Politika 11. marec 2019

Čo povedal arcibiskup Orosch a aká je pravda

Martin Hanus
Martin Hanus
Arcibiskup Ján Orosch včera hovoril o Róbertovi Bezákovi a Františkovi Mikloškovi ako o tých, ktorí sa postavili na ultraliberálnu stranu.
Arcibiskup Ján Orosch včera hovoril o Róbertovi Bezákovi a Františkovi Mikloškovi ako o tých, ktorí sa postavili na ultraliberálnu stranu.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Martin Hanus

Čo povedal arcibiskup Orosch a aká je pravda
Arcibiskup Trnavskej arcidiecézy Ján Orosch, FOTO TASR – Lukáš Grinaj

Trnavský arcibiskup Ján Orosch vo včerajšej kázni počas svätej omše, ktorú prenášala TV LUX, ostro kritizoval emeritného arcibiskupa Róberta Bezáka za podporu prezidentskej kandidátky Zuzany Čaputovej. Z podpory ultraliberálnych postojov obvinil aj ďalšieho prezidentského kandidáta, Františka Mikloška.

Keďže sa o Oroschovej kázni bude ešte hovoriť, zopakujme presné slová toho, čo povedal.

V súvislosti s Róbertom Bezákom uviedol toto: „Postaviť sa v televízii a propagovať kandidáta/kandidátku za ultraliberálnu stranu za prezidentku je ťažkým hriechom.“

Orosch tak Bezáka obvinil z ťažkého hriechu. Už však nedopovedal, že arcibiskup Bezák, ktorý naozaj podporuje Zuzanu Čaputovú ako prezidentskú kandidátku, sa súčasne verejne dištancoval od jej názorov na adopciu detí homosexuálnymi pármi. Bezák pre Denník N okrem iného povedal: „Pani Čaputová to povedala zvláštne – že milujúce homosexuálne páry by si mohli adoptovať deti. Musel som sa pri tom pousmiať. Lebo otázka nebola o milujúcich homosexuálnych pároch. Vtedy som si povedal, že keď je právnička, tak aká kategória v práve je milujúci. To neexistuje. Je to morálna kategória.”

Ján Orosch ďalej uviedol, že „je smutné, že na stranu ultraliberálnych kandidátov sa stavajú niektorí veriaci, hodnostári a katolícki politici“.

Následne hovoril o Františkovi Mikloškovi: „Teraz som sledoval jednu diskusiu, kresťana katolíka, ktorého už poznám 45 rokov, a on povie, že keď cítia vzťah lásky dvaja muži, jeden k druhému, majú sa radi a spolu založia spoločenstvo, to nie je hriech. Ako to môže povedať kresťanský katolícky politik, ktorý prešiel disentom a všetkým možným a zrazu toto vysloví. A za svoje osobné zlyhania považuje to, že nevie presne, koľko stoja v supermarkete vajíčka, v tom má pochybnosti a potom, že je troška lenivý, pretože bol najmladším zo súrodencov v rodine, tak mu mnohé veci prepáčili, takže je troška lenivý. To sú jeho vyznania a ja by som k tomu dodal, na viac hriechov sa už nepamätám. Hoci predtým evidentne zavádzal, postavil sa proti náuke katolíckej cirkvi, katolíckej morálky.“

Arcibiskup Orosch zjavne narážal na piatkovú diskusiu Mikloška a Čaputovej v TA3. Mikloško v tejto diskusii hovoril, že v morálno-etických témach stojí s Čaputovou na opačných póloch, hovoril, akým spôsobom mení myslenie spoločnosti, keď sa morálno-etické otázky stávajú súčasťou právneho systému, pripomenul legalizáciu potratov zo strany komunistov v roku 1957 a v tejto súvislosti hovoril, prečo by sme nemali prijímať registrované partnerstvá: Ak by sme ich totiž prijali, „znovu vytvárame predpoklad, že sa zmení pohľad na život, že to nie je len zväzok muža a ženy. Ja sa prikláňam k židovsko-kresťanskej tradícii, nechcem, aby sa spoločnosť menila. Nechcem sa miešať do intímneho vzťahu dvoch ľudí, tam stojím s rešpektom a s naprostou bázňou pred intimitou dvoch ľudí.“

Zrejme to bola posledná veta, ktorú arcibiskup Orosch vyložil pred veriacimi tak, že aj Mikloško je na strane ultraliberálov a ide proti náuke cirkvi.

Mimochodom, Mikloško v prezidentskej debate Postoja deklaroval, že názor na registrované partnerstvá je pre neho natoľko dôležitý, že by nevymenoval za sudcu Ústavného súdu kandidáta, ktorý je síce kvalitným odborníkom, ale je o ňom známe, že je prívržencom takýchto zväzkov.

Zdá sa, že Ján Orosch si počas svätej omše vybavoval najmä staré účty za Mikloškovu podporu odvolaného Bezáka.

Urobil to však spôsobom, ktorý je – diplomaticky povedané – veľmi nešťastný.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0