Spoločnosť 21. január 2019

Pellegriniho vystískané palce

Fero Múčka
Fero Múčka
Ak Šefčovič vyhrá prezidentské voľby a pošle Fica na Ústavný súd, Pellegrini bude mať najväčší koaličný potenciál.
Ak Šefčovič vyhrá prezidentské voľby a pošle Fica na Ústavný súd, Pellegrini bude mať najväčší koaličný potenciál.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Fero Múčka

Pellegriniho vystískané palce
Na snímke sprava predseda vlády SR Peter Pellegrini víta podpredsedu Európskej komisie Maroša Šefčoviča. FOTO TASR – Michal Svítok

Pred Vianocami sa v súvislosti s prezidentskými voľbami zosilňovala debata o tom, ako sa spojiť a kto by mal odstúpiť v prospech koho, aby sa čo najviac znížili šance prezidentského kandidáta Smeru.

Teraz prišla kandidatúra Maroša Šefčoviča. Nebol to úplný šok, ako o jednej z možností sa o ňom hovorilo už v lete minulého roku. No vtedy to bola neohmatateľná fatamorgána a neovplyvnila rozmýšľanie o tom, ako by táto nominácia zmenila pozíciu Smeru. Teraz sa tie rysy už črtajú.

Kandidatúra Maroša Šefčoviča robí z kandidáta Smeru prijateľnú voľbu aj pre časť odporcov Smeru. Tých, ktorí od prezidenta čakajú predvídateľnú, nekriticky proeurópsku a hodnotovo nevyhranenú pozíciu. A prezidenta – diplomata, ktorý nebude šíriť napätie a robiť hanbu svojím vystupovaním.

Kolega Jozef Majchrák presne konštatuje, že Šefčovičovou „slabou stránkou je, že z politického a hodnotového pohľadu je to sterilný kandidát. Patrí k tomu druhu politikov, pri ktorých nie je jasné, čo okrem pragmatizmu vlastne v politike reprezentujú“.

No to je skôr morálny apel, v histórií našich prezidentov je taká charakteristika skôr pravidlom a nie je prekážkou na ceste do paláca.

Pellegriniho koaličný potenciál

Robert Fico bude silno držať palce Šefčovičovmu víťazstvu, a teda vlastnému postúpeniu na čelo Ústavného súdu. No rovnako, a možno aj viac, bude palce stískať Pellegrini. Ako už povedal, rád by zostal premiérom aj po ďalších voľbách.

A so Šefčovičovým víťazstvom a ďalšími okolnosťami sa mu otvára veľmi dobrá pozícia.

Začiatkom roka z verejnej politiky vycúval Robert Kaliňák, aktuálne hrá Pellegrinimu do kariet aj Glváčov SMS škandál s údajnou objednávateľkou vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Po odchode Fica na Ústavný súd zostane v Smere zo starej štruktúry najsilnejšia skupina okolo ministra a dlhoročného straníckeho konštruktéra Jána Richtera.

Vzťahy medzi premiérom a týmto ministrom sú dnes zlé, po odchode Fica bude Richterova pozícia slabá.

V marci sa v prezidentských voľbách rozhodne aj o tom, do akej miery sa Petrovi Pellegrinimu rozviažu ruky v personálnej politike. Tak, aby sa mohol obklopiť ľuďmi, ktorí nielenže budú viac v jeho duchu, ale ktorí mu otvoria aj dvere k širokým politickým koalíciám. Pretože za istých okolností môže byť o rok Pellegriniho rebrandovaný Smer stranou s najväčším koaličným potenciálom. Pretože strany ako Sme rodina, SaS, OĽANO, KDH sa netvária, že by chceli spolu vládnuť.

Ak sa scenár Šefčovičovho víťazstva naplní a Ficov Smer sa zmení na Pellegriniho Smer, nebude to začiatok nového „čistého“ Smeru, na to je táto strana príliš zabahnená.

Ale pre veľkú časť ľudí to bude dosť na to, aby ju vzali na milosť. Buď ako jej voliči, alebo ako voliči iných strán, ktorí svojim stranám koalíciu s takýmto Smerom odpustia.

A to bude Pellegrinimu stačiť.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0