Aktuálne 19. november 2019

Ministerstvo školstva má problém s filmom Kto je ďalší?

TASR Postoj
TASR Postoj
Film kritizuje Lucia Ďuriš Nicholsonová z SaS aj Renáta Ocilková z KDH.
Film kritizuje Lucia Ďuriš Nicholsonová z SaS aj Renáta Ocilková z KDH.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Postoj

Ministerstvo školstva má problém s filmom Kto je ďalší?
Foto – ktojedalsi.sk

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR nesúhlasilo, aby sa vo filme s názvom „Kto je ďalší?“ uvádzal názov a logo rezortu. Ich použitie v súvislosti s označením ako partnera filmu považuje za „neoprávnené“.

Ministerstvo to uviedlo pre TASR v reakcii na list europoslankyne Lucie Ďuriš Nicholsonovej (SaS). Tá sa na ministerku školstva Martinu Lubyovú (SNS) obrátila na podnet psychológov a učiteľov, ktorí sú pohoršení tým, že film určený vekovej skupine slovenských žiakov starších ako 12 rokov má slúžiť ako prevencia voči šikanovaniu a samovraždám.

„Film sa nepochybne venuje dôležitým témam. Forma, akou sa zhostil šikanovania, sebapoškodzovania, negatívnych vplyvov sociálnych sietí a samovrážd medzi mladistvými, je však odbornou verejnosťou čoraz viac kritizovaná. Existuje oprávnené riziko, že namiesto preventívneho bude mať film na deti opačný účinok,“ uviedla v liste europoslankyňa.

Blog Renáty Ocilkovej
Rodičia POZOR! Školy chodia na film nevhodný pre deti!Zdieľať

Rezort školstva skonštatoval, že vo filme absentuje tzv. pozitívny jazyk, čiže empatické formulácie, podporné vety reflektujúce stav osôb, ktoré vo filme vystupujú. „Film nenapĺňa základný edukatívny rozmer – edukáciu pozitívnym prístupom,“ zdôraznil v stanovisku.

Lubyová preto vyzvala organizáciu eSlovensko, ktorá sa podieľala na tvorbe filmu, aby názov a logo ministerstva zo stránok projektu odstránila. Spoločnosť reagovala s tým, že požiadavku rezortu akceptuje.

Europoslankyňa a tiež rezort školstva sa odvolávajú aj na to, že v medzinárodných dokumentoch sa všeobecne uvádza, že film ako umelecké dielo nemá preventívny charakter, keďže nemá vplyv na dlhodobú zmenu správania mladých.

Viac k téme si prečítajte v texte Čoraz viac mladých si siaha na život. Problémom sú aj vysoké očakávaniaZdieľať

Ministerstvo tiež dodalo, že film je v priamom rozpore s odporúčaním o aktívnom zapájaní sa detí a žiakov do aktivít a programov podporujúcich výchovu k zdraviu a zdravému životnému štýlu, keďže nevyzdvihuje zdravý životný štýl, respektíve priamo či sprostredkovane vyzdvihuje negatívne rizikové správanie sa detí a žiakov.

Rovnako, okrem iného, zdôraznilo, že hromadné školské návštevy filmu v kinách nedávajú možnosť jednotlivcovi mať informácie a slobodne sa rozhodnúť, či film uvidí alebo nie.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0