Kultúra 12. september 2018

Seriál Ministri a slovenská politická satira: Dobre už bolo

Pavol Rábara
Pavol Rábara
Prečo nie je nový jojkársky seriál vtipný. 
Prečo nie je nový jojkársky seriál vtipný. 
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Pavol Rábara

Seriál Ministri a slovenská politická satira: Dobre už bolo
Foto: Youtube.com/TV JOJ

Politická satira z obrazoviek slovenských televízií zmizla už dávnejšie. Časy Večerov Milana Markoviča, Telecvokingu alebo Derešu sú nenávratne preč. Iste, máme tu tvorbu niektorých youtuberov (Gorduličov Ťažký týždeň) a politické narážky sú prítomné aj v iných formátoch (napr. Kredenc), ale pokiaľ ide o klasický žáner politickej satiry, možno po ňom pokojne vyhlásiť pátranie. 

Chvíľu sa mohlo zdať, že o návrat tohto žánru sa postará televízia JOJ, ktorá uviedla 4. septembra nový komediálny seriál Ministri (vysiela každý utorok o 22:00). 

Milovníci formátov z 90. rokoch však ostanú sklamaní — jojkárski Ministri majú bližšie k sitkomu než ku kabaretnému štýlu. Ale čo už, žijeme v dobe Susedov a Panelákov. 

Bez ohľadu na formát možno po dvoch dieloch konštatovať, že Ministri nijako neprekvapili. 

Najprv stručne k seriálu. Ten má predstavovať fiktívnu slovenskú vládu, ktorej cieľom je užívať si luxus, riešiť kšefty, zakrývať škandály a vysmievať sa voličom. 

Herecké obsadenie je na naše pomery nadštandardné. Samoľúbeho premiéra Milana hrá Tomáš Maštalír, mafiánsky pôsobiaceho ministra vnútra s menom Tuzex stvárnil Marián Miezga. Sukničkárskeho ministra školstva Alexandra hrá Lukáš Latinák, promiskuitnú ministerku spravodlivosti Moniku Helena Krajčiová. Richard Stanke je minister obrany Rišo, tučného ministra zdravotníctva volajú kolegovia Krpec a je ním Jozef Vajda. Premiérova krstná mama Gitka je ministerkou sociálnych vecí v podaní Jany Oľhovej. Nechýba oddaný hovorca predsedu vlády Ondrej (Milo Kráľ) či drzá novinárka a podobne… 

Upútavka na druhú epizódu seriálu Ministri.

Recyklovaný kabinet

Zo seriálu pritom vôbec nedýcha lacnota — netočí sa v jednom štúdiu, viacerí herci patria medzi to najlepšie, čo na Slovensku máme — ale keď otvoria ústa, nastáva problém.

Seriáloví ministri nie sú vtipní z jednoduchého dôvodu: len recyklujú staré hlášky. 

Veľké množstvo vtipov v seriáli sú vlastne známe politické výroky, ktoré už stratili údernosť. Do tankoch, človek človeku, hlas podobný premiérovi…. to všetko zaznie síce v správnu chvíľu, ale človek sa tomu už jednoducho nesmeje. 

Denník N v jednom z posledných článkov o absencii politickej satiry na Slovensku trefne poznamenal, že z takých Večerov Milana Markoviča sa doteraz uchovali pojmy ako napríklad Babky demokratky. 

Presne toto je kameň úrazu jojkárskych Ministrov. K otrepaným výrokom zo slovenskej politickej reality nepridávajú skoro nič vlastné, chýba im originálny vklad. A keď sa tvorcovia pokúsia o niečo nové, znovu je to len niečo, čo si už odniekiaľ pamätáme.  

Napríklad v druhej epizóde sa snažia členovia vlády otráviť ministra životného prostredia Daniela Fasera (Michal Režný) naliatím jedu do jedného z pohárov. Po jeho príchode k stolu nastáva kópia scény z filmu Cisárov pekár, kde dochádza k posúvaniu pohárov… 

Navyše, v druhej epizóde prichádza na rad obľúbená téma nízkeho humoru — farári a cirkev. Hoci zvolená téma ponúka množstvo námetov na kvalitné humorné situácie (členovia vlády idú na spoveď, príprava na “celozávodnú” púť do Levoče a podobne), napokon je z toho len séria pokusov o primitívne vtipy. 

Po dvoch epizódach Ministrov tak za najvtipnejší moment autor týchto riadkov považuje situáciu, keď vymletý mafiánsky minister Tuzex otočí zápästím, aby sa pozrel na hodinky, čím si vyleje pohár s whisky, ktorý drží v ruke.

Keď to porovnáte so spomínaným kabaretom Milana Markoviča, alebo hoci aj ujom Imrom z Apropo TV (Kam ideš? Do kina…), tak sa vám môžu oči zaplaviť slzami nostalgie. 

Britský seriál Jistě, pane ministře z 80. rokov je vrcholom žánru a tiež zásobárňou nestarnúcej politickej satiry.


Prvý diel Ministrov mal pritom veľký divácky úspech. JOJka bola v čase ich vysielania jednoznačnou jednotkou na trhu. “Premiéru nového seriálu si nenechalo ujsť 363-tisíc Slovákov v cieľovej skupine 12+. Trhový podiel bol na úrovni 22.6%,” uviedol portál oseriáloch.sk. 

Ak by sa aj Ministrom v diváckych “preferenciách” darilo, nebude to svedectvo o ich kreatívnom humore, ale skôr potvrdenie toho, že latku u nás už naozaj nemožno podliezť, keďže leží takmer na zemi. 

Nikto pritom nečaká, že sa na Slovensku objaví seriál kvalít britského Jistě, pane ministře, resp. Jistě, pane premiére. Len je na škodu, že návrat politickej zábavy na slovenské obrazovky sa dočkal podpriemernej podoby. 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0