Politika Rozhovory 26. marec 2023

Majerský o odmietnutí KÚ Viaceré regióny chceli ísť do volieb so Záborskou, ale piatkový šok to zmenil

Lukáš Kekelák
Lukáš Kekelák

„Nám nešlo o počty, pokojne mohli chcieť aj 50 miest. Kľúčové bolo, aby sa dištancovali od Matoviča,“ hovorí líder KDH o konci rokovaní s Kresťanskou úniou.

„Nám nešlo o počty, pokojne mohli chcieť aj 50 miest. Kľúčové bolo, aby sa dištancovali od Matoviča,“ hovorí líder KDH o konci rokovaní s Kresťanskou úniou.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Lukáš Kekelák

Viaceré regióny chceli ísť do volieb so Záborskou, ale piatkový šok to zmenil
Foto: Postoj/Juraj Brezáni

„KDH nemôže podpísať niekomu bianko šek. Ani ja ako predseda nemám isté miesto na 150-člennej kandidátke,“ hovorí líder kresťanských demokratov Milan Majerský o odmietnutí podmienok Kresťanskej únie Anny Záborskej pre spoločný postup do volieb. 

„Myslím si, že to celé z ich strany nebola férová hra,“ hovorí šéf KDH o prístupe Kresťanskej únie a odmieta, že rovnako k tomu pristupovalo aj KDH. „Keby som si to nevedel predstaviť, tak by som si s nimi nesadal ani za stôl,“ dodáva s tým, že viaceré regionálne organizácie KDH mali prijaté uznesenia, že chcú predvolebnú spoluprácu s KÚ, no po piatkovej medializácii sa rozhodli inak.

Ako prebiehali rokovania s KÚ? Prečo Hegerovo spojenie s Matovičom KDH neprekážalo, no v prípade Záborskej a Vašečku to bol už problém? A z akého dôvodu sa KDH neobáva odlivu konzervatívnych voličov k OĽaNO?

Ste spokojný s rozhodnutím Rady KDH?

Nejde o spokojnosť. Rada KDH vyjadrila názor na ultimatívne a dokonca nesplniteľné požiadavky Kresťanskej únie. Len sme reagovali na to, do akej pozície postavila Kresťanská únia KDH. Mali sme normálny záujem diskutovať o programe a témach, ktoré by nás mohli spájať, nie o flekoch. KDH sa chce spájať s politikmi, ktorí chcú posunúť Slovensko dopredu.

Nesplniteľnou požiadavkou pre KDH bolo garantovať Kresťanskej únii 15 miest, a to po jednom v každej desiatke?

KDH nemôže podpísať nikomu bianko šek. Ani ja ako predseda nemám isté miesto na 150-člennej kandidátke.

Ale to už trochu preháňate, nemyslíte?

Vôbec nie. O všetkom rozhoduje Rada KDH. Týmto dnešným hlasovaním by sme podpísali bianko šek o neznámych ľuďoch na nimi presne určených pozíciách, čo je v rozpore s našimi stanovami. U nás to jednoducho takto nefunguje.

Kresťanská únia tvrdí, že sa s vami nikdy nerozprávali o tom, aké miesta na kandidátke by chceli obsadiť a kým. Ale aj keby áno, to je pre niekoľkotisícové hnutie také náročné preveriť si 15 ľudí, keď s väčšinou z nich sa aj tak osobne poznáte?

Problém je v tom, že teraz by rada schválila aj to, že do zloženia tých 15 miest už KDH nemôže rozprávať. Teda preverenie ľudí, o ktorom hovoríte, by už nebolo možné. Išlo o nadiktované podmienky v štýle „berte, ako sme povedali, alebo nemôžeme spolupracovať“. Nominačná rada KDH vždy rozhoduje o konkrétnych ľuďoch a konkrétnych miestach. V tomto prípade by to tak nebolo, preto je to v rozpore so stanovami.

No v rozpore so stanovami bolo aj vami ponúkané druhé miesto na kandidátke premiérovi Eduardovi Hegerovi.

Moment, my sme pánovi Hegerovi ponúkali druhé miesto po schválení v predsedníctve. No Eduard Heger dostal priamo odo mňa informáciu, že ani to nie je isté, lebo toto miesto by musela schváliť Rada KDH. Sám sa tiež informoval o tom, aké sú v KDH schvaľovacie procesy. V tomto prípade išlo o konkrétneho človeka a konkrétne miesto.

Politikom KÚ vyčítate, že sa nedištancovali od politiky Igora Matoviča, na ktorej staviate svoju kampaň. Ako to, že v prípade Eduarda Hegera vám to neprekážalo?

Eduard Heger sa dištancoval od postojov aj politiky Igora Matoviča. Zatiaľ som však nepostrehol od nikoho zo strany Kresťanskej únie, že by rozporovali kroky Igora Matoviča alebo sa od nich dištancovali.

Pani poslankyňu Katarínu Hatrákovú dokonca vylúčili z klubu OĽaNO a Matovičovu politiku viackrát verejne kritizovala.

Neviem, či by pani Hatráková bola navrhnutá Kresťanskou úniou na kandidátku KDH. Takže v tejto chvíli je to bezpredmetné.

Napriek tomu ste Eduarda Hegera volali na kandidátku KDH v čase, keď bol podpredsedom OĽaNO, bol jeho súčasťou dve volebné obdobia a dlhodobo podporoval nápady Igora Matoviča, ktoré kritizujete. Ani on sa od neho vtedy verejne nedištancoval a vlastne nijako rázne či presvedčivo to neurobil ani po tom, čo z OĽaNO odišiel. Vaša téza celkom nesedí.

Nie je to pravda, lebo keď hovoríme o Eduardovi Hegerovi, ten sa jasne dištancoval a vyjadril vôľu odísť od Igora Matoviča, lebo neboli naplnené jeho predstavy o politike.

KÚ bola nespokojná s priebehom rokovaní. Za šesť týždňov vraj nedostali jedinú serióznu odpoveď ani žiaden konkrétny návrh dohody o spoločnom postupe do volieb. Je to tak?

Uvediem to na pravú mieru. Vo vzájomnej komunikácii sme povedali, aby sme sa nebavili o personálnom obsadení, ale o programe, o tom, ako vieme pomôcť Slovensku. Chceli sme debatu posunúť ďalej a začať sa venovať aj obsahovým témam, otázkam o riadení štátu, vízii pre Slovensko či riešeniam krízových situácií, do ktorých sa dostali ľudia nie svojím pričinením. Odpoveďou bolo zníženie personálnych nárokov. Celú komunikáciu viem zdokladovať.

Kým vy tvrdíte, že miesto personálnych otázok ste ich tlačili do programových, Kresťanská únia hovorí, že ako prví ste s miestami na kandidátke prišli vy. A hovoria aj to, že poslali KDH trikrát písomné stanovisko s formuláciou svojich stanovísk, no nedostali odpoveď. Prečo?

Vždy, keď sa pýtali, odpovedali sme. To, že niekedy neodpovieme presne tak, ako by si oni žiadali, lebo nám dajú ultimátum aj na odpoveď a nedokážu pritom počkať, neznamená, že sme im neodpovedali. Povedali sme, že im odpovieme, a za tým si stojím.

No de facto ste im odpovedali až v sobotu uznesením Rady KDH. A aj predsedníctvo k ich požiadavkám ste mali až v piatok pred radou. To nevyzerá tak, že ste im chceli hneď odpovedať, ale skôr tak, že ste ich naťahovali.

Čo je to odpovedať „hneď“?

Podstatne skôr ako na poslednú chvíľu po šiestich týždňoch.

Odpovedali sme im, že vzhľadom na dôležitosť témy podrobne analyzujeme ďalší postup, aby sme dospeli už k finálnemu rozhodnutiu, na ktorom budeme môcť zodpovedne postaviť všetky ďalšie debaty. S finálnym verdiktom sme prišli až teraz, po ich piatkovom postupe. KDH je strana so štruktúrami a veci sme zvyknutí najskôr zodpovedne prerokovať doma, kým s nimi ideme mimo hnutia.

Milan Majerský. Foto: Postoj/Juraj Brezáni

Aký bol pomer hlasovania delegátov Rady KDH za nepokračovanie v rokovaniach o spoločnom volebnom postupe s Kresťanskou úniou?

Uznesenie nebolo o nepokračovaní, to by bola nesprávna skratka. Celé uznesenie znie takto: Celoslovenská rada KDH skonštatovala, že Kresťanská únia svojím ultimatívnym návrhom, v rozpore s našimi stanovami, komunikovaným cez médiá de facto ukončila rokovanie o spoločnom postupe do volieb. KDH je naďalej otvorené príchodu osobností z konzervatívneho a kresťanskodemokratického prostredia, ktoré spája na svojej kandidátke. V tomto zmysle dáva Rada KDH mandát Predsedníctvu KDH rokovať so všetkými členmi Kresťanskej únie, ktorí chcú ísť spoločnou cestou a zároveň nesúhlasia so štýlom a obsahom politiky OĽaNO a ktorým záleží na osude a budúcnosti Slovenska, aby sa pridali ku KDH.

Za takéto uznesenie hlasovali všetci prítomní členovia celoslovenskej rady okrem štyroch, ktorí sa zdržali. Nikto nebol proti.

Aká je pravdepodobnosť, že by hlasovanie dopadlo inak, keby Kresťanská únia v piatok neposlala médiám svoje stanovisko?

Jednou zo zásadných požiadaviek KDH počas rokovaní bolo, aby sme sa posunuli od personálnych požiadaviek ku konkrétnym programovým veciam. Ak by sme našli programové prieniky, vtedy by to bolo v poriadku.

Ako chcete s niekým rokovať o programe, keď nevie, na čom je a čo v závere z toho bude mať?

Buďme k sebe úprimní a položme si otázku, či sa Anna Záborská naozaj chcela dohodnúť. Lebo na tom zrejme stál aj celý ich ďalší postup. Myslím si, že to celé z ich strany nebola férová hra.

Podľa našich informácií pani Záborská s pánom Vašečkom hlasovali proti spoločnému postupu s KDH, no boli prehlasovaní. Rovnako to však bolo naklonené aj v Predsedníctve KDH, kde tí, ktorí chceli spolupracovať s Kresťanskou úniou, boli v menšine. Nie je to tak, že vám zverejnenie ich požiadaviek len padlo vhod ako dobrá zámienka?

V Predsedníctve KDH sme až v piatok po zverejnení ich požiadaviek mali hlasovanie o ďalšom postupe. Nikdy predtým sme o spolupráci s KÚ nehlasovali. Chceli sme mať pred hlasovaním jasno, za akých podmienok a programovej blízkosti by sme vedeli ďalej spolupracovať.

Je zrejmé, že viacerých členov nielen Predsedníctva KDH nahnevala forma odprezentovania požiadaviek KÚ pred zasadnutím Rady KDH. No nie je to tak, že už predtým väčšina predsedníctva nebola naklonená spoločnému postupu?

O nejakej väčšine by sme mohli hovoriť až potom, čo by sme hlasovali. Ale my sme o tom predtým vôbec nehlasovali. Prvýkrát v piatok večer.

Vy osobne by ste pred piatkovými udalosťami hlasovali za spoločný postup?

Áno. Keby som si nevedel predstaviť spoluprácu, tak by som si s nimi nesadal ani za stôl.

Ohlásili ste, že ľudí z KÚ, ktorí sa dištancujú od Matoviča, ste ochotní prijať na svoju kandidátku. Nestojí to celé len na osobných antipatiách voči Anne Záborskej a Richardovi Vašečkovi, ktorých odchody z KDH viacerí stále nestrávili?

Nie.

Práve ich mená ste však vypichli ako tie, ktoré nechceli spolupracovať s KDH a nehrali úprimnú a férovú hru.

Toto nie je o menách, ale o pozíciách konkrétnych ľudí. Sú schopní byť s nami za jedno v programe? Viete, KDH nie je Milan Majerský. Je to celá 120-členná rada, predsedníctvo, snem, všetkých šesťtisíc členov, 250 starostov a primátorov a takmer 2 500 poslancov v samosprávach. Sme veľký organizmus. Na jednej strane to hovorí o veľkosti a sile hnutia, no na druhej to znamená sťaženie vyjednávaní, pretože potrebujeme presvedčiť nielen dvoch členov, že rozhodnutie, ktoré prijímame, má zmysel. Aj pre samotné KDH, aj pre ľudí na Slovensku.

Viaceré regionálne štruktúry KDH však prišli na radu so stanoviskom, že chcú spojenie KDH s KÚ, hoci v závere očividne hlasovali inak. Piatkové udalosti všetko zmenili?

Áno, je to tak. Viacerí mali prijaté uznesenia, že chcú predvolebnú spoluprácu s KÚ, no na rade oni sami hlasovali úplne inak, lebo piatkový krok KÚ ich tak šokoval, že ho zmenili. Človek, ktorý chce úprimne spojiť dve entity do jednej, by toto neurobil.

Spojenie oboch strán si želalo nielen mnoho konzervatívnych voličov, ale aj kresťanských spoločenstiev, ktoré v minulých voľbách pôvodne podporovali OĽaNO. Kresťanská únia to mediálne postavila do pozície, že spravili veľké ústupky, aby ste sa dohodli. Z pôvodných 30 miest na kandidátke zľavili na 15, čo pre mnohých pôsobí skutočne minimalisticky. Dokážete to svojim voličom vysvetliť?

KDH nejde o miesta, ale o témy. Nám nešlo o počty, pokojne mohli mať požiadavku aj 50 miest. Ak sú to silné a zodpovedné osobnosti, v takom prípade nemáme problém. Ak sa nedokážeme zhodnúť na spoločnom programe a tézach, vtedy tu ten problém je. A zhodnúť sa môžete vtedy, ak o programe vediete hlbšie debaty. K nim sme sa ani nedostali.

Ale opakujem, pre nás bolo kľúčové, aby sa dokázali dištancovať od krokov Igora Matoviča. KÚ sa nedokázala ohradzovať voči rozhodnutiam tejto vlády.

Na jej kritike staviate svoju kampaň, hoci významná časť vašich voličov podľa prieskumov túto vládu viac-menej podporovala. Je otázne, nakoľko je pre vás meritórne tlačenie sa do antimatovičovskej pozície v kampani vlastne výhodné. Pritom oveľa väčšou hrozbou môže byť nakoniec návrat Smeru, keď OĽaNO preferenčne smeruje mimo parlamentu.

Prečo by sme však v KDH mali tolerovať všetky zlé rozhodnutia Igora Matoviča a tejto vlády? Je kopec vecí, ktoré by sme im vedeli vytknúť. Sme hnutím, ktoré chce prinášať riešenia pre ľudí a nie im v tejto ťažkej dobe sťažovať život.

Milan Majerský. Foto: Postoj/Juraj Brezáni

Ak sa teraz Kresťanská únia dohodne s Igorom Matovičom a pôjde opäť do volieb s OĽaNO, ktoré protikorupčný boj nahrádza sociálno-konzervatívnymi témami, je celkom reálne, že KDH opäť zoberú tie hlasy, ktoré vám už dvakrát po sebe chýbali na vstup do parlamentu.

Kladiem si otázku, či sa Anna Záborská vôbec chcela spojiť a či to od začiatku nemalo tento smer.

To už dajme bokom. Čo chcete robiť pre to, aby vám OĽaNO nevzalo kľúčových voličov?

KDH bolo vždy konzervatívnou stranou, vždy hájilo konzervatívne témy a som presvedčený, že nikdy nezradilo konzervatívneho voliča. KDH bude mať aj v týchto voľbách aj program, aj tézy, aby si kresťanský a konzervatívny volič mohol povedať, že sme stranou, ktorá ho bude hodnoverne zastupovať. Ako ste si však mohli všimnúť, do KDH prichádzajú konzervatívne osobnosti a rešpektovaní odborníci. A prídu ďalší.

Problém je v tom, že nemusíte byť pre týchto voličov jedinou voľbou. Konzervatívnu agendu v rôznych odtieňoch sa dnes snaží vo veľkom presadzovať Kresťanská únia, Sme rodina či OĽaNO. KDH tak už nie je jediná strana, ktorú si s týmito témami ľudia spájajú. V parlamente ju zosobňujú iní.

A aký je výsledok? Koľko z týchto tém v parlamente aj skutočne prešlo a koľko z nich bolo len verejne proklamovaných? Veď sa nevedia dohodnúť na konkrétnych riešeniach. Jedna vec sú mediálne výstupy a druhá je realita. Napríklad aj pri pomoci rodinám. Takže pri nejakých výsledkoch vládnych strán v konzervatívnej agende by som bol veľmi citlivý a opatrný. Nestačí o sebe povedať, že som konzervatívny politik, keď tam, kde môžem, tieto rozhodnutia nakoniec aj tak nespravím.

Narážate na niečo konkrétne?

Keď chcem pomôcť rodinám, ako župan mám možnosť cez nadáciu na podporu rodiny pomôcť tým, ktorí to potrebujú. Rodinám viem pomôcť napríklad zlacneným cestovným v prímestskej autobusovej doprave alebo výhodnejším vstupným v divadlách či múzeách a mnohými inými konkrétnymi spôsobmi. Ja pomáham rodinám, ako sa dá. Keď chcem pomôcť dôchodcom, tak zvýšim normatív na tento druh konkrétnej sociálnej služby.

Ako župan som tieto opatrenia v spolupráci s poslancami urobil. Kresťanskodemokratickú sociálnu politiku konkrétnej pomoci ľuďom naozaj realizujem na úrovni, na ktorej môžem a ktorú reprezentujem. A nemusím o tom toľko rozprávať. Pri vládnych politikoch je viac rečí ako skutkov. Nechcem tým nikoho odsudzovať, niektoré veci sa aj Kresťanskej únii podarilo presadiť, som z toho rád a teší ma to.

Čo napríklad?

Kompenzácie ľuďom prenasledovaným počas totality alebo novela, ktorá nanovo definuje dlhodobú a paliatívnu starostlivosť a má naštartovať zmeny v starostlivosti o dlhodobo chorých. Úprimne im za to ďakujem. Ale pri možnostiach, ktoré mali, sa nemôžeme čudovať, že konzervatívny volič právom čakal viac. A to, že mali ústavnú väčšinu a prepracovali sa až k tomu, že sú v menšine, je trestuhodné. Kresťanský politik by nemal takto premrhať šancu, ktorá mu bola daná.

Nájdu voliči na kandidátke KDH nakoniec aj nejakého politika Kresťanskej únie?

Určite sa to môže stať. Povedali sme to aj dnešným uznesením rady. Nepozývame na kandidátku len členov Kresťanskej únie, ktorí sa dištancujú od OĽaNO, ale aj ľudí z kresťanských spoločenstiev. KDH nie je uzavretou stranou, v ktorej si hovoríme, že nikoho medzi seba nepustíme.

Kresťanská únia pokladá rokovania s jednotlivcami zo svojej strany za mimoriadne neférové a politicky nepriateľské. Nemá pravdu?

Vždy hovoríme, že dvere do KDH sú otvorené, a platí to aj naďalej. Každý sa môže slobodne rozhodnúť. Jednotlivci z KÚ nás kontaktovali ešte pred začiatkom rokovaní. Slušnosť hovorí nezatvárať dvere a vypočuť si tých, ktorí vás oslovia. O to viac, ak sú z konzervatívneho prostredia.

Pán Škripek sa vašou optikou dostatočne vymedzil voči Igorovi Matovičovi?

Áno.

Bude na vašej kandidátke?

To je predčasné povedať. S Braňom Škripekom som viackrát komunikoval, ak by mal záujem, dvere má otvorené.

Majú ich do KDH otvorené aj Juraj Šeliga a Jana Žitňanská?

Na Predsedníctve ani na Rade KDH sme sa o týchto dvoch menách nerozprávali. Je pravda, že som sa s Jurajom Šeligom stretol, ale to je všetko. Nebavili sme sa o žiadnych ponukách. Rovnako nevedieme žiadne rozhovory ani so stranou Za ľudí.

Chcete Juraja Šeligu na kandidátke KDH?

Takto som o tom neuvažoval a nebudem na tomto mieste kreovať svoje myšlienky.

Budete sa s ním ďalej rozprávať?

Nemáme to ani v pláne a ani sme sa nedohodli.

Čo strana ODS generála Macka?

S ním sme sa stretli asi pred dvomi mesiacmi, vymenili sme si názory a nič sme z toho neuzavreli.

Plánujete sa o kandidatúre rozprávať aj s ministrom školstva Horeckým či ministrom spravodlivosti Karasom?

Ide o osobnosti, ktoré sú nám názorovo a hodnotovo blízke a odborne zdatné. Je možné, že sa vo vedení KDH budeme v blízkych dňoch zaoberať aj týmito menami.

Po voľbách 2020 ste pre Postoj povedali, že miesto v parlamente vám ušlo aj pre nedohodnutie sa s KÚ. Tentokrát to nebude dôvod, prečo sa do parlamentu nedostanete?

Veríme si. Vieme, že aj ťažký súper sa dá poraziť. Verím, že húževnatosť členov i kandidátov KDH bude taká silná, že sa do parlamentu dostaneme a budeme zodpovedne a slušne zastupovať konzervatívneho voliča. KDH sa generačne obmenilo a odborne posilnilo, aj ľudia v regiónoch oceňujú našu novú cestu. Sme odhodlaní urobiť pre úspech všetko.

Keď sa tak nestane, opäť vinu pripíšete nedohode s Kresťanskou úniou?

To budeme vyhodnocovať potom. Uvidíme, ako sa veci vyvinú. Určite však nie je mojím štýlom ukazovať prstom na iných.

Kedy vám pri Hlase prestane blikať červená kontrolka a začne svietiť alebo zmení farbu?

Túto otázku mi klásť nemusíte. V poslednej kampani som porazil silného kandidáta, ktorého proti mne postavili spoločne Hlas a Smer, hoci nás vtedy viacerí označovali, že sa s nimi spojíme.

Takže ani Hlas, ani Smer?

Už som jasne odpovedal.

No nie celkom jasne.

Ja to pokladám za jasnú odpoveď.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0