Spoločnosť Kočnerova Threema 15. október 2019

Threema: Zabíjačka elitných advokátov a sudcov s Kočnerom

Martin Hanus Pavol Rábara
Martin Hanus Pavol Rábara

Prečo by sudkyne Kosová a Praženková mali zvážiť, či budú ďalej na čele komisie, ktorá posudzuje kontakty sudcov s Kočnerom.

Prečo by sudkyne Kosová a Praženková mali zvážiť, či budú ďalej na čele komisie, ktorá posudzuje kontakty sudcov s Kočnerom.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Martin Hanus

Pavol Rábara

Threema: Zabíjačka elitných advokátov a sudcov s Kočnerom
Marcela Kosová (vľavo) a Lenka Praženková. Foto: TASR/Jakub Kotian, Martin Baumann

Koncom roka 2017, vyše dva mesiace pred vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, sa už o Marianovi Kočnerovi bezpečne vedelo, že ide o osobu so zločineckými maniermi. No aj tak mu ešte stále prichádzali pozvánky do vybranej spoločnosti. A ak neprišli automaticky, Kočner si ich vynútil.

Zabíjačka u Maťka

Podľa komunikácie z Kočnerovej Threemy, ktorú má Postoj k dispozícii, sa Kočner 8. decembra 2017 pýta sudcu Vladimíra Sklenku, kedy má zabíjačku „Maťko“, pretože mu ešte nedošla pozvánka.

Pod Maťkom myslí advokáta Martina Reháka z advokátskej kancelárie IKRÉNYI & REHÁK. Sklenka je sudcom Okresného súdu Bratislava I., ktorému polícia zaistila pred pár týždňami mobilný telefón.

Sklenka ochotne posiela Kočnerovi pozvánku na zabíjačku, ktorá sa má konať o deň neskôr, v sobotu 9. decembra, od 8.00 na mieste Nandin dvor, kde má rodina Rehákovcov svoju priestrannú usadlosť.

Kočner vzápätí posiela prostredníctvom Threemy nedešifrovateľný obrázok advokátovi Ivanovi Ikrényimu, ten ho upokojuje, že na zozname pozvaných je predsa aj jeho meno.

Kočner od Ikrényiho žiada, nech mu pošle zoznam, a tvári sa, že je „silno urazený“. Keď následne Kočner zistí, že na zozname je aj jeho meno, spokojne advokátovi odpíše: „Máš jediné šťastie že mám číslo 76. 7 + 6 = 13, čo je moje šťastné číslo.“

Rešpektovaná advokátska kancelária koncom roka 2017 pozýva na zabíjačku do vybranej spoločnosti sudcov či advokátov muža, ktorý bol už v tom čase obvinený z trestného činu neodvedenia dane a poistného a ktorý sa len pár týždňov predtým vyhrážal mladému novinárovi Kuciakovi, že na neho bude zbierať špinu a dosiahne, že už nikdy nebude písať.

Kočner s Ikrényim sa v komunikácii ďalej vulgárnym spôsobom doťahujú, zjavne majú dobrý aj dôverný vzťah.

Nasledujúci podvečer sa Kočner po návrate zo zabíjačky chváli Monike Jankovskej, že zažil „Danteho peklo“ a bola to „bomba párty“. Jankovská chce vedieť viac, Kočner ju informuje jemu vlastným spôsobom: „Po mojej pravej ruke sedel plešák, po ľavej tučná sviňa, oproti ten úlisný zmrd tajomník (či sekretár SR), nakríž naľavo Boris Tóth a nakríž napravo len (...) z trestného z BA 1, čo mu nedávno umrel otec.“

O niečo neskôr sa Kočnera pýta na zabíjačku aj spomínaný sudca Sklenka, ktorý ľutoval, že nemohol prísť. Kočner mu opisuje osadenstvo: „Sprava vedľa mňa sedel plešák, zľava tučná Lena, oproti Boris T., vedľa neho Kosová a všetkým sa pchal do riti ten (...) čo u Teba je šéf trestného.“  

Ako plešáka označuje Kočner predsedu bratislavského krajského súdu Ľuboša Sádovského, tučnou Lenou prezýva predsedníčku Súdnej rady Lenku Praženkovú. Pre nás je ešte zaujímavé meno Marcely Kosovej z bratislavského krajského súdu a členky Súdnej rady. Podpredseda bratislavského krajského súdu Boris Tóth sa pre Postoj vyjadril, že na zabíjačke nebol a nebol ani pozvaný. "Ak ide o prepis komunikácie pána Kočnera, ktorého nepoznám, muselo dôjsť k omylu v osobe," uviedol s tým, že si jeho meno s niekým pomýlil.  

Monika Jankovská sa Kočnera ešte špeciálne pýta, či sa s Lenkou Praženkovou aj osobne rozprával. Kočner píše: „Keď videla, ako ma objal plešák a ako sa mi sťažoval na novinárov a prosil ma aby som mu vybavil u Haščáka, aby už o ňom nepísali, tak potom sa so mnou bavila 😜. Samozrejme som mu všetko sľúbil.“    

V tom čase sa Sádovskému venoval týždenník Plus 7 dní, ktorý zverejnil fotografiu Sádovského s advokátom Radomírom Bžánom. Ak máme veriť Kočnerovej odpovedi v Threeme, Sádovský chcel u neho vybaviť, aby sa už v týždenníku z mediálneho impéria Penty nevenovali jeho pochybným stretnutiam. Jankovská má so Sádovským zlé vzťahy, preto sa ešte otázkou ubezpečuje, či mu azda Kočner naozaj nejde vybaviť lepšie zaobchádzanie. Kočner ju ubezpečí, že ústretovosť len predstieral: „Slibem nezarmoutíš. Jasné, že nie. Opačne!!!“

Predseda bratislavského krajského súdu Ľuboš Sádovský pre Postoj potvrdil, že na akcii sa zúčastnil, odmieta však, že by sa tam s Kočnerom vedome stretol. 

„Uvedenej spoločenskej akcie som sa zúčastnil na oficiálne pozvanie AK Ikrenyi Rehák, mimochodom viacnásobne ocenenej ako právnická firma roka týždenníkom Trend, ako štatutárny zástupca Krajského súdu v Bratislave,“ uviedol. 

Podľa vlastných slov nevedel vopred, kto všetko je pozvaný. Dodal, že vo všeobecnosti malo ísť o zástupcov rôznych právnických povolaní, z ktorých viacerí sú aj členmi Alumni klubu pri Právnickej fakulte UK. 

„So spomínaným M. K. som sa podľa môjho poznania na uvedenej akcii, na ktorej bolo niekoľko desiatok, možno až stovka ľudí, vedome nestretol a pokiaľ viem, neboli sme ani osobne predstavení. K účasti iných sudcov, respektíve právnikov sa nebudem vyjadrovať,“ skonštatoval Sádovský.  

Šéf krajského súdu tvrdí, že na podobnej akcii bol po prvýkrát a zdražil sa tam asi hodinu.  „Pokiaľ ide o etický rozmer mojej účasti na stretnutí s predstaviteľmi iných právnických povolaní, vo všeobecnosti sa tomu venovala Súdna rada a dospela k záveru, že sa bez ďalšieho, o etický delikt nejedná,“ doplnil.

Reakcia dotknutých advokátov a sudcov

Advokátskej kancelárie IKRÉNYI & REHÁK sme sa opýtali, prečo pozývala na koncoročnú zabíjačku Mariana Kočnera. Kancelária sa odpovedi vyhla, jej sekretariát nám poslal formálnu odpoveď, v ktorej sa uvádza, že išlo o „voľnú spoločenskú akciu organizovanú viacerými subjektmi a zúčastnilo sa jej v rôznych časoch od skorého rána do neskorého večera odhadom niekoľko sto ľudí“. Kancelária ďalej píše: „Išlo o bežnú neformálnu predvianočnú akciu, na ktorú bolo pozvaných množstvo ľudí a ich rodín. Viacerí hostia pozvali aj ďalších hostí. Rešpektujúc zásady súkromia sa k jednotlivým menám vyjadrovať nebudeme.“

Rovnako sme položili otázku aj Lenke Praženkovej a Marcele Kosovej, keďže obe sudkyne sú na čele komisie, ktorá má riešiť kontakty sudcov s Marianom Kočnerom.

Obe sme sa opýtali na zabíjačku na Nandinom dvore, kde mali sedieť s Kočnerom za jedným stolom, aj na to, či sa s ním rozprávali.

Zo Súdnej rady prišla odpoveď, že Lenka Praženková a Marcela Kosová sa na tejto spoločenskej akcii zúčastnili rovnako ako spolu ďalších zhruba sto pozvaných hostí, „nešlo v žiadnom prípade o stretnutie s danou osobou, na ktorú sa pýtate.“ Praženková a Kosová tvrdia, že nemali vedomosť o tom, kto tam príde. „Lenka Praženková, ako aj Marcela Kosová osobu Mariana Kočnera neevidovali, ani sa s ním predtým nepoznali a nekontaktovali. V okamihu, keď sa v ich blízkosti začala daná osoba objavovať, túto spoločenskú akciu opustili. Treba poukázať na skutočnosť, že v decembri 2017 ešte neboli známe medializované informácie o Marianovi Kočnerovi a aj napriek tomu Lenka Praženková a aj Marcela Kosová vyhodnotili, že sa na danej udalosti nebudú ďalej zúčastňovať, a to kvôli tejto osobe, ktorú už v tom čase vnímali ako kontroverznú, pričom danú akciu v krátkom čase radšej opustili.“

Praženkovej a Kosovej sme sa preto osobitne opýtali, či je pravda, že aspoň chvíľu sedeli za jedným stolom s Kočnerom.


Onedlho nám bola poskytnutá dlhšia reakcia Praženkovej, v ktorej uvádza, že sa na zabíjačke zúčastnila na základe osobného pozvania Martina Reháka, ktorý ju uistil, že na danej akcii sa zúčastnia len ľudia z odborných kruhov, že ich je pozvaných zhruba sto a že sa táto akcia organizuje už opakovane.

„Na akcii som sa pohybovala výlučne v odbornom kolektíve. Osobu pána Kočnera som nikdy predtým nepoznala a nestretla som sa s ním, pričom táto skutočnosť pretrváva do súčasnosti. V okamihu, keď sa pán Kočner začal pohybovať v blízkosti kolektívu, v ktorom som bola aj ja, som túto spoločenskú udalosť opustila.“

Prečo by mali Praženková a Kosová odstúpiť z komisie

Pozvánka pre Kočnera na právnickú zabíjačku koncom roka 2017 má dva rozmery.

Advokátska kancelária Ikrényi & Rehák je elitnou kanceláriou, posledné roky zbiera ocenenia v súťaži Právnická firma roka. V aktuálnom ročníku sa stala víťazom kategórie Reštrukturalizácia a insolvencia. V tejto kategórii získala prvenstvo aj v rokoch 2018 a 2016.

V ďalších kategóriách figuruje Ikrényi & Rehák medzi „odporúčanými kanceláriami“. Za tento rok ich organizátori súťaže odporúčajú v oblasti daňového práva. V starších ročníkoch sa objavili ako odporúčaná kancelária aj v sporovej agende.

Ak sa ani elitná advokátska kancelária koncom roka 2017 neostýchala pozvať Kočnera na zabíjačku s advokátmi a sudcami, vypovedá to o tom, že na Slovensku nemáme problém len so súdmi, políciou a prokuratúrou.

Praženková a Kosová v TA3 hovoria o sudcoch podozrivých z kontaktov s Kočnerom.

Druhý, významnejší rozmer sa týka predsedníčky Súdnej rady Lenky Praženkovej a predsedníčky novozriadenej komisie Marcely Kosovej.

Kočner sa často v súkromnej komunikácii naparuje, preto ak obe tvrdia, že sa s Kočnerom nerozprávali (na otázku, či s ním nesedeli za jedným stolom, priamo neodpovedali) a kvôli nemu predčasne odišli, nemôžeme ich interpretáciu vylúčiť.

Ale ak máme brať komisiu, ktorá má z moci Súdnej rady posudzovať kontakty sudcov s Kočnerom, celkom vážne, bolo by lepšie, keby Praženková aj Kosová opustili jej rady. Takáto komisia môže mať zmysel len v prípade, ak jej členmi budú ľudia, o ktorých nebude dôvodná pochybnosť, že ich skutočným záujmom je škandalóznych sudcov kryť a ich previnenia zľahčovať.

V prípade Praženkovej a Kosovej nie je najväčším problémom účasť na zabíjačke s Kočnerom.

Praženková nominovala Moniku Jankovskú začiatkom tohto roku ako kandidátku na Ústavný súd, hoci musela už v tom čase dobre vedieť, že nejde o vhodnú osobu.

O tom, že Praženková ani Kosová nepatria do čela takejto komisie, najlepšie vypovedá ich včerajšie vystúpenie v relácii TA3, kde sa ich moderátorka pýtala aj na sudkyňu Andreu Haitovú (sestru Moniky Jankovskej), ktorá včera ako jediná z pozvaných podozrivých sudcov prišla pred komisiu.

Praženková aj Kosová nedávali najavo, že celkom chápu závažnosť situácie, informovali veľmi stroho, vyhýbali sa odpovediam, po naliehaní moderátorky Praženková povedala len toľko, že Haitová „uviedla isté skutočnosti, kde vlastne poprela akékoľvek kontakty s týmto pánom“. Podľa Kosovej predložila Haitová komisii aj nejaké dokumenty a ďalšie ešte prinesie.

Obe odmietli komentovať, či ich Haitovej vystúpenie pred komisiou presvedčilo, všetko vraj neskôr posúdi Súdna rada. Istej zdržanlivosti by sa dalo rozumieť, nie však čistému formalizmu, z ktorého nijako nevyplývalo, že by si uvedomovali problém hlbokej a odôvodnenej nedôvery, akému čelí justícia.  

Mieru alibizmu dobre ilustruje odpoveď Kosovej na otázku, či jej napadlo, že sa o svojich kolegoch dočíta takéto závažné informácie: „Sudca na to, aby si uvedomil, čo mu dáva talár, že nie moc, ale zodpovednosť a povinnosť rešpektovať zákony, musí mať v hlave upratané. Pokiaľ to sudca nemá, tak je to problém. Nepredpokladám u žiadneho svojho kolegu takéto zlyhanie, to by som nemohla fungovať v tomto systéme.“

Praženková a Kosová včera nepôsobili ako členky komisie, ktorá sa chystá preskúmať zlyhania aj korupčné podozrenia svojich kolegov a kolegýň, ale ako príslušníčky stavu, v ktorom jedna ruka chráni druhú.

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0