Spoločnosť 09. november 2015

Ponúkajú vlastné byty, doučovanie slovenčiny či prácu

Pavol Rábara
Pavol Rábara
Do projektu Kto pomôže sa zapojilo už vyše tisíc ľudí, ktorí chcú pomôcť utečencom na Slovensku.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Pavol Rábara

Ponúkajú vlastné byty, doučovanie slovenčiny či prácu
Do projektu Kto pomôže sa zapojilo už vyše tisíc ľudí, ktorí chcú pomôcť utečencom na Slovensku.

Iniciatíva Kto pomôže už má spracované dotazníky od ľudí, ktorí sa prihlásili do projektu. A vyplynulo z nich niekoľko prekvapivých informácií o tom, v akej miere sú Slováci ochotní pomáhať utečencom.

Rodina Arsalanovcov z afganského Kábulu žije v utečeneckom pobytovom tábore v Gabčíkove už šesť mesiacov. (Foto – TASR/Vladimír Benko)

Pôvodným zámerom projektu, ktorý iniciátori zo Spoločenstva Ladislava Hanusa ohlásili v máji, bolo nájsť aspoň tisíc dobrovoľníkov a následne osloviť vládu, aby prijala sto utečeneckých rodín zo Sýrie a Iraku. Napokon sa aktivistom prihlásili dve tisícky ľudí ochotných pomôcť s integráciou. Medzičasom sa vláda rozhodla, že prijme sto kresťanských utečencov zo Sýrie s tým, že pri ich integrácii využijú dobrovoľnícku pomoc občanov.

Aktivisti z projektu Kto pomôže poslali všetkým prihláseným dobrovoľníkom podrobný dotazník, aby zistili, akú konkrétnu pomoc vedia ľudia poskytnúť. Dotazník napokon vyplnilo 1 033 dobrovoľníkov.

V zastúpení dobrovoľníkov výrazne dominuje Bratislavský kraj, odkiaľ je 569 ochotných ľudí, teda až 55 percent z celkového počtu. V ostatných regiónoch je približne po 50 dobrovoľníkoch, najmenej (21) dotazníkov prišlo z Prešovského kraja.

Priemerný profil dobrovoľníka: má 34 rokov, žije v Bratislavskom kraji a ponúka doučovanie slovenčiny. 

Veľa ľudí môže pomôcť s hľadaním ubytovania (506). Mnohí ponúkli, že budú prispievať utečencom na nájom. Až 166 ľudí je ochotných poskytnúť utečencom priamo ubytovanie. Ľudia ponúkajú samostatné časti domu, voľné izby, ale aj celé byty a domy. Našli sa aj takí, ktorí ponúkajú voľné domy na dva roky.

Ľudia ako pomoc najčastejšie ponúkajú doučovanie slovenčiny (847) a zapojenie utečencov do svojich komunít a spoločenstiev (862). Takmer polovica môže vyučovať náš jazyk raz za týždeň, niektorí aj viackrát do týždňa.

S hľadaním práce vie pomôcť 805 dobrovoľníkov, pričom väčšina je ochotná pomôcť pri príprave životopisu, alebo pripraviť či sprevádzať azylanta na pracovný pohovor. Priamo poskytnúť alebo sprostredkovať zamestnanie vie 137 ľudí.

Zaujímavosťou je, že medzi dobrovoľníkmi je 17 ľudí, ktorí ovládajú arabský jazyk.

Kto chce pomáhať utečencom (prehľad)

Dotazník vyplnilo 1 033 dobrovoľníkov.

506 dobrovoľníkov je ochotných pomôcť pri hľadaní ubytovania
383 ľudí je ochotných finančne prispievať na nájom
166 ľudí vie poskytnúť priamo ubytovanie
847 dobrovoľníkov je ochotných učiť slovenčinu/konverzovať po slovensky
773 ako laici
60 ako učitelia
805 dobrovoľníkov je ochotných pomôcť pri hľadaní práce
137 ľudí vie sprostredkovať alebo priamo poskytnúť zamestnanie
862 dobrovoľníkov je ochotných participovať na integrácii utečenca do komunity/spoločenstva, ktorého je momentálne členom
800 ľudí chce pomôcť utečencom zmysluplne využívať voľný čas
Z Bratislavy a okolia je 569 dobrovoľníkov
Priemerný vek dobrovoľníkov je 34 rokov


Foto - Anton Frič


Aktivistov z iniciatívy Kto pomôže najviac po vyhodnotení dotazníkov prekvapila ochota niektorých dobrovoľníkov poskytnúť vlastný dom alebo byt na obdobie aj dvoch rokov.

„Tak isto fakt, že skoro tretina ľudí je ochotná prispieť na nájom a niektorí dokonca sumou 200 eur mesačne,“ povedal pre Postoj Hugo Gloss z projektu. Podľa neho sú títo ľudia dôkazom, že Slováci sú ochotní reálne pomôcť ľuďom na úteku. „Čo z mediálneho pokrytia o náladách na Slovensku vôbec nebolo zjavné,“ dodal.

Projekt teraz čaká podľa Glossa profesionalizácia: „Budujeme systém, ktorý zabezpečí prípravu a kontinuálnu starostlivosť o dobrovoľníkov,“ uviedol. Chcú tiež získať potrebné financie na to, aby sa iniciatíve mohli venovať na plný uväzok.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0