Aktuálne 26. február 2017

Oslobodený Petr Jašek: V cele som bol s vrahom koptských kresťanov

Fero Múčka
Fero Múčka
Misionár Cirkvi bratskej, ktorý bol v Sudáne odsúdený na dvadsať rokov väzenia za protištátnu činnosť, bol oslobodený a v nedeľu večer pristál v Prahe.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Fero Múčka

Oslobodený Petr Jašek: V cele som bol s vrahom koptských kresťanov
Minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek víta Petra Jaška v Prahe. Foto - video prenos idnes.cz
Misionár Cirkvi bratskej, ktorý bol v Sudáne odsúdený na dvadsať rokov väzenia za protištátnu činnosť, bol oslobodený a v nedeľu večer pristál v Prahe.

Sudánsky prezident dal milosť českému misionárovi Cirkvi bratskej, pôvodne odsúdenému na dvadsať rokov väzenia. Jašek priletel v nedeľu večer do Prahy spolu s českým ministrom zahraničných vecí Lubomírom Zaorálkom, ktorý bol vyjednávať jeho prepustenie.

Hneď po príchode, okolo polnoci, prebehla na letisku spoločná tlačová konferencia.

Minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek víta Petra Jaška v Prahe. Foto – videoprenos idnes.cz

Podľa ministra Zaorálka Česko sľúbilo Sudánu reštart zamrznutých vzťahov v prípade oslobodenia Jaška. Podľa ministra Jašek vo väzení schudol dvadsať kíl. „To, čo tam vydržal, je prejav neobyčajnej vôle a statočnosti, vôbec by som o tom nevtipkoval,“ zakončil minister príhovor. Jašek bol po zadržaní na cele so zaktnutými bojovníkmi Islamského štátu, ktorí ho vo väzení týrali. Jeden z nich mal byť spoluvrahom dvadsiatich kresťanov, ktorých rituálne zavraždili pred dvoma rokmi v Egypte. Jašek bol neskôr premiestnený do cely prezývanej „chladnička“, bola to pomsta za poukazovanie na podmienky vo väzení. Následne držal hladovku a bol hospitalizovaný.

Jašek okrem českej diplomacie poďakoval aj švajčiarskej diplomacii a tajným službám, ktoré podľa neho zohrali nemalú úlohu, podobne ako všetkým, ktorí podpísali petíciu za jeho prepustenie cez aktivitu CitizenGo. Jeho sudánski spoluväzni, zatknutí spolu s ním, podľa neho zostali vo väzení a čaká ich odvolací súd.

Jašek po tlačovke odišiel na lekársku prehliadku, keďže prišiel z malarického prostredia a dostal sa do kontaktu i s malomocenstvom.

Sudánsky súd uznal pred mesiacom vinu českého misionára Cirkvi bratskej vo všetkých bodoch obžaloby vrátane špionáže a protištátnej činnosti. Bývalý riaditeľ nemocnice v Kladne bol zadržaný, keď sa spojil s tamojšími kresťanmi, ktorí v Sudáne trpia prenasledovaním, a odovzdal tamojšiemu študentovi, ktorý utrpel popáleniny počas protivládnej demonštrácie, peniaze potrebné na ďalšiu zdravotnú starostlivosť.

Podľa tamojších zákonov Čechovi za takýto zoznam obvinení hrozil aj trest smrti.

Príbeh Petra Jaška

Jašek, aktívny protestant a člen Cirkvi bratskej, vstúpil na územie Sudánu v novembri 2015. Cestoval naľahko, len s najnutnejším oblečením, laptopom, kamerou, dvoma pasmi a niekoľkými tisíckami dolárov v hotovosti. Nebola to jeho prvá nebezpečná misia. Bývalý riaditeľ nemocnice z Kladna už dlhší čas spolupracoval s americkou organizáciou Hlas mučeníkov (Voice of Martyrs), ktorá má pobočku v Česku a jej hlavnou činnosťou je pomoc prenasledovaným kresťanom.

Keď sa v decembri toho istého roku ľudia v Česku pomaly chystali sláviť Vianoce, pravdepodobne na sviatky strávené v kruhu rodiny myslel aj päťdesiattriročný kresťanský aktivista Jašek, ktorý sa zo sudánskeho Chartúmu chystal odletieť domov. Zabránili mu v tom príslušníci sudánskej tajnej služby NISS, ktorí ho na letisku zadržali a posadili do väzenia.

Spolu s ďalšími troma sudánskymi kresťanmi bol Jašek obvinený z protištátnej činnosti, za ktorú im hrozil až trest smrti. Žiadal ho pre nich žalobca. Súdny proces s Jaškom a obvinenými miestnymi kresťanmi sa začal v auguste 2016. Český aktivista sedel teda vo väzení dokopy vyše roka a v krajine, ktorej tvrdou rukou vládne prezident Umar – al Bašír, čakal na rozsudok. Sudánsky diktátor svoju moc opieral aj o sériu zákonov na ochranu štátu, ktoré vychádzajú z islamského práva šaría, a pred súd je na základe nich možné poslať prakticky kohokoľvek. 

Jašek má za sebou už viacero nebezpečných ciest do Ázie či do západnej Afriky, kde dokumentoval vyčíňanie teroristov z Boko Haram. V Sudáne však mal okrem monitoringu aj konkrétny humanitárny cieľ. Bolo ním stretnutie so študentom Ali Omerom, ktorý počas jednej demonštrácie v roku 2013 utrpel vážne popáleniny. Jašek sa o jeho prípade dozvedel na jednej konferencii a chcel mu dať peniaze potrebné na operáciu. Sumu päťtisíc dolárov sa mu aj podarilo odovzdať a mužovo svedectvo o tom, ako prišiel k svojim zraneniam, zaznamenal na video. Nahrávka sa stala jedným z dôkazov proti nemu.

Sudánski kresťania sa modlia pred budovou súdu. Uverejnil Youeel Ibrahim.

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0