Komentáre a názory 21. október 2018

Vidíme prvé záblesky generačnej studenej vojny

Lukáš Krivošík
Lukáš Krivošík
Zastropovanie dôchodkového veku smeruje presne k nej.
Zastropovanie dôchodkového veku smeruje presne k nej.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Lukáš Krivošík

Vidíme prvé záblesky generačnej studenej vojny
Minister financií Peter Kažimír priznáva, že zastropovanie dôchodkového veku ide proti udržateľnosti verejných financií, no podvoľuje sa v tomto svojej strane. FOTO TASR – Martin Baumann

„Samozrejme, vláda môže zákonom zastropovať vek odchodu do dôchodku, no potom by mala férovo povedať, či sa bude znižovať pomer dôchodkov ku mzdám,“ povedal Postoju špičkový demograf Tomáš Sobotka v rozhovore, ktorý sme s ním uverejnili minulý mesiac.

Tento týždeň sa jeho slová oplatí pripomenúť. Národná rada totiž zrejme schváli ústavné zastropovanie dôchodkového veku na 64 rokov. A ak nie, čaká nás o tejto otázke zrejme referendum.

Cieľom je eliminovať automatický mechanizmus z roku 2012, ktorým sa dôchodkový vek naviazal na strednú dĺžku života. Inými slovami, s tým, ako sa pomaly viac dožívame, sa o niečo predlžuje aj vek, v ktorom odchádzajú ľudia do penzie.

Ten mechanizmus bol zavedený, aby v rapídne starnúcej krajine po odchode silných populačných ročníkov do dôchodku pomohol udržať verejné financie i príjmový štandard penzistov. No výhodný bol aj pre politikov. Vďaka postupnému automatickému zvyšovaniu dôchodkového veku sa zbavili nepopulárnej nutnosti, aby ho z času na čas museli zvyšovať sami a skokovo.

Avšak pre Smer Roberta Fica sú zrejme politicky výhodnejšie krátkodobé vavríny hrdinu, ktorý zaručil Slovákom, že nepôjdu do dôchodku vo vyššom veku ako 64 rokov. Nech to s verejnými financiami tejto republiky v dlhodobom horizonte spôsobí čokoľvek. Víťazstvo krátkozrakosti a úzkeho straníckeho záujmu ako vyšité.

Prebiehajúca debata o zastropovaní dôchodkového veku je len prvým zábleskom generačnej studenej vojny, ktorá sa rysuje na horizonte. Možno očakávať, že medzigeneračné prerozdeľovacie boje sa stanú trpkou súčasťou politiky v 20. a 30. rokoch tohto storočia.

Pre informovanú debatu o zastropovaní dôchodkového veku je užitočný materiál Dôchodkový vek: mýty a fakty, ktorý vyšiel pod hlavičkou Rady pre rozpočtovú zodpovednosť. Jeho autormi sú Marek Porubský a Viktor Novysedlák.

Každému by sa páčilo ísť do dôchodku skôr, no pri dožívaní sa vyššieho veku potrebné peniaze na dlhšie vyplácanie penzií budú odniekiaľ musieť prísť. Porubský a Novysedlák varujú, že zastropovanie dôchodkového veku povedie k deficitu dôchodkového systému, ktorého vykrytie si vyžiada opatrenia ako zvýšenie sociálnych odvodov (výhľadovo až o štvrtinu), zvýšenie daní, presun zdrojov z iných verejných výdavkov do krytia penzií alebo bude proste musieť dôjsť k zníženiu dôchodkov.

Pochybné kompenzačné opatrenia 

Riziká si uvedomuje aj minister financií Peter Kažimír, ktorý v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy priznal, že zastropovanie dôchodkového veku ide proti dlhodobej udržateľnosti verejných financií. No vraj sa skláňa pred zastupiteľskou demokraciou.

Pritom zo všetkých najviac si práve Peter Kažimír musí uvedomovať, ako politika môžu v dlhšom horizonte dostihnúť krátkozraké páčivé opatrenia. Deficity, ktoré musel krotiť ako minister financií po roku 2012, vznikli v závere prvej Ficovej vlády, keď bol štátnym tajomníkom.

Kažimír v Sobotných dialógoch pomenoval niekoľko opatrení, ktorými sa podľa jeho názoru dá zabezpečiť udržateľnosť verejných financií aj inak než predlžovaním veku odchodu do dôchodku:

„Napríklad tým, že sa zlepší zamestnanosť, musíme sa zaoberať tým, že podporíme pôrodnosť, ale aj dovezieme nových pracovníkov, ktorí budú prispievať do systému, budeme mať kvalitnejšie vzdelanie, ktoré potom zabezpečí vyššie mzdy, a z nich budeme mať vyššie odvody do penzijného systému...“

Problém je, že ide o čisté science-fiction. Zamestnanosť síce dnes láme rekordy, lebo sme na vrchole hospodárskeho cyklu, no zajtra môže prísť recesia a my budeme zase mať 12-percentnú nezamestnanosť.

Podpora pôrodnosti je chvályhodný cieľ, no ako pripomínajú tiež Porubský a Novysedlák, aj keby sme ju oddnes rapídne zvýšili, na trhu práce sa to odrazí až o dvadsať rokov, keď dnes narodené deti začnú vstupovať do zamestnania.

Navyše, demograf Tomáš Sobotka v už spomenutom rozhovore varoval pred príkladom niektorých krajín južnej Európy s úbohou pôrodnosťou. Je to spôsobené tým, že peniaze na sociálne výdavky, ktoré sú k dispozícii, idú hlavne na seniorov, nie na podporu pôrodnosti.

Výpadok spôsobený zastropovaním dôchodkového veku skôr objem peňazí pre podporu mladých rodín zníži. Mimochodom, to opäť zaváňa onými generačnými prerozdeľovacími bojmi.

Ak by sa aj nízka nezamestnanosť stala trvalou črtou našej ekonomiky, dovoz pracovnej sily zo zahraničia, dokonca aj z kultúrne blízkeho, ako je Srbsko alebo Ukrajina, naráža na nevôľu verejnej mienky. A kvalitnejšie vzdelanie... to by ministerstvo školstva nesmela riadiť SNS.

Smeru a spol. je v skutočnosti jedno, čo z dlhodobého hľadiska zastropovanie dôchodkového veku urobí. Stačí, že neprezieravé opatrenie pomôže vyhrať najbližšie voľby.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0