Spoločnosť 19. január 2020

Let's talk about sport

Miroslav Lettrich
Miroslav Lettrich
Matej Tóth, Anastasia Kuzminová či Ján Volko sú nielen športovým, ale aj ľudským vzorom. Vďaka Bohu za nich!
Matej Tóth, Anastasia Kuzminová či Ján Volko sú nielen športovým, ale aj ľudským vzorom. Vďaka Bohu za nich!
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Miroslav Lettrich

Let's talk about sport
Foto – TASR/Martin Baumann

Bol som asi štvrták na základnej škole. Cieľom nášho školského výletu boli Vysoké Tatry. V pamäti mi utkvel obraz, ako na skokanských mostíkoch na Štrbskom plese trénujú poľskí skokani. V tom čase mali tuším len jedného známeho skokana – volal sa Pjotr Fijas, nepamätám si ho kvôli výkonom, ale najmä preto, lebo sa pred každým skokom pekne prežehnal.

My (vtedy to znamenalo Československo) sme boli svetová špička: mali sme Ploca, Parmu či Švagerka. Dnes nepoznám meno jediného slovenského skokana, len som zachytil správu, že nejaký mladý chlapec je vraj veľký talent. O skokanských mostíkoch na Štrbskom plese či v Tatranskej Lomnici sa ani nemusíme baviť. Zato v poľskom Zakopanom sa pravidelne konajú preteky svetového pohára.

Máme lyžiarku svetovej extratriedy, ale konanie svetového podujatia je u nás zázrakom, zatiaľ čo v susedných Čechách (tamojší najvyšší vrch by bol u nás priemerným lokálnym kopcom) sa svetový pohár v zjazdovom lyžovaní koná častejšie.

Tento rok Česko čakajú preteky svetového pohára napríklad v bežeckom lyžovaní, biatlone, snoubordingu, horskej cyklistike, vodnom slalome či akrobatickom lyžovaní. U nás aspoň vo vodnom slalome. Kde sú naše Tatry? Chopok? Osrblie? Kde je naša športová diplomacia?

Prečítajte si tiež:
Dvojaká úloha pre kresťanov v roku 2020

Jasné, namieste je aj debata o tom, akým spôsobom by mal štát podporovať šport. Je šport a jeho financovanie relevantnou témou na tomto portáli? Neviem. Možno pre mnohých je šport len nepodstatná zábavka a kto chce, nech si ju platí. Lenže šport má veľký výchovný potenciál. Dokáže človeka veľa naučiť o odriekaní, prekonávaní seba, trpezlivosti či o disciplíne.

Ale môže spôsobiť aj enormný tlak na výsledky, môže viesť nie k čestnosti a fair play, ale postoju, že k výsledku je možné si pomôcť aj podvodom. Môže v mladých chlapcoch vzbudiť sebavedomie, akoby už trikrát vyhrali Ligu majstrov, aj keď ešte nič nedokázali.

Som presvedčený, že v spoločnosti by mal byť morálne chápaný šport detí a mládeže široko podporovaný. V pondelok čaká vo švajčiarskom Lausaunne štart v snoubordingu na Olympiáde mládeže moje bývalé žiačky, tak držím palce!

A azda by bolo fajn aj u nás vidieť svetových športovcov, pretože nie sú len superhviezdami, ale pre mladých najmä inšpiráciou. Spomenie si Peter Sagan občas na amatérske preteky cyklistov, ktoré v Žiline organizovali saleziáni?

Matej Tóth, Anastasia Kuzminová či Ján Volko sú nielen športovým, ale aj ľudským vzorom. Vďaka Bohu za nich! Aj za šport.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0