Spoločnosť 26. november 2018

Ak by Asia Bibi aj dostala azyl, určite k tomu dôjde v najväčšej tajnosti

Lukáš Obšitník
Lukáš Obšitník
O momentálnej situácii pakistanskej kresťanky Asie Bibi sme sa rozprávali s riaditeľkou CitizenGO Slovensko Miriam Kuzárovou.
O momentálnej situácii pakistanskej kresťanky Asie Bibi sme sa rozprávali s riaditeľkou CitizenGO Slovensko Miriam Kuzárovou.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Lukáš Obšitník

Ak by Asia Bibi aj dostala azyl, určite k tomu dôjde v najväčšej tajnosti
Väznená pakistanská kresťanka a matka piatich detí Asia Bibi. Foto: thenews.com.pk

Skúsme najprv pripomenúť, čo Asia Bibi spravila, že ju za to odsúdili na smrť.

Do júna 2009 žila so svojim manželom a piatimi deťmi v malej dedinke Ittan Wali v provincii Pandžáb v Pakistane. V ten osudný deň oberala spolu s ostatnými ženami ovocie na blízkej farme.

V poobedňajších hodinách prišla k najbližšej studni, napila sa a hrnček vody ponúkla aj ďalšej žene. Okamžite na ňu začali kričať moslimské ženy, že kvôli nej je teraz voda v studni nečistá a oni z nej nemôžu piť.

Veľká časť kresťanov na tomto území totiž pochádza z najnižšej kasty dalitov – tzv. nedotknuteľných. Pre mnohých moslimov sú kresťania občanmi druhej kategórie a ich dotyk niektorí stále považujú za poškvrňujúci.

A navyše vraj svojimi slovami urazila proroka Mohameda. V Pakistane je urážka proroka považovaná za najväčší zo všetkých zločinov, horší ako znásilnenie alebo vražda, a trestá sa bez milosti smrťou. Päť dní po incidente pri studni ju zbili a uväznili.

Kam ju potom umiestnili?

Asiu držali v hrozných podmienkach pakistanského väzenia. Jej rodinní príslušníci museli utiecť z dediny pred hrozbami náboženských fanatikov.

Dvoch verejných činiteľov, ktorí jej vyjadrovali podporu, brutálne zavraždili. Moslimského guvernéra Salmaana Taseera zabil jeho vlastný bodyguard. Kresťanský minister Shahbaz Bhatti zomrel po atentáte Talibanu. V deň jeho smrti u neho dokonca bývala Asiina rodina.Zdieľať

Dňa 8. novembra 2010 ju po piatich minútach rokovania okresný súd v meste Šejhupura na základe kontroverzných zákonov o rúhaní odsúdil na trest smrti obesením. Verdikt potvrdil aj Najvyšší súd v Lahore, hlavnom meste Pandžábu.

Prípad ženy, ktorá dostala trest smrti pre pohár vody, následne vzbudil celosvetovú pozornosť.

Vieme, že sa jej okrem svetovej verejnosti verejne zastalo aj niekoľko politikov v samotnom Pakistane, ale radikáli ich rýchlo zastavili.

Dvoch odvážnych verejných činiteľov, ktorí jej vyjadrovali podporu, brutálne zavraždili. Moslimského guvernéra Pandžábu Salmaana Taseera zabil jeho vlastný bodyguard v roku 2011 v Islamabade. Jediný kresťanský člen pakistanského kabinetu, minister pre menšiny Shahbaz Bhatti, prišiel o život v tom istom roku po atentáte, ku ktorému sa prihlásil Taliban. Minister Bhatti dokonca vzal Asiinu rodinu pod svoju ochranu a v deň jeho smrti bývali u neho.

Miriam Kuzárová na konferencii s Petrom Jašekom, českým misionárom Cirkvi bratskej, ktorý bol v Sudáne odsúdený na dvadsať rokov väzenia. K vytvoreniu úspešného medzinárodného tlaku na jeho prepustenie významne prispela aj organizácia CitizenGO. Foto: archív Miriam Kuzárovej

Dňa 31. októbra tohto roku bola Asia nakoniec spod rozsudku smrti oslobodená. Čo rozhodnutiu predchádzalo?

Konanie súdu sprevádzali zvýšené bezpečnostné opatrenia, keďže islamskí radikáli hrozili celonárodnými paralyzujúcimi protestmi a „strašnými“ následkami pre sudcov a veliteľa armády, ak ju oslobodia. Smrť guvernéra Taseera a ministra Bhattiho boli varovaním, že hrozby treba brať vážne.

K masovým protestom nakoniec naozaj došlo a vláda nariadila, že sa súdny proces opätovne preskúma. Čo to znamená?

Škody napáchané sfanatizovaným davom za tri dni po vynesení oslobodzujúceho rozsudku presiahli miliardu eur. Vláda ako taktický manéver na upokojenie situácie prijala s demonštrantami dohodu, kde sľúbila, že nebude namietať proti revízii rozsudku, ktorý zrušil trest smrti pre Asiu, a zároveň zabezpečí, aby Asia až do výsledku revízie neopustila krajinu. Asia teda žije opäť v obrovskej neistote, či Najvyšší súd potvrdí, že je nevinná, alebo ju pošle na šibenicu.

Ako dlho môže taký proces trvať? Reálne hrozí, že bude rozsudok smrti potvrdený?

Odvolacie konanie v prípade Asie sa naťahovalo práve kvôli nátlaku radikálnych islamistov. Osem rokov čakania na odvolanie je neakceptovateľne dlhá doba aj na pakistanské pomery. Takže v tomto kontexte to môže naozaj trvať roky.

Na druhej strane pakistanská vláda nečelí len tlaku ulice, ale aj medzinárodného spoločenstva – vlád, politikov, náboženských lídrov, ale aj miliónov angažovaných občanov, ktorí napríklad aj cez CitizenGO podporovali petície na jej záchranu. Trúfam si povedať, že najmä vďaka tomuto vytrvalému tlaku zo zahraničia je Asia Bibi stále na žive.

Ak sa Pakistan chce zaradiť medzi civilizované krajiny, nemôže si dovoliť uplatňovať také drakonické a nespravodlivé zákony, ktoré pod zámienkou rúhania nechajú odvisnúť nevinného človeka.

Je dôležité, aby Asiino definitívne prepustenie šlo v línii podpory zákonných krokov. Je to pre jej dobro, pre upevnenie právneho štátu a ochrany príslušníkov všetkých náboženských menšín v Pakistane. Ak by však tento scenár nevyšiel, nedá sa vylúčiť, že plán B bude útek.Zdieľať

K optimistickejším odhadom na trvanie revízie aktuálne nabáda aj to, že pakistanské úrady už zatkli najmenej 30 popredných predstaviteľov radikálnej islamistickej strany Tehrik-i-Labbaik Pakistan (TLP), ktorá stojí za násilnými demonštráciami proti zrušeniu rozsudku smrti pre Asiu. A v piatok 23. novembra bol zadržaný dokonca aj vodca TLP, moslimský klerik Khadim Husain Rizvi.

Existuje aj možnosť, že by bola Asia z Pakistanu tajne prevezená do zahraničia?

Kroky Asie jednoznačne smerujú do zahraničia, kde chce požiadať o azyl, jej exit plán bude s ohľadom na bezpečnosť určite tajný. Otázka je len to, či sa jej podarí dosiahnuť úplné oslobodenie Najvyššieho súdu právnou cestou.

Pre Asiu Bibi a zároveň pre všetkých kresťanov a ďalšie náboženské menšiny v Pakistane je aktuálne dôležité, aby úsilie o jej definitívne prepustenie šlo v línii podpory zákonných krokov a účinnej spravodlivosti. Je to pre jej dobro, pre upevnenie právneho štátu, vymožiteľnosti práva a ochrany príslušníkov všetkých náboženských menšín v Pakistane.

Ak by však tento scenár nevyšiel, nedá sa vylúčiť, že plán B bude útek.

Rodina Asie Bibi sa zúčastnila aj 1. medzinárodnej konferencie „Všetci sme N“ WeAreN2015, ktorá sa konala v Madride v roku 2015. Na konferencii bol v premiére premietnutý dokumentárny film, ktorý obsahuje svedectvá a zábery počas cesty na záchranu Asie Bibi v Pakistane, s názvom: „Sloboda pre Asiu Bibi.“ Film sa 5. júla 2017 premietal aj v Európskom parlamente v Štrasburgu.

V akých podmienkach žila vo väzení?

V studenej vlhkej a špinavej cele bez jediného okna, že nevedela, či je deň alebo noc, takej malej, že sa tam ledva zmestila. Cítila sa ako pochovaná zaživa. Najhoršie však znášala fakt, že možno už nikdy neuvidí svojho syna a štyri dcéry, pretože vo väzení ju mohol zo začiatku navštevovať len jej manžel Ashiq a jej právnik. Keďže na jej hlavu bola vypísaná vysoká odmena, dali ju z obavy, aby jej nesiahla na život niektorá zo spoluväzenkýň, na samotku.

Neočakávam, že Asia Bibi spraví tlačovú besedu, kde oznámi, ktoré krajiny jej poskytli azyl a kam sa aj s rodinou sťahujú. Keď na to príde, budú o tom pravdepodobne vedieť len najbližší a všetko prebehne v najväčšej tajnosti bez akejkoľvek medializácie.Zdieľať

Kde žili doteraz jej deti a kde sú dnes?

Jej rodina musela utiecť z dediny, kde bývali a skrývať sa. Deti prestali chodiť do školy, manžel Ashiq prišiel o prácu. Po celý čas sa skrývali v Pakistane. Všetkým hrozili a stále hrozia smrťou.

Po zrušení trestu smrti pre Asiu sa museli viackrát sťahovať, lebo moslimskí klerici obchádzali domy s fotkami rodiny, aby ich našli.

Napriek oslobodzujúcemu rozsudku z konca októbra bola Asia až do 7. novembra vo väzení, kedy ju previezli na bezpečné miesto v hlavnom meste Islamabad. Teraz sú aj s manželom pod ochranou polície, ktorá na jednej strane zaisťuje jej bezpečnosť, na druhej strane Asiu stráži, aby neopustila krajinu.

Jej právny zástupca Saiful Malook ušiel do Holandska a pred pár dňami sa v médiách vyjadril, že žiadna západná krajina neponúkla pre Asiu Bibi azyl. Je to až také dramatické?

Podľa mojich informácií Malook len komentuje verejne dostupné informácie a nie je s rodinou aktuálne v priamom kontakte. CitizenGO, ale aj ďalšie neziskové organizácie a politici aktívne pracujú na tom, aby Asia Bibi s rodinou mala kam ísť a situácia sa v tomto smere, podľa mojich informácií, vyvíja sľubne. Príkladom je Nemecko, ktoré sa vyjadrilo, že tam má Asia dvere otvorené, čo, samozrejme, neznamená, že tam automaticky dostane azyl. Problémom číslo jeden však zostáva to, že nemá cestovný pas a až do ukončenia revízie rozsudku nesmie opustiť krajinu.

CitizenGO iniciovalo petíciu, v ktorej žiadame premiéra Pakistanu, aby zabezpečil pre Asiu a jej rodinu bezpečný prechod do krajiny, ktorá jej poskytne azyl.Zdieľať

Ak by došlo k poskytnutiu azylu, budeme vedieť, v ktorej krajine nakoniec skončí?

Pre radikálnych moslimov je už len podozrenie z urážky proroka Mohameda ťažkým prečinom, a tento biľag nie je možné nikdy úplne vymazať. Jej prípad je však ďaleko horší, jej smrť žiadajú milióny náboženských fanatikov.

Za týchto okolností neočakávam, že Asia Bibi spraví tlačovú besedu, kde oznámi, ktoré krajiny jej poskytli azyl a kam sa aj s rodinou sťahujú. Keď na to príde, budú o tom pravdepodobne vedieť len najbližší a všetko prebehne v najväčšej tajnosti bez akejkoľvek medializácie, ktorá by mohla pritiahnuť pozornosť radikálov. Ale verím, že keď bude celá Asiina rodina na bezpečnom mieste, dozvieme sa viac.

Manžel Asie Bibi Ashiq Masih, ich dcéra Eisham a prezident CitizenGO Ignacio Arsuaga na stretnutí s pápežom Františkom 15. apríla 2015 v Ríme. Foto: flickr.com (HazteOir.org)

Čo môžu naše krajiny na Západe pre Asiu dnes spraviť?

Asii je potrebné zabezpečiť definitívne ukončenie jej procesu, a teda aj revízie rozsudku, aby mohla opustiť krajinu. CitizenGO preto iniciovalo petíciu, v ktorej žiadame premiéra Pakistanu, aby zabezpečil pre Asiu a jej rodinu bezpečný prechod do krajiny, ktorá jej poskytne azyl.

Medzinárodný tlak je v tomto prípade mimoriadne dôležitý, preto vyzývame aj predstaviteľov slovenskej vlády, najmä ministra zahraničných vecí p. Lajčáka, aby sa angažoval v úsilí o definitívne oslobodenie Asie Bibi. Veľmi vítam aj fakt, že pri ľudskoprávnom výbore NR SR vznikla komisia na ochranu náboženskej slobody a prenasledovaných pre náboženské presvedčenie, ktorá môže pomôcť nielen Asii Bibi, ale aj ďalším, ktorí trpia pre svoju vieru.

Medzinárodný tlak je mimoriadne dôležitý, preto vyzývame aj predstaviteľov slovenskej vlády, najmä ministra zahraničných vecí p. Lajčáka, aby sa angažoval v úsilí o definitívne oslobodenie Asie Bibi.Zdieľať

Pápež František na stretnutí s manželom a dcérou Asie Bibi, kde ich sprevádzal prezident CitizenGO, povedal: „Modlím sa za Asiu, za Vás a za všetkých prenasledovaných kresťanov.“ Pre všetkých veriacich je tu preto možnosť pripojiť sa k tejto modlitbe Svätého Otca, aby táto ťažko skúšaná rodina našla pokojný a bezpečný domov.

Koľko ďalších prípadov podobných ako Asia Bibi je vo svete?

Zákony o rúhaní v Pakistane sú ostro kritizované. Obvinenia z rúhania majú mimoriadne výbušný charakter a aj nepodložené obvinenia z urážky islamu môžu viesť k smrti v rukách davu. Veľmi sa to zneužíva a v minulosti boli tieto zákony ľahkým nástrojom pomsty, vybavovania si účtov či politického súboja. Obeťami týchto zákonov nie sú len kresťania, ale aj hinduisti, či moslimovia. V Pakistane je v poslednom období známych cez 50 prípadov, keď vykonanie rozsudku smrti pri obvinených z rúhania vzal do rúk sfanatizovaný dav či jednotlivci.

Asia Bibi bola prvou ženou, ktorá za toto obvinenie v riadnom súdnom procese dostala trest smrti a bola by prvou osobou, ktorá mala byť podľa súčasného zákona popravená.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0