Video a podcast OTVORENE s Michalom Magušinom 03. máj 2021

Advokát Kubina Úmysel skrátiť dĺžku väzby sa mi zdá byť nepoctivý

Michal Magušin
Michal Magušin

Advokát Peter Kubina vysvetľuje, ako u nás funguje väzba, či je príliš dlhá a prečo by sme sa mali skôr zamerať na jej podmienky.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Michal Magušin

Advokát Peter Kubina vysvetľuje, ako u nás funguje väzba, či je príliš dlhá a prečo by sme sa mali skôr zamerať na jej podmienky.

Politici chcú skracovať dĺžku väzby. Chcú tým len dostať z väzenia „svojich ľudí“ alebo máme s väzbou na Slovensku naozaj systémový problém? Advokát Peter Kubina vysvetľuje, čo to je väzba, aká je jej dĺžka a podmienky, a hovorí aj o tom, prečo by sa podľa neho dĺžka väzby skracovať nemala a mala by sa otvoriť skôr diskusia o tom, v akých podmienkach žijú ľudia, ktorí sú väzobne stíhaní.

V médiách rezonujú prípady ľudí, ktorí sú už niekoľko mesiacov vo väzbe. Z úst niektorých politikov zaznieva, že je neprijateľné, aby boli ľudia celé mesiace vo väzbe len na základe výpovedí jedného či dvoch „kajúcnikov“ s pochybnou povesťou. Je toto spochybňovanie postupu policajtov, prokurátorov a sudcov namieste?

V lepšom prípade by išlo o veľmi zjednodušené videnie situácie. V horšom prípade ide o politické tvrdenie bez znalosti spisu. Na začiatku veľkého počtu trestných stíhaní stojí výpoveď jedného či viacerých svedkov, ale cesta od momentu prvej výpovede až po moment, v ktorom je niekto obvinený a vzatý do väzby, je pomerne dlhá a komplikovaná. Dĺžku tej cesty a to, čo všetko sa musí urobiť, nikto nevidí. Verejnosť sa o tom dozvie až vtedy, keď niekoho zadržia, čo je väčšinou aj moment, keď voči danému človeku vznesú obvinenie a navrhnú ho vziať do väzby.

Niektorí politici argumentujú, že väzba trvá neprimerane dlho. Aké sú u nás vlastne lehoty väzby?

Základná lehota väzby je sedem mesiacov. Je to lehota, počas ktorej musí povinne dôjsť k posúdeniu toho, či väzobné dôvody naďalej trvajú. Má to svoje dôvody, počas tohto obdobia má prebehnúť vyšetrovanie bez toho, aby ho niekto maril. Samozrejme, v tom vyšetrovaní má obvinený aj jeho obhajoba určité práva. Napríklad sa po vznesení obvinenia musia opäť vypočúvať svedkovia, ktorí vypovedali predtým, alebo keď sa niekomu rozšíri obvinenie, treba výpovede opakovať... Teda prípravné konanie je u nás nastavené tak, že obhajoba a obvinený majú pomerne široké práva. Sedem mesiacov je teda lehota, v ktorej sa väčšinou vyšetrovanie dá stihnúť tak, aby mohla svoje práva realizovať aj obhajoba. Keby u nás mala obhajoba v prípravnom konaní menšie práva, napríklad ako v Českej republike, potom by bolo namieste uvažovať aj o skrátení lehoty väzby.

Zmenilo sa len to, že vo väzbe skončili nominanti týchto politických síl.Zdieľať

Koaliční politici momentálne prišli s dvoma návrhmi na zmenu lehôt väzby. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková hovorí o skrátení lehoty na 5 mesiacov, poslankyňa Hajšelová zo Sme rodina predstavila návrh, ktorý skracuje všetky lehoty pri väzbe. Čo na tieto návrhy hovoríte?

Predovšetkým sa mi nepáči, že sa tieto snahy skrývajú za tvrdenie, že meníme podmienky výkonu väzby a že chceme, aby sa ľuďom väzba ľahšie znášala. Takto to nie je. Lehota je lehota a podmienky sú podmienky, napríklad akú máte celu, ako často sa môžete stretávať s rodinou a vôbec sa to netýka času. Myslím si, že práve tieto podmienky by si u nás zaslúžili skutočnú pozornosť, lebo podmienky výkonu väzby sú často prísnejšie ako podmienky výkonu trestu, pričom životné podmienky vo väzbe – ako cela alebo hygiena – sú rovnaké ako vo výkone trestu. Tu by to bolo treba oddeliť, aby bolo jasné, že väzba je niečo iné ako výkon trestu, že daný človek potrebuje byť istý čas izolovaný, ale ho tým netrestáme.

Vy určite viete, v akých podmienkach sú vaši klienti, ktorí sú vo väzbe. Sú to neľudské podmienky?

Nie je to hotel. Možno to je podobné, ako boli vysokoškolské internáty v časoch, keď som študoval. Rozhodne to nie je miesto, kde by niekto chcel stráviť čo len jeden deň. Ale nebolo by poctivé povedať, že to je stredoveká mučiareň alebo nejaká plesnivá pivnica. Podmienky výkonu väzby zodpovedajú tomu, čo by sme si predstavovali pod výkonom trestu. Myslím si, že keď niekomu naozaj záleží na zmene podmienok väzby, tak toto by mal byť cieľ jeho aktivít a je tam čo zlepšovať.

Podmienky výkonu väzby upravuje zákon o výkone väzby. Právne podmienky väzby – začiatok, trvanie, skončenie – upravuje trestný poriadok. Túto diskusiu rozpútali politické sily, ktoré tu veľmi dlhý čas vládli a mali aj väčšinu, ktorou mohli túto situáciu zmeniť lusknutím prsta. Nestalo sa tak. Čo sa odvtefdy zmenilo, prečo na tom niekomu tak záleží? Nezmenili sa ani podmienky vo väzbe, ani trestný poriadok, nezmenili sa ani orgány činné v trestnom konaní. Zmenilo sa len to, že vo väzbe skončili nominanti týchto politických síl. Asi im tam nie je dobre, preto asi vznikla snaha nejako im pomôcť.

Keď sa pozriete na to, kto je dnes vo väzbe, nedá sa ubrániť pocitu, že primárna motivácia týchto aktivít nie je úprimná snaha o zlepšenie podmienok slovenských väzňov, ale je za tým možno niečo iné.Zdieľať

Lenže legislatívne aktivity, ktoré som spomínal, sú z dielne vládnej koalície – pani ministerky Kolíkovej a strany Sme rodina...

Áno. Lenže to nebol prvý krok, niečím to bolo vyvolané. A prvé hlasy volajúce po skracovaní väzby smerovali z tábora politických síl, ktoré boli pri moci počas posledných rokov. Vládny návrh zákona z dielne ministerky Kolíkovej je pomerne rozumný kompromisný návrh, ktorý toho až tak veľa nemení.

Skracuje lehotu kolúznej väzby na päť mesiacov, ale zároveň sú tam výnimky, ktoré zabezpečujú, že sa to netýka organizovaných zločineckých skupín, rovnako sa to netýka ľudí, u ktorých boli kolúzne aktivity zaznamenané už pred vzatím do väzby, čo je, mimochodom, veľká väčšina ľudí vzatých do kolúznej väzby. To, že je táto zmena rozumná a neproblematická, vidíme aj z toho, že tí, ktorí možno chcú pomôcť svojim kamarátom, majú výhrady a presadzujú ešte väčšie skrátenie väzby.

... tým narážate na návrh poslankyne Hajšelovej zo Sme rodina?

Ani neviem, od koho ten návrh je. Narážam skôr na jeho obsah. Vyzerá to tak, že sme si z českého trestného poriadku vybrali jednu vetu, ktorá hovorí, že základná lehota kolúznej väzby sú tri mesiace, ale je to úplne vytrhnuté z kontextu, ktorý som už spomínal – napríklad obhajobné práva. A otázka potom znie tak, že kto tým čo sleduje. Keď sa pozriete na to, kto je dnes vo väzbe, nedá sa ubrániť pocitu, že primárna motivácia týchto aktivít nie je úprimná snaha o zlepšenie podmienok slovenských väzňov, ale je za tým možno niečo iné.

Podľa vášho názoru teda diskusia o skracovaní lehôt nie je namieste a diskutovať treba o zmene podmienok väzby?

Áno. Zmena podmienok väzby by sa mala riešiť v prvom rade. Zmeniť by sa malo to, aby už prvý pohľad na väzenskú celu nepôsobil tak, že človek vo väzbe ide natvrdo do väzenia na výkon trestu. Alebo aby inak vyzerala komunikácia s vonkajším svetom, možnosti návštev, alebo aby boli širšie možnosti sebarealizácie. Keď dnes sedíte v kolúznej väzbe, dostanete kôpku žiadaniek a osobitne žiadate o balík z domu, o televízor, o návštevu – a všetky tieto veci musí posúdiť vyšetrovateľ. Sme v 21. storočí, komunikujeme hlavne elektronicky. No vo väzbe to funguje tak, že sa kôpka papierov zabalí, pošle na políciu. Tam to istý čas trvá, opäť sa to zabalí a pošle naspäť. V dnešnej dobe by sa to dalo realizovať oveľa jednoduchšie a podmienky väzby by to poľudštilo. To však nemá nič spoločné s lehotami.

Čo sa týka lehôt, musíme v prvom rade povedať, že naše nastavenie je plne v súlade s judikatúrou Európskeho súdu pre ľudské práva i s Dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Po druhé, máme to tu dlhé roky, funguje to a nikto doteraz proti tomu neprotestoval. Bavme sa aj o tom, ale robme to s poctivým úmyslom, a nie preto, že chceme dostať nejakého konkrétneho človeka von z väzby – napríklad preto, aby nezačal „hovoriť“ viac, ako nám je príjemné.

❓Prečo je dôležité uvedomiť si, že väzba nie je trest?

❓Prečo sa na Slovensku najviac diskutuje o kolúznej väzbe, ktorá je režimovo najprísnejšia?

❓Máme u nás neprimerane dlhé trvanie väzby? Prečo sa tieto lehoty snažia niektorí politici skrátiť?

Odpovede na tieto otázky a celý rozhovor s Petrom Kubinom si môžete pozrieť v tomto videu na Postoj TV:

 

Ak naše diskusie radšej počúvate vo forme podcastov, nech sa páči:

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0