Spoločnosť Kočnerova Threema 06. november 2019

Threema: Ako sa Kočner s advokátom chystali na prokurátora Špirka

Pavol Rábara
Pavol Rábara

Kočner sa cez Threemu bavil s advokátom Parom o odmene za podanie proti Špirkovi.

Kočner sa cez Threemu bavil s advokátom Parom o odmene za podanie proti Špirkovi.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Pavol Rábara

Threema: Ako sa Kočner s advokátom chystali na prokurátora Špirka
Marian Kočner a jeho advokát Marek Para na súde v kauze zmenky 5. novembra 2019. FOTO TASR – Martin Baumann

Keď disciplinárna komisia očistila v marci 2018 prokurátora Vasiľa Špirka, vyšlo na povrch, že známy advokát Marek Para sa stretával s vtedajším šéfom NAKA Petrom Hraškom. „Kategoricky však odmietam, že by som koordinoval postup voči Špirkovi,“ tvrdil pre Denník N Para. 

Čítanie Threemy však ukazuje, že osoba prokurátora Špirka ho zaujímala pomerne intenzívne – a rovnako aj jeho klienta Mariana Kočnera. 

„Spustíme kampaň“ 

Kočner so svojím obhajcom Marekom Parom cez Threemu komunikoval o viacerých témach, ich častým predmetom debaty bol aj prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Vasiľ Špirko. 

Advokát Para v tom čase obhajoval Ľuboša Vargu, odsúdeného na štyri roky za daňové podvody. Ako pripomínajú Aktuality.sk, podľa dohody o vine a treste, ktorú uzatvoril Varga s prokurátorom Špirkom, spôsobil štátu škodu približne 8,6 milióna eur. Išlo o kauzu Spirall Solutions, Vargovo meno figurovalo aj v tzv. panamských dokumentoch.

Prokurátor Špirko uzatvoril s Vargom dohodu o vine a treste 23. júna 2016. Päť dní predtým spolu spísali zápisnicu o trestnom oznámení, ktorá poukazovala na kauzu Tempest. Tá hovorila o podozrivom tendri na ministerstve vnútra, Varga mal podľa Špirka svedčiť proti „Robovi“ a „Janovi“. 

Lenže po tomto začali vyšetrovať nie tender, ale Špirka, ktorý čelil podozreniu, že zápisnicu s Vargom sfalšoval. Para totiž 28. júna 2016 so svojím klientom Vargom podali trestné oznámenie na Špirka, že zneužil ich súkromný rozhovor na spísanie zápisnice o podozrivom tendri. Varga podľa Denníka N tvrdil, že netušil, že Špirko spolu s ním spisuje trestné oznámenie, a myslel si, že sa len nezáväzne rozprávajú. 

Prokurátora Špirka obvinili zo zneužitia právomocí verejného činiteľa, po pár týždňoch však generálna prokuratúra obvinenie zrušila. Špirka však riešila ďalej disciplinárna komisia prokuratúry. Tá ho očistila až 1. marca 2018. 

Zhruba tri týždne pred tým, ako ho disciplinárka očistila, sa Para pýta cez Threemu Kočnera, či sa vie „spýtať Tibora, ako prebieha disciplinárka so Špirkom a či mám podať opravný prostriedok podľa 363 TP proti zrušeniu jeho obvinenia?“ Tiborom myslí vtedajšieho policajného prezidenta Tibora Gašpara.

„Viem,“ odpovedá Kočner. „Oki. Písal som Hraškovi, že zajtra či môžem 11:00 alebo 13:00 prísť za ním kvôli Orsagovi. Ešte nepotvrdil termín,“ pokračuje Para. 

Kočner mu odvetí: „Máš podať 363 a skúsiť to medializovať, aby bol Čižnár pod tlakom. Ale to si ešte preberieme. Zatiaľ priprav 363. A skúsime ju rozumne umiestniť,“ písal 20. februára 2018. 

Kočner s Parom sa bavia o „363 TP“ – o mimoriadnom opravnom prostriedku, ktorým môže generálny prokurátor zrušiť rozhodnutie prokurátora. V tomto prípade išlo Kočnerovi a Parovi o to, aby Čižnár zrušil rozhodnutie, ktorým zrušili obvinenie voči Špirkovi, teda chceli docieliť, aby bol Špirko opäť trestne stíhaný.

V ten istý deň sa Kočner ozve Norbertovi Bödörovi.  

„Vieš sa, prosím, spýtať kamoša, ako prebieha disciplinárka so Špirkom a či má Para podať opravný prostriedok podľa 363 TP proti zrušeniu jeho obvinenia? Lebo Para tam urobil peknú robotu a nakoniec je za k...a,“ píše Kočner. Za kamoša označujú taktiež vtedajšieho šéfa polície Gašpara. 

Bödör radí Kočnerovi, nech Para podá „opravný. A treba to skúsiť nejako medializovať. Aby bol Jar pod tlakom.“ 

Bödörov odkaz Kočner pretlmočí advokátovi a riešia, ako medializovať Špirka. Kočner mu navrhuje Plus 7 dní, zároveň ho ale brzdí: „Ale najprv priprav 363 a umiestnime ju. Potom spustíme kampaň,“ píše. 

Marek Para prichádza 22. júla 2019 na súd v kauze zmenky, kde obhajuje aj Pavla Ruska. FOTO TASR – Martin Baumann 

V prvý marcový deň sa v médiách objavila informácia, že disciplinárka oslobodila Špirka zo všetkých obvinení. 

Kočner pošle cez Threemu Parovi link na článok, doplní vulgarizmus a vzápätí si volajú. „Inak museli vedieť dopredu, ako to dopadne. Hraško mi to povedal asi týždeň aj týždeň a pol späť,“ dodal Para po vzájomnom telefonáte. 

S Hraškom sa podľa Threemy stretol Para 21. februára, zhodou okolností v deň vraždy Jána Kuciaka. Za šéfom NAKA bol Para evidentne kvôli Pavlovi Ruskovi, lebo následne Kočnerovi písal:  

„Dnes som celú kauzu vysvetlil aj Hraškovi. Podľa mňa sa mu páčila taktika. Nemal prehľad, ako moc sú dôkazne fprdelke. Povedal som mu, že podľa mňa odbornostne nie sú (speci tim) tak vybavení, aby zvládli túto kauzu. Akurát ma upozornil, že Polák, Kvasnica a Speci tim chce robiť mne zle.“ Polák bol vtedy advokátom Černáka, ktorý svedčil proti Ruskovi, že si objednal vraždu Volzovej, ktorú zastupoval Kvasnica. 

„Ty povieš koľko“

O pár dní (8. marca) prichádza pamätná tlačovka prokurátora Špirka pred budovou špeciálnej prokuratúry v Pezinku. Prokurátor vtedy novinárom vysvetľoval kauzu, o ktorej ho mal informovať Varga. Úplatok 200 miliónov eur bol údajne určený pre „Jana a Roba“. Špirko tiež naznačil, že za trestným stíhaním proti nemu je práve táto kauza miliónového úplatku a avizoval trestné oznámenie na Kaliňáka, Gašpara, Hraška a Krajmera za sabotáž. Vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák obvinenia označil za absurdné, spochybňoval tiež Špirkovu dôveryhodnosť. 

Vyhlásenie prokurátora Vasiľa Špirka pre budovou prokuratúry 8. marca 2018. 

V deň Špirkovej tlačovky Kočner s Parom nadávajú najmä na Čižnára. Para sa hnevá: „Môžem ich inak kašlať. Kašlali na mňa,“ píše a opäť spomína mimoriadny opravný prostriedok proti Špirkovi. „Jedine, že by Ti za tú 363 Kali zaplatil...“ píše mu Kočner. 

Neskôr sa začnú baviť o sume za „363-ku“. „O akej sume sa bavíme pri 363 TP?“ pýta sa Para. „Sumu stanovuješ Ty. Takže si povedz, nech to dám schváliť vopred. Aby som náhodou nemusel za nich doplácať 😁,“ reaguje Kočner. „😂😂😂😂Ok. Ty povieš koľko,“ pokračuje Para. „Nie. Do toho ma netlač. Daj si cenu za vypracovanie. To je Tvoja robota a Tvoja odmena. Ja sa pokúsim zariadiť ostatné,“ presviedča Kočner. „Ty si šéf,“ nedá sa advokát, na čo mu Kočner píše: „Prestaň. Ja by som to rozdelil na dve časti. Prvá za vypracovanie, druhá keď to prejde.“ „Hmmmmm, ok. Ale ešte jednu protislužbu budem chcieť. Premyslím sumu. Mohol by si mi dať tip,“ skonštatuje Para. „Ok. Premysli sumu aj protislužbu,“ dodá Kočner.

Hľadá sa písmoznalec

Na nasledujúci deň po Špirkovej tlačovke príde Kočner s novým návrhom. „Vedeli by sme Vargu presvedčiť, že to celé, čo je v tom TO si pripravil Špirko sám (Varga nevie z akých zdrojov) a Špirko ho donútil to podpísať? Varga za odmenu samozrejme,“ napísal Kočner. „Sadnem s ním,“ odpovedal Para. 

Potom sa bavia o tom, že by Para možno vedel cez písmoznalca dokázať, že podpis na zápisnici o trestnom oznámení je Špirkov, a nie Vargov. „Tak ja mám z kauzy SHARK, kde mi nechali Špirka na krku. Jeho vzory písma. Mám aj písmoznalca. Možno by som vedel zistiť aj bez skúšky písma (ktorú by musel aktívne spraviť Špirko). Že podpis na zápisnici Vargu je jeho,“ vysvetľuje Para. „Koho máš písmoznalca? Meno?“ vyzvedá Kočner. „Mám jednu Češku a zo SK poviem, keď zistím, v akom je vzťahu ku kauze Sabotáž.😂😂😂😂,“ dodal advokát. 

Zo záverov disciplinárnej komisie vyplýva, že z výsluchu Vargu existujú tri zápisnice, pričom dve sú preukázateľne podpísané Vargom – a na jednej je falošný podpis. Kto ho sfalšoval, sa nepreukázalo. Všetky tri zápisnice sú obsahovo identické. „To znamená, že určite nedošlo k falšovaniu obsahu a v zápisniciach je zachytené to, čo (Varga) oznamoval. Zdá sa nám nelogické, aby niekto falšoval podpisy na jednom z troch vyhotovení a aby sme toto vyhodnocovali ako disciplinárne previnenie (Vasiľa Špirka), keď žiadnym spôsobom nebolo zasahované do obsahu,“ uviedla disciplinárka. 

Podpisu venuje dvojica Kočner – Para aj konverzáciu zo 14. marca. Para sa dušuje, že dokáže, že falošný podpis je Špirkov. „Pomôžem Ti s tým. Dáme urobiť znalecký na USI Žilina,“ ponúka sa Kočner. „Netreba,“ odpisuje mu Para. No Kočner sa nedá. „Keď bude výsledok (že je to jeho podpis), tak ja osobne Ti to zobchodujem,“ dodáva. 

Prokurátor Špirko pred disciplinárnym pojednávaním v Košiciach 7. júna 2018. Špirka riešila disciplinárka aj za marcovú tlačovku, kde hovoril o podozreniach voči Kaliňákovi a Počiatkovi. Prokurátora za vystúpenie nepotrestali. FOTO TASR – František Iván

Orodovanie u špeciálneho prokurátora? 

Marek Para je tiež obhajcom Mariána Orsága z kauzy tunelovania eurofondov. V prípade je obžalovaných viacero ľudí, medzi nimi aj Matúš Rakovský, brat zavraždeného právnika a mestského poslanca Žiaru nad Hronom. 

Pred rokom médiá informovali, že práve Orságovi zmizol biely mercedes, na ktorom jazdila Alena Zsuzsová obvinená v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Orság podľa Plusky nahlásil na prokuratúre zmiznutie auta, podľa vlastných slov ho prenajal svojmu známemu Jozefovi Dučákovi. Ten figuruje v kauze Technopol Servis. 

Za Orsága sa prihováral aj Zsuzsovej známy Kočner. Napríklad 20. marca 2018 sa pýta Paru, či bol s vtedajším šéfom NAKA Hraškom kvôli Orságovi. 

V komunikácii s Norbertom Bödörom spomína Kočner stretnutie v zaujímavej zostave. „Dnes ráno bolo stretko: Dušan, Hraško, Kraimer, Para na tému Orság. Potrebujem Ti k tomu niečo povedať,“ napísal 5. februára 2018. Potom si telefonujú. 

O tri dni sa Kočner Bödörovi zase pripomína: „Skús toho Dušana presvedčiť na ten pokyn na Orsága.“ V polovici februára Kočner konštatuje, že „Orságh sa nezadaril. Nevadí. Marek zabojuje“. 

Postoj sa pýtal špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika na spomínané stretnutie v zostave on, Hraško, Krajmer a Para a tiež na to, či s Bödörom komunikoval o Orságovom prípade. 

Dušan Kováčik existenciu stretnutia nepoprel, v reakcii sa však ohradil voči vzťahu s Bödörom. „Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik sa ohradzuje voči podsúvanému nepravdivému tvrdeniu v otázke a prehlasuje, že vždy postupoval v trestných veciach v súlade so zákonom, žiadnej nepovolanej osobe neposkytol žiadne údaje z trestných vecí,“ uviedla hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. Kováčik zopakoval, že „informácie o neexistujúcom ,kamarátstve‘ s osobou Norberta B. má len z médií“. 

Hovorkyňa špeciálnej prokuratúry Tökölyová upozornila, že voči Orságovi vedú dve trestné veci. „Obe má pridelené iný prokurátor. Takže z uvedeného vyplýva, že sa konalo a koná v neprospech uvádzanej osoby,“ dodala hovorkyňa.

Postoj sa spýtal aj prokurátora Špirka, ako by charakterizoval vzťah s Parom. „Profesionálny, služobný, výlučne počas úkonov realizovaných na prokuratúre a súde,“ odkázal.

Marek Para na naše otázky do uzávierky neodpovedal. Cez jeho advokátsku kanceláriu sme sa ho pýtali na to, či komunikoval niekedy s Kočnerom o finančnej odmene za to, že podá mimoriadny opravný prostriedok voči Špirkovi. Tiež na to, či sa medzi februárom a májom 2018 stretol s riaditeľom NAKA Petrom Hraškom a či bol na spoločnom stretnutí s Kováčikom, Hraškom a Krajmerom. 

Hraško a Krajmer skončili vo funkciách, Hraško pre výsluch organizátorov protestov Za slušné Slovensko, Krajmer odišiel z pozície na NAKA po vražde Jána Kuciaka, keď čelil kritike za to, že bol na mieste činu. 

Informácie z Kočnerovej Threemy doteraz vyvolávali predovšetkým otázniky nad etikou a správaním niektorých členov sudcovského stavu. Čoraz viac sa zdá, že v tejto debate si svoju kapitolu zaslúžia aj advokáti. 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0