Spoločnosť 03. apríl 2018

Obvodná lekárka matkou? Za stotisíc eur

Kristína Visolajská
Kristína Visolajská
Ministerstvo upravilo podmienky rezidentského programu, zásada jedno dieťa a dosť v ňom zostala aj naďalej.
Ministerstvo upravilo podmienky rezidentského programu, zásada jedno dieťa a dosť v ňom zostala aj naďalej.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Kristína Visolajská

Obvodná lekárka matkou? Za stotisíc eur
Foto – Profimedia.sk

Nedávnom sme v článku Opustite svoje malé dieťa alebo plaťte devastačnú pokutu písali o zložitej situácii v oblasti všeobecného lekárstva pre deti a dospelých. 

Kritický nedostatok všeobecných lekárov (obvodných), ako aj ich vysoký priemerný vek vyústil do rozbehnutia prínosného rezidentského programu. Program mal umožňovať mladým lekárom čo najrýchlejšie spraviť atestáciu a začať pracovať v praktických ambulanciách najmä v regiónoch. Budúci praktickí lekári sú zväčša ženy, a preto zakrátko po vstupe do programu zostali lekárky úplne prirodzene niekoľko rokov na materskej a rodičovskej dovolenke. 

Ministerstvo zdravotníctva (MZSR) na to zareagovalo nátlakovým spôsobom – prijatím novely zákona, podľa ktorej lekárky počas prvých 8-9 rokov môžu porodiť len jedno dieťa a zostať s ním doma súvisle maximálne dva roky. Zrušili tiež čiastočné úväzky a začali klásť nereálne podmienky, aby lekári čo najrýchlejšie nastúpili do ambulancií. Za akékoľvek porušenie podmienok programu lekárkam hrozia desaťtisícové sankcie s odhadom až do 100-tisíc eur. Konkrétne, mali by vrátiť sumu v hodnote všetkých superhrubých miezd za odpracovanú prácu plus náklady na špecializáciu.

A to všetko podľa novely platí retroaktívne, teda aj pre tých, ktorí vstúpili do programu za úplne iných podmienok. Naša kolegyňa tak musela po pôrode vystúpiť z programu a zaplatiť vyše 13-tisíc eur, aby mohla zostať doma s dieťaťom do jeho 3. narodenín.

V spolupráci s Lekárskym odborovým združením sme my lekárky rezidentky iniciovali stretnutia, kde nám prisľúbili zmeny a vstup do pripomienkového konania. Ministerstvo trištvrte roka nereagovalo, a tak sme problémy medializovali.

Jedno dieťa a dosť

Následne veci nabrali rýchlejší spád. Ministerstvo zdravotníctva zareagovalo typicky: „Predseda LOZ Peter Visolajský zavádza a na problémoch rezidentov už ministerstvo pracuje.“ Zrazu, akoby z čistého neba, sa objavil návrh novej novely už v pripomienkovom konaní – bez nášho vedomia. 

Nová novela zákona pre rezidentov mala údajne riešiť všetky ich problémy. Riešenie MZSR spočívalo v tom, že odteraz môžu ženy lekárky zostať doma po pôrode „až“ tri roky, ale zato stále len s jedným dieťaťom, teda len jedenkrát za 8-9 rokov. O ďalších deťoch alebo nebodaj predĺženej rodičovskej dovolenke napr. z dôvodu nepriaznivého zdravotného stavu dieťaťa nemôže mama lekárka ani uvažovať. Teda môže. Ak vráti všetky svoje superhrubé mzdy za odpracovanú prácu.  

Ďalšie dieťa či deti ministerstvo lekárkam naplánovalo až po 8-9 rokoch práce, teda najskôr vo veku 34 rokov – ale aj to je nereálne, pretože obvodná lekárka si nemôže dovoliť len tak ľahko prerušiť chod obvodnej ambulancie ani na jediný rok. Rezidentom sa dokonca po novom plánovala zvýšiť sankcia za nedodržanie podmienok. Okrem vracania superhrubej mzdy má povinnosť zaplatiť aj peniaze na administratívne pracovníčky programu, za pracovné pomôcky, odmenu školiteľa či poplatky spojené so štúdiom. Všetky tieto poplatky nie sú jasne definované. 

Podľa našich prepočtov sa sankcie za nedodržanie podmienok môžu ľahko vyšplhať až na sumu okolo 100-tisíc eur. Suma, za ktorú si mladý lekár kúpi byt.  A k tomu musí ešte odpracovať 30-60 nočných alebo víkendových služieb úplne zadarmo. A poslednou čerešničkou je návrh, že MZSR rozhodne o mieste práce, kde bude lekár pracovať prvých päť rokov v ambulancii. Teda teoreticky sa môže stať, že lekár z Trnavského kraja dostane „umiestnenku“ do Košického kraja. 

Podľa našich prepočtov sa sankcie za nedodržanie podmienok môžu ľahko vyšplhať až na sumu okolo 100-tisíc eur.Zdieľať

Po tom, čo sa verejnosť dozvedela, čo ministerstvo pod vedením pána Druckera vyvádza lekárkam – matkám, sa pán minister začal o problém zaujímať viac. Lekárske odborové združenie vyjadrilo ministrovi nespokojnosť s novou novelou a požiadalo o stretnutie priamo ministra.  

Na poslednom stretnutí s pánom Druckerom nám bolo už po tretíkrát prisľúbené, že dôjde k pozitívnym zmenám. Tentokrát sme zo stretnutia odchádzali s o niečo väčšou nádejou, keďže aj verejný ohlas bol silný a minister Drucker povedal, že on osobne garantuje zmeny, ktoré sme na stretnutí dohodli. Zápis z pripomienkového konania sme doteraz nedostali. V každom prípade, devastačná novela zákona je stále v platnosti a pripravovaná nová novela je ešte viac odstrašujúca. Dúfame však, že naše pripomienky budú akceptované.

MZSR sa obáva, že lekári začnú hromadne zneužívať rezidentský program a že lekári po ukončení programu nebudú pracovať v ambulanciách. Táto obava je podľa mňa neopodstatnená, lebo lekári dnes skutočne nemajú problém sa zamestnať v ktoromkoľvek odbore a nepotrebujú vstupovať do programu, ak majú zajačie úmysly. Trvanie programu je 8-9 rokov, teda sa ukončuje vo veku lekárov, keď už zväčša majú založené rodiny, deti chodia do školy a majú hypotéku na krku za nehnuteľnosť. 

Neozvali sa

Tento program dobre funguje v mnohých európskych krajinách a je vytvorený v prvom rade nato, aby pacienti mali v regiónoch svojho obvodného lekára. Výsledkom zásahov nášho ministerstva je, že lekári si jednoducho vyberú inú ponuku práce, ktorých je množstvo, a nebudú riskovať desaťtisícové sankcie. Mladý lekár dostáva ponuky absolvovať veľmi príťažlivo nastavený rezidentský program v Českej republike. A to je zlá správa pre slovenských pacientov. 

Pri príprave tlačovej konferencie som rozmýšľala, ako sa s týmto porušovaním práv žien vyrovnajú treťosektorové ľudskoprávne organizácie, organizácie zamerané na práva žien (napr. Ženské kruhy) alebo Odbor rodovej rovnosti pri MPSVaR s jej riaditeľkou Oľgou Pietruchovou. 

Predstavme si hypoteticky, že na Slovensku by existoval zákon, ktorý by nezamestnanej žene z osady prikazoval mať v priebehu 8-9 rokov len jedno dieťa, inak by musela vracať všetky dávky v nezamestnanosti a hmotnej núdzi aj s odvodmi. (Tu zdôrazňujem, že hodnota dieťaťa z osady a dieťaťa lekárky je úplne rovnaká a obe deti majú rovnaké právo na šťastný život a vzdelanie.) Asi všetci si vieme predstaviť, aký škandál by vznikol nielen na Slovensku, ale aj v celej Európskej únii.  

Napriek širokej medializácii sa v našom prípade neozvala žiadna ľudskoprávna organizácia ani štátna inštitúcia. Táto situácia podľa môjho názoru nevedomky poukazuje na dvojtvárnosť našej spoločnosti, ako aj niektorých organizácií. Akoby práva žien na reprodukciu a rodinný život neboli univerzálne. 

Momentálne je na ministerke Kalavskej, či dokáže zmeniť doterajší postoj ministerstva a pripomienky prijať. Čas beží a pre rezidentský program sa rozhoduje stále menej lekárov. Zle fungujúci systém e-zdravie spustený nedávno vyháňa z ambulancií aj posledných lekárov dôchodcov. Ambulancie sa vyprázdňujú a náhrada prichádza len pomaly, často vôbec.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0