Spoločnosť Kočnerova Threema 17. október 2019

Threema: Kočner sa radil s predsedom súdu, na ktorom stojí prípad Lexu

Pavol Rábara
Pavol Rábara

Z Threemy vyplýva, že s Marianom Kočnerom mal dobrý vzťah aj predseda bratislavského súdu David Lindtner.

Z Threemy vyplýva, že s Marianom Kočnerom mal dobrý vzťah aj predseda bratislavského súdu David Lindtner.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Pavol Rábara

Threema: Kočner sa radil s predsedom súdu, na ktorom stojí prípad Lexu
David Lindtner pri zverejňovaní výsledkov volieb do Súdnej rady 30. mája 2012 v Omšení. Foto: TASR – Radovan Stoklasa

Premlčanie objednávky vraždy Silvie Volzovej, účinná ľútosť pre Ladislava Bašternáka, ale aj Božie mlyny. 

To sú niektoré z tém, o ktorých sa obvinený Marian Kočner rozprával od jesene 2017 do jari 2018 s predsedom Okresného súdu Bratislava III Davidom Lindtnerom. 

Vyplýva to z uniknutej komunikácie z mobilnej aplikácie Threema, ktorú má Postoj k dispozícii. 

Jednou z postáv, o ktorej sa doteraz v súvislosti s Kočnerovou Threemou nehovorilo, je predseda tretieho okresného súdu v Bratislave David Lindtner. 

Lindtner nie je medzi sudcami, ktorým polícia vzala mobilné telefóny pre podozrenie z kontaktov na Kočnera. Obaja si však podľa Threemy vymenili okolo 200 správ. Z ich komunikácie vyplýva, že sa minimálne raz stretli a viackrát si volali. 

Robil si žarty, že mu píše Lipšic

Komunikácia medzi Kočnerom a Lindtnerom v aplikácii Threema sa začala 3. októbra 2017. 

Kočner si chvíľu mohol myslieť, že mu píše advokát Daniel Lipšic. Sudca Lindtner sa mu totiž predstavil najprv ako D a potom ako Dl.

„Toto som nový ja. D.“ „Tak to je super. Len kua neviem ktorý D ? 😁“ „Dl“ „Tak už sme spárovaní, ale stále neviem s kým. 😜 Dop...e keby si napísal DL, tak viem. Ale DI som fakt nemohol uhádnuť 😜“ „Bál som sa, že si budeš myslieť, že ti píše Lipsic😂“ „😜😜😜“

V Threeme mal Kočner Lindtnera označeného ako DAVID ALIAS. Sudca Lindtner tak začína komunikáciu s Kočnerom len pár dní po tom, čo vtedajší policajný prezident Tibor Gašpar potvrdil, že Kočner bol obvinený z trestného činu neodvedenia dane a poistného, ktorý súvisí s kauzou hotelov na Donovaloch.  

Navyše, predseda súdu Lindtner si píše s Kočnerom zhruba mesiac po tom, čo sa v médiách objavila informácia, že sa Kočner vyhrážal novinárovi Jánovi Kuciakovi.  

Kočner sa začiatkom komunikácie Lindtnera pýta, či pozná na svojom súde „nejakú Onuferovú“. Riešil totiž svoj spor o dom v Bernolákove, ktorý kúpil od Denisy Pávekovej z kauzy Technopol.  

Sudkyňa Dáša Onuferová naozaj pôsobí na Okresnom súde Bratislava III, rozhoduje v občianskej agende. 

Kočner predsedovi tohto súdu píše, že táto sudkyňa „by mala zamietnuť žalobu“, že dom je už jeho a bolo za neho zaplatené. Zhruba o dva týždne sa Kočner opäť ozval Lindtnerovi s otázkou, či sa kolegyne pýtal „na ten dom“. Lindtnerova odpoveď je „👍“. „Vďaka,“ dodal Kočner. 

O dva dni nato sa podľa Threemy Kočner s Lindtnerom stretli, schôdzku inicioval Kočner. Ten mu miestami aj lichotí. Podľa Kočnera sa o ňom hovorí ako o budúcom generálnom prokurátorovi. „Silno podporujem,“ dodáva Kočner. Lindtner mu na to píše, že to by musel byť najprv prokurátor a „musel by som mať názory konformné s mainstreamom. Čo nemám 😂“ 

Kočner sa neskoršie pýtal Lindtnera aj na ďalšiu sudkyňu, bolo to vo februári 2018. „Ahoj. Dr. Kukučková je ako? Dík,“ píše Kočner. Potom si – zrejme o nej – volajú. „A aspoň rozumie robote ?“ „Rozumie,“ píše Lindtner. „Tak to stačí,“ konštatuje Kočner. Predseda súdu mu pošle už len: „Ok👍“

Viera Kukučková je sudkyňa na Lindtnerovom súde, rozhoduje v obchodnej agende. 

Na konci októbra 2017 sa Kočner pýta Lindtnera, či je vražda v štádiu prípravy z roku 1997 premlčaná, respektíve podľa ktorého Trestného zákona sa má v takomto prípade postupovať. Reč bola o údajnej objednávke vraždy Sylvie Volzovej, z ktorej je obžalovaný bývalý šéf Markízy Pavol Rusko. Toho zatkli 23. októbra 2017. Polícia sa prípadu začala venovať po výpovedi doživotne odsúdeného Mikuláša Černáka. 

Lindtner napísal Kočnerovi svoj právny výklad k tejto veci, ten sa mu za radu poďakoval. Predseda súdu k tomu ešte neskôr dodal komentár: „Ale na to, aby niekoho po dvadsiatich rokoch na desať rokov zavreli na základe obvinení niekoľkonásobného vraha a jeho poskokov, ktorí sa chcú dostať na PP na slobodu, to pri dnešnej úrovni strachu prokurátorov a sudcov z politického, mediálneho a médiami umelo vyvolaného spoločenského tlaku úplne stačí. Preto je na Slovensku na mieste Hemingway – Komu zvonia do hrobu......komukoľvek.“ 

 

Členovia hlavnej volebnej komisie Jana Serbová a David Lindtner zverejňujú výsledky volieb ôsmich členov do Súdnej rady 30. mája 2012 v Omšení. Foto: TASR – Radovan Stoklasa

Riešili aj Bašternáka

V decembri poslal Kočner Lindtnerovi cez Threemu odkaz na nález Ústavného súdu z 31. augusta 2017 a poprosil ho, nech si ho pozrie a potom mu zavolá. 

Išlo o verdikt, ktorého súčasťou bolo konštatovanie Ústavného súdu, že účinná ľútosť sa nedá použiť pri vratkách DPH. 

„Tak ako som vravel. Tento nález je podľa mňa zákonný a logický. Ten ich prvý z 2011 bol nezmysel, nemal oporu v zákone a B sa na to spoľahol,“ odpísal mu Lindtner. Vzápätí mu Kočner telefonuje.  

Pod písmenom B by sa mal skrývať podnikateľ Ladislav Bašternák, ktorý si chcel vo svojej daňovej kauze uplatniť účinnú ľútosť a škodu 1,7 milióna eur, ktorú si neoprávnene ako vratku DPH vypýtal od štátu, zaplatil. 

Lenže generálna prokuratúra po spomínanom náleze Ústavného súdu zastávala názor, že na takýto podvod sa účinná ľútosť nevzťahuje, takže Bašternák čelil súdnemu procesu. 

K tejto téme sa Kočner a Lindtner ešte raz vrátia, keď Kočner píše predsedovi súdu, že Ústavný súd sa chystá urobiť zjednocujúce stanovisko k účinnej ľútosti. „Som zvedavý, k akým záverom dôjdu,“ napísal. „No po tomto, čo sa tu stvára, nepochybujem, že sa priklonia k tomu neskoršiemu nálezu. Navyše ten je právne čistejší,“ vysvetľoval Lindtner. 

Kočner si tak potvrdil, že Bašternákov obhajca, advokát Peter Filip, tento prípad nezvládol. „Keby on (Marek Para, pozn. red.) robil BL 202 a nie ten truľo Filip, tak by to nebolo tak, ako to je,“ napísal Kočner koncom februára Norbertovi Bödörovi. Paru nazval právnym géniom. BL – 202 je Bašternákova eseročka, ktorá obchodovala s realitami. 

„Troška ma to lízlo“

Kočner s predsedom súdu Lindtnerom neriešili len ťažké právne témy. 

Na druhý deň po tom, čo médiá informovali o vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, sa Kočner opäť ozve sudcovi Lindtnerovi. „Čo hovoríš na toto waterloo? Opozícia sa hrá na svätú inkvizíciu,“ napísal mu. „Už si z toho vonku. Už je v tom kalábrijská mafia👹. Bol si aktuálny iba jeden deň. Fico je lepší terč 😂. Asi starneš 😂,“ odpísal mu sudca. „Kua ale o chlp. Troška ma to lízlo,“ dodal Kočner. 

Žoviálne si písali aj v polovici marca, keď sa v médiách pretriasalo stretnutie šéfa koaličného Mosta Bélu Bugára s Kočnerom na Maldivách. 

„Takže ty si ten plán vymyslel. Šikovný😄,“ písal mu Lindtner. „Spomeň si a zalov v histórii. Sundal som 2 vlády. Mečiarovu – revolúciou v Markíze, Radičovej – raňajkami Sulíka, no a teraz som sundal Ficovu dovolenkou s Bugárom. To ma naučil George,“ vtipkoval Kočner. 

„Nie. Nesnaž sa svojou skromnosťou zamaskovať realitu. Začínam si dôvodne myslieť, že to ty si naučil Georga😘,“ odpísal mu predseda súdu.

Začiatkom apríla sa Kočnerovi opäť ozval Lindtner, pričom si uťahoval z hnutia „All for Jan“. 

„Zomrel Pavol Paška. Zabili ho novičokom vyrobeným v tajných slovenských laboratóriách ruských spravodajských služieb asi Putin, Fico, Kaliňák, Kováčik, Gašpar a ešte asi aj ďalší. Asi trochu aj Assad, Kim Čong Un Erdogan a teta Margita z Chochoľnej. To je ďalší priamy útok na demokraciu. Teraz už skutočne treba vyjsť do ulíc. Allforpaľo🤘,“ napísal Lindtner 6. apríla a dodal: „Tvoje mlčanie svedčí o tom, že aj ty patríš do okruhu potenciálnych držiteľov infarktového novičoku“. 

„😁😁😁Je to paradox, že on, čo kedysi vládol zdravotníctvu, ČAKAL na operáciu...“ odpísal mu Kočner. „Božie mlyny...,“ prišlo od Lindtnera. „S troškou karmy... Inak Boh sa v poslednej dobe na Slovensku dosť rozbehol,“ pokračoval Kočner. „Pretože ho ľudia prestali brať vážne. A to je veeeľká chyba,“ dodal Lindtner. „Zaujímavý postreh. Ale vyzerá byť pravdivý,“ poznamenal Kočner. „Stačí trocha pokory a uvedomenie človeka, že na svete proste nie je vedúcim zájazdu,“ uzavrel Lindtner.

Zaraďujem ho medzi cudzie osoby 

Postoj oslovil predsedu súdu Lindtnera s otázkami k jeho vzťahu s Kočnerom. 

Podľa jeho vyjadrenia sa s Kočnerom pozná približne 15 rokov. „Spoznal som ho na jednej z množstva spoločenských akcií, na ktorých som sa v minulosti zúčastnil za prítomnosti osobností kultúrneho, politického a podnikateľského života,“ uviedol Postoju Lindtner. 

Svoj vzťah s Kočnerom označil za bežný. „V rámci mojej sociálnej štruktúry ho zaraďujem medzi cudzie osoby, ktoré sú mi známe. Medzi takéto osoby zaraďujem stovky osôb, s ktorými nemám žiadny dôverný vzťah a s ktorými bežne komunikujem o spoločenskom dianí,“ napísal sudca. 



Prezident Ivan Gašparovič gratuluje novovymenovaným sudcom 17. marca 2008. Druhý zľava David Lindtner. Foto: TASR – Pavel Neubauer

Bratislavčan David Lindtner (1974) začínal ako prokurátor na Okresnej prokuratúre Bratislava II, v roku 2005 sa stal námestníkom okresného prokurátora na Okresnej prokuratúre Bratislava III. Do sudcovského talára sa obliekol v roku 2008, nastúpil na Okresný súd v Pezinku ako trestný sudca. Od roku 2014 je na Okresnom súde Bratislava III, kde je zároveň predsedom súdu. 


Podľa zistení Postoja je sudca David Lindtner človek, ktorý si dáva veľmi záležať na tom, aby mal dobrý imidž. Tak zväčša pôsobí aj v médiách – ako trestný sudca s dobrým renomé. 

Napríklad v podcaste Aktualít vo februári tohto roku vysvetľoval, prečo sudcovia nevyužívajú častejšie elektronické náramky ako alternatívnu formu trestu, pričom sa nevyhol kritike do vlastných radov. 

V rozhovore pre Plusku sa dávnejšie vyjadroval kriticky k laickým prísediacim členom senátu, tento model rozhodovania nazval socialistickým prežitkom. Časopis Plus sedem dní urobil s Lindtnerom rozhovor aj vo februári 2018, a to k špekuláciám, podľa ktorých chcel sudca Karol Posluch odísť z Okresného súdu Bratislava III na súd do Pezinka. 

Práve sudca Posluch dostal na stôl prípad únosu Michala Kováča mladšieho po zrušení Mečiarových amnestií na jar 2017. 

Zavlečenie do Luxemburgu 

Posluch dva roky študoval spis, až kým tento rok pred letnými prázdninami jeho senát prerušil trestné konanie a poslal na Súdny dvor Európskej únie takzvané prejudiciálne otázky. Tie v podstate smerujú k tomu, či by mohli byť amnestie vôbec zrušené, a teda Lexa a spol. ďalej stíhaní. 

Okresný súd týmto rozhodnutím poslať prípad do Luxemburgu vlastne vyhovel obhajobe. Ivana Lexu v kauze zavlečenia prezidentovho syna obhajuje Kočnerov obhajca Marek Para. 

Prokuratúra takýto postup súdu odmieta, podľa nej Ústavný súd preskúmal a – laicky povedané – schválil celý proces zrušenia amnestií a nič teda nebráni tomu, aby sa proces s údajnými únoscami obnovil. Voči rozhodnutiu súdu podala prokuratúra sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať krajský súd. 

Ku kauze únosu sa vyjadroval aj samotný Posluchov šéf na súde David Lindtner, a to hneď po tom, ako sa zrak verejnosti po zrušení amnestií v parlamente upriamil na súd pri Račianskej. Tam totiž ležal celé roky v trezore spis k tomuto prípadu. 

Lindtner už vtedy v rozhovoroch upozorňoval, že verejnosť nemá mať veľké očakávania a že prípad môže skončiť na európskych súdoch. 

Po právnej stránke spochybňoval aj zrušenie amnestií. „Treba uviesť, že na celú vec sa musíme pozerať nielen politicky, ale aj z hľadiska práva. Osobne si nemyslím, že toto je v poriadku. Je tu totiž otázka, či tak, ako bolo pošliapané právo v čase udelenia amnestie, trochu účelovo nešliapeme po práve aj teraz,“ povedal Lindtner v rozhovore pre SME 1. júna 2017. 

Pre Denník N sa zase vyjadril, že pri rušení amnestií, ktoré bolo podľa neho morálne v poriadku, ho „vyrušovala iba tá retroaktivita. Je to Pandorina skrinka“.

Lindtner sa takisto v tom čase vyjadril, že v prípade únosu z roku 1997 by nemali byť uložené prísne tresty, keďže ide o dlhší úsek od spáchania skutku. „Neviem si to predstaviť. Je to 22 rokov od skutku už teraz, pričom súdne konanie ešte bude trvať istý čas,“ reagoval v SME na otázku, či dlhoročné tresty pre obvinených zo zavlečenia už nehrozia. 

Lindtnerove vtedajšie mediálne vyjadrenia kritizoval právnik Peter Kubina, ktorý sa podieľal na príprave argumentov pre Ústavný súd v prípade zrušenia Mečiarových amnestií. Podľa Kubinu sudca nemôže komentovať živý prípad. 

Výsledok hlasovania o uznesení, ktorým parlament zrušil amnestie Vladimíra Mečiara z roku 1998 a milosť exprezidenta Michala Kováča svojmu synovi 5. apríla 2017. Foto: TASR – Martin Baumann 

Dedičstvo súdu

Pri svojich vyjadreniach k prípadu únosu však urobil šéf okresného súdu jednu užitočnú vec. Pripomenul osobu sudcu Richarda Molnára, ktorý v rokoch 1996 až 2011 pôsobil na Okresnom súde Bratislava III. „Sudca Molnár, ktorý rozhodol o zastavení stíhania, už na okresnom súde nepracuje, je na krajskom súde,“ povedal Lindtner Denníku N po zrušení amnestií.

Keďže sudca Molnár je teraz na krajskom súde, môže teoreticky rozhodovať o sťažnosti prokuratúry voči uzneseniu okresného súdu, ktorým prípad únosu poslali do Luxemburgu. 

Molnár pritom v minulosti riešil Lexu na treťom bratislavskom súde. Napríklad v septembri 2002 ho nevzal do väzby. Lexa bol vtedy ešte poslancom za HZDS. Išlo o kauzu čerpania prostriedkov na vilu príslušníka SIS v Hrnčiarovciach nad Parnou. Ako vtedy písalo SME, Lexa o ňom údajne vedel, ale neoznámil prípad polícii. Stíhanie Lexu napokon zastavili. 

Molnára možno zaradiť medzi sudcov blízkych k Štefanovi Harabinovi. V roku 2008, keď sa riešila nahrávka rozhovoru s Bakim Sadikim, sa Molnár ako člen Súdnej rady podpísal pod návrh uznesenia, ktorým chceli piati členovia Súdnej rady odsúdiť Daniela Lipšica za útoky, „ktoré sú založené na klamstvách a fiktívnych formuláciách“.

Kedy bude krajský súd rozhodovať o spomínanej sťažnosti voči uzneseniu okresného súdu v kauze Lexa, nie je jasné. Súdne dokumenty sa stále len doručujú. 

„Súd nemá v tomto čase vykázané doručenie predmetného uznesenia u všetkých účastníkov, preto zatiaľ nemôže vec predložiť odvolaciemu Krajskému súdu v Bratislave,“ odkázal cez hovorcu bratislavských súdov Pavla Adamčiaka predseda senátu Okresného súdu Bratislava III Karol Posluch. Dodal, že na opätovné doručenie niektorým účastníkom využije aj policajné zložky. 

Doteraz Threema odhalila podozrenia z prepojenia Kočnera na ľudí zo súdov v bratislavskom Starom Meste a Petržalke. Zdá sa, že vyšetrovatelia by sa mali bližšie pozrieť aj na ten v lokalite Biely Kríž. 

K Threeme sme už písali: 

Zabíjačka elitných advokátov a sudcov s Kočnerom – Prečo by sudkyne Kosová a Praženková mali zvážiť, či budú ďalej na čele komisie, ktorá posudzuje kontakty sudcov s Kočnerom.
Krstní otcovia Moniky Jankovskej – Čo robili pre bývalú štátnu tajomníčku Bohumil Hanzel, Robert Fico, Marian Kočner a Norbert Bödör.

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0