Rodina 12. december 2017

Robíme z detí väzňov

Zuzana Hanusová
Zuzana Hanusová
Paradoxom dnešnej doby je, že dnes svoje deti už nemôžete trestať, ale v mene bezpečnosti ich môžete dať sledovať. Špinavú robotu urobia smart hodinky.
Paradoxom dnešnej doby je, že dnes svoje deti už nemôžete trestať, ale v mene bezpečnosti ich môžete dať sledovať. Špinavú robotu urobia smart hodinky.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Zuzana Hanusová

Robíme z detí väzňov
Foto: Profimedia.sk

Staňte sa aj vy naším podporovateľom, aby tu Postoj mohol byť aj budúci rok. A k Vianociam od nás dostanete špeciálne tlačené vydanie Postoja.

Helikoptérový syndróm dotiahnutý do dokonalosti, deti dnes pobehujú ako väzni s elektronickými náramkami. Len s rozdielom, že ich nemajú na nohe, ale na ruke. Absurdné je, že sa dokonca stali módnou záležitosťou a deti si ich navliekajú s radosťou, v škole si ich porovnávajú a tešia sa z ich funkcií a trendy dizajnu. Reč je o inteligentných hodinkách, takzvaných smartwatch.

V ponuke je nekonečné množstvo modelov, farieb a pre dobrý pocit rodičov fungujú mnohé z nich aj ako digitálne hodinky, aby mali všetci dojem, že predsa nerobia nič zlé. Niektoré náramky však okrem toho, že vám určujú polohu dieťaťa a posielajú vám signál, kde sa dieťa práve pohybuje, umožňujú aj odpočúvanie dieťaťa bez toho, aby o tom dieťa či jeho okolie vôbec vedelo. Deti sú tak doslova sledované svojimi rodičmi.

Tieto hodinky sú cielene vyrábané pre skupinu detí od piatich do dvanástich rokov, pri ktorých majú rodičia pocit, že smartphone im ešte do ruky nepatrí. Hodinky totiž nahrádzajú aj mobil, majú SIM kartu, dieťa cez ne môže vytočiť číslo rodiča a dohodnúť sa s ním na organizácii dňa. Zároveň má rodič prehľad o každom pohybe dieťaťa. Vypnúť sa dajú len zo strany rodiča cez mobilnú aplikáciu.

Vhodný darček na Vianoce?

Trendové náramky s množstvom funkcií sú aj hitom medzi darčekmi na Vianoce. Nejedno dieťa si ich zapísalo do zoznamu prianí pod vianočný stromček.

Sledovacie zariadenia detí sa však celkovo pohybujú v šedej legislatívnej zóne. Len keď si vo vlastnom iPhone dáte do vyhľadávača aplikácií „tracking children“, budete prekvapení, koľko možností na stiahnutie aplikácií vám to nájde. A to dokonca zadarmo.

Rodičia svoj strach o deti vyhnali do extrému a neostane to bez dôsledkov na ich vývoj. Deti, ktoré vyrastajú bez základnej dôvery rodičov a pod neustálym dozorom, sú častejšie depresívne, trpia úzkostnými poruchami a sú menej spokojné s rodinným životom. Dokazuje to aj štúdia Univerzity of Mary Washington vo Virginii.

Bez výchovy, ale pod dohľadom

Začalo so to pritom celkom nevinnými myšlienkami rodičov. Lebo každé dieťa musí mať spojenie s rodičmi, lebo čo ak sa zruší hodina tanečnej a bude musieť ostať v škole o hodinu dlhšie alebo čo ak si zabudne desiatu a bude celý deň hladný, čo keď pôjde sám domov a je tam križovatka, trafí do správneho autobusu? Bezpečnosť a digitálna doba majú svoju daň a tou je voľnosť dieťaťa.

Bojíme sa deti vychovávať a v prípade, že dohodu porušia, sa ich bojíme trestať, aby nemali traumu na celý život. V podstate im od malička berieme dôveru, že to, čo sme do nich výchovou zasiali, nie sú aj tak schopní plniť. Tak potom siahame po pomôckach, ktoré nám umožňujú zo zákrytu pozorovať svoje dieťa.

Digitálna kontrola nefunguje

Keď dieťa príde do veku, že digitálne technológie ovláda lepšie ako jeho rodičia, tak spozná aj triky, ako helikoptérových rodičov dobehnúť. Na fórach už kolujú tipy, ako sa spod kontroly rodičov vymaniť. Hodinky alebo mobil dieťa jednoducho „zabudne“ na záchode školy, lebo si predsa muselo dôkladne umyť ruky. Alebo si nechajú hovory a správy presmerovať na telefóny svojich kamarátov.

Tí zdatnejší si už posielajú návody, ako prestaviť sledovaciu aplikáciu v mobile svojich rodičov. Tí sa potom môžu zblázniť od strachu, prečo im ich miláčik neodpovedá a kde sa asi pohybuje. Okrem vystresovaných detí tak tieto pomôcky formujú aj vystresovaných rodičov.

V Nemecku už hodinky s odpočúvacou funkciou zakázali predávať. Zákaz predaja vstúpil do platnosti len v novembri tohto roka. Problémom však nebolo, že rodičia odpočúvali svoje deti, ale že mohli pri sledovaní svojich detí počúvať ich rozhovory s učiteľmi alebo spolužiakmi. To je podľa nemeckých zákonov ilegálne, na nahrávanie rozhovorov musia mať súhlas všetkých.

Stačilo totiž stiahnuť jednoduchú aplikáciu do rodičovského mobilu a bolo možné počuť, s kým sa práve dieťa rozpráva. Tak si mohol v podstate daný rodič vypočuť aj učiteľa v akcii na hodine matematiky. Spolkový regulačný úrad pre telekomunikácie žiada rodičov, aby zničili odpočúvacie zariadenia, poskytli o tom aj dôkaz, inak im hrozí pokuta vo výške až 25-tisíc eur.

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0