Politika 29. január 2020

Demokrati hrajú s impeachmentom veľkú hru, ktorá sa môže obrátiť proti nim

Lukáš Obšitník
Lukáš Obšitník
​V americkom Senáte prebieha proces odvolávania prezidenta Trumpa z úradu. Zamieša karty Bolton?
​V americkom Senáte prebieha proces odvolávania prezidenta Trumpa z úradu. Zamieša karty Bolton?
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Lukáš Obšitník

Demokrati hrajú s impeachmentom veľkú hru, ktorá sa môže obrátiť proti nim
Donald Trump. Foto: TASR/AP

Jadrom obvinenia demokratov je tvrdenie, že Trump od ukrajinského prezidenta Zelenského (okrem iného) žiadal, aby ukrajinská prokuratúra preklepla aktivity syna Joea Bidena – Huntera, ktorý istý čas pôsobil vo vedení veľkej ukrajinskej energetickej spoločnosti Burisma. Hunter Biden bol podozrivý zo zapojenia sa do rôznych finančných machinácií spoločnosti, do jej vedenia sa podľa rôznych zdrojov mal dostať aj vďaka vplyvu svojho otca Joea, ktorý je dnes Trumpovým hlavným protikandidátom.

Na oplátku za nájdenie „špiny“ mala Ukrajina dostať od USA ďalší balík finančnej a vojenskej pomoci – a Trump ju mal zadržiavať, kým sa jeho žiadosti nevyhovie. Teda malo ísť o istú podobu vydierania cudzieho štátu za účelom získania výhody vo vnútropolitickom zápase, teda o zneužitie funkcie prezidenta.

V druhom bode žaloby demokrati tvrdia, že Trump obštruoval snahu Kongresu o vyšetrovanie.

Žalobu schválila Snemovňa reprezentantov 18. decembra po prísne straníckej linke – oba body prešli v pomere hlasov približne 230 za (skoro všetci demokrati) a 195 proti (skoro všetci republikáni).

Úspech impeachmentu je maximálne nepravdepodobný

O samotnej vine prezidenta podľa americkej ústavy rozhoduje Senát. Tam je to však omnoho komplikovanejšie. Jednak má v ňom väčšinu Republikánska strana (53 republikánov, 45 demokratov a 2 nezávislí) a predovšetkým na uznanie viny je potrebná dvojtretinová väčšina, teda až 67 hlasov senátorov.

Aby demokrati Trumpa naozaj odvolali, potrebujú získať na svoju stranu až 20 republikánskych senátorov, čo sa naozaj neočakáva.Zdieľať

Tento proces je celkom iste výnimočný. Pokusov o odvolanie prezidenta bolo v americkej histórii viacero, ale Trump je len tretia hlava štátu, pri ktorej sa procedúra dostala až do Senátu – prvým bol  Andrew Johnson v roku 1868, druhým Bill Clinton v roku 1998. Oba prípady boli neúspešné.

Proces má aj svoje bohaté ceremoniálne prvky, čo mu takisto dodáva na vážnosti. A predovšetkým je celá krajina dlhodobo emocionálne vybičovaná, vďaka čomu si impeachment na seba strháva ešte viac pozornosti.

Napriek tomu je jeho úspech podľa takmer všetkých komentátorov a analytikov veľmi nepravdepodobný, predovšetkým pre spomínanú potrebnú dvojtretinovú väčšinu v Senáte. Aby demokrati Trumpa naozaj odvolali, potrebujú získať na svoju stranu až 20 republikánskych senátorov, čo sa naozaj neočakáva.

Okrem získania väčšiny sa však za pochybné dá označiť aj samotné meritum veci. Ako uviedli viacerí republikáni, obžaloba vo svojom širšom texte síce spomína spáchanie viacerých federálnych zločinov, ale samotné body obžaloby zločin neuvádzajú.

Konzervatívni komentátori, u nás napríklad Roman Joch, upozornili, že Trumpove konanie sa dá považovať skôr za politické previnenie než zločin v právnom zmysle. Od Zelenského Trump žiadal, aby sa pozrel na prípad Huntera Bidena, či tam nedošlo ku korupcii, z čoho by potom mohol mať politickú výhodu, ale nechcel od neho, aby prokuratúra na Bidena zločin umelo vyfabrikovala – až to by bol jasný dôvod na odvolanie. Bidenov syn nakoniec obvinený ani nebol.

Podobne sa ťažko dokazuje jasná spojitosť medzi žiadosťou o vyšetrovanie Bidena a poskytnutím pomoci Ukrajine, teda či došlo k žiadosti v štýle quid pro quo – niečo za niečo. Racionálnych dôvodov, prečo USA pomoc zdržiavali, mohli byť stovky a keď vezmeme do úvahy korupčné prostredie Ukrajiny či napríklad snahu USA o vyjednávanie s Ruskom, ani si dôvody nemusíme veľmi domýšľať. Nakoniec Spojené štáty pomoc v septembri poskytli bez toho, aby niečo o Bidenovi získali.

Boltonova nová kniha

Bolton tvrdí, že Trump mu v auguste hovoril, že chce naďalej zadržiavať vojenskú pomoc Ukrajine, pokým tamojšie úrady nezačnú vyšetrovať Bidenovcov. Trump to poprel a viacerí sa pýtajú, či nejde len o Boltonov knižný marketing.Zdieľať

Karty ešte môže zamiešať John Bolton, ktorý istý čas pôsobil ako Trumpov bezpečnostný poradca, ale pre nezhody sa rozišli. Cez víkend totiž médiá zverejnili časti rukopisu z jeho pripravovanej novej knihy. Tvrdí v nej, že Trump mu v auguste minulého roka hovoril, že chce naďalej zadržiavať vojenskú pomoc Ukrajine v hodnote 391 miliónov dolárov, pokým tamojšie úrady nezačnú vyšetrovať Bidenovcov. Teda bol by to priamy dôkaz o žiadosti v štýle „niečo za niečo“.

Trump však Boltonove slová okamžite poprel, upozornil na to, že Bolton nič podobné v čase svojho odchodu z úradu netvrdil a že USA pomoc Ukrajine poskytli. Senátor Rand Paul na twitteri ironicky napísal, že Bolton mal svedčiť už v Snemovni reprezentantov, no jeho kniha zrejme ešte nebola pripravená na predpredaj.

Demokrati od začiatku rokovania v Senáte žiadajú o predvolávanie ďalších svedkov a usilujú sa aj práve o Boltona, vplyvného v neokonzervatívnych kruhoch. Republikánsky senátor Mitt Romney a niekoľkí ďalší sa už vyjadrili, že by si jeho svedectvo chceli vypočuť. Naopak, senátor Lindsey Graham, takisto neokonzervatívec, ktorý býval tvrdým Trumpovým kritikom, tentoraz stojí od začiatku na jeho strane. Republikáni tvrdia, že Senát nie je povinný svedkov predvolávať, to bola práca Snemovne reprezentantov, ktorá mala svedectvá zahrnúť do obžaloby.

O pripustení svedkov sa má rokovať v piatok a na schválenie ich vystúpenia stačí nadpolovičná väčšina, čiže demokrati a aspoň štyria republikáni. Predseda Senátu Mitch McConnell tvrdí, že pripustenie Boltona by spustilo lavínu ďalších svedectiev a proces by sa neúmerne predĺžil.

Komu impeachment pomáha?

Vzhľadom na to, že 20 republikánskych senátorov demokrati veľmi pravdepodobne nezískajú (a v podstate to dobre vedia), to, o čo sa hrá, je viac-menej iba naťahovanie času. Čiže v istom zmysle aj o zneužitie impeachmentu na predvolebný boj.Zdieľať

Ak sa pozrieme na predvolebné prieskumy v demokratických primárkach, celonárodne v nich síce stále vedie centristický Biden. Práve jemu upriamenie pozornosti na pochybné pôsobenie jeho syna, k čomu dochádza práve vďaka impeachmentu, mohlo škodiť. V štátoch Iowa a New Hampshire, kde sa demokratické primárky (respektíve kaukus) uskutočnia ako prvé (3. a 11. februára), však pred Bidenom vedie Bernie Sanders.

Ak demokrati nakoniec nominujú do volieb Sandersa alebo iného ľavicovo vyhraneného kandidáta, Trumpovi zostane väčší manévrovací priestor na oslovenie početnejších stredových amerických voličov a tým aj vyššia šanca na celkové víťazstvo.

Vzhľadom na to, že 20 republikánskych senátorov demokrati veľmi pravdepodobne nezískajú (a v podstate to dobre vedia), to, o čo sa hrá, je viac-menej iba naťahovanie celého procesu. Upriamením pozornosti na Trumpove pochybenia chcú znížiť jeho šance v novembrových prezidentských voľbách.

Či im to naozaj pomôže, je otázne. Ak to veľká časť verejnosti pochopí v tom zmysle, že demokrati zneužili proces impeachmentu na svoje stranícke predvolebné ciele, môže sa v novembrových voľbách demokratom obrátiť chrbtom.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0