Rozhovor s lekárkou internistkou Danou Vavricovou o príčinách a liečbe histamínovej intolerancie.

Rozhovor s lekárkou internistkou Danou Vavricovou o príčinách a liečbe histamínovej intolerancie.
Lekárka Dana Vavricová pracuje v odbore vnútorné lekárstvo viac ako 20 rokov, momentálne sa venuje online poradenstvu. Sama si prešla problémami s histamínovou intoleranciou, dnes sa venuje pacientom, ktorých najväčším trápením sú problémy súvisiace s tráviacim systémom.
Pacientov s histamínovou intoleranciou pribúda, napriek tomu často nevedia, na koho sa so svojimi problémami obrátiť. Vytvárajú preto skupiny na sociálnych sieťach, kde si vymieňajú svoje skúsenosti.
S internistkou Danou Vavricovou sme sa rozprávali o tom, prečo má táto diagnóza zlú povesť v medicínskych kruhoch a prečo musia pacienti často pátrať po jej príčinách svojpomocne. „Vplyvu stravy na náš zdravotný stav sa väčšinou lekári venujú len okrajovo, pri riešení inej liečby, liekovej, operačnej. Chýba pomoc výživových poradcov v systéme zdravotného poistenia. Všeobecne akceptované nutričné odporúčania odborných spoločností bývajú aktualizované s oneskorením. Okrem toho nemáme bežne dostupné diagnostické metódy, ako zistiť poruchu črevnej bariéry,“ hovorí o systéme diagnostiky a liečby Dana Vavricová.
Histamínovú intoleranciu (HIT) dnes mnohí lekári berú s rezervou a nemajú radi, keď sa na ňu pacienti odvolávajú pri opise svojich ťažkostí. Niektorí hovoria dokonca o módnej pseudodiagnóze. Prečo má až takú zlú povesť?
Je to moderná, nová diagnóza, v podstate sa o nej rozpráva tak posledných desať, možno pätnásť rokov. Éra informácií prišla s výrobcom jedného výživového doplnku, ktorý nahrádza enzým na odbúranie histamínu.
Moderná v negatívnom zmysle?
Nie. Myslím tým, že je nová. Opísaná je začiatkom minulého storočia, niekedy okolo roku 1910, keď sa zistilo, že pri otrave určitými rybami mali ľudia histamínové príznaky. Zistilo sa, že príčinou otravy bol histamín. Zaujímavé bolo zistenie, že neexistuje korelácia medzi množstvom otrávenej potravy a mierou ťažkostí. Bolo to veľmi individuálne. Zistilo sa, že pri histamíne máme každý inú toleranciu.
Pravdou je, že k histamínovej intolerancii vychádzali aj protichodné štúdie a mnohí pacienti na ňu zvaľujú už takmer každý svoj zdravotný problém. Čo je histamínová intolerancia? Nejde len o dôsledok nejakého iného ochorenia?
Histamín je bežne prítomný v potrave a tvoria ho aj mikroorganizmy v našom čreve. Pacienti s histamínovou intoleranciou majú zvýšenú vnímavosť na histamín v potrave, teda reagujú aj na také hladiny, ktoré zdravým ľuďom neprekážajú.
Čo sa deje v tele, že to spôsobuje ľuďom výrazné problémy?
Histamín je telu vlastná molekula, bežne si ju vyrábame a má v tele svoju funkciu. Jeho hladina musí byť však udržovaná v určitom rozmedzí. Ak je jej viac, prejavujú sa histamínové príznaky. Pri vysokej hladine histamínu máme príznaky akoby otravy histamínom.
Okrem toho histamín prijímame v strave alebo ho produkujú črevné baktérie. Aby sme sa proti tomu bránili, sliznica čreva tvorí enzýmy, ktoré histamín rozkladajú skôr, ako nás zaplaví. Keď tento ochranný mechanizmus nefunguje, máme slabú črevnú bariéru alebo máme priepustné črevo, tak vstrebávame viac histamínu a vyzerá to, akoby sme boli po jedle otrávení.
Ako vyzerajú konkrétne prejavy histamínovej intolerancie?
Podľa literatúry môže mať bežný histaminik v priemere až jedenásť rôznych prejavov. Histamínové príznaky sú typické tým, že sa ukážu krátko po jedle, väčšinou do pol hodiny, a relatívne rýchlo by sa mali odbúrať. Pretože máme mechanizmy na to, aby sme tento stav rýchlo upratali.
Ale tiež je to individuálne, každému trvajú príznaky rôzne dlho. Problémom je, že keď človek príde k lekárovi, tak už väčšinou žiadne príznaky nemá. Ide o záchvatovité ochorenie. Človek prekoná záchvat, ale lekár na pohotovosti nič nenájde.
Obeháte si vyšetrenia u špecialistov a oni vám nič nenájdu. Záver neznamená, že človek je zdravý, ale že je bez organického poškodenia.
Prečo sa lekári nevenujú pátraniu po príčinách týchto stavov?
Konvenčná bežná medicína je nastavená na hľadanie vážnych chorôb a takýto pacient pre ňu nie je dostatočne chorý. Po absolvovaní vyšetrení sa často dopátra k negatívnym výsledkom, teda nič sa nezistí. Ale to je problém aj mnohých iných záchvatovitých ochorení.
Preto radím pacientom zdokumentovať čo najviac svoje príznaky. Odfotiť začervenanie a opuch kože, odfotiť displej tlakomera pri výstupe tlaku a búšení srdca, zapísať si počet hnačiek.
Okrem toho aj lekári sú len ľudia a sú citlivejší a empatickejší pri chorobách, ktoré prežili sami, so svojimi príbuznými alebo ich zažili na vlastné oči. A to je aj môj prípad.
Ďalším dôvodom je medziodborovosť histamínovej intolerancie. Znamená to, že jej príznaky sa objavujú vo viacerých systémoch súčasne. Teda napríklad na tráviacom systéme, ktorý patrí gastroenterológovi, na srdcovo-cievnom systéme patriacom kardiológovi a podobne. Táto diagnóza je ideálna pre rozhľadeného praktického lekára alebo pre internistu.
Prečo pre internistu?
Mne ako internistovi je táto diagnóza sympatická, pretože vyžaduje syntézu informácií z celého tela. Čo je problém iných špecialistov, ktorí sú zameraní úzko na svoj systém.
Keď prídete s búšením srdca za kardiológom, ten vylúči závažné ochorenie srdca a nasadí vám lieky. Často sa však tieto príznaky nespoja s vašimi možno miernejšími príznakmi z iných systémov, napríklad s tým, že mávate pri takomto stave aj kŕče v bruchu či hnačku alebo sa vám zdurí, zapchá nos, svrbí vás alebo očervenie vám koža. Táto diagnóza potrebuje nadhľad na celé telo.
A ešte jednou príčinou môže byť i to, že pri štúdiu medicíny sa vplyvu potravy nevenuje veľká pozornosť. Budúci veterinári vzťah potrava – zdravie – choroba preberajú omnoho podrobnejšie.
Niektorí zvyknú uzavrieť histamínovú intoleranciu ako psychosomatiku.
Označiť pacientove ťažkosti za psychosomatické je niekedy nebezpečné. Psychické zdravie úzko súvisí s tým telesným, a ako sa v poslednom čase ukazuje, najmä so zdravím a kondíciou črevného traktu a črevnej bariéry.
Zbystriť pozornosť by sme mali najmä pri záchvatovitých príznakoch a kombinácii príznakov z viacerých systémov. V skupine takýchto pacientov je potom pátranie napríklad aj po histamínovej intolerancii omnoho úspešnejšie. A nie je zriedkavosťou úľava pacienta od takýchto „psychosomatických“ ťažkostí pri úprave stravy a riešení histamínovej intolerancie.
Ide o civilizačnú chorobu?
Nepatrí do klasických civilizačných ochorení. Je však na vzostupe ako mnohé diagnózy, pre ktoré sú typické chronické tráviace ťažkosti. A tam určite civilizačný vplyv cítime. Dlhodobé problémy s trávením súvisia s radikálnou zmenou stravy za posledné storočie.
Táto zmena zahŕňa jej zloženie, množstvo, dostupnosť, spracovanie potravy s pridávaním najmä jednoduchých cukrov a umelých tukov, zvýšené množstvo chemických látok priamo alebo nepriamo prijímaných naším tráviacim traktom, vrátane stále dostupnejších a pravidelne užívaných liekov.
Toto všetko ovplyvňuje našu črevnú bariéru a jej dôležitú zložku mikrobiotu. Je to súbor všetkých mikroorganizmov žijúcich v našom tráviacom trakte a nie bez príčiny sa označuje za ďalší orgán zažívacieho traktu.
Chronické zápalové choroby čreva, ako sú Crohnova choroba alebo ulcerózna kolitída, sú typické pre vyspelé krajiny. Jednoduchou, striedmou stravou a kontaktom s infekciami aj parazitmi sa vysvetľuje ich nízky výskyt v rozvojových krajinách.
Pizza a víno, postrach takmer každého histaminika. Foto: Pixabay
Prejavy histaminikov sa veľmi rôznia. Niekto má migrény po jedle, niekoho preháňa, niekto má problémy so srdcom, iný kožné problémy. Prečo má každý pacient niečo iné?
Každý sme iný. Histamín vyvoláva reakciu v celom tele. To, ktoré miesto je to najslabšie a prejaví sa pri nadmernej hladine histamínu najsilnejšími príznakmi, je individuálne. Môžeme to prirovnať k odhaleniu slabého miesta nášho tela.
Podľa mojich skúseností sú v skupine pacientov s histamínovou intoleranciou tí najzúfalejší pacienti práve tí s tráviacimi ťažkosťami. Hromadením nepríjemných reakcií po rôznej strave obmedzujú a zužujú svoj jedálniček na pár potravín, ktoré striedajú. Sú to ľudia, ktorí majú reálny strach z jedla.
Môžu sa tieto prejavy časom meniť?
Môže sa meniť ich intenzita, niekedy sa môžu pridať príznaky aj v inom systéme.
Pri diagnostike histamínovej intolerancie sa sleduje hladina diaminooxidázy (DAO) v krvi. Stačí to?
Na diagnostiku HIT stačí prítomnosť dvoch histamínových príznakov a dobrý efekt pri nízkohistamínovej diéte. Všetky ďalšie vyšetrenia sú pomocné. Rovnako ako hladina DAO. Desať percent pacientov s typickou histamínovou intoleranciou má hladinu DAO v norme.
Celá diagnostika sa väčšinou začne o alergiológa, keď si ide dať človek urobiť krvné testy. Ako má postupovať ďalej?
Histamínová intolerancia je len príznak. Je potrebné hľadať príčinu. Táto v drvivej väčšine prípadov súvisí s tráviacim traktom a poškodením črevnej bariéry. Iné príčiny sú zriedkavé. Bohužiaľ, po príčine sa často nepátra. Bežné vyšetrenie tráviaceho traktu často príčinu neobjaví.
Dôvodov je určite viac, ale pravdepodobne je to spôsobené aj tým, že črevo a črevná bariéra sú skryté hlboko v tele a hovoríme o príčinách na bunkovej úrovni, teda okom neviditeľných.
Cesta pacienta sa väčšinou začína u alergiológa, a to najmä preto, lebo mnohé príznaky imitujú akoby alergiu. Histamín je totiž jedna z dôležitých látok v alergickej reakcii. Alergia je však imunitná reakcia tela s iným mechanizmom vyplavovania a zvýšenia hladiny histamínu.
U koho si má pacient pýtať testy, aby sa potvrdilo, aký problém má človek s črevom?
Pátrať po príčine by teoreticky mohol začať praktický lekár urobením základných vyšetrení vrátane laboratórnych. Tie dokážu nasmerovať pacienta v pátraní po alergii alebo zriedkavejšej mastocytóze, nasmerovať k alergiológovi či hematológovi. Ako sme povedali, väčšina má problém s črevným odbúravaním histamínu, a preto je dobré pátrať po príčine v čreve. Gastroenterológ vykoná endoskopické vyšetrenia, vyšetrenie krvi a stolice. Pri svojom vyšetrení pátra po poškodení tráviaceho systému.
Dnes sa už vyšetrenia rozširujú. Dostupné sú podrobnejšie vyšetrenia biopsie vzorky sliznice čreva, ktoré dokážu zhodnotiť aj hladinu enzýmov na povrchu črevnej sliznice. Takto zistená znížená funkcia enzýmu DAO tiež svedčí o HIT.
Negatívny výsledok u gastroenterológa hovorí často o tom, že problémom môže byť funkčnosť a kondícia črevnej bariéry. A na to nemáme spoľahlivý a bežne dostupný diagnostický test. Tento problém sa nazýva syndróm zvýšenej črevnej priepustnosti alebo populárne syndróm deravého čreva.
Syndróm priepustného čreva môže byť teda prvotnou príčinou histamínovej intolerancie? Dá sa diagnostikovať?
Diagnóza zvýšenej črevnej priepustnosti existuje a jej popularizácia v laických kruhoch a médiách predbehla jej rozšírenie a akceptáciu odbornou zdravotníckou verejnosťou. Je to nová diagnóza, ale stále častejšie o nej hovoria už aj slovenskí odborníci.
Vplyvu stravy na náš zdravotný stav sa väčšinou lekári venujú len okrajovo, pri riešení inej liečby, liekovej, operačnej... Chýba pomoc výživových poradcov v systéme zdravotného poistenia. Všeobecne akceptované nutričné odporúčania odborných spoločností bývajú aktualizované s oneskorením. Okrem toho nemáme bežne dostupné diagnostické metódy, ako zistiť poruchu črevnej bariéry. Nepriamo o nej hovorí hladina IgG protilátok proti strave, ktoré sa zisťujú bežne v krvi.
Je v poriadku, že tieto vyšetrenia poskytujú len súkromné centrá?
Základné vyšetrenia sú dostupné bežne a v indikovaných prípadoch sú hradené zdravotnou poisťovňou. Testy IgG protilátok na bielkovinu kravského mlieka, lepok, kvasnice a vaječný bielok v krvi sa dajú robiť u praktického lekára alebo špecialistu. Rozšírené súpravy testov na viaceré potraviny sú dostupné komerčne v niektorých laboratóriách.
Priepustné črevo radíte teda diagnostikovať cez krvné testy na IgG protilátky?
Je to efektívna cesta, ktorá pri pozitívnom výsledku potvrdí poruchu črevnej bariéry a súčasne mi pomôže označiť problémové potraviny. Často spomínaná potravinová pamäť a prirodzená hladina IgG protilátok proti strave sú veľmi nízke. Ak má niekto túto hladinu viacnásobne, dvakrát, trikrát či šesťkrát zvýšenú pre konkrétnu potravinu, hovorí to o probléme.
IgG protilátky po kontakte s antigénom, teda bielkovinou, proti ktorej boli vytvorené, vyvolávajú zápal, ktorý mi robí neporiadok na sliznici čreva, ovplyvňuje mikrobiotu a bráni regenerácii čreva. Črevo zostáva priepustnejšie. Vynechanie problémových potravín pomáha obnoviť rovnováhu a regenerovať črevnú bariéru. Ak bol napríklad problém len s bielkovinou kravského mlieka, jeho vynechanie dokáže stav zlepšiť natoľko, že vymiznú príznaky histamínovej intolerancie.
Vynechanie evidentne problémových potravín bráni empirickému obmedzovaniu jedálnička len na základe zoznamov vysokohistamínových potravín.
IgG protilátky sú vcelku komerčnou záležitosťou, ponúkajú sa už aj vo forme domácich testov, ktoré si človek môže urobiť doma. Tie zrejme nemajú rovnakú výpovednú hodnotu.
Tieto domáce testy majú asi takú výpovednú hodnotu ako antigénové testy na covid. Pri vysokej pozitivite sú presvedčivé, nízke hladiny IgG protilátok však neurčia presne. Preto je lepšie, keď sa vyšetrenie urobí v laboratóriu z vašej krvi.
Vianočná kapustnica? Histamínová bomba! Foto: Flickr
Aké môžu byť ďalšie príčiny histamínovej intolerancie?
Môže to byť aj infekcia helikobakterom, premnoženie kandidy, zápal čreva, dysbióza, SIBO syndróm, ale aj spomínaný syndróm deravého čreva.
Alergiológ po diagnostike DAO z krvi podá pacientovi zoznam zakázaných potravín, ktoré majú veľa histamínu, a tým sa liečba veľakrát končí. Ten zoznam je však pomerne prísny a je náročné sa ním stopercentne riadiť.
Takto sa to bežne robí, ale nemyslím si, že je to ideálny postup. Táto diéta má slúžiť ako diagnostický krok, keď zaberie, potvrdzuje to histamínovú intoleranciu. Ale tá má svoju príčinu. My ju nepoznáme, ale snažíme sa vyhýbať histamínu. Keď nasadím nízkohistamínovú diétu, môže sa mi stav polepšiť, ale neodstraňujem príčinu, len znižujem príjem histamínu.
U pacientov s HIT príznakmi v tráviacom systéme je to cesta obmedzovania čoraz väčšieho množstva potravín.
Nízkohistamínová diéta by sa mala držať len štyri až šesť týždňov na regeneráciu čreva. Postupné pridávanie potravín môže pomôcť odhaliť problémovú potravinu. Mnohokrát je však reakcia pri potravinovej intolerancii pomalá, zákerná a ťažko odhaliteľná. Ak sa stav vráti, je vhodné začať pátrať po príčine.
Môžu akútne pomôcť pri histamínovej intolerancii antihistaminiká?
Keď už je histamín vyplavený, tak užitie antihistaminika má len malý efekt. Niektorí pacienti užívajú antihistaminiká pravidelne, čo blokuje aspoň čiastočne nežiaduce histamínové reakcie. Opäť sa však obchádza príčina.
Umelo podávané enzýmy typu Daosin tiež zrejme problém neriešia.
Je to neefektívna a drahá cesta. Dá sa použiť výnimočne, keď viem, že si chcem pri nejakej príležitosti dopriať problémovú potravinu, alkohol.
Funkcia enzýmu DAO sa dokáže regenerovať spolu s črevnou bariérou, úpravou mikrobioty. Teda vtedy, ak naozaj odstránim príčinu HIT. Medicína dôkazov na túto otázku odpoveď nemá, ale podľa mojich skúseností cielená eliminačná diéta podľa IgG protilátok dokáže i toto.
Keď sa histaminik pozerá na vianočné menu, tak z neho nemôže podľa odporúčaného zoznamu potravín takmer nič. Kvasená kapusta je problém, ryba je problém, orechy i čokoláda môžu byť problém… Môže si vôbec užiť Vianoce?
Za dva týždne sa zázraky neudejú. Určite si histaminici nemôžu sadnúť za stôl a jesť všetko, čo ostatní členovia rodiny. Ale sú Vianoce a niečo si chceme aj dopriať.
Moja praktická rada na výnimočné situácie, napríklad Vianoce, je užiť pred večerou tabletku čierneho uhlia a jesť detské porcie. Problémovú potravinu čierne uhlie aspoň čiastočne zadrží, absorbuje na svoj povrch a tým bráni alebo znižuje reakciu. Problém, že sa s čiernym uhlím do tela nevstrebajú ani živiny, jednorazovo prežijem. Nehovorím, že to je univerzálny recept a zaberie všetkým, ale určite sú pacienti, ktorým to pomôže.
Vianoce však vidím skôr ako výzvu. Ako možnosť zamyslieť sa nad príčinou svojich dlhodobých tráviacich ťažkostí, čas, keď si môžem v pokoji niečo prečítať, naštudovať a do nového roka si dať záväzok, že spravím všetko, čo je v mojich silách, pre regeneráciu črevnej bariéry. Ak sa naštartujeme na zmysluplnú diétu, tak budúce Vianoce si budeme môcť dopriať o niečo viac a budeme sa cítiť celkovo lepšie.