Aktuálne Cirkev 02. december 2020

Médiá Divák sa sťažoval, že arcibiskup Vasiľ klame a ohovára ateistov. Neuspel

Imrich Gazda
Imrich Gazda

Rada pre vysielanie a retransmisiu považuje sťažnosť na reláciu s Cyrilom Vasiľom, v ktorej hovoril o odluke cirkvi od štátu, za neopodstatnenú.

Rada pre vysielanie a retransmisiu považuje sťažnosť na reláciu s Cyrilom Vasiľom, v ktorej hovoril o odluke cirkvi od štátu, za neopodstatnenú.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Imrich Gazda

Divák sa sťažoval, že arcibiskup Vasiľ klame a ohovára ateistov. Neuspel

Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) uznala sťažnosť voči TV Lux v súvislosti s programom A teraz čo? za neopodstatnenú. 

Arcibiskup v relácii vysielanej 29. septembra rozprával o odluke cirkvi od štátu. „Video tendenčne klame a upravuje si fakty, aby to sedelo ,logicky´ a ohovára ateistov ako niekoho, kto sa nezaujíma o duševné blaho spoločnosti či potreby iných,“ napísal sťažovateľ vo svojej sťažnosti.

Rada následne skúmala možné porušenie ustanovení týkajúcich sa všestrannosti informácií a názorovej plurality, ktoré sú zakotvené v zákone o vysielaní a retransmisii.

„Podľa Rady nešlo o aktuálnu tému, ktorá by sa viazala k aktuálnym informáciám či udalostiam s ňou súvisiacich. Ide skôr o tému, ktoré sa opakovane vyskytuje v rámci SR. Rada zistila, že niektoré výroky, ktoré sťažovateľ namietal ani neodzneli v rámci programu,“ povedala pre denník Postoj hovorkyňa RVR Ivana Čaučíková.

„Rada ďalej dospela k názoru, že hoci bolo v programe prezentované stanovisko v prospech zachovania aktuálneho stavu cirkvi vo vzťahu k štátu, predovšetkým pokiaľ ide o spôsob financovania prostredníctvom daní, v programe neodzneli také závažné a rozporuplné vyjadrenia, ktoré by bolo potrebné konfrontovať názorom inej strany,“ dodala hovorkyňa Čaučíková.

RVR dnes rozhodla aj o zastavení správneho konania voči RTVS pre reláciu Do kríža, v ktorej Vladimír Palko a Martin Poliačik diskutovali o interrupciách.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0