Komentáre a názory Koronakríza 01. marec 2021

Jar sa blíži Čas nových zákazov, nariadení, kontrol a udaní

Eva Čobejová
Eva Čobejová

Na svete sú nové vládne opatrenia, ktoré by mali zastaviť či spomaliť šírenie vírusu. Vznikli na základe diskusie odborníkov.

Na svete sú nové vládne opatrenia, ktoré by mali zastaviť či spomaliť šírenie vírusu. Vznikli na základe diskusie odborníkov.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Eva Čobejová

Čas nových zákazov, nariadení, kontrol a udaní
Jazdná polícia kontroluje dodržiavanie protiepidemických opatrení v rekreačných oblastiach Bratislavského kraja. FOTO TASR – Vladimír Benko/MV SR

Dobre vieme, že atómové zbrane sa už minuli. Odborníci ani vláda už nemali v ruke žiadne silné karty. A esá si zatiaľ nechávajú na ruke. Teda ešte nezastavili celý život krajiny vrátane ekonomiky. Lebo to by znamenalo aj chudobnejší štát, a teda menej peňazí na podporu pre tých, ktorí pracovať nemôžu, či na fungovanie zdravotníckeho systému.

S čím teda mohli odborníci a vláda hrať? Mohli jedine sprísňovať ďalšie zákazy, vydávať nové nariadenia a vylepšovať niektoré veci, ako je skúmanie vzoriek, fungovanie všeobecných lekárov alebo lepšie motivovanie ľudí ostať v karanténe vďaka covid-príplatku.

No mantinely už boli veľmi tesné. Veľa nových zákazov sa už vymyslieť nedá. Ale predsa len ešte niečo vymysleli a schválili. Fajn, nemôžeme sedieť so založenými rukami. A hrať sa iba na to, ktorého ministra treba vymeniť, situáciu nevyrieši. (Hoci výmena unaveného ministra naozaj môže dodať ľuďom štipku energie a nádeje, aj keď to môže byť len falošná ilúzia.)

No v tých opatreniach je aj niečo, čo hovorí o tom, aká atmosféra tu najbližšie dni a týždne bude. Lebo nestačí prijať opatrenia. Treba posilňovať aj kontroly všetkými represívnymi zložkami.

Bude teda nielen viac kontrol, ale aj viac pokút a exemplárnych prípadov. A väčšia medializácia toho, ako sú vinníci prichytení a potrestaní. Kontroly nebudú ponechané na náhodu, lebo k dispozícii bude nonstop linka na nahlasovanie porušovania protiepidemických opatrení.

Všetci s dušou udavača sa môžu naplno realizovať. Udávanie, pardon, nahlasovanie, bude chvályhodná a úctyhodná činnosť.

Nikto sa už nechváli tým, ako poctivo a hrdo dodržiava nariadenia.Zdieľať

Takto pred rokom tu bola idylka. Všetci sme v tom boli spolu. Všetci sme hrdo hlásili: Ostávam doma. A verili profesorovi Krčmérymu, že v lete sa už budeme slniť pri mori. Samozrejme, šili sme aj rúška, ktoré dnes môžeme nostalgicky hodiť do koša a nasadiť si povinne FFP2.

Pred nami je jar. Ale musíme sedieť doma, ešte ďalšie dni a týždne. A čakať na vakcínu. Svetlo na konci tunela sa črtá, ale sme frustrovaní a unavení. Nikto sa už nechváli tým, ako poctivo a hrdo dodržiava nariadenia. Mnohí hľadajú únikovú cestu.

Niektorí sa chcú čo najrýchlejšie dostať k očkovaniu (takzvaná Cibulkovej stratégia) a konečne už ísť na tie Maldivy, lebo to už bolo fakt neznesiteľné sedieť stále doma. Pre túto skupinu ľudí Igor Matovič už tajne chystá lietadlo plné sputnikov. Hoci elity budú nad ruským výrobkom isto ohŕňať nosom a vybavovať si kade-tade radšej tie americké vakcíny, lebo nielenže sú lepšie preverené, ale ani žiadny diskomfort po nich nehrozí, na rozdiel od AstryZenecy.

Jednoducho: Dnes nie si kráľ, keď beztrestne zaparkuješ limuzínu na pešej zóne, ale keď seba a rodinu prednostne a bez škandálov zaočkuješ Pfizerom či Modernou.

Samozrejme, je tu stále aj skupina ľudí, ktorá na pravidlá kašle a hrdo sa radí do skupiny konšpirátorov, antivaxerov či bojovníkov proti systému. Teda neverím ani politikom, ani systému, ani vírusu, ani vakcíne. Žijem si svoj život a som pyšný/á na to, že sa nedám nikým oklamať či obmedzovať.

Ale nie každý je taký „hrdina“. Mnohí si zvolili tichší protest. Čosi ako za komunistov. Nie som za hrdinu, ale viem si nájsť spôsob, ako „odrbať“ systém (ospravedlňujem sa za neštandardné slovo, ale je veľmi výstižné). To znamená: chodím ku kaderníčke, ale tá má zamknuté dvere a zatiahnuté závesy. Chodím do kaviarne, len treba ísť odzadu. Stretávam sa s kamošmi, ale ideme na chatu, kde nás nikto nevidí. Nezapnem vlek, ale ratrak vytiahne lyžiarov na kopec.

No ale teraz by tu nemal byť priestor na žiadne „odrbávanie“. Mal by tu fungovať čosi ako policajný štát: v uliciach by malo byť veľa policajtov každého druhu, kontroly by mali byť všade a všetky oči na stopkách. Lebo sa čaká, že občania budú ešte iniciatívnejšie nahlasovať hriešnikov.

Budú volať policajtov, keď si sused urobí párty, budú nahlasovať obchodníka, ktorý tajne púšťa dnu zákazníkov, oznámia krčmára, ktorý funguje načierno. Môžete aj udať suseda, ak sa dozviete, že pôjde na chatu do iného okresu. Alebo neobľúbeného švagra, ak poruší nočný zákaz vychádzania a pôjde si o desiatej večer zabehať.

Môžete tak vlastne zabíjať nudu a oprášiť staré zlaté časy udavačov, pardon, „nahlasovačov".Zdieľať

Policajti by mali byť všade, na hraniciach, v mestách, na cestách, v prírode či pri dverách ľudí v karanténe. Čím viditeľnejší, tým lepšie.

Aj médiá sa majú ešte viac zapojiť. Odborníci prijali odporúčanie, aby sa zabezpečila denná medializácia počtu vykonaných kontrol, udelených pokút a exemplárnych prípadov.

Médiá to, našťastie, nedostali príkazom. Ani nemusia, veď to už robia. V televíznych správach vidno často príspevky o porušovateľoch nariadení. Vďaka televízii sa dostanú do klietky hanby. A vždy sa dozvieme aj to, že polícia či médiá dostali o previnilcoch „hlásenie od občanov“.

Vždy mi je pritom ľúto aj tých drobných živnostníkov, ktorí sa dajako snažia prežiť, aj tých, ktorí plní frustrácie či škodoradosti nahlasovali porušovateľov polícii, aj tých, ktorí to museli ísť kontrolovať. Často bezradne stoja a nevedia, čo s tým.

Niektorí si frustráciu budú riešiť tradične: budú nadávať na Matoviča či Krajčího.Zdieľať

Toto bude náročný čas. Čas rozleptanej spoločnosti.

Čas, keď skupina 65+ bude nenávidieť skupinu 75+ alebo učiteľov, lebo sú už zaočkovaní. Nehovoriac o nenávisti k taxikárom, revízorom či vlakvedúcim, ktorých povolajú, keď o AstraZenecu nie je veľký záujem. A potom sa dozviete, že aj vaša suseda je už zaočkovaná, lebo robí sekretárku na ministerstve. Hneď sa vám zdvihne nálada a máte chuť striktne dodržiavať zákony.

Frustrovaní ľudia budú pozatváraní doma v jarných týždňoch, keď už sa človeku bude žiadať von, na vzduch, na slnko. A keď sa im už bude žiadať aj niečo iné ako vychodené cestičky v okolí, po ktorých sa už mocú niekoľko mesiacov.

Niektorí si frustráciu budú riešiť tradične: budú nadávať na Matoviča či Krajčího. Iní budú hromžiť na to, že nie sú vakcíny a že ich veková či profesná skupina sa ešte nedostala k očkovaniu.

Niekto sa bude doma opíjať, niekto do seba tlačiť lieky. Niekto bude hľadať spôsob, ako s nariadeniami vybabrať. A niekto sa bude zabávať tým, že bude udávať.

Prežite to v zdraví, nielen v tom fyzickom, ale aj duševnom! A nezabúdajte na pokoru ani na vlastnú dôstojnosť a sebaúctu.

Bude aj lepšie. Raz.

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0