Politika Hegerova vláda 22. február 2021

Boris Kollár Matovič chystá veľké veci. My ich podporíme

Dag Daniš
Dag Daniš

Rozhovor s predsedom parlamentu Borisom Kollárom o pomeroch v koalícii, vakcínach a plánoch vlády na masívnu podporu rodín. 

Rozhovor s predsedom parlamentu Borisom Kollárom o pomeroch v koalícii, vakcínach a plánoch vlády na masívnu podporu rodín. 

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Dag Daniš

Matovič chystá veľké veci. My ich podporíme
Postoj

Boris Kollár, líder Sme rodina a predseda parlamentu, tvrdí, že médiá sa k nemu správali nefér. V čase, keď bol po autonehode, sa nemohol hýbať a reagovať na obvinenia o jeho sporoch so zdravotnými sestrami v nemocnici. 

Kollár hovorí, že dlho rešpektovali pravidlá hry, no keďže dvaja koaliční partneri na seba neustále verejne útočia, zmenia aj oni prístup a budú otvorenejšie hovoriť o problémoch v koalícii. Prípadne sa odmietnu zúčastniť na rokovaniach, ktoré nikam nevedú – ako to urobil minister Milan Krajniak. 

Po voľbách ste začínali ako jeden z najdôveryhodnejších lídrov. Teraz sa potácate niekde medzi Kotlebom a Ficom, podobne sú na tom preferencie vašej strany, okolo päť percent…

Čo by dali iní za päť percent.

To máte skromné ambície.

Nie, nemám skromné ambície. Tri mesiace som bol po ťažkej automobilovej nehode, ležal som pripútaný na lôžko, nevedel som pohnúť prstami. Dostal som možnosť liečiť sa v bratislavskej nemocnici s tým, že sa o mňa budú môcť starať aj moji blízki. Využil som túto možnosť a celé som si to zaplatil.

V čase, keď som sa nevedel hýbať, som sa dočítal, že som sa vraj sťažoval na sestričky, aby im krátili prémie, že som ich vraj neskôr dal vyhodiť a podobné nezmysly. Toto bol čistý mediálny hyenizmus.

Vy tvrdíte, že médiá si to celé vymysleli?

Áno, vymysleli. Nijaká sestra kvôli mne neprišla o prémie ani o prácu…

Čiže vy ste sa na ne nesťažovali?

Áno, sťažoval som sa, keď na mňa jedna zo zdravotníčok navrieskala. Toto považujem za neprijateľné, aby personál nemocnice po ktoromkoľvek pacientovi či klientovi zvyšoval hlas, čiže len som sa posťažoval a požiadal, aby to nerobili. Nič viac. Nie je pravda, že som žiadal postihy. Mrzí ma, že tri mesiace som na tieto klamstvá nemohol reagovať, keďže som sa nevedel hýbať. Samozrejme, že potom vám podpora padne.

Nebude to aj tým, že sme veľa počúvali o vašom súkromí a menej o vašej politike a o vašom programe?

Ja som do politiky nešiel, aby som sa predvádzal, ale aby som realizoval konkrétne sľuby. Podarilo sa nám napraviť niektoré dôchodkové nespravodlivosti a zrušiť doplatky za lieky pre tých, ktorí to najviac potrebujú. A pracujeme aj na tretej priorite, teda na exekučnej amnestii.

Ďalšia vec, ktorá vám neprospieva: pri sporoch o pandemickú politiku a pri rozhodnutiach vlády vás nepočuť, ste ticho, vôbec nevieme, čo si myslíte a na ktorej strane stojíte.

My sme v prvom rade dobrý, spoľahlivý koaličný partner. A aj preto sme stranou s najväčším koaličným potenciálom do budúcnosti. Dobrý partner nie je ten, kto okamžite vyťahuje von každú zvadu alebo kto najskôr niečo dohodne, a potom to na druhý deň spochybňuje a zosmiešňuje.

Rozumiem, no zároveň je asi nesprávne byť pri kľúčových témach ticho.

My sme nikdy ticho neboli, len sme hovorili tam, kde sa to má, na koaličnej rade a vo vláde. Iní sa týmito pravidlami neriadili a koalícii, teda aj našej strane, to škodí. Preto keď sme videli, že to po 10 mesiacoch nekončí a tí dvaja v útokoch pokračujú a ďalej sa vzájomne verejne napádajú, tak sme si povedali, že už aj my toho máme plné zuby a že zmeníme stratégiu.

Nie, nebudeme útočiť, len sa postavíme a pomenujeme, kto a prečo robí problém. Keď naši partneri zistia, že ich hádky už nikoho nezaujímajú a že im škodia, tak s tým prestanú.

Pandemická politika vlády vyzerá zle, jej výsledky vyzerajú zle, komunikácia vyzerá zle. Cítite spoluzodpovednosť za tento stav?

Iste, každá vládna strana nesie zodpovednosť. A nesie ju aj slovenská spoločnosť. Pravidlá treba dodržiavať. Len je to dosť ťažké, keď ich spochybňuje opozícia, ukazuje, že netreba nosiť rúška, keď prezidentka hovorila o otváraní škôl v čase, keď inde v Európe riešili lockdown. Áno, máme veľmi zlé čísla a musíme s tým niečo urobiť, no opakujem, všetci sme zodpovední za to, ako spoločne zvládame alebo nezvládame pandémiu.

Nedozrel podľa vás čas na reformu práce koalície? Je zjavné, že nefunguje riadenie, nefunguje rozhodovanie, improvizuje sa…

Improvizuje celý svet, nikto nemal dopredu nachystané riešenia a manuály. 

Áno, lenže práca slovenskej vlády pôsobí viac chaoticky ako vlády iných európskych krajín.

Postupy slovenskej vlády sú podobné ako v Rakúsku či v iných krajinách. Problém je v komunikácii rozhodnutí.

Problém je vo výsledkoch.

Výsledky sú zlé, no treba aj povedať, čo je za tým. Máme najviac ľudí v Británii, myslím z okolitých krajín, agresívna britská mutácia sa u nás veľmi rýchlo rozšírila a komplikuje to výsledky pandemických opatrení. Ďalej trpíme aj tým, že veľa ľudí na Slovensku neverí na Covid, vníma to ako „chripôčku“. V prvej vlne sme mali výborné výsledky, lebo každý sa toho bál. Dnes je problém aj v tom, že každý minister oznamuje a žiada niečo iné, jeden chce v covid-automate to, druhý hento…

Veď aj v tom je problém, že nemáte nastavené pravidlá rozhodovania a komunikácie.

Pravidlá sú, len dvaja partneri ich nedodržiavajú.

Ste považovaný za jediného koaličného lídra, ktorý má vplyv na premiéra. Nechcete to využiť a presadiť zmeny štýlu v riadení koalície?

To sú také mýtické skazky, že mám vplyv na premiéra Matoviča.

Na Sulíka je alergický, s Remišovou sa nerozišli v dobrom, s vami vychádza.

Na mňa alergický nie je z jedného dôvodu. Ja keď mám výhrady k tomu, čo robí, tak si s ním sadnem a poviem mu to medzi štyrmi stenami. Nemám iný či väčší vplyv, mám len iný prístup ku komunikácii a k dohodám.

Počuli sme, že v posledných týždňoch tu funguje niečo ako paralelné koaličné rady. Skupina kľúčových ľudí sa z koaličnej rady dvihne a presunie sa do miestnosti, kde sa robia rozhodnutia, hoci oficiálna koaličná rada sedí ďalej a bez záverov. Je to tak?

Pobavili ste ma. Je pravda, že koaličné rady sa konajú na Úrade vlády, aby sme mali veľkú miestnosť a dodržané odstupy. A pravda je aj to, že niekedy trvajú koaličné rady šesť hodín. Čiže často sa stane, že niektorí sa dvihnú, idú sa vedľa najesť a tam diskutujú. To je celé. Separátne chodíme jesť, nie rokovať.

Asi nie je celkom normálne, keď koaličná rada trvá šesť hodín.

Nie, samozrejme, nie je to normálne. Koaličná rada má trvať hodinu, dve.

Kde je chyba? Kto to tam kazí?

Každý. Lebo každý má dojem, že práve jeho bod treba riešiť dve hodiny. A potom sa takto rieši ďalší a ďalší.

Ukazuje to skôr na to, že koaličným lídrom chýbajú skúsenosti s riadením.

Všetci vieme, ako sa to má robiť, no zároveň každý chce veľa priestoru a času pre seba a svoje priority, to je politika. Na koaličnej rade býva v programe 10 – 15 bodov, každý trvá hodinu, čiže väčšinou koaličná rada mnohé body ani len neotvorí. Áno, je to slabina vlády.

Pôsobí to veľmi zle, keď sa celé hodiny radíte a časom aj tak dohody neplatia a všetko je inak.

Hneď na druhý deň je to inak.

Potom tam ale sedíte celé tie hodiny zbytočne.

Áno, preto sme si už povedali dosť. Nebudeme sa zúčastňovať na rokovaniach, ktoré nikam nevedú, ako to minule odkázal Milan Krajniak.

Slovensko asi čaká referendum o predčasných voľbách. Aká bude taktika koalície a vašej strany?

Moja taktika nebude nijaká. Referendá majú predpísané postupy a treba ich rešpektovať.

Myslel som, či budete ľudí vyzývať, ako sa postaviť k tejto téme.

Referendum je nástroj, ktorý má v rukách opozícia, resp. spoločnosť. Nebudem nikoho k ničomu vyzývať. My máme priority exekučnú amnestiu a výstavbu nájomných bytov.

Čisto hypoteticky, že ak by bolo referendum úspešné, ako by ste sa zachovali?

Čisto hypoteticky, ak by bolo úspešné, zvolám schôdzu parlamentu k tomuto bodu, ako káže zákon a dám hlasovať.

A ako by ste hlasovali vy?

Tak, ako by vyzerali závery referenda.

Veríte, že vládna koalícia v súčasnej podobe vydrží celé štyri roky?

Prepáčte, mám veriť, že by sme chceli vládnuť so Smerom alebo so Smerom II či s kotlebovcami? Musíme to udržať.

S kým si viete a s kým si neviete predstaviť spoluprácu po ďalších voľbách. Skúsme to anketovo. S Ficom si viete predstaviť spoluprácu?

Nie.

S Pellegrinim?

Štyri roky si počkáme, ako sa bude správať. Pred voľbami vám odpoviem. Pre nás je podstatné, aby naši partneri nemali nijaké väzby na oligarchov.

To sa možno podarí aj pri Hlase, keďže oligarchovia smerujú za mreže.

Vidíte, to je tiež riešenie. (Smiech.)

Na prelome rokov sa údajne v koalícii riešila možná výmena premiéra – v prípade, ak by sa chcel Matovič sám stiahnuť, o čom údajne uvažoval. Hovorili ste o tejto téme s Matovičom?

So mnou o tom nikto nehovoril.

Vyhlasujete, že ste konzervatívna a národná strana. Ako sa to prejavuje?

Nie sme katolícka strana, ale konzervatívna, hľadáme si partnerov medzi národnými stranami, dobre vychádzame so Salvinim. Chceme Európu národov a Európu národných štátov, ktoré si zachovávajú svoju identitu.
 

Čítajte tiež


Igor Matovič na facebooku naznačil, že chystá anketu a následne plány na podporu rodín. Viete, o čom písal?

Viem, o čom písal, ale podrobnosti musí predstaviť pán premiér.

Kedy vám to spomínal?

Asi pred troma týždňami. To bude absolútne prevratná vec, ak sa mu to podarí presadiť.

Prevratná v zmysle podpory rodín?

Prevratná v zmysle podpory rodín.

Materiálnej a finančnej?

Áno.

Koľko to bude stáť štátnu kasu?

To bude stáť veľmi veľa peňazí. Veľmi veľa.

Čiže je otázne, či sa na to nájdu zdroje?

Nie, na to sa nájdu. Lenže musí to schváliť vládna koalícia a vláda. Musíte si počkať, kým to premiér sám predstaví, za nás viem povedať len toľko, že ide o skvelé a naozaj veľké zmeny v podpore rodín a my ich určite podporíme.

Dáte sa zaočkovať?

Dám.

Čo bude s ľuďmi, ktorí z rôznych dôvodov očkovanie odmietajú? Povedzme preto, že vakcíny neboli dlhoročne testované, úrady ich schválili len zrýchlene na podmienečné použitie a výrobcovia odmietli niesť zodpovednosť za svoje vakcíny…

Očkovanie proti Covidu musí byť dobrovoľné a nikto si ho nesmie nijako vynucovať.

To znie pekne, lenže pôsobí to len formálne, podobne ako pri „dobrovoľnom testovaní“. Akonáhle narazíme na bežnú prax, zistíme, že testovaním (očkovaním) sa podmieni množstvo vecí, vrátane cestovania, nakupovania, práce. Nemalo by sa toto všetko upraviť zákonmi, aby v tom boli pravidlá?

Osobne si myslím, že svet, nie Slovensko, donútil ľudí očkovať sa. Chce ísť niekto na dovolenku? Asi tam budú žiadať očkovanie. Chcete tam letieť? Asi budú letecké spoločnosti žiadať očkovanie. A takto môžem pokračovať pri rôznych témach.

Ide skôr o to, aby bolo zo zákona a z právneho poriadku jasné, do čoho môžete ľudí nútiť a do čoho nie – aby to nedopadlo ako pri testovaní, ktoré sa tvárilo dobrovoľne a napokon bolo povinné.

Určite nikdy nedovolíme, aby bola práca podmienená očkovaním.

Vo vláde sme mali spor o ruskú vakcínu Sputnik V. Podporujete rokovania s ruskou stranou?

Podporujeme zámer vlády v jej rokovaniach o získanie vakcíny Sputnik.

Neobávate sa rizík pri vakcíne, ktorá zatiaľ nebola schválená vo väčšine krajín?

Riziká sú všade, nielen pri vakcíne Spuntik. Ľudia by mali mať možnosť vybrať si z viacerých vakcín, ktoré budú schválené na používanie. Vakcíny zatiaľ nie sú a my potrebujeme zaočkovať čo najviac záujemcov.

Ak by sa ďalej vyhrocoval konflikt medzi Matovičom a Sulíkom, ako sa zachováte?

Postavím sa na stranu toho, kto bude v práve a kto bude mať pravdu.

To znie dojímavo. No predsa len, viete si predstaviť zoštíhlenie vládnej zostavy na trojkoalíciu?

Všetko sa môže stať. No nepreferujeme to.

Foto: Andrej Lojan

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0