

Tomu rozumiem, samozrejme, slovenskú diplomaciu ako celok nespochybňujem, mal som veľmi vážne výhrady voči dvom osobám na čele rezortu, pomenoval som to jasne.

Predstavte si to v opačnom garde: maďarský premiér Orbán by prišiel do Bratislavy spolu s predstaviteľom slovenskej menšiny v Maďarsku, ktorý by vyhlásil, že zástupcovia maďarskej diplomacie na stretnutí nemali čo hľadať, lebo by to uškodilo veci. To je asi dosť nepredstaviteľné, nie?

Nepovedal som, že tam nemajú čo hľadať.

Ale chápete, že to, čo ste vyslovili, je celkom za čiarou.

Ja som veľmi priamy človek, politika sa dá robiť aj bez úskokov a priamo, treba niektoré veci pomenovať pravými slovami.

Igor Matovič vám tieto výroky v osobnom rozhovore vyčítal?

Nie.

Premiér Heger vám ich však verejne vyčítal s tým, že sa s vami o tom porozpráva, už ste sa stretli?

Nie, hneď po tomto rozhovore máme stretnutie (rozhovor sme robili v utorok krátko po obede – pozn. red.). Pán premiér vedel o tejto ceste aj o detailoch cesty, pretože som sa s ním vo štvrtok v noci o tom rozprával. V tomto smere to nebola žiadna partizánčina, ale, isteže, vnímam, že som svojím vyjadrením urazil časť slovenskej diplomacie, ktorú som uraziť nechcel ani som ju týmto nemyslel.

Z toho, čo hovoríte, vyplýva, že sa za svoje slová nemienite ospravedlniť.

Nie.

Čo ste vlastne dohodli v Budapešti, čo sa má udiať teraz v Maďarsku po tom, ako dorazí šarža nášho Sputnika?

Pokiaľ do Maďarska dorazí oficiálna žiadosť nášho ministerstva zdravotníctva o prepustení šarže do obehu...

... to sa má stať kedy?

Už sa to malo stať, predpokladám, že sa to teraz niekedy stane. Následne časť slovenskej vakcíny, ktorá je nutná na posúdenie, poputuje do Maďarska, kde sa v tom laboratóriu OMCL posúdi, či tam sú zdravotné riziká alebo nie. Pokiaľ bude všetko poriadku, laboratórium vydá potvrdenie, že je možné túto vakcínu bezpečne použiť, a následne sa začne aplikovať.

Ako dlho by malo trvať posúdenie?

Predpokladám, že by sa tak malo udiať v priebehu troch týždňov, teda najneskôr prvý májový týždeň by sa mohlo začať očkovať Sputnikom.

Hovoríte to s takou pokojnou istotou, ale nemôže sa stať, že nejaký maďarský ústav to odmietne posúdiť?

To sa určite nestane, očakávajú oficiálnu žiadosť slovenských orgánov, aby sa začalo s posudzovaním. Na stretnutí v piatok bola prítomná aj maďarská hlavná hygienička, usmernila nás, ako má proces vyzerať a čo má obsahovať žiadosť. V Maďarsku sa budú posudzovať aj dokumenty, ktoré docestujú s vakcínou, teda do troch týždňov, ak bude všetko v poriadku, by mali vydať potvrdenie.

Ale ak hovoríte o dokumentoch, práve tu bol dôležitý kameň úrazu, keďže náš ŠÚKL tvrdí, že 80 percent dokumentov z Ruska chýbalo. Čo sa stane, ak sa aj maďarské inštitúcie budú dožadovať dokumentov, ale tie neprídu?

Som v tomto laik, neviem, aké dokumenty presne ŠÚKL chýbali. Tie dokumenty, ktoré máme, sa pošlú do Maďarska a ak by boli nedostatočné, tak sa ďalšie vyžiadajú z Ruska.

Prečo ich na vyžiadanie nedodali Rusi nám?

Ja netuším, či ich niekto žiadal, skôr som mal z mediálnych správ dojem, že za tých šesť týždňov, čo to ŠÚKL posudzoval, o tie dokumenty nežiadali a vyšlo to najavo až v závere. Ale viem to, že ak budú tie dokumenty pre maďarské inštitúcie nedostatočné, bude sa žiadať o ich doplnenie.

Igor Matovič bol minulý štvrtok v Moskve, dosiaľ presne nevieme, čo bol účel a výsledok jeho cesty, následne v piatok išiel aj spolu s vami do Budapešti, kde vybavil certifikované posúdenie nášho Sputnika. Nie je to tak, že ten nápad, aby to Slovensko vyriešilo cez Budapešť, vznikol v Moskve?

Nebol som prítomný na rokovaniach v Moskve, takže sa k tomu neviem zodpovedne vyjadriť.

Súkromne ste sa s Matovičom o všeličom rozprávali, takže odpoveď asi tušíte.

Myslím si, že ten nápad sa nezrodil v Moskve.

Takže sa zrodil v hlave Igora Matoviča, alebo medzi vami dvomi?

(Úsmev.) Nechcem o tom špekulovať, ale ako som povedal, podľa mňa sa tento nápad nezrodil v Moskve.

Hovoríte, že začiatkom mája by mali Maďari vyhotoviť posudok a v prípade pozitívneho výsledku by sa malo spustiť očkovanie. Problém celej veci je, že situácia okolo Sputnika sa neuveriteľne spolitizovala na všetkých frontoch. Ak aj príde z Budapešti pečiatka na Sputnik, bude tomu procesu vôbec niekto veriť?

Vôbec by som nehovoril o nedôvere k procesu. Z prieskumov vieme, že zhruba 500-tisíc obyvateľov sa chce dať zaočkovať len touto vakcínou, mnohí sa čudujú, prečo sa ňou už nezačalo očkovať, teda nepotrebujú tam ani dodatočnú pečiatku. Teda naozaj sa neobávam toho, že by opadol záujem o ruskú vakcínu Sputnik.

To je pravda, ale stále sa bavíme o neregistrovanej vakcíne, ktorá raz možno dostane alebo nedostane schválenie EMA. Aj v Maďarsku, kde sa Sputnikom očkuje, išlo o politické rozhodnutie, keďže maďarskí vedci, ktorí idú teraz posudzovať slovenský Sputnik, takto neposudzovali Sputnik dovezený do Maďarska...

Nejdem spochybňovať maďarské inštitúcie, ale v tejto diskusii ma najviac trápi, že sme pápežskejší ako pápež. Na Slovensku vládne pandémia vyše roka, krachujú firmy, prevádzky, niektorí ľudia sú už zúfalí a nemajú čo jesť a my sa tu hráme teraz na to, či tu bude alebo nebude nejaká pečiatka.

Bez ohľadu na to, z ktorej svetovej strany vakcína alebo liek prichádza, by malo byť pre nás alfou a omegou, aby sme čo najviac ľudí zaočkovali. Nie sme v stave, aby sme si mohli vyberať. Ak je vakcína dobrá, a myslím si, že keď sa ňou očkuje v 60 krajinách a dostali ju milióny ľudí, pričom nejaké vážne výhrady neprišli, nemyslím, že by sme z nej mali robiť strašiaka.

Ale súčasne platí, že popri európskych krajinách ako Maďarsko a San Maríno sa Sputnikom očkuje najmä v krajinách, kde nie sú silné inštitúcie, ktorým by sme verili pri vyhodnocovaní rizík, ako povedzme veríme Nemcom, ktorých inštitúcie si posvietili na AstraZenecu po krvných zrazeninách a na chvíľu zastavili očkovanie. Aj preto je tu pri zatiaľ neregistrovanom Sputniku akýsi blbý pocit.

Ľudské telo v Argentíne je rovnaké ako na Slovensku, ak to teda tam nespôsobuje problémy a chráni nás pred covidom, rovnako to tak bude aj u nás. Podstatné je, že nikoho nenútime, aby sa tou vakcínou u nás zaočkoval. Má to byť čisto na dobrovoľnej báze a jednoducho tí, ktorí majú zo Sputnika blbý pocit, sa môžu dať zaočkovať vakcínou, z ktorej majú dobrý pocit. Je veľké množstvo ľudí, a to aj v rámci našej maďarskej komunity, ktorí tejto vakcíne dôverujú.

Spustenie očkovania neregistrovanou vakcínou je však zodpovednosťou štátu. Ak Igor Matovič celé týždne hovorí, že ruskej vakcíne nielen na základe štúdie v Lancete verí, že je účinná aj bezpečná, prečo nešiel na to orbánovskou cestou a minister zdravotníctva to nepustil do obehu?

Bolo to pre odpor dvoch menších koaličných strán, ktorý spustil koaličnú krízu a tá stála Igora Matoviča kreslo premiéra. Ich podmienkou bolo, aby túto vakcínu ešte predtým, než sa začne podávať ľuďom, skontroloval ŠÚKL alebo iná autorita. Len im sa vyšlo v ústrety. A keďže ŠÚKL po šiestich týždňoch povedal, že to nevie urobiť, musela sa hľadať cesta, aby tam tá relevantná pečiatka, ktorú požadujú, bola.

Lenže uznesenie vlády, ktoré rátalo s touto podmienkou, napokon pre veto Veroniky Remišovej neprešlo a zo slov Richarda Sulíka skôr vyplývalo, že keby minister zdravotníctva na vlastnú zodpovednosť spustil očkovanie Sputnikom, SaS by sa s tým zmierila. Nie je to skôr výhovorka Igora Matoviča, ktorý sa bojí prebrať zodpovednosť bez posvätenia inej autority?

To sa musíte spýtať jeho. Ja len hovorím, že tou pečiatkou, či už od ŠÚKL, alebo inej certifikovanej autority, sa vyjde v ústrety ľuďom, ktorí ju chceli, a tým sa odstránia akékoľvek pochybnosti.

Nechcem vás pasovať do role hovorcu Igora Matoviča, no trávili ste s ním posledné dni veľa času. Expremiér aj minulý týždeň povedal vety, ktoré opäť zatriasli krajinou, hovoril o idiotoch a dodnes sa špekuluje, koho tým vlastne myslel, či ŠÚKL, časť vedcov, koaličných partnerov alebo všetkých dokopy. Vy viete, koho tým myslel?

Nie, nebavili sme sa o tom. Predpokladám, že sú to tí, ktorí sa snažia za každú cenu znemožniť, aby sa táto vakcína na Slovensku nepodávala.

Aj vy hovoríte tajomne, viete tú skupinu bližšie opísať?

Nie, neviem. Len vnímam, že tu existuje neopodstatnený odpor voči tejto vakcíne.

Počul som, že niektorí slovenskí Maďari už išli do Maďarska, aby sa dali zaočkovať Sputnikom, je to pravda?

Aj ja som o tom počul.

Vy to nezvažujete?

Počkám si, kým príde Sputnik na Slovensko, a môžem aj vašich čitateľov ubezpečiť, že sa ním dám potom zaočkovať.

Váš spor s ministrom zahraničia Korčokom a jeho štátnym tajomníkom Klusom sa vystupňoval až do tej miery, že ste sa na prejav odporu voči nim ako koaličný poslanec nepodpísali pod dohodu na Hegerovej vláde. Oboch nazývate hungarofóbmi, pri Klusovi ste hovorili aj o šovinistovi. Váš konflikt s Klusom sa vyhrotil na téme dvojitého občianstva, no Klus pritom zastáva v tejto veci postoj, ktorý mal v minulosti Igor Matovič aj drvivá väčšina Slovákov – teda že naši Maďari by nemali mať právo na maďarské občianstvo. Naozaj je to pre vás šovinistický postoj?

Samozrejme, na základe jedného vyjadrenia by som pána štátneho tajomníka takto neoznačil, treba to vnímať komplexne. Bola tu diskusia okolo môjho návrhu zaviesť 12. apríl ako pamätný deň nespravodlivo odvlečených a odsťahovaných občanov. Myslím si, že v slušnej spoločnosti, ktorá sa chce vyrovnať s minulosťou a nadviazať na dobré vzťahy, ktoré máme s Maďarskom, už nastal ten čas na takéto gesto.

Ale tým otvárate veľmi komplikovanú a obojstrannými emóciami nabitú tému medzi Maďarmi a Slovákmi, táto vaša iniciatíva zrejme nepadla len na odpore Klusa.

Bolo to na základe jeho odporu, ešte pred koaličnou radou ho totiž vetovala SaS ústami svojho štátneho tajomníka. V maili, ktorým pán Klus odôvodnil, prečo to nie je možné, boli vyjadrenia, z ktorých mi vyplynulo, že pán Klus má naozaj problém len s Maďarmi a Maďarskom.

O aké vyjadrenia išlo?

Zatiaľ ten mail nechcem zverejňovať a prilievať olej do ohňa, už som k téme povedal všetko.

Toho oleja v ohni je však už priliateho veľa, Richard Sulík tento týždeň odkázal, aby sme sa vás opýtali, či ste prijali aj maďarské občianstvo. Vy ste to popreli, ani ste oň nepožiadali?

Nie, mám len slovenské občianstvo. Richard Sulík sa ma snaží vytesniť do pozície pravicového extrémistu, ale to sa mu nepodarí, moje doterajšie postoje svedčia o opaku.

Ale ako sa cítite so svojimi srdcovými témami v OĽaNO, ktoré pred desiatimi rokmi Igor Matovič profiloval na odpore voči dvojitému občianstvu?

Matovič má veľmi pozitívny postoj k Maďarom aj Maďarsku, je to vidieť z jeho bežných vyjadrení aj z veľkého symbolického gesta, ktoré spravil vlani pri príležitosti 100. výročia Trianonu. Teda v OĽaNO sa cítim dobre, okrem toho musím vyzdvihnúť aj poslanecký klub, lebo nech som prišiel s akýmkoľvek návrhom, či už išlo o pamätný deň, alebo zamedzenie povinnosti titulkovať omše, vždy som našiel podporu.

A čo sa týka dvojitého občianstva?

Je dosť poslancov OĽaNO, ktorí právnu úpravu, podľa ktorej sa odoberie občianstvo občanovi Slovenska proti jeho vôli, ak prijme iné občianstvo, považujú za zlú a sú za návrat úpravy pred rok 2010. Napokon, keď sa pred rokom rokovalo o programovom vyhlásení, OĽaNO dalo návrh, aby sa to vrátilo pred rok 2010, s tým išiel na koaličnú radu aj Igor Matovič, to však narazilo na odpor SaS. Nerozumiem, kedy u pána Klusa nastala taká otočka, keďže sám v minulom volebnom období ako poslanec dvakrát podával novelu o štátnom občianstve, aby sa stav vrátil pred rok 2010.

Ale nemenej zaujímavá je aj otočka Igora Matoviča, kedy nastala?

To sa musíte opýtať jeho. (Úsmev.)

Opýtam sa trochu osobnejšie: máme vás po novom oslovovať ako Juraj, lebo tak ste ešte vlani kandidovali za OĽaNO, alebo už ako György Gyimesi?

Oslovujte ma, prosím, György. Týmto chcem vyvrátiť isté hoaxy, dopočul som sa, že som si zmenil krstné meno, lebo som prijal maďarské občianstvo. To je blud. Na zmenu mena som sa chystal ešte ako vysokoškolák, ale pretože som vedel, že budem študovať ešte aj ako doktorand, nechcel som meniť svoje doklady niekoľkokrát, keďže som sa pred piatimi rokmi ešte aj sťahoval z Kráľovského Chlmca do Čičaroviec. Všetky zmeny som chcel urobiť naraz.

Kedy ste si teda zmenili meno?

19. januára 2021. Obhájil som dizertačnú prácu, takže po nadobudnutí titulu som na všetkých dokladoch o trvalom pobyte aj o ukončení štúdia požiadal o zmenu. Len toto a nič iné za tým netreba hľadať.

Minimálne toto je vec, ktorú máte spoločnú s Bélom Bugárom, ten bol ešte na začiatku 90. rokov všetkým známy ako Vojtech Bugár, sám Bugár neskôr trval na tom, aby ho aj novinári titulovali ako Bélu.

Pokiaľ sa nemýlim, Slovensko povoľovalo zmenu mena až od roku 1993, čo potom viacerí využili.

Pri postave Bugára možno lepšie pochopíme vašu politickú líniu. Bugár bol celých 30 rokov určujúcou tvárou maďarskej menšiny na Slovensku, voči nemu boli v opozícii Miklós Duray, neskôr Pál Csáky a ďalší. Ako ste vnímali tento zápas o podobu maďarskej menšinovej politiky?

Odmalička som bol vychovávaný tak, že sa vnímam ako národný konzervatívec, takto to bolo vo mne celý život, nikdy som nemal v sebe tendencie smerovať k liberalizmu. V roku 2010 spáchal Bugár na Maďaroch zradu. Nie ani tak tým, že si založil svoju stranu a rozdelil maďarskú komunitu, to by sa dalo ešte prepáčiť, keby v centre jeho záujmu bol obyčajný maďarský človek v Dunajskej Strede či Kráľovskom Chlmci. On však za tú viac než dekádu spôsobil to, že národné hodnoty sa úplne vytratili z verejného priestoru, stranu profiloval ako občiansko-liberálnu. Keď v roku 2017 Ondrej Dostál predkladal zákon o štátnom občianstve, aby sa umožnilo dvojité občianstvo, Bugár sa zdržal hlasovania...

... iste, ale to bolo z dôvodu lojality ku koaličným partnerom, s ktorými mal podpísanú zmluvu.

On však vymenil národné témy za to, aby mohli bezuzdne kradnúť spolu so Smerom. Úplné vytratenie národných tém sa podpisuje aj na tom, že úbytok Maďarov na Slovensku je už drastický. Dobrovoľná asimilácia nabrala extrémne rozmery a nikto to nebol ochotný zastaviť. Takže iste, chápem slovenskú spoločnosť, že keď teraz otváram tieto témy, tak ju to vyrušuje, len aj ona musí chápať, že tieto témy, ktoré tu ležia ladom a neboli riešené, sa nevyriešia tým, že o nich budeme mlčať.

Ak si tieto vaše slová prečíta Béla Bugár či niekto z Mostu, ako prvé mu napadne, že z vás hovorí oportunista: Bugár a spol. celú dekádu čelili nenávisti od SMK aj Fideszu za to, že vytvorili maďarsko-slovenskú stranu a vypustením národných tém urýchľujú asimiláciu slovenského maďarstva. Ale vy, György Gyimesi, ste sa dostali do parlamentu na kandidátke OĽaNO, ktorá témy našich Maďarov nemá ani náhodou v centre svojho záujmu.

V roku 2020 volilo asi 30 percent Maďarov OĽaNO...

... tie hlasy tak chýbali napríklad SMK, ktorá ostala mimo parlamentu.

Áno, aj tieto maďarské strany prešli svojím vývojom, SMK dlho chýbala sebareflexia, boli tam prítomné stále tie isté kádre, ktoré už boli opotrebované. Strane tiež chýbal protikorupčný étos, ktorý OĽaNO vyhral voľby.

Zjavne ste boli dlhé roky voličom SMK, členom ste neboli?

Nie, nikdy. A na otázku, prečo som teda kandidoval za OĽaNO a nie za maďarskú stranu, hovorím, že na každé manželstvo sú potrební dvaja. Nikdy som nedostal ponuku od SMK, s Mostom som sa zásadne rozchádzal.

Ako sa k vám dostalo OĽaNO?

Týmto vám hneď vyvrátim aj prípadnú výčitku z oportunizmu. Oslovil má pán Michal Šipoš, ponuku som prijal, bol som na 49. mieste kandidátky, pričom OĽaNO malo vtedy podľa preferencií niečo cez päť percent. Takže to je všetko, len nie oportunizmus.

Ako na vás Šipoš prišiel?

Nepoznal ma, dostal na mňa tip od jedného spoločného známeho. Hľadali predstaviteľov maďarskej komunity aj ľudí z regiónov, osem rokov som robil prednostu Mestského úradu vo Veľkých Kapušanoch, publikoval som vo viacerých vedeckých časopisoch o právach národnostných menšín, angažoval som sa teda vo verejnom priestore na východnom Slovensku. Sadli sme si, vysvetlili sme si, aké sú očakávania. Mne hnutie OĽaNO vyhovovalo vo všetkých smeroch, rozhodol som sa priložiť ruku k dielu.

Vzťahy Slovákov a Maďarov dlhé roky po Novembri zaťažoval pojem autonómie pre juh Slovenska, s čím koketovalo radikálne národné krídlo, myslelo sa tým všeličo, aj samospráva pre Maďarov v oblasti kultúry či školstva. Tomuto programu ostávate verný?

Tu vás musím opraviť v tom, že autonómia nebola nikdy v programe žiadnej maďarskej strany na Slovensku. Boli to možno len nejaké úvahy a ak sa o tom aj hovorilo, bolo to v reakcii na slovenský nacionalizmus 90. rokov, no nikdy sa žiadna koncepcia autonómie nevypracovala. Nikto nevie, kde by mala byť hranica takejto autonómie ani kto by mal byť lídrom.

Napokon, osídlenie obyvateľov južného Slovenska nie je homogénne, žije tam milión Slovákov. Zjavne to teda nie je spôsob, ako by sme dospeli k želanému výsledku, lebo takto by sme autonómiou vytvorili na zmiešaných územiach nové menšiny.

Teda odmietate autonómiu ako koncept pre juh Slovenska, predpokladám, že si želáte novú územnú samosprávu, ktorá by rátala aj s Komárňanskou župou.

Áno, ak sa bavíme o samospráve, som všetkým desiatimi za to, aby sa vytvorila nielen Komárňanská župa, ale aj Zemplínska. Hranice dnešných VÚC sú umelo vytvorené, keď v jednom regióne je obyvateľ Medzibodrožia aj Spiša, hoci nemajú vôbec nič spoločné.

Teda hovoríte, že župy sa nemajú tvoriť na základe etnického, ale prirodzeného regionálneho princípu, z čoho by však vyplynulo, že v nejakých regiónoch by boli Maďari v menšej či väčšej prevahe.

To by sa týkalo jednej či dvoch žúp, ale najskôr len Komárňanskej župy, pretože aj historická Zemplínska župa smerovala od juhu na sever, takže aj tam by prevládali občania slovenskej národnosti.

Dajme tomu, že by takéto nové delenie žúp vzniklo. Aký vecný prínos by to malo pre našich Maďarov okrem toho, že by sa na župnej úrovni minimálne v Komárne mohla etablovať nová regionálna reprezentácia?  

V prvom rade musím vyzdvihnúť prácu trnavského župana Viskupiča, ktorý je mimoriadne otvorený voči potrebám južnej časti tejto župy a reálne ju podporuje rovnako ako sever tejto župy, v tomto smere teda nepociťujeme deficit.

Ale ak by sme hovorili o Komárňanskej župe, dane by zostali tam, región by bol homogénnejší a Žitný ostrov by nebol rozdelený do dvoch žúp ako dnes. Obyvatelia by sa viac identifikovali s regiónom, opravovalo by sa možno viac ciest, investovalo viac do DSS a podobne.

Je pochopiteľné, že najmä národne orientovanej elite našich Maďarov veľmi prekáža demografický pokles, ktorý spôsobuje asimilácia. Kedysi viac maďarské mestá na juhu Slovenska sa postupne poslovenčujú, je tu faktor ekonomicky silnej Bratislavy, ktorý poslovenčuje zmiešaný juhozápad krajiny, plus je tu aj nižšia pôrodnosť. Našim Maďarom teda hrozí, že o 50 rokov už nebudú politickou, ale skôr folklórnou realitou ako povedzme vojvodinskí Slováci v Srbsku. Dá sa však tomu zabrániť, keďže ide o prirodzenú asimiláciu, teda nie o proces, ktorý by Slováci násilne poháňali?

Úplne súhlasím s opisom situácie, aj preto hovorím o dobrovoľnej asimilácii. Regióny južného Slovenska ako Gemer či Medzibodrožie sú relatívne veľmi chudobné, je tam len malý priestor, aby sa mladí ľudia zamestnali. Takže buď odídu študovať do Maďarska, odkiaľ sa už nevrátia, alebo do Košíc či Bratislavy. Pokiaľ tam ostanú žiť, zosobášia sa a ich partner je slovenskej národnosti, je to prvý predpoklad toho, že dieťa nebude vedieť po maďarsky. Alebo ak aj bude vedieť, nebude sa identifikovať s maďarským národom, ako keby žilo v homogénnom prostredí.

Nepomáha tomu ani globalizácia, národné hodnoty ustupujú do pozadia. Inštitút pre menšinové otázky robil pred časom prieskum, v ktorom sa hodnota byť Maďarom umiestnila až niekde na siedmom, ôsmom mieste. Teda je tu reálna obava, že o niekoľko desaťročí klesne počet tunajších Maďarov tak výrazne, že už nebudeme etnickou entitou. Práve preto nerozumiem obavám slovenských politikov, že dvojité občianstvo by hrozilo nejakou revolúciou. Zo Žitného ostrova by sa predsa nestala žiadna bojová zóna, prirovnania s Abcházskom sú scestné.

Spomeňme si však na napätie spred jednej dekády. Tie vzťahy sa v posledných rokoch naozaj veľmi zlepšili, ale keby sa opäť v Maďarsku stala otázka mimo vlasti žijúcich Maďarov prioritnou, Orbán by sa radikalizoval, respektíve by po ňom prišiel niekto radikálnejší, opäť by sa medzi oboma štátmi vytvorilo veľké politické napätie. Asi rozumiete slovenskej obave, že v takom prípade by masovo prijaté dvojité občianstvo mohlo byť rozbuškou konfliktov, nie?

Nerozumiem, pretože prirovnávať dve civilizované krajiny, ktoré sú v EÚ aj NATO, k situácii niekde na Kaukaze, je naozaj scestné.

Nemusíme ísť na Kaukaz, stačí ostať v strednej Európe, aby sme mali dôvod na isté obavy...

... ja tieto obavy nezdieľam. Keď si dnes občan Slovenskej republiky požiada o maďarské občianstvo, Slovensko sa o tom nedozvie. Keby to bolo povolené, malo by Slovensko presný prehľad, kto si oň požiadal, kde žije a z akého dôvodu dvojité občianstvo prijal. Tým obavám nerozumiem ani preto, že Maďari žijúci na Slovensku sú mimoriadne lojálni občania, žijú tu celé generácie, nikam sa nechystajú sťahovať.

Vznikla nová maďarská Aliancia, ktorá zjednotila tri relevantné strany, má teda na to, aby sa dostala do parlamentu a po ďalších voľbách miešala karty na celoslovenskej úrovni. V kuloároch sa hovorí, že niektorí v prostredí Aliancie uvažujú aj o vás ako o lídrovi. Viete si predstaviť, že by ste čoskoro išli do tejto strany?

Som členom poslaneckého klubu OĽaNO a som súčasťou vládnej koalície.

Viete si predstaviť, že ak nedôjde k predčasným voľbám, ostanete do roku 2024 súčasťou OĽaNO a nič viac?

Viem si to predstaviť.

Ale isté to nie je.

Pýtali ste sa, či si to viem predstaviť. Áno, viem. (Úsmev.)

Foto: Andrej Lojan

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0