Komentáre a názory 20. október 2015

Google nás podvádza, tak prečo lieta s prezidentom?

Fero Múčka
Fero Múčka
Google tu veľmi dobre zarába, no k Slovensku sa správa veľmi neférovo. Prezident však jeho ľudí aj tak vozí na svoje služobné cesty.
Google tu veľmi dobre zarába, no k Slovensku sa správa veľmi neférovo. Prezident však jeho ľudí aj tak vozí na svoje služobné cesty.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Fero Múčka

Google nás podvádza, tak prečo lieta s prezidentom?

Povedzme, že máte okolo tridsiatky, desať rokov hore-dole, a ste in. Teda žijete ten správny startupový život (nemusíte mať startup, len si myslieť, že je to cool). Potom ste tam už určite boli. Na nejakom tedexe, v nejakom líderskom campe alebo ste sa boli pozrieť aspoň v nejakom tom spote či hube. A tam ste ich určite stretli, lebo oni tam boli tiež. Tam ste natrafili na niekoho z Google, minimálne na niekoho z jeho slovenskej pobočky. Koniec koncov, kto môže byť lepší ako ľudia z najlepšej svetovej firmy, ktorá má motto Don't be evil a aj slovenskí študenti ju milujú, majú v pracovni padák na strope a lietajú s prezidentom?

Opatrné s tým cool pocitom

Najprv tá lepšia časť o fungovaní Google na Slovensku. Firma na Slovensku pôsobí pod menom Google Slovakia a zamestnáva tu menej ľudí, než máte prstov. Tí sa venujú najmä dohadovaniu kontraktov s veľkými klientmi. Google ponúka mnoho komerčných riešení, ktoré bežným používateľom nie sú ani známe, napríklad správu veľkých dát. Firma tu nemá žiadny vývoj, žiadne programátorské centrum, nič. Len predajcov a marketérov.

To bola tá lepšia časť o prínose Google pre Slovensko. Teraz tá horšia. Google robí na Slovensku veľmi slušný biznis. Samotný Google Slovakia síce vykazuje tržby len okolo dvoch miliónov eur a zisk okolo osemdesiattisíc eur, ale to je len zlomok biznisu korporácie u nás. Všetky tie reklamy na Youtube, vo vašich emailových schránkach či tie, ktoré sa zobrazujú pri vyhľadávaní, teda podstata biznisu, netečú cez spomínanú dcéru. Faktúry inzerentom chodia od Google Ireland. O aké peniaze asi ide?

Oficiálne dáta nie sú, odhad digitálnych agentúr, ktoré monitorujú objem zdrojov na trhu, hovoria, že môže ísť okolo štyridsať miliónov eur. Keďže zisk z týchto príjmov tečie von, nezdaňuje sa tu. Poviete si, že v globalizovanom svete, kde maďarská firma predávajúca čínske homeopatikum zaplatí americkej firme cez jej írsku pobočku za to, aby Slováci videli reklamu, ťažko povedať, kde by vlastne bolo spravodlivé zaplatiť daň.

Pozrite si, ako to vyzerá v slovenskom Google. Aj s tým padákom na strope.

Ale táto podstata biznisu Google je práveže lokálna. Väčšina firiem, ktoré využívajú túto reklamu, sú obyčajné, malé, respektíve stredné firmy, pôsobiace na Slovensku. Zisk z týchto firiem sa tu nezdaňuje. Ok, ale aj tak povedzme, že v globalizovanom svete to tak chodí, že firmy majú centrály inde a tam zdaňujú svoje príjmy. No a to je presne to, čo Google nerobí. Tak, ako Google chce mať najlepšie programátorské mozgy, tak chce mať aj najlepšie mozgy na účtovnú optimalizáciu.

Google zamestnáva armádu špekulantov, ktorých cieľom je vytvárať a udržovať sieť firiem po celom svete, prelievať cez ne peniaze tak, aby firma nemusela riadne platiť dane. Špecialitou boli Bermudy a heslo by mohlo znieť – Aj Google je schránková firma.

Tým, že tu neplatí dane, má navyše nefér výhodu oproti tým spoločnostiam, ktoré tu podnikajú v jej biznise a dane platia. (Google má veľa komerčných produktov a služieb, vyhľadávanie zďaleka nie je všetko, čomu sa venuje.) Šéf Google Eric Schmidt na kritiku odpovedá tým, že všetko je podľa zákona a pravidlá nastavujú politici. No už nedodáva, že jeho firma zamestnáva najdrahších lobistov na svete, aby v Bruseli, Londýne či vo Washingtone lobovali za zákony, aké sa jej najviac hodia. Google nielenže na Slovensko neprináša výskum, pracovné miesta či high-tech joby (alebo aspoň nejaké džoby), firma tu len zarába a plateniu daní za ne sa vyhýba.

Zlý príklad

Napriek tomu je u nás chápaná ako cool firma. Nájdete ju na každej druhej akcii o startupoch (hoci je to korporácia, čo je presný opak startupu a jej zamestnanci neprevádzkujú žiadny vlastný biznis), na seminároch a programoch o leadershipe a podobných akciách. Na väčšinu z tohto proma, ktorého sa jej u nás dostáva, stačí samotný brand Google, organizátori sa idú potrhať, aby tam niekoho v tričku Google vôbec dostali. Niektoré akcie firma či jej manažéri priamo sponzorujú. V poriadku, slúži ku cti.

Problémom je, že sa ako zástupca technologických a startupových firiem dostala aj do lietadla slovenského prezidenta. Pred rokom v rámci veľkej žúrky slovenských startupistov, ktorých prezident vzal do Sillicon Valey a inde po Amerike. Tento týždeň napríklad do Estónska, pozrieť sa na tamojšie startupy.

Denník Postoj pripravuje klub pre podnikateľov, ktorí to myslia poctivo. Pridajte sa k nám.Zdieľať

Google je korporácia, ktorá sa k Slovensku správa macošsky a neférovo. Do prezidentského lietadla medzi reprezentantov tunajšieho technologického biznisu nepatrí. Jednak tu žiadny vývoj ani výskum, ani nič podobné nerobí, jednak je zlým príkladom spoločensky zodpovedného podnikania.

Že je to svetový technologický líder? No a? V nemocniciach Penty zachraňujú lekári životy a zdravie státisicov ľudí, to je oveľa viac. A predsa máme pocit, že to na ospravedlnenie nestačí.

Foto – TASR

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0