Politika 15. apríl 2021

Matovičova tlačovka Čo nové sme sa po dvoch hodinách dozvedeli o Sputniku?

Lukáš Kekelák
Lukáš Kekelák

Expremiér Igor Matovič na tlačovke vyhlásil, že vinou Zuzany Čaputovej a Zuzany Baťovej môžeme prísť o Sputnik.

Expremiér Igor Matovič na tlačovke vyhlásil, že vinou Zuzany Čaputovej a Zuzany Baťovej môžeme prísť o Sputnik.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Lukáš Kekelák

Čo nové sme sa po dvoch hodinách dozvedeli o Sputniku?
Foto - TASR/Dano Veselský

Ak odhliadneme od politického teátra, ktoré sprevádzala dlhočizná tlačovka Igora Matoviča na Úrade vlády v neprítomnosti premiéra, od ostrej kritiky prezidentky a útokov na šéfku ŠÚKL Zuzanu Baťovú, vystúpenie ministra financií obohatilo vývoj kauzy Sputnik o tieto nové informácie:

Vakcína Sputnik V obstála vo všetkých 14 skúškach, ktoré sa vykonali v laboratóriách Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied. Napriek tomu ňou nebudeme očkovať, pretože Rusi žiadajú, minimálne to tak tvrdí expremiér, aby sa nezačalo s očkovaním skôr, než vakcína prejde kontrolou v maďarskom OMCL laboratóriu. To potrvá minimálne dva týždne. Ak by však ŠÚKL nespochybnil reputáciu vakcíny, mohli sme ňou podľa Matovič už očkovať.

Kým nedôjde k posúdeniu vakcíny, ďalšie dodávky Sputnika na Slovensko neprídu. Očkovať Sputnikom tak začneme najskôr až na začiatku mája.

Samozrejme, aj to len v prípade, ak si Rusi vakcínu nevezmú späť. Ako vyhlásil Matovič, Rusi vrátili platbu za dodávky Sputnika, ktorá prišla dnes, čo podľa expremiéra naznačuje, že o vakcínu môžeme definitívne prísť. Prečo však tak spravili nevie a ani sa zatiaľ na to nepýtal.

Neskoré uhradenie dodávok vakcín má byť aj oficiálnym dôvodom, prečo ruská strana vypovedala zmluvu. Prečo ministerstvo zdravotníctva zaplatilo za dodávky Sputnika až 6. apríla, hoci dorazil 1. marca, stále nevieme.

Matovič však tvrdí, že nezaplatenie dodávok je len zámienkou vypovedania zmluvy. Podľa Matoviča svedčí o tom aj to, že ruská strana k omeškanej platbe neposielala žiadne upomienky. Hlavným dôvodom má byť podľa jeho slov únik a následné zverejnenie kritického stanoviska Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv, ktorý mal viest k „poškodeniu dobrého mena a cti Ruska.“ Rovnako aj to, že sa vakcínou dodnes ešte neočkuje.

Matovič podľa vlastných slov nečítal zmluvu o dodávkach vakcín Sputnik V, ktorú s Rusmi vyjednával. Tvrdí, že ho zaujímala iba cena, množstvo dodávok a čas dodania. Ostatné má mať na starosti ministerstvo zdravotníctva. Do Ruska tiež letel bez prečítania si stanoviska ŠÚKL. Rovnako nehovoril ani so šéfkou Zuzanou Baťovou. 

Stále tak nevieme, či je v zmluve podmienkou preverenie vakcíny v OMCL laboratóriu. Ak by to aj v zmluve nebolo, podľa Matoviča to malo byť ŠÚKL-u jasné.

Prečo nebola zverejnená ani časť zmluvy k Sputniku V, je podľa Matoviča otázka na právnikov, nie na neho. On sám by ju zverejnil.

Expremiér tiež povedal, že minulý týždeň letel do Moskvy so šéfkou medzinárodných vzťahov na ministerstve zdravotníctva Gabrielou Urbanovou. Tá mala byť s ním ako jediná aj na rokovaní so šéfom Ruského fondu priamych investícií Kirillom Dmitrijevom.

Tiež sme sa dozvedeli, že zmluvu s Rusmi podpísal exminister zdravotníctva Marek Krajčí. Ten tiež podpísal kontrolu vakcíny Sputnik V v laboratóriách SAV, čo mal podľa Matoviča ministerstvu odporučiť samotný ŠÚKL. Požiadal o to rezort zdravotníctva prostredníctvom mailu.

Počas tlačovej konferencie expremiér prečítal nielen tento mail, ale simultánne prekladal aj mail ŠÚKL-u adresovaný 30-tke OMCL laboratórií v Európe. Z nich odpovedalo len osem. Štylizácii mailu Zuzany Baťovej bude určite ešte venovaná mediálna pozornosť, pasáž, ktorú citoval Matovič, budí dojem, akoby ŠÚKL žiadal laboratóriá o posúdenie len pro forma a bez skutočného záujmu nechať pretestovať náš Sputnik na certifikovaných pracoviskách.  

Matovič vedcov podľa vlastných slov neurazil, tých mala uraziť svojím konaním práve šéfka ŠÚKL-u na adresu Sputnika. Minister financií Zuzanu Baťovú obvinil zo sabotáže voči Sputniku, a to na základe jej stanoviska k ruskej vakcíne, ale hlavne konštatovaním, že Sputnik V v 40 krajinách spája len názov. Označil to za najväčšie zlyhanie slovenskej vedy za posledné desaťročia.

Po tejto tlačovej konferencii však stále nevieme, či nám Sputnik na Slovensku aj zostane. Sú totiž náznaky, že ministerstvo zdravotníctva na čele s novým ministrom by bolo možno najradšej, keby sa Sputnik vrátil späť do Ruska. Mohlo by tomu nasvedčovať aj vrátenie omeškanej splátky od Rusov.

Po tomto humbuku by to bolo síce viac ako absurdné, ale v cirkuse okolo ruskej vakcíny je už len málo vecí, ktoré by dokázali prekvapiť.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0