Komentáre a názory 15. september 2021

Stíhanie vyšetrovateľov Potvrdzuje sa, že za vojnou policajtov je tajná služba

Dag Daniš
Dag Daniš

Inšpekcia celkom otvorene priznala, že koná na podnet Slovenskej informačnej služby.

Inšpekcia celkom otvorene priznala, že koná na podnet Slovenskej informačnej služby.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Dag Daniš

Potvrdzuje sa, že za vojnou policajtov je tajná služba
TASR

Hneď na úvod jedna zásadná poznámka: akékoľvek podozrenia z manipulácií so svedkami treba vyšetriť. Aj tie z dielne NAKA a špeciálnej prokuratúry. Ak na to rezignujeme – napríklad v záujme „očisty Slovenska“ či „boja proti mafii“, potom sa tu vytvorí nová kasta nedotknuteľných.

Zároveň však treba dodať aj to, že vyšetrovanie takýchto podozrení nesmie byť účelové. Na objednávku zvonku…

Z dokumentov o stíhaní vyšetrovateľov NAKA vyplýva, že inšpekcia začala konať na podnet SIS z marca 2021. Konkrétne na základe odpočúvania a sledovania, ktoré realizovala tajná služba.

To, čo sme doteraz len tušili, je potvrdené. Inšpekcia priamo vo vyšetrovacom spise priznáva, že je nástrojom v rukách tajnej služby.

Samozrejme, ani na tomto zistení by nebolo nič podozrivé, ak by išlo o výsledky rutinnej práce spravodajskej služby pri odkrývaní zločinu. 

Lenže – toto je celkom iný prípad.

Tajná služba predsa nemá cez sledovanie a odpočúvanie vstupovať do vyšetrovania korupčných káuz. Má iné priority. A už vôbec nesmie vstupovať do vyšetrovania tých káuz, v ktorých figurujú skorumpovaní siskári.

Presne takto však vyzerá motív SIS. Tajná služba rozpracovala svedkov, ktorí ukazovali na korupciu v tajnej službe.

O čo išlo

Začalo sa to ešte minulý rok. Vyšetrovatelia NAKA z tímu Očistec a Judáš zistili, že dôstojníci SIS obchodovali s informáciami a brali úplatky od zločineckých skupín. O výkon spravodlivosti sa, paradoxne, postarala mafia. Skupina takáčovcov. Traja z nich začali spolupracovať s vyšetrovateľmi a opísali, ako ich „vypaľovali“ šéfovia Kriminálneho úradu finančnej správy a tajnej služby.

Po zadržaní Makóa sa rozbehol kolotoč udaní. NAKA zadržala Gašparoviča, bývalého šéfa kontrarozviedky. A Beňu, Lipšicovho známeho, ktorý sa po voľbách stal námestníkom riaditeľa SIS (Pčolinského).

SIS okamžite začala pracovať na protiopatreniach. Nasadila sledovanie a odpočúvanie na takáčovcov, ktorí udali Beňu a Gašparoviča. A hľadala akékoľvek informácie, ktoré by svedkov mohli spochybniť.

Ako hovorí jedno staré príslovie: kto hľadá, nájde.

SIS hľadala a našla.

Dialo sa to ešte v čase, keď bol šéfom SIS Pčolinský. Môžeme predpokladať, že zadržanie Beňu ho vydesilo. Siskári naplno pracovali na tom, aby spochybnili nielen svedkov – takáčovcov, ale aj vyšetrovací tím NAKA.

Pud sebazáchovy je silný.

Plány siskárov však nevyšli. Aspoň nie celkom. Beňa usúdil, že NAKA má o niečo silnejšie karty ako Pčolinského SIS. A rozhodol sa spolupracovať s vyšetrovateľmi.

Priznal sa nielen k tomu, že žiadal úplatok od takáčovcov, ale aj k tomu, že zobral úplatok od oligarchu Zoroslava Kollára. A polovicu odovzdal Pčolinskému.

NAKA trochu zariskovala a prišla si aj po Pčolinského. Jednak preto, že ho Beňa udal. A potom preto, že Pčolinského SIS intenzívne pracovala proti NAKA.

Zadržanie Pčolinského však neviedlo k utlmeniu akcií SIS, ale k ich vyššej intenzite. SIS kŕmila podnetmi inšpekciu, kde mala svojich ľudí. A zhora sa do vojny policajtov naplno zapojil aj Boris Kollár.

Obrat

Po lete sa scéna otočila. Do hry vstúpil generálny prokurátor. Na strane inšpekcie.

Aby sme inšpekcii celkom nekrivdili, treba priznať, že podozrenia proti NAKA majú reálny základ. Jeden z takáčovcov sa priznal, že v korupčnej kauze siskárov klamal. Vraj na pokyn šéfa Petra Petrova. Ten údajne pre potreby NAKA zabezpečoval svedkov (pravdepodobne výmenou za zníženie trestov pre svojich ľudí).

Na čí pokyn vstupoval do manipulácií so svedkami Petrov, je nejasné. Keď ho chcela inšpekcia zadržať, rozbehnutú akciu zastavil policajný prezident Kovařík. Z dovolenky v Chorvátsku. Petrov sa vytratil.

Nakoniec Petrova zadržala NAKA. Tá NAKA, s ktorou mal už dlhšie neformálne spolupracovať.

Súťaž o to, kto si odchytí Petrova, inšpekcia prehrala. Kľúče k cele a k prípadnej spolupráci Petrova drží druhá strana.

Zvyšok príbehu nabral akčnú dynamiku. NAKA chcela udrieť na inšpekciu. Inšpekcia bola rýchlejšia a udrela na vyšetrovateľov NAKA. 

Generálna prokuratúra tvrdí, že plány NAKA a špeciálnej prokuratúry na stíhanie „organizovanej skupiny“ z inšpekcie boli vykonštruované a účelové. Vyšetrovatelia NAKA sú teraz stíhaní aj za zneužívanie právomoci pri kreslení schém, kto z inšpekcie má byť stíhaný. Ako dôkazy slúžia nahrávky z priestorového odpočúvania kancelárií, kde sa mali vyšetrovatelia radiť o spoločnom postupe. 

Podstata problému

Riešiť v tejto fáze bitky, kto je v práve, by bolo predčasné. Zrejmé je len to, že NAKA odviedla pri stíhaní zločinu kus dobrej práce. No robila pri tom chyby. A narazila, keď sa pokúšala zakročiť proti siskárom, ktorí majú podporu koaličnej Sme rodina.

Ako vyzerali chyby NAKA pri „práci“ so svedkami či pri plánoch na stíhanie kolegov - policajtov, sa zrejme dozvieme onedlho. Zdroje z prokuratúry avizujú, že disponujú dostatkom dôkazov. A dostatkom nahrávok, ktoré vraj potvrdzujú rozsiahle manipulácie v Čurillovom tíme NAKA. Súd prikývol na väzobné stíhanie vyšetrovateľov, čo tiež naznačuje, že obvinenia nestoja na vode. 

Vojna policajtov – a vojna prokurátorov – budú pokračovať.

To však nie je ten najväčší problém, ktorý treba riešiť. Konflikty vnútri bezpečnostných služieb sú pomerne bežné. Videli sme ich za Dzurindovej vlády. A vidíme ich aj v iných krajinách.

Jadrom problému je to, že od volieb tu nemáme len premnožené trestné stíhania, ale rovno väzobné stíhania. Tým sa radikálne menia pravidlá hry.

Trestné stíhanie podozrivého na slobode sa dá strpieť aj v prípade, že je účelové (prešli si tým viacerí poslanci a nevyradilo ich to z verejného života).

Väzobné stíhanie je celkom iná liga. Na jednej strane výborne funguje pri tlaku na výsledky, respektíve pri odkrývaní vrchných poschodí zločinu. Na druhej strane, ak sa vo veľkom nadužíva či zneužíva, môže sa to zvrhnúť. 

Väzobné stíhanie už zrazu nehrozí len oligarchom a ich skorumpovaným figúram z polície (Gašpar, Hraško, Krajmer), ale komukoľvek, na koho ukáže prstom nejaký „svedok“.

Jednoducho: s používaním väzby sa to po voľbách začalo preháňať. Pri zločincoch ako Makó bola väzba primeraná. A efektívna pre ďalšie vyšetrovanie. No mnohé iné prípady boli sporné (vrátane Lučanského).

Väzba ako krajný prostriedok sa smie predsa použiť len vtedy, ak hrozí pokračovanie trestnej činnosti, útek alebo ovplyvňovanie svedkov. Toto sú tri zákonné dôvody.

Väzba ako nátlak na priznanie a spoluprácu je nezákonná. 

Práve toto však nikto nerieši. Naopak, jedna aj druhá strana pritvrdzuje.

Z vyšetrovacích spisov inšpekcie sa dozvedáme, že NAKA zvykla pri väzobnom stíhaní vyčkávať na služby „svojho“ sudcu (Hrubalu). Aby nehrozilo, že návrh na väzbu neprejde súdom. Pri zákrokoch v teréne to zas vyšetrovatelia preháňali s demonštráciou sily (často teatrálnej a výdatne pokrývanej médiami).

Inšpekcia a krajská prokuratúra teraz používa tú istú zbraň. Žiada väzobné stíhanie pre všetkých štyroch obvinených vyšetrovateľov NAKA. Hoci pri niektorých z nich sú dôvody pre väzbu sporné. 

Ak sa tieto trendy nepodarí zastaviť a otočiť, tak sa to časom zvrhne do stavu, ktorý bude neznesiteľný.

A v ktorom zvuk zvonca pri bráne odkrví aj takých borcov ako Lipšic či Žilinka.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0