Komentáre a názory Koronakríza 10. september 2020

Druhá vlna Ako to ustojí Ján Mikas, najzáhadnejší muž slovenskej korony

Eva Čobejová
Eva Čobejová

Kto bude viesť boj proti druhej vlne korony? Nikto sa už do toho nehrnie. Ján Mikas bude v ťažkej pozícii.

Kto bude viesť boj proti druhej vlne korony? Nikto sa už do toho nehrnie. Ján Mikas bude v ťažkej pozícii.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Eva Čobejová

Ako to ustojí Ján Mikas, najzáhadnejší muž slovenskej korony
FOTO TASR/Martin Baumann

Keď tu na jar bola prvá vlna, moderátorom a lídrom boja proti hnusobe bol premiér Matovič. Ľudia boli plní strachu, a tak sa upierali s nádejou na odhodlaného vodcu, za ktorým stáli poslušne zoradené šíky odborníkov, znalcov a expertov.

Dnes je všetko inak. Druhú vlnu už premiér vypúšťa. Zodpovednosť posunul na ministra zdravotníctva Krajčího.

Najkľúčovejšiu vetu povedal premiér Matovič v nedeľu v relácii Na telo. Že dostal pozvanie na rokovanie pandemickej komisie a že ho pozval minister Krajčí. Lebo hygienici sa vraj obávajú prijať prísnejšie opatrenia. A potvrdil to aj samotný minister: „Je tu obava hlavného hygienika pred prijímaním striktnejších celoplošných opatrení.“

A sme pri jednom z najzáhadnejších mužov posledných mesiacov. Pri Jánovi Mikasovi, hlavnom hygienikovi Slovenskej republiky. Človekovi, ktorý má síce veľkú moc, ale netúži po nej a vôbec si ju neužíva. Naopak, chce byť iba dobrým štátnym úradníkom.

Jarná vlna korony urobila z viacerých hygienikov či epidemiológov priam celebrity. Celosvetovou hviezdou sa stál švédsky hlavný hygienik Anders Tegnell, ktorý mal denne mediálne brífingy a chodili na ne novinári z celého sveta. Charizmatický sebavedomý muž, ktorý sa zvysoka pozeral na politikov a išiel svoju sólo jazdu.

U nás sa takouto celebritou korony stal Vladimír Krčméry. Unavený skromný muž s veľkými skúsenosťami, ktorý vedel dať ľuďom nádej. Ale profesor Krčméry sa už stiahol z krízového štábu. A, mimochodom, aj šéf tohto štábu Peter Škodný sa dnes asi viac zdržuje na ministerstve financií, kde pomáha s reformami, ktoré máme poslať do Bruselu.

Korona už akoby nikoho príliš nebavila. Ostane to asi celé na Jánovi Mikasovi, ktorému bude vypomáhať minister zdravotníctva. No faktom je, že čierny Peter ostane v rukách Jána Mikasa. Politici naňho veľmi radi prehodia všetky chyby, ktoré budú. Ustojí to tento muž?

V jeho vyjadrení nenájdete takmer žiadne emócie, je vždy absolútne vecný, nejde do žiadneho sporu, hádky.Zdieľať

Ján Mikas bol napriek svojej mohutnej postave asi najmenej viditeľnou osobou celej pandémie. Hoci ho na tlačovkách či zasadnutiach rôznych komisií a štábov nemôžete prehliadnuť. Ľahko si jeho postavu aj zapamätáte, a napriek tomu sa úspešne držal v úzadí. Bola to zjavne jeho stratégia, ale pravdou je aj to, že Ján Mikas je asi najnecharizmatickejší typ človeka, akého si vieme predstaviť. A systematicky na svojom imidži obyčajného štátneho úradníka aj pracuje. V jeho vyjadrení nenájdete takmer žiadne emócie, je vždy absolútne vecný, nejde do žiadneho sporu, hádky, názorových bojov. Pokojne prijíma kritiku, ba dokonca aj posmech. Je to pokora? Skromnosť? Pozoruhodný nadhľad nad situáciou i sebou samým? Premyslená stratégia?

Dával si vždy veľký pozor na to, aby nepôsobil ako najmocnejší muž v štáte. A dobre robil, ľahko by sa stal on terčom hnevu, keďže premiér rád prehodí zodpovednosť za nepopulárne rozhodnutia na niekoho iného.

Mikas síce chodil na tlačovky, ale vyhýbal sa rozhovorom, nebol v žiadnych lifestylových či bulvárnych novinách. Nevedelo sa takmer nič o jeho súkromní, priznal akurát, že by rád dovolenkoval na Liptove, a keď ho denník SME kritizoval, že otvoril skôr kostoly ako divadlá, priznal, že bol vychovávaný v katolíckej viere, ale aktívne nechodieva do kostola. Inak o sebe naozaj veľa neprezradil. Niekde sa ešte objavila informácia, že byť hygienikom nebola jeho túžba, ale že bol v roku 2002 oslovený, a tak sa zamestnal na úrade a už tam ostal. Lebo že to nie je iba čistá „úradníčina“.

Kedysi v lete dal rozhovor pre denník SME a pre denník N. Odpovedal vždy bez emócií, ochotne prijímal kritiku, naopak, absolútne nikoho nekritizoval, ani ľudí, ktorí túžili ísť na dovolenku do zahraničia, a už vôbec nie politikov. Vyhol sa aj porovnávaniu premiéra Pellegriniho a Matoviča. Často zdôrazňoval, že on je len štátny úradník, nikdy nerozhodoval sám a je ľahko nahraditeľný. Ale nedá sa ani povedať, že je to alibista. Pokojne vzal zodpovednosť za niektoré rozhodnutia, priznal, že sa niektorých rozhodnutí bál, a dodal aj to, že niektoré veci neboli dobre zvládnuté.

Novinári si ho teda nemohli veľmi vychutnať, je to taký ten partner na rozhovor, ktorý má taký nadhľad, až stratíte motiváciu tlačiť ho do nejakých silných vyjadrení. Viete, že z neho veľa vzrušujúceho nedostanete.

Ak by niekto chcel preverovať Mikasove diplomovky, aj by mal čo čítať.Zdieľať

Nemáme teda hlavného hygienika, ktorý by bol mediálnou hviezdou. Náš hlavný hygienik však zjavne radšej sedí nad učebnicami, ako chodí do fitka. Jeho tituly zaberú dosť miesta, takže sa zvyčajne ani neuvádzajú. Ale pre zaujímavosť – tu je ich zoznam: Mgr. RNDr. MUDr. Ján Mikas, PhD., MPH, MHA.

Ak by niekto chcel preverovať Mikasove diplomovky, aj by mal čo čítať. Bolo by to asi na dlho.

No ale o jeho diplomovky tu teraz nejde. A o čo teda ide? O druhú vlnu a o to, že napriek rapídne stúpajúcim číslam ľudia už nie sú naklonení žiadnym veľkým obmedzeniam či zatváraniam fabrík, reštaurácií, kín, kaderníctiev ani nákupných centier. A nikto ani netúži zopakovať si totálne zatvorenie hraníc a znovuotváranie záchytných centier. Dnes by sa to stretlo s ešte masívnejším odporom.

Vo svete silnejú protesty proti zdravotníckej totalite, pribúdajú demonštrácie odmietačov rúšok, bujnie konšpiračná zóna popieračov korony, ozývajú sa však aj lekári-skeptici (na Slovensku najmä odborník na klinickú výživu MUDr. Bukovský).

A teraz pridajme trochu špekulácie: Igor Matovič so svojím neomylným inštinktom vycítil, že už nebude za hrdinu, ak bude viesť šíky odborníkov do boja proti druhej vlne korony. Igora Matoviča už veľmi korona nebaví. Aj ľudia sú unavení z tohto boja, z čísel, ktoré stúpajú všade okolo, z nových opatrení a úvah, čo ešte zatvoriť. A do istej miery sme sa už s koronou aj zmierili.

Emócia verejnosti už nie je taká, že musíme hnusobu za každú cenu poraziť. Skôr taká, že nemáme podliehať panike, že sa s koronou musíme naučiť žiť a robiť jednoduché rozumné rozhodnutia. Neskladať rúška, nechodiť na hromadné nočné zábavy, umývať si ruky, dodržiavať karanténu a testovať všetkých, čo majú príznaky alebo boli v kontakte s nakazeným.

Už aj ten zdržanlivý Mikas sa napokon nezdržal a verejne sa posťažoval.Zdieľať

Ján Mikas si túto situáciu jasne uvedomuje a nechce prijímať striktnejšie celoplošné opatrenia. Potreboval by veľké šíky hygienikov, ktorí by mapovali situáciu a posielali ľudí do karantény či na testy. No chýbajú mu kapacity aj peniaze.

Už aj ten zdržanlivý Mikas sa napokon nezdržal a verejne sa v lete posťažoval, že v roku 2005 bolo v hygienickej službe okolo 3-tisíc ľudí a teraz je to menej ako dvetisíc. Hromadne mu hygienici odchádzajú do dôchodku a on nemá kde získať ľudí, lebo nemôže konkurovať súkromným podnikom. Ale nejde len o peniaze, hygienici, ktorí budú môcť ľudí kontrolovať cez mobily a budú v ohniskách zatvárať školy či bary, budú často na rane. Nebudú to vždy len záchrancovia, ale aj otravní štátni úradníci.

Ján Mikas, ten najzáhadnejší muž slovenskej korony, sa ocitol v ťažkej situácii. Na jednej strane bude tlak, aby sa niečo robilo proti šíreniu korony, ale aby to príliš nebolelo, aby sme sa nemuseli už ničoho vzdávať. Emócia strachu do istej miery vyprchala, preto všetky reštrikcie budú prijímané s oveľa väčším odporom. Politikom sa do toho veľmi nechce, majú už iné výzvy, koronu ochotne prehodia na odborníkov.

Ale Ján Mikas je Ján Mikas. Štátny úradník, ktorý nemá žiadne veľké politické ambície a netúži si budovať pomník vlastnou stratégiou boja proti korone.

Ján Mikas vie, že už nemá silnú politickú podporu, ale ani podporu verejnosti. Lenže čísla nakazených stúpajú. Aj čísla hospitalizovaných. Aj úmrtí. Bude sa hľadať človek, ktorý by to zastavil, alebo vinník, ktorý to nezvláda.

Ján Mikas možno práve o tomto rozmýšľa teraz doma, v dobrovoľnej samoizolácii.

 

 

 

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0