Aktuálne 02. august 2021

Očkovacia kampaň Matovič chce vysvetľujúce relácie na RTVS a „neopozeraných odborníkov“

Adam Takáč
Adam Takáč

„Nehádžme všetkých, ktorí sa nezaočkovali do jedného vreca s antivaxermi,“ vyhlásil expremiér. Do očkovacej lotérie a sprostredkovateľského bonusu sa zatiaľ zaregistrovalo 160-tisíc ľudí.

„Nehádžme všetkých, ktorí sa nezaočkovali do jedného vreca s antivaxermi,“ vyhlásil expremiér. Do očkovacej lotérie a sprostredkovateľského bonusu sa zatiaľ zaregistrovalo 160-tisíc ľudí.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Adam Takáč

Matovič chce vysvetľujúce relácie na RTVS a „neopozeraných odborníkov“
Minister financií Igor Matovič. Foto - TASR

Ministerstvo financií v nedeľu večer spustilo pre zaočkovaných ľudí lotériu a sprostredkovateľský bonus, cez ktorý môžu získať peniaze tí, čo presvedčia na očkovanie inú osobu. 

V pondelok o 15.00 bol počet zaregistrovaných 160-tisíc. Minister financií Igor Matovič tvrdí, že celkovo vyplatia za dvanásť týždňov viac ako 20 miliónov eur asi 110-tisíc ľuďom.

Do očkovacej lotérie sa môžu cez stránku bytzdravyjevyhra.sk zapojiť všetci zaočkovaní bez ohľadu na to, kedy a aká vakcína im bola podaná. Zapojiť sa teda môžu aj tí, čo dostali neregistrovanú vakcínu Sputnik V. Prvé žrebovanie sa uskutoční v nedeľu 15. augusta.

Počas pracovných dní sa bude v lotérii žrebovať o výhry vo výške tisíc alebo 10-tisíc eur. Zároveň bude spustené elektronické žrebovanie o výhry za sto eur. V nedeľu večer sa na RTVS bude žrebovať o päť výhier vo výške 100-tisíc eur. Vyžrebovaní budú musieť odpovedať na otázku moderátora.

„Noví odborníci“ v kampani

Okrem samotnej lotérie chce minister Matovič, aby RTVS pripravila vysvetľujúce relácie o očkovaní pre ľudí, ktorí váhajú. „Nehádžme ich do jedného vreca s antivaxermi. Veľká časť má strach a otázky, na ktoré nedostali adekvátnu odpoveď. A možno sa im už opozerali tváre odborníkov,“ povedal Matovič.

Matovič priblížil, že by malo ísť o dvanásť približne hodinových relácií, v ktorých by mali odborníci odpovedať ľuďom na otázky.

„Ľúbivé videjká a inzeráty v novinách nepresvedčia ľudí očkovať sa. Nie sú hlúpi. Váhajúci potrebujú odpovede na otázky, ktoré sa možno niekomu zdajú naivné a zaváňajú konšpiráciami. Ak sa ale budeme snažiť na nich pozerať ich očami, pochopíme, že sú relevantné,“ povedal minister s tým, že vo videách a časopisoch na to nie je priestor.

Matovič tvrdí, že chce zapojiť do osvetovaj kampane ľudí, ktorí sú „neopozeraní, noví odborníci, aby boli viac z praxe a hodnoverenejší pre tých, ktorí ešte s očkovaním váhajú“.

Ako bude fungovať lotéria

Do očkovacej lotérie sa budú môcť zapojiť všetci zaočkovaní, bez ohľadu na to, kedy a aká vakcína im bola podaná. Zapojiť sa teda môžu aj tí, čo dostali neregistrovanú vakcínu Sputnik V.

Záujemcovia sa môžu prihlásiť najneskôr do 15. októbra. Prihlasovanie bude na stránke bytzdravyjevyhra.sk.

„Keď sa zaočkovaní prihlásia do systému na získanie prémie, automaticky v nej zostávajú počas všetkých kôl žrebovania. Čím skôr sa teda zaočkujú, tým budú mať väčšiu šancu na výhru,“ informuje ministerstvo.

Všetci zaregistrovaní budú po overení údajov automaticky zaradení do žrebovania už po prvej dávke vakcíny alebo po podaní jednodávkovej vakcíny od spoločnosti Johnson & Johnson. 

Ak sa dajú zaočkovať druhou dávkou, budú mať dvakrát vyššiu šancu na výhru.

Ako bude prebiehať žrebovanie o výhry?

Žrebovať sa bude každý podvečer počas pracovných dní na RTVS. Každý pracovný deň bude malé žrebovanie, na základe ktorého sa rozdelia základné a štandardné výhry. V nedeľu bude veľké žrebovanie so žrebovaním prémiových výhier a super prémií.

Na každý týždeň vyčlenil štát na výhry 855-tisíc eur. V hodnote tisíc eur bude 105 výhier, 25 bude v hodnote 10-tisíc a päť výhier po 100-tisíc eur. Výhry za 505-tisíc eur sa budú žrebovať v posledný deň.

Ako bude fungovať sprostredkovateľský bonus

Finančnú odmenu budú môcť cez sprostredkovateľský bonus od augusta získať aj tí, ktorí motivujú k očkovaniu iných. 

Sprostredkovateľ môže získať odmenu tak, že zaočkovaná osoba sa od 1. augusta zaregistruje na stránke bytzdravyjevyhra.sk, získa špecifický kód a ten následne odovzdá osobe (sprostredkovateľovi), ktorá ju presvedčila k očkovaniu.

Bonus si môže sprostredkovateľ uplatniť až vtedy, keď osoba, ktorú motivoval k očkovaniu, absolvovala obe dávky vakcíny (alebo jednu dávku vakcíny od spoločnosti Johnson & Johnson), najneskôr však do 31. októbra tohto roka.

Ľudia, ktorí absolvujú kompletné očkovanie ešte pred spustením systému, teda v termíne od 1. júla do 1. augusta, budú musieť svojho sprostredkovateľa prihlásiť do siedmich dní od spustenia registrácie, teda do 7. augusta.

Aká bude odmena pre tých, ktorí presvedčia k očkovaniu inú osobu?

  • 30 eur za zaočkovanú osobu, ktorá má menej ako 50 rokov;
  • 60 eur za zaočkovanú osobu, ktorá je vo veku 50 až 60 rokov;
  • 90 eur za zaočkovanú osobu, ktorá má 60 a viac rokov. 
     

 

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0