Politika 22. október 2017

Babiš sa správa ako totálny predátor

Jozef Majchrák Jaroslav Daniška
Jozef Majchrák Jaroslav Daniška
Rozhovor s poslancom ODS Markom Bendom.
Rozhovor s poslancom ODS Markom Bendom.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Jozef Majchrák

Jaroslav Daniška

Babiš sa správa ako totálny predátor
Marek Benda. Foto: archív

Jeho otec Václav Benda bol najvýznamnejším katolíckym disidentom v Česku. Napísal esej Paralelní polis, ktorá ponúkala najpremyslenejšiu stratégiu pre pôsobenie disentu po Charte. Marek Benda je dlhoročným poslancom ODS, žije v Prahe. Rozprávali sme sa krátko po zverejnení výsledkov volieb.

Andrej Babiš získal včera 30 percent hlasov. Dali mu voliči amnestiu?

Zjavne ide o úplnú amnestiu, za všetko, čo urobil. Odkaz tých volieb je pohoršujúci v tom, že to vyzerá, akoby sa mohlo urobiť čokoľvek a nikomu to neprekáža. Na Slovensku to dobre poznáte, s Vladimírom Mečiarom aj terajším premiérom Robertom Ficom. Voliči sú natoľko unavení kauzami, až im je jedno, čo páchajú noví „záchranári“, ktorí prichádzajú.

Prečo podľa vás Babiš vyhral?

Stále nejakým spôsobom reprezentuje vzburu proti systému...

.,. veď bol štyri roky vo vláde.

On si tento étos vytrvalo celý ten čas držal a ešte mu to vyšlo. Babiš reprezentuje návrat kádrov POZ, bývalých zamestnancov z komunistických podnikov zahraničného obchodu a eštebákov.

Celé to zapadá do retro štýlu, návratu k retro oblečeniu, počúvaniu hudby a vôbec renesancie tejto „kultúry“. Do toho sa pridáva pocit, ako je u nás všetko strašne skorumpované – podľa mňa hlboko nesprávny pocit, ale to je vedľajšie – súvisí to s tým, ako do našich ekonomík prichádzajú obrovské peniaze z EÚ, ktoré sa trochu plytvajúcim spôsobom rozdeľujú, čo okrem kritiky vyvoláva aj pocit frustrácie, prečo na ne dosiahli oni a nie my, čo za tým je a podobne.

Z toho vyrastá fenomén Babiš, človek, ktorý stavia na znechutení zo štandardných politických strán a ponúka hnutie, ktoré to tu všetko dá do poriadku. Darí sa mu držať étos tejto kontrarevolúcie a dostal za to 30 percent.

ODS je síce s odstupom, ale druhou najsilnejšou stranou v parlamente, znamená to, že musíte ísť do opozície a stať sa Babišovým kritikom číslo jeden?

Myslím si, že je to absolútne jasné. Aj keby to bolo dopadlo inak, nepočítali sme so žiadnou spoluprácou s Babišom. Máme trochu výhodu, že sme jediná z klasických strán, ktorá neoslabila, ale relatívne slušne posilnila. Myslím si, že musíme byť kryštalizačným jadrom budúcej opozície voči Babišovi a stranám jedného muža.

Ako bude vyzerať nová Babišova vláda?

Je to jeho starosť, nie moja. Najpravdepodobnejšie je pokračovanie terajšej koalície.

Pre Slovensko bola dlho česká politika tak trochu vzorom a inšpiráciou. Teraz sú tu politické fenomény, ktoré pôsobia úplne bizarne. O čom vypovedá úspech Pirátov a Okamuru?

Okamura je dnes štandardný prejav európskeho trendu, u vás je to trochu Kotleba, trochu Sme rodina alebo OĽaNO, skrátka večne nespokojní, ktorí veria jednoduchým heslám.

Piráti sú zložitejší fenomén. Je to projekcia mladých a vzdelanejších, že by sa to mohlo a malo celé robiť trochu inak. Je to v niečom podobné voličom Zelených v minulosti, aj keď s vyššími číslami. Myslím, že s nimi prichádza nový fenomén, nie je to strana jedného muža, nie je to nič fašizujúce, rozmýšľajú demokraticky, ale budú to celé robiť inak, ako sme naučení.

Okamura uspel s témami, ktoré sú spájané aj s ODS, ako euroskepticizmus, kritika imigrácie a podobne. Volí síce iný jazyk, ale sú to aj vaše témy. Prečo ODS nedokáže získať na týchto témach časť voličov, ktorých oslovil Okamura?

To je téma, ktorú budeme musieť intenzívne analyzovať. Rozprávali sme sa o tom mnohokrát, ako máme o týchto témach hovoriť, bolo a je nám jasné, že to nemôžeme robiť ako Okamura, pretože by sme tým vystrašili svoju členskú základňu, naši ľudia nechcú fašizujúcu stranu. Je to problém väčšiny demokratických strán v dnešnej Európe.

Výkriky ako „zatočíme so všetkými islamistami“ sa jednoducho vykrikujú, časť spoločnosti to chce počuť presne tak, ale riešenie to nie je. V Česku je to obzvlášť obskúrne, keďže tu nikdy nikto žiadneho utečenca nevidel, poznáme ich iba z televízie.

Navyše, máme u nás pomerne veľkú vietnamskú menšinu, ktorá nerobí absolútne žiadne problémy a nikomu neprekáža. Budeme sa o tejto téme ešte veľa rozprávať vnútri v strane, ale myslím si, že program modernej konzervatívnej strany nie je zlučiteľný s obidvomi skupinami voličov.

Jeden z hlavných výsledkov volieb sa týka ČSSD, bývalá premiérska strana strašne prepadla, vláda s Babišom ju takmer zničila. Prečo?

Obávam sa, že Babiš ich zničí. ODS mala čo robiť, aby prežila nad 5 percentami. Som zvedavý, či to socani dokážu. Navyše s dlhom za ich stranícke sídlo Lidový dům. Sociálna demokracia urobila vážnu chybu, keď sa po vnútornom konflikte, ktorý v strane vypukol krátko po voľbách medzi predsedom strany Sobotkom a hejtmanom Michalom Haškom a zemanovcami v strane, obrátila k zeleným mestským témam.

Toto krídlo Sobotkovi pomohlo, chyba bol v tom, že potom začal raziť tie ich neomarxistické témy dnešnej doby, boli to samé práva, práva, práva... a to ich voličov naozaj nezaujímalo.

Volebný líder strany Zaorálek sa to snažil zmeniť a otvárať odborárske témy...

... snažil sa, ale nepodarilo sa mu to. Zotrvačnosť už bola taká, že to nešlo.

Teraz jedna všeobecnejšia otázka, týkajúca sa oblúka, ktorý Česko opísalo za posledné roky. Posledná vláda ODS na čele s Petrom Nečasom padla po zásahu prokuratúry a podozreniach, ktoré s výnimkou nezaplatenej dane z kabelky neboli potvrdené. Dnes vyhral voľby človek, ktorý má oveľa väčšie kauzy, ako mal Nečas. Čo je to za oblúk?

Je to fenomén, ktorému nerozumiem. Súvisí to, samozrejme, s tým, že Babiš ovládol noviny a aj v ostatných médiách došlo k dramatickej oligarchizácii. Súvisí to aj s tým, že za Babišom v jeho začiatkoch stáli rôzne protikorupčné mimovládky a fondy.

Ja osobne mám veľmi za zlé Američanom, že tu roky podporovali agendy ako boj proti korupcii a rekonštrukcia štátu. Aký je výsledok tejto ich politiky? Tak dlho sme hovorili o potrebe rekonštrukcie štátu, až nám ju teraz Andrej Babiš uskutoční.

Čo sú hlavné riziká toho, keby sa Andrej Babiš stal premiérom?

Kľúčovým rizikom je, že je zvyknutý správať sa v biznise aj v politike ako totálny predátor. Chce získať všetko a s nikým sa nedeliť. Tento prístup je v oblastiach, ako sú vnútro, štátne zastupiteľstvo (obdoba prokuratúry v Česku – pozn. red.) alebo tajné služby veľmi nebezpečný.

Už svoje pôsobenie na ministerstve financií využíval proti svojim politickým súperom. Ak by dostal do rúk aj ďalšie mocenské zložky štátu, riziko, že ich začne týmto spôsobom zneužívať, je obrovské.

Pochádzate z rodiny katolíckeho disidenta. Váš otec po Novembri 1989 založil kresťanskú stranu. Existuje v dnešnom Česku ešte niečo také ako kresťanská politika?

Konzervatívna politika tu prítomná je a pod tlakom liberálneho mainstreamu, ktorý prichádza zo Západu, sa posilňuje. Hlasy, ktoré hovoria, aby sme s vrátili k normálnemu chápaniu rodiny a spoločnosti, aby sme neskúšali rôzne nezmysly, počuť čoraz viac.

Prečo toto posilňovanie nepomáha KDU-ČSL, ktorá by to mala reprezentovať?

Pretože KDÚ-ČSL to nereprezentuje.

Prečo?

KDU-ČSL vždy len taktizuje, ako sa čo najviac rozkročiť a dostať do vlády. Žiadnu tradičnú konzervatívnu tému v podstate nedokázala uchopiť. Občas slabo voči niečomu zaprotestovala a to je všetko.

Netreba zabúdať, že volebné obdobie, v ktorom sa podarilo presadiť cirkevné reštitúcie, bolo práve to volebné obdobie, keď lidovci neboli vo vláde. Pretože vždy, keď tam boli, chceli z tejto témy vytrieskať body najmä pre seba a vyjednávania potom len uviazli.

Vy sa tieto témy snažíte v politike reprezentovať. Ako sa to dá v ODS, ktorá je predsa len ideovo heterogénnejšia a sú v nej rôzne názorové prúdy?

Mojím cieľom nie je, aby sme tu mali konformnú päťpercentnú kresťanskú stranu, ktorá pôjde do vlády s každým. Ide mi o to, aby existoval vplyvný kresťanský prúd vo veľkej strane. V ODS to nie je len o mne. Je nás viac, napríklad aj Václav Klaus mladší má na veľa tém podobné názory, ako mám ja.

Pred voľbami sa objavila aj kritika kardinála Duku za niektoré jeho verejné vyhlásenia. Aký vplyv má kardinál Duka na českú politiku?

Kardinál Duka sa vždy dokázal vyhnúť tomu, aby vstupoval do politického boja. Dokáže však zaujímavo uchopiť závažné spoločenské témy, vďaka tomu sa jeho myšlienky, aj keď zaznejú napríklad v kázňach, dostávajú do médií.

Z tohto pohľadu kardinál vplyv na verejnú debatu určite má. Aj tí, ktorí s ním nesúhlasia, akceptujú, že hovorí vážne veci.

Existuje politická strana, ktorá by bola schopná kontrolovať Babiša vo vláde?

Pri tomto rozložení síl tomu neverím. Demokratické strany by sa teraz mali sústrediť najmä na to, aby dokázali postaviť nejakého zmysluplného prezidentského kandidáta. 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0