Politika 18. máj 2019

Rakúsku vládu zasiahol korupčný škandál. Krajinu čakajú nové voľby

Lukáš Kekelák
Lukáš Kekelák
Kontroverzná nahrávka z večera do rána prekreslila rakúsku politickú scénu. Ani rezignácia vicekancelára Heinza-Christiana Stracheho však neodvrátila krajinu od predčasných volieb (aktualizované).
Kontroverzná nahrávka z večera do rána prekreslila rakúsku politickú scénu. Ani rezignácia vicekancelára Heinza-Christiana Stracheho však neodvrátila krajinu od predčasných volieb (aktualizované).
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Lukáš Kekelák

Rakúsku vládu zasiahol korupčný škandál. Krajinu čakajú nové voľby
Predseda krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinz-Christian Strache. FOTO TASR/AP

Venujte nám minútu, skôr ako začnete čítať

Články na Postoji nie sú spoplatnené, aby ich mohlo čítať čo najviac ľudí. Vznikajú najmä vďaka pravidelnej mesačnej podpore od čitateľov, ľudí, ako ste vy. Budeme si veľmi vážiť, ak nás budete podporovať. Aby sme sa my mohli naplno venovať tvorbe článkov, ako je tento. Ďakujeme!

Redakcia Postoja

 

Nemecké médiá v piatok priniesli správy o tom, že rakúsky vicekancelár a šéf pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinz-Christian Strache ponúkal pred voľbami v roku 2017 vládne zákazky výmenou za podporu údajnej bohatej ruskej darkyne.

Potom čo v sobotu ráno kancelár Sebastian Kurz z Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) so Strachem vylúčil ďalšiu spoluprácu, šéf slobodných podal demisiu a zriekol sa i pozície predsedu strany.

Na poste vicekancelára Stracheho nahradí Norbert Hofer, bývalý prezidentský kandidát, ktorý mal v súčasnom vládnom kabinete na starosti ministerstvo dopravy.

Z rakúskej Ľudovej strany sa však podľa rakúskeho denníka Kurier stále hlasnejšie ozývali hlasy za predčasné voľby.

I keď kancelár Kurz najprv podmienil zotrvanie vo vláde výmenou postu ministra vnútra za nestraníka, po protestoch pred jeho úradom, ktorých sa vo Viedni zúčasntilo niekoľko tisíc ľudí volajúcich po predčasných voľbách zmenil názor. 

V sobotu večer Kurz oznámil, že v reakcii na korupčný škandál požiadal prezidenta Alexandra Van der Bellena o čo najskoršie vypísanie nových volieb.

Rakúsky prezident Van der Bellen pokladá predčasné voľby za "jedinú cestu, ako obnoviť dôveru vo verejné inštitúcie." O ďalších krokoch bude prezident s kancelárom Kurzom hovoriť v nedeľu.

Hoci Strache stále tvrdí, že neporušil žiaden zákon, pripustil, že išlo o chybu a „trápnu“ záležitosť v stave opitosti, kedy sa "správal ako tínedžer". V televíznom vystúpení sa ospravedlnil svojej manželke i stúpencom a oznámil, že rezignoval preto, aby zabránil rozpadu vládnej koalície.

Napriek tomu však podľa jeho slov ide o špinavú kampaň, ktorá mala zničiť jeho politickú kariéru.

Nahrávka z kontroverzného stretnutia

Týždenník Der Spiegel a denník Süddeutsche Zeitung v piatok zverejnili výňatky z videonahrávky, ktorá zachytáva Stracheho stretnutie s Ruskou Aľonou, o ktorej sa predseda slobodných domnieval, že ide o neter ruského oligarchu Igora Makarova. Ruska tvrdila, že má záujem investovať v Rakúsku štvrť miliardy eur.

Schôdzka prebehla v júli 2017 vo vile na španielskom ostrove Ibiza vo veľmi uvoľnenom štýle.

Strache jej navrhoval, aby kúpila denník Kronen Zeitung a následne jeho spravodajstvom pomohla FPÖ v predvolebnej kampani. V prípade denníka Kronen Zeitung ide o najčítanejší rakúsky bulvár.

Za podporu jeho strany by následne mohlo dôjsť k udeleniu verejných zákaziek. Malo ísť o lukratívne vládne stavebné práce či dokonca o vznik obdobnej firmy podobnej rakúskemu Strabagu. 

Žena hrajúca rolu príbuznej ruského oligarchu opakovane naznačila, že by mohlo ísť o špinavé peniaze. Napriek tomu s ňou Strache spolu s dnes už bývalým predsedom poslaneckého klubu FPÖ Johannom Gudenusom (v sobotu taktiež rezignoval), strávili šesť hodín a diskutovali o investičných možnostiach.

Strache na nahrávke hovorí aj o tom, že „niekoľko veľmi majetných“ ľudí by malo poskytnúť FPÖ na kampaň sumy od 500-tisíc do dvoch miliónov eur, a to prostredníctvom verejnoprospešného združenia platbami, ktoré nebudú úradne nahlásené.

Nahrávka z bujarého večera bola zhotovená tajne a neskôr poskytnutá obom nemeckým médiám. Tie konštatovali, že stretnutie bolo jasnou pascou zameranou na kompromitáciu Stracheho. Počas rozhovoru sa Strache taktiež obával, že ide o pascu, no jeho spoločník Gudenus ho upokojoval, že je všetko v poriadku.

Zverejnenie nahrávky vyvoláva mnoho otázok. Je napríklad nejasné, kto nastražil politikom pascu alebo kto poskytol materiál médiám. Der Spiegel a Süddeutsche Zeitung sa totiž odvolali na ochranu zdrojov.

Rovnako nie je zatiaľ objasnené, prečo sa inkriminujúce video objavilo až teraz – týždeň pred voľbami do Európskeho parlamentu. Podľa nemeckého denníka Süddeutsche Zeitung však o videu vedelo viac ľudí.

Čo nahrávka ďalej odkrýva?

Na videu Strache tiež novinárov označuje vulgarizmami a tvrdí, že by chcel pretvoriť rakúsky mediálny systém podľa vzoru Maďarska, kde za vlády Viktora Orbána dochádza k rozsiahlym obmedzeniam slobody tlače.

Strache počas rozhovoru tiež navrhuje v prípade kúpy Kronen Zeitung vyhodiť niektorých novinárov a prijať piatich nových, ktorí budú v článkoch pretláčať stranu slobodných.

Strache tak v prípade možnej ruskej kúpy polovice vydavateľstva hovorí o zmene redakčnej politiky v prospech strany slobodných. Hovorí tiež o tom, ako by vďaka tomu mohli získať vo voľbách až 34 percent (v parlamentných voľbách v roku 2017 nakoniec získali 26 percent a skončili tretí tesne za socialistami).

Strache v písomnom stanovisku pre Der Spiegel uviedol, že išlo o „čisto súkromné“ stretnutie v „uvoľnenej, nenútenej a bujarej dovolenkovej atmosfére“, pričom na ňom opakovane „upozornil na relevantné zákonné predpisy a potrebu dodržiavania rakúskeho právneho poriadku“ aj v prípade príspevkov pre stranu.

Počas večera sa podľa neho tiež podávalo mnoho alkoholu a bola medzi zúčastnenými stranami vysoká jazyková bariéra. Strache rovnako dodal, že on ani FPÖ od týchto osôb nikdy nedostali žiadne výhody ani im nič také neposkytli.

Fotka šéfa pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska Heinza-Christiana Stracheho počas stretnutia na Ibize zverejnená na Twitteri nemeckého týždenníka Der Spiegel. 

Opozícia žiada Stacheho demisiu

Šéfka opozičnej Sociálnodemokratickej strany Rakúska (SPÖ) Pamela Rendiová-Wagnerová v reakcii žiadala okamžité odstúpenie podpredsedu vlády Stracheho.

Zodpovednosť musí podľa nej prevziať aj kancelár Sebastian Kurz, keďže práve on sa rozhodol pre koalíciu svojich ľudovcov z ÖVP s FPÖ.

„Toto video ukazuje všetko, hovorí všetko a poskytuje hlboký pohľad. Cesta do neliberálnej demokracie – pre niektorých zjavne synonymum pre kleptokraciu – bola dlho plánovaná,“ kritizovala Rendiová-Wagnerová v súvislosti s vyjadreniami Stracheho.

Ak sa video ukáže ako pravdivé, podľa šéfky liberálnej strany NEOS Beate Meinlovej-Reisingerovej sú Strache a Gudenus zrelí na odstúpenie. Rovnako si myslí, že by vláda mala skončiť a na rade by mali byť predčasné voľby.

Podľa zelených musí kancelár Kurz konať a ukončiť koalíciu so slobodnými. Jej hovorca Werner Kogler predpokladá, že prokuratúra rýchlo začne preverovať možný prípad korupcie.

Náklonnosť rakúskych slobodných k Rusku

Externý lektor na Viedenskej univerzite Anton Šechovcov uviedol pre Financial Times, že Johann Gudenus, ktorý sa spolu so Strachem zúčastnil na stretnutí na Ibize, predstavuje „najdôležitejšie ruské spojenie“. Podľa neho často cestuje do Ruska, kde rozvíja aj svoje podnikateľské aktivity.

Stracheho strana má taktiež dlhodobo zmierlivý postoj k Rusku v zahraničnopolitickej orientácii. V roku 2016 dokonca podpísala dohodu o spolupráci s Putinovou stranou Jednotné Rusko.

Známy je tiež prípad rakúskej ministerky zahraničných vecí Karin Kneisslovej, nominovanej práve predsedom FPÖ Strachem, ktorá si na svoju svadbu pozvala aj ruského prezidenta Vladimíra Putina.  

Podľa Spiegelu táto kauza dokazuje, že aj v Rakúsku existujú politici, ktorí sú ochotní zlepšiť si volebné výsledky pomocou ruských peňazí.

Strana slobodných Rakúska s predsedom Heinzom-Christianom Strachem, ku ktorému má blízko aj predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko, je spolu so stranou Borisa Kollára Sme rodina, Ligou talianskeho ministra vnútra Mattea Salviniho či Národným zhromaždením Marine Le Penovej súčasťou hnutia Európy národov a slobody.

Úmyslom hnutia je po blížiacich sa eurovoľbách vytvoriť v europarlamente spoločnú frakciu nacionalistických strán naprieč celou Európou. Svojím výsledkom v eurovoľbách po prevalení kauzy k tomu Stracheho strana už zrejme zásadne neprispeje.

Akou sumou by ste mohli podporiť POSTOJ?

Naša redakcia funguje najmä vďaka pravidelnej mesačnej podpore od našich čitateľov, ľudí, ako ste vy. Pridáte sa k nim? Ďakujeme!

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0